Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
10-05-2019
TV Bieren in het HOPmuseum - Wittekerke - Kotmadam - Zatte Rita Blond - Zatte Rita Bruin - Gust - Slurfke
TV Bieren in het HOPmuseum
Regelmatig gaat er in het hopmuseum van Poperinge een bierproefavond door met telkens een ander leuk onderwerp. Ditmaal volgde ik de proeverij ‘TV Bieren’
Met TV bieren bedoelen we bieren die gelinkt zijn aan een TV Programma of een naam van een fictieve personage uit de soap
We starten in het fictieve kustdorpje Wittekerke en hadden een ontmoeting met het dokterskoppel Dokter Nellie en haar ex-echtgenoot Frank in café/hotel “De Schorre”. We proefden uiteraard het plaatselijk bier Wittekerke.
We konden echter niet lang blijven want we hadden een afspraak in Leuven met kotmadam Jeanne en haar echtgenoot Jef in het Snoephuisje waar we getrakteerd werden op een vloeibare Kotmadam.
U geloof het of niet maar net toen we wilden vertrekken kwam Rita Van den Bossche binnen. Rita is de oudste dochter van Anna Dierckx en Pierre Van den Bossche. Zij kwam haar bieren Zatte Rita Blond en bruin voorstellen. Wat ze niet wist (waarschijnlijk dronken) dat dit een snoephuisje was en geen taverne.
Enfin we proefden haar twee bieren. Rita wist ons nog te vertellen dat haar broer Jan Van den Bossche in zijn café ‘De Jan en Alleman’ gelegen aan de Dijle in Mechelen ook een eigen bier verkocht nl. Gust. Een bier gebrouwen door Nico, echtgenoot van zijn dochter Mieke.
Met taxi Leo lieten we ons voeren naar Mechelen om er de Gust te proeven. Groot was onze verbazing dat Eddy Van Noteghem ook aanwezig was om in het café zijn ‘Slurfke’ voor te stellen een biertje op basis van een familierecept. Natuurlijk ook dit bier passeerde onze lippen. 6 bieren was voldoende en we besloten om terug te keren naar het vertrouwde HOPmuseum in Poperinge.
En oi da nie gelwof gok u un ander verteln. William
De neus is licht zurig (Tarwe) Tikje fruitig Koriander en een prik kruidnagel
Ook in de smaak proeven we een lichte zure toets Gistig Granig Specerijen Licht kruidige en droge afdronk Lichte nabitterheid Een aangenaam zomers witbier
Licht donkerblond troebel bier met witte schuimkraag.
Fruitige neus van abrikoos Floraal Bloemen
De aanzet is redelijk bitter Moutig Fruitige toetsen Ook nu en dan een kruidige toets De bitterheid begin na een tijdje te vervelen Droge afdronk. Matig bier
Zatte Rita Blond-6,5%Alc.Vol. Brouwerij Van Den Bossche - St. Lievens-Esse/Herzele
Helder blond bier met schuimende witte kraag
De neus is gistig Moutig Hoppige toets
De eerste slok is vrij neutraal
Daarna komt er een lichte bitterheid naar boven. Toch over het algemeen moutzoet Met een fruitig prikje (banaan) Weinig bitterheid Vervelende afdronk Niet echt super Doordrinkbier
Zatte Rita Bruin-6,5%Alc.Vol. BrouwerijVan Den Bossche- St. Lievens-Esse/Herzele
Donkerbruin bier met een licht gebroken witte schuimkraag
Het aroma is licht geroosterd. Koffie Chocolade Tikje drop
De aanzet is zoet Geroosterde prikken Gerookt Chocolade Licht bittere afdronk (We vinden hier Pater Lieven in terug) Lekker doordrink bier
Donkerbruin rood schijnend met een gebroken witte schuimkraag
De neus is fruitig Karamel Toetsen van rijpe banaan een vleugje alcohol
Zoete aanzet Pruimpjes Een vanille toets Licht geroosterde smaak
In evenwicht Toch wel lekker
Het TV Bierlandschap
Bijna alle avonden worden gegeven door Erwin Ghequire een bestuurslid van de Poperingse Bierclub en ook lid van het West-Vlaams Bierproevers genootschap.
Koperkleurig bier met een witte romige schuimkraag
De neus is hoppig
Bloemig Tikje fruitige aroma’s
De eerste slokken zijn moutig zoet Lichte karameltoets Ook hier fruitige toetsen Bitterheid Een lichte wrangheid Droge bitterzoete afdronk Interessant bier
Gouden Carolus Indulgence 2017 – Botanik (8,5%Alc.Vol.) Brouwerij Het Anker– Mechelen
Goudblond lichtje troebel bier met romige fijne witte schuimkraag
Kruidig aroma Tarwemout Tikje vlierbloesem Gist
Zoete aanzet Licht kruidige smaak Koriander Bittere tonen Een mooi evenwicht tussen de kruiden onderling Geen hop te bespeuren Kruidige afdronk Aangenaam degustatiebier met een ietwat aparte smaak
Troebel licht goudkleurig bier met witte schuimkraag
Het aroma is moutig Zoet Gistig
De aanzet is licht hoppig moutzoet Lichte bittere toetsen Tikje citrus Ook enige kruidigheid maar niet te veel! Mooi in balans Ook de afdronk is licht bitter Lekker bier met een redelijke alcoholpercentage
Een fruitige neus Gevolgd door een rokerige toets Tikje turf
Moutige aanvang Gistige prikken Ook hier een lichte rokerige toets Soms een zoete prik Droge afdronk Niet slecht voor maar 4,8% Alcohol
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Freddy Wacho Debels stelde onlangs zijn boek ‘De Educatieve Bierjagers’ voor
Freddy Wacho Debels stelde onlangs zijn boek ‘De Educatieve Bierjagers’ voor
Auteur Freddy Wacho Debels
Wacho is een bekende figuur in de bierwereld, niet alleen omwille van zijn liefde voor het gerstenat, maar ook vanwege zijn bodemloze kennis hierover. Regelmatig krijgt hij de vraag om zijn eigen bier uit te brengen. “En telkens is mijn antwoord: geen tijd, geen goesting en geen geld,” lacht Wacho. Maar het aanzoek om een biergericht boek uit te brengen, heeft hij, na lang nadenken, wel positief beantwoord. “Zeker toen biersommelier, biergids en thuisbrouwer Belinda Eelbode (‘Beer to Taste’) hem uitdaagde om dit te doen en een heerlijke Rodenbach Vintage als borg stelde.”
vlnr : Kurt Decoene (Brouwerij De Feniks, Heule), Wacho, Belinda Eelbode en Hopprofessor doctor Denis De Keukeleire
De werktitel ‘De Bierjagers’ is een link met de uitspraak van Belinda Eelbode in haar boek ‘West-Vlaams Schuimend Erfgoed’ waarin ze verklaarde de hulp te hebben gekregen van Wacho, de ‘Westvlaamse Michael Jackson’. Zo kwam de naam ‘Beerhunter’ ter sprake en kreeg het boek de naam ‘De Educatieve Bierjagers’.
De Educatieve Bierjagers
Het schrijven is Wacho niet vreemd. Reeds een paar jaren eerder schreef hij artikels over de beleving in de biercultuur voor verschillende bierverenigingen, zoals het Hoppeblaadje bij Heerlijk Objectief Proeven (HOP Kortrijk) en Den Dobber bij de Oostendse Bierjutters. Hij is ook de man achter ‘Den BierBrief’, een digitale nieuwsbrief met meer dan 4.000 lezers.
De pers en enkele Educatieve Bierjagers op de voorstelling
Nu is er dus het boek ‘De Educatieve Bierjagers’. Volgens Wacho is het niet de bedoeling het zoveelste bier of brouwselstunt aan te prijzen, maar personen te nomineren die zich (meestal dagelijks) bezighouden met het educatief overbrengen van onze Belgische biercultuur via lezingen, bloggen en andere media. “Ik heb hun verhaal opgetekend en keurig vormgegeven met een individuele voorstelling, geïllustreerd met fraaie foto's.”
Belinda Eelbode en dochter laten zich bedienen door Angele Wang (Queen of Ales & Business Development ) bij Brouwerij De Feniks
De corrector van dienst was zijne eminentie hopprofessor doctor Denis De Keukeleire, die ook een nawoordje heeft meegestuurd. In het kader van een voorwoord hebben Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, alsook de Zythos-voorzitter Freddy Van Daele hun bijdragen geleverd.
Hopprofessor Doctor Denis De Keukeleire in gezelschap van Annemie Declerck voorzitster van de 'Vrienden van het Hopmuseum' Poperinge
Het grootste opstakel, gezien ik geen budget had, was het vinden van een drukker en/of uitgever. Enkele biervrienden bevolen een crowdfunding aan en mijn biermoatje Kurt Decoene (Brouwerij De Feniks, Heule) nam de taak op zich om alles op te zetten voor een (hopelijk) succesrijk initiatief. Bedoeling was om, via een informatieve pagina, bekendheid te geven omtrent de mogelijkheid een bepaald bedrag over te schrijven op een afzonderlijke rekening. De mogelijke winst zou worden gebruikt bij verdere initiatieven van den Wacho (‘Den BierBrief’).
Uit het verre Pajottenland Fotografe Lieve Suys, echtgenote van Bierjager Johan Wanne Madalijns
Wacho hoopte wel degelijk het boek te publiceren, dit keer met veel tijd en grote goesting, maar nog altijd zonder financiën. “Daarom startte ik een soort crowdfunding. Anders lukte het niet om een boek uit te geven. De uitgevers vragen om eerst met geld over de brug te komen.” Mede dankzij de voorbeeldige hulp en de onverdroten werkkracht van biermoatje Kurt Decoene, die de geldopvraging opstartte en daarna de formidabele lay-out verzorgde, werd deze unieke uitdaging tot een succesrijk einde gebracht.
Drie bierjagers doorbladeren met belangstelling het boek vlnr : Nico Derycke, Geroen Vansteenbrugge en Pascal Mortier
De bieren die geschonken werden waren van Brouwerij De Feniks en het Gukden Spoor. Brew Master Gino Vantieghem schonk mij hun nieuw bier Once You Go Black.
Een heerlijk smakende Once You Go Black van slechts 5,0%Alc.Vol. Een donkere IPA met een romige beige schumkraag Een zoete moutige neus Een aanzet met de smaak van lichte gebrande koffie. Een kleine kruidigheid brengt een leuke afwisseling. Toch een tikje bitterheid Mooi in evenwicht Een smakelijkFeniksproduct!
Bron : Persbericht Foto's en tekst : Bierjager William Roelens
Het boek is nog te verkrijgen zolang de voorraad strekt door €30 te storten via Belfius bankrekening. Debels Freddy Crowdfunding: IBAN: BE68 0636 5144 2234.
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 61- Netebuk Barrel Aged - Black C - Brune - Bruin 1830 Le Roi - Christmas Slaapmutske - Kapittel Watou Winter
Donkerbruin bier met een crèmekleurige romige schuimkraag
De neus bied ons lichte zoetzure toetsen Hout in de verte Gebrande mout prikken
Een gebrande moutsmaak streelt de smaakpapillen Ook hier een zoetzure toets Tikje vanille Houtprik Donkere chocolade Warme alcohol komt nu en dan naar boven Ingewikkeld lekker genietbaar West-Vlaams zetel bier
Donker bruin tot zwart bier met mokkakleurige schuimkop
Geurige romige zoete neus van koffie/Cacao Geroosterde mout
De eerste slokken zijn nogal zoet Tikje gist Mooie bitterheid die aansluit met het zoete Beetje zoethout Geroosterde prikken Mooi in evenwicht Lekker zetelbier uit het Luikse
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag Moutig aroma Zoet Lichtje gekruide prikken
De eerste smaken zijn die van Karamellemout Zoete kruidigheid Karamel Toffee Overrijp fruit (rode bessen) Pruimpjes Droge pittige afdronk Nog altijd een lekker Kerstbier
Lichtbruin helder bier met een luchtige lichtbeige schuimkraag
Aroma van zoet geroosterde mout Karamel Kruidige en lichtzure prikken
Lichtzure aanzet Moutige toetsen Donker fruit (Kersen) Bruine suiker Maar allemaal matig Toch een beetje meer karakter verwacht van dit Winterbier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Op bezoek bij de brouwer: Brouwerij De Brabandere opent voor het eerst in 125 jaar de deuren
Op bezoek bij de brouwer: Brouwerij De Brabandere opent voor het eerst in 125 jaar de deuren
Een belangrijk moment voor Brouwerij De Brabandere: voor het eerst in haar 125-jarig bestaan opent de brouwerij de deuren voor het grote publiek. Meer nog, hier krijgen bezoekers een rondleiding door brouwmeester Chris Van Acker. Samen met zijn vrouw Jeanine zorgt hij voor hij een hartelijk en warm onthaal in hun eigen brouwershuys.
Brouwerij De Brabandere viert dit jaar haar 125e verjaardag en dat laten ze op de site in Bavikhove niet zomaar voorbij gaan. De opening van het Brouwershuys, het bezoekerscentrum van de brouwerij, is een van de hoogtepunten tijdens het feestelijk jaar. “We verwelkomen vanaf vandaag met veel plezier het grote publiek in onze familiebrouwerij. We zijn trots op wat we in 125 jaar bereikt hebben en dat willen we graag aan iedereen tonen,” aldus zaakvoerder Albert De Brabandere.
Op bezoek bij de brouwer
Tijdens een unieke rondleiding maakt de bezoeker kennis met een bierbrouwerij in volle actie. Het startpunt van de rondleiding is het Brouwershuys, het ouderlijk huis van stichter Adolf De Brabandere, waar brouwmeester Chris nog steeds woont met zijn vrouw Jeanine. Deze locatie ademt geschiedenis en laat de bezoeker zich onmiddellijk thuis voelen. Na een introductiefilm en een korte toelichting bij de geschiedenis van deze succesvolle familiebrouwerij, neemt Chris de bezoekers mee op sleeptouw tussen dampende bierketels, eikenhouten foeders en een draaiende bottelarij. Met 34 jaar ervaring bij de brouwerij is Chris de gids bij uitstek: hij deelt tijdens de rondleiding op een charmante manier zijn kennis en ervaring binnen de brouwerij.
Het gastvrije koppel heeft heel erg uitgekeken naar deze bijzondere dag. “Mijn vrouw Jeanine en mezelf kennen de brouwerij van binnen en buiten. Wij hebben ons hele leven naast de brouwketels gewoond en hebben heel wat geweldige herinneringen die we nu graag willen delen met de bezoekers,” vertelt brouwmeester Chris Van Acker. “Sinds kort ben ik op pensioen, maar dankzij de opening van het Brouwershuys kan ik toch bezig blijven in de brouwerij. Ik als gids en mijn vrouw Jeanine als gastvrouw die in de potten roert als een groep graag een maaltijd koppelt aan hun bezoek.”
Praktisch
Het Brouwershuys is te bezoeken voor groepen op dinsdag, woensdag en donderdag om 10u30 en 14u30. Als individuele bezoeker kan je op woensdagnamiddag aansluiten bij een groep na reservatie. De brouwerij opent enkel de deuren op weekdagen en daar heeft Albert De Brabandere een goede reden voor: “Bezoekers moeten de sfeer kunnen opsnuiven van een draaiende brouwerij. Aan de ene kant beperkt de keuze voor dit concept de mogelijkheden voor de bezoeker, maar het geeft hen wel een unieke kijk op hoe alles in zijn werk gaat.”
Groepen kunnen op aanvraag na de rondleiding genieten van een maaltijd in het Brouwershuys.
De prachtige huiskamer waar de gasten zuulen ontvangen worden
Wij konden alvast genieten van een lekker buffet
Een muur vol herinneringen
Het Brouwershuys beschikt ook over een bar waar al de bieren van de brouwerij gedegusteerd kunnen worden
Boven is er een kleine bioskoopzaal waar bedrijfsfilms zullen afgespeeld worden. Rechts een mooi zicht op de oude brouwketels
“We zijn veel te lang gesloten geweest”, zegt zaakvoerder Bert De Brabandere. “Met ons Brouwershuys en de daaraan gekoppelde rondleidingen brengen we daar verandering in, speciaal in het jaar dat we 125 worden.” Onze brouwmeester Chris en zijn echtgenote Jeanine zullen deze taak op zich nemen. Het zal enkel op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen gebeuren Want dan is de brouwerij in volle werking en dit productieproces willen we laten zien aan de mensen!
Gedeputeerde West-Vlaanderen Sabien Lahaye-Battheu sprak haar bewondering uit voor het project. Ze heeft veel connecties met de brouwerswereld. Zo is ze gehuwd met een drankenhandelaar en was lang voorzitter van de bierclub in het Vlaams Parlement.
CEO Bert Debrabandere, Gedeputeerde West-Vlaanderen Sabien Lahaye-Battheu klinken op het succes met de bewoners van het Brouwershuys Chris Van Acker en zijn echtgenote Jeanine Lust.
Wij hebben ons hele leven naast de brouwketels gewoond en hebben heel wat geweldige herinneringen die we nu graag willen delen met de bezoekers,” vertelt brouwmeester Chris Van Acker. “Sinds kort ben ik op pensioen, maar dankzij de opening van het Brouwershuys kan ik toch bezig blijven in de brouwerij. Ik als gids en mijn vrouw Jeanine als gastvrouw die in de potten roert als een groep graag een maaltijd koppelt aan hun bezoek.”
Bij de lagertanks
De indrukwekkende bottelarij kun je van bovenaf bekijken!
Verhalen bij de foeders
Ik wens Chris en Jeaninne heel veel succes met hun nieuwe onderneming!
Voor wie nog een souvenir wil aanschaffen na het bezoek ga je dit kunnen doen in deze Brouwershuysshop!
Over Brouwerij De Brabandere
Brouwerij De Brabandere, opgericht in 1894, kan terugblikken op een rijke geschiedenis maar kijkt met evenveel vertrouwen naar de toekomst. Brouwen was, is en blijft een kunst bij de brouwerij. Hun rijk assortiment bieren bestaat onder andere uit Bavik Super Pils, Kwaremont, Wieze, Wittekerke en Petrus Sours. Beschouw deze karaktervolle bieren gerust als erfgoed: gemaakt met traditioneel vakmanschap, authentieke ingrediënten en… veel liefde.
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik geruchten van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
Ik had me voorgenomen om deze voorbije zomer regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik af en toe enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras. Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Donkerblond bier met witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Het aroma is zoet Tikje gebrande mout Gerookte prik.
Zoete aanvang Fruitige toets Ook in de mond een heel lichte rooksmaak Honing komt nu en dan naar boven. Beetje plakkerig. Weinig hop Zoete afdronk. Niet slecht maar zou vlug beginnen te vervelen
Een commercieel bier met het oog op export naar China. Ontwikkeld door drie heren en een dame. Meesterbrouwer Marc Knops, PR Man Patrick Van Gompel, Biersomelier François Huysmans en Britt Fieremans ‘Logistic Coordinator’. Samen noemen ze zich de Belgian Beer Experts! Met die naam gaan ze toch iets anders moeten presenteren. Slecht is het bier niet maar mocht toch meer karakter gehad hebben. En trouwens 6 euro voor een flesje is niet niks!
Het getal 8 is een geluksgetal in de Chinese cultuur. Drie maal het cijfer 8 en een geelkleurige verpakking verwijzen allemaal naar geluk in de Chinese cultuur. Het bier wordt nu ook geschonken in de businessclass van Brussels Airlines. Ze zijn verkrijgbaar op de vluchten richting 25 bestemmingen in Afrika, Verenigde Staten en Canada. Van de Tripel 888 werd al 300 hectoliter verkocht, dat zijn 100.000 flesjes van 33 centiliter.
Helder goudgeel van kleur met een fijne witte schuimkraag.
De neus is fruitig Gistig Sinaasaroma komt eventjes piepen
De eerste slokken zijn echt lekker Fruitig met een lichte hopbitterheid Zoet Licht kruidige toetsen Tikje citrus Droge afdronk Lekker commercieel bier met toch een persoonlijke uitstraling
De monniken in de abdij van Affligem lieten het brouwen van bier sinds 1950 over aan een zogenaamde "lekenbrouwerij" en in 1970 neemt Brouwerij de Smedt uit Opwijk het brouwen voor de abdij voor zijn rekening. De bieren worden nog altijd gebrouwen volgens de originele receptuur van wijlen pater Tobias Vergauwen, de brouwmeester uit de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Hij legde de recepturen van de bieren vast. Brouwerij De Smedt wil tegen de ontwikkeling in, als zelfstandige kleine brouwerij handhaaft blijven. Gelukkig is daarvoor, mede dankzij de snel groeiende export van Affligem, het nodige perspectief.
Om haar toekomst veilig te stellen sloot de brouwerij in 1980 een overeenkomst met de Nederlandse brouwersgroep Heineken voor de afzet van het abdijbier Affligem in Nederland en Frankrijk. Aangezien het volume van Affligem bleef stijgen en onder leiding van Theo Vervloet werd gemoderniseerd, waaronder een gloednieuwe bottellijn in 1991 die een capaciteit heeft van bijna 20.000 flessen per uur, werd de brouwerij als het ware klaargestoomd voor een overname. Door de verdere evolutie van de thuismarkt en het stijgende succes van het marktsegment abdijbieren, werd de samenwerking twintig jaar later, in 2000, bezegeld in een participatie van 50 % door Heineken in de streekbrouwerij in Opwijk. In 2003 wordt de naam veranderd van Brouwerij De Smedt in Affligem Brouwerij bds. Vanzelfsprekend behoudt de Belgische leiding van de artisanale brouwerij in Opwijk haar autonomie. De wereldwijde distributielicentie voor de abdijbieren van Affligem is in handen van Heineken. Daarmee wil Heineken de consumenten een krachtig alternatief aanbieden en de mondiale concurrentie met andere biergiganten aangaan op het vlak van speciaal bier. Voor België en Luxemburg verzorgt Brouwerij Affligem de distributie zelf, omdat ze de thuismarkt door en door kent.
De eerste slok is licht fris zurig Daarna een volle smaak Sinaas Zoet en kruidig Tikje honing Gist Meer blonde dan tripel!
Brasserie Lefebvre
Brouwerij Lefebvre startte in 1875 en voorzag in de oude tijd de arbeiders van de grote steengroeve in Quenast van bier. Vandaag staat inmiddels al de zesde generatie aan het roer. Ze brouwen onder andere het honingbier Barbar en de typisch Waalse saison ‘Saison 1900’.
Naast het honingbier en de saison, brouwt de familie ook nog enkele abdij- en fruitbieren. Tegelijk blijven ze nieuwe bieren ontwikkelen. Hun jongste creatie is de Hopus, het eerste bittere bier in hun bijna 140-jarige bestaan.
Aan het ontwikkelen van de Hopus ging een heel proces vooraf. Pas na vele testbrouwsels vond de familie Lefebvre het juiste evenwicht tussen fruitig, hoppig en bitter. Voor meer uitleg zie :https://www.brasserielefebvre.be/nl/
Dinsdagproeverijen 16 - La Fruitée à la griotte - La Douce a l’eau de Villée - La Consée - Reuzz
Dinsdagproeverijen 16
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 16de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van de distilleerderij van Biercée en een van Brouwerij Moergestel
Deze Waalse stokerij werd opgericht in 1946 en heeft in al die tijd een stevige reputatie opgebouwd. Op basis van vruchten uit eigen regio werd een stap gezet naar kwaliteit. Meester-Distilleerders Christophe Mulatin en Pierre Gerard werken enkel met topproducten. De smaak van hun gebruikte fruit staat centraal en moet goed tot zijn recht komen in alle dranken. De producten worden bereid op het ritme van de seizoenen, met uitsluitend verse, onbehandelde vruchten. Dat ze een stevige bekendheid hebben opgebouwd bewijzen hun Awards die ze behaalden op bepaalde wedstrijden.
Sinds 2004 heeft de Distilleerderij zijn intrek genomen in een prachtig gerestaureerde vierkantshoeve. De ‘Ferme de la Cour’, een plaats waar in de 16e eeuw ooit recht werd gesproken, vooraleer het werd omgetoverd tot een artisanale distilleerderij, inclusief een seminariecentrum, het restaurant ‘La Grange des Belges’, een boetiek, een museum en een unieke geurenkamer.
De distilleerderij heeft een partnerschap aangegaan met een andere deskundige van de Belgische expertise nl. Brasserie de Silly,
Samen ontwikkelden ze een originele trio van lokale bieren, "The Taste of België". Elke smaak van het bier heeft de kleur van de Belgische nationale vlag: zwart voor full-bodied, geel voor La Douce en rood voor de Fruity. Ook de etiketten hebben de kleuren van onze Nationale driekleur.
La Fruitée à la griotte (5,0%Alc.Vol)
Robijnrood bier met licht roze schuimkraag
Zoet aroma domineert Geur van Haribo snoepjes Aroma van blote billen beter bekend als rode Poepkes
Zoete aanzet Licht zuurtje waarneembaar (tarwe) Net als de geur smaak het bier naar zoete fruitige snoep Bitterheid is nergens te bespeuren Zoete afdronk Voor zoetekauwen!
La Douce a l’eau de Villée (5,9%Alc.Vol)
Goudblond licht wazig bier met witte schuimkraag Lichte koolzuurpareling
Citroen aroma Toetsen van likeur Zure prikjes
De eerste slokken hebben de smaak van citroenlikeur Licht zurig afwisselend zoet Geen samenhang Weinig smaak van bier Hop? Nergens te proeven! Op het eind komt er een alcoholwarmte naar boven. Vervelend bier Nogal plakkerig!
La Consée (8,0%Alc.Vol)
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Kruidig aroma van jeneverbes Granig Licht hoppig
Zoete aanzet Moutig Zacht geroosterde toets Lichte bitterheid Lichte bittere afdronk Het beste bier van de drie
De brouwers van Reuzenbieren vragen zich af of ze een Brouwerij of een brouwfirma zijn? In hun thuisbasis hebben ze een eenvoudige kleine proefbrouwerij. Daar worden hun recepten ontwikkeld op ambachtelijke wijze. Ze laten die proeven door familie en vrienden. Na verbetering gaan de recepten hun weg naar commerciële brouwketels. Daar brouwen ze samen met de brouwmeester. Geen brouwerij of brouwfirma! Laten we ze zigeunerbrouwers noemen!
Het Nest kocht in 2006 een kleine brouwinstallatie Door verschillende proefbrouwsels (zo moet het) te creëren zijn ze erin geslaagd om een eigen biertje te brouwen. Ze kwamen er voor het eerst mee uit in 2007 op hun eigen bierfestival De 12 uur van het bierpatrimonium.De commentaren waren telkens positief vooral toen ze een derde plaats haalden op het Open Nederlands Kampioenschap voor hobbybrouwers.Daar beslisten ze om voortaan met grotere volumes te werken.
Ook zij waren plots zigeunerbrouwers geworden. Met hun eigen recept trokken ze naar grotere brouwerijen om er zelf te brouwen. Eerst brouwden ze bij Boelens in Belsele, daarna ’t Hofbrouwerijke in Beerzel en later bij de Scheldebrouwerij in Meer. Hun bieren met de namen van speelkaarten werden een groot succes!
Om aan deze groei te kunnen voldoen bouwden we in 2015 een gloednieuwe en hypermoderne brouwerij in de industriezone Beyntel op de grens van Turnhout en Oud- Turnhout. Sindsdien gaat het alleen maar in stijgende lijn.
Reuz (10,0%Alc.Vol.) ReceptReuzenbieren(Moergestel) Gebrouwen bijHet Nest(Turnhout) n.a.v. 5 jaar Reuzebieren
G
Koperkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Karamel toetsen Licht nootachtig
De aanzet is moutzoet Karamel Nootachtige prikken Warme alcohol Bittere toetsen Licht bittere afdronk Zetel Barley Wine om te genieten met vrienden.
Moutig Eigenaardige brettsmaak Komt niet goed over Licht hoppig milde bitterheid heel diep toch een zoet kantje. Een richtingsbier Goed maar niet echt mijn ding.
Donker bruin tot zwart van kleur met een minieme licht bruine schuimkraag
Geroosterd aroma van koffie Karamel Donkere chocolade
De eerste slok dommelt u onder in geroosterde mout Bittere prikken Ook een klein zoetje komt even piepen Aardse smaken Geroosterd Soms een zwarte chocoladeprik Redelijke body Licht zoete uitvloei met bittere toetsen Een verdorie lekker zetelbier
Zoete aanzet Karamelmout Suiker Smaak van abrikozen toetsen van geturfde whisky Alcohol warmte De echte smaak van brandewijn Zoete alcoholische afdronk Zware smakelijke turf figuurlijk en letterlijk Prachtig etiket van Antonio Bravo Beperkte oplage en niet meer te verkrijgen!
De eerste slokjes zijn als van een pils Lichte bitterheid Soms een zoete toets Bittere afdronk Nu in een ander soort flesje van 33cl. geen wauw voor mij! Waterig bier met weinig karakter en een pilsaroma.
De neus ruikt gist Fruitige toetsen Een tikje brett
De aanzet is moutig Karamel Nu en dan een zuurtje die doorbreekt Lichte kruidigheid Matige bitterheid Evenwichtig bier met een fruitige afdronk.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
La Triple Blonde (8,5%Alc.Vol.) – Biologische Tripel Brasserie Thiriez - Esquelbecq, France
Blond bier met romige witte schuimkraag
Geurige mout verwend de neus Granig Licht fruitig en een tikje kruidig
Vlotte lekkere aanzet Zoet en volmoutig Tikje karamel Granig Zachte en malse prikken Lichte bitterheid Goed in balans Zoete afdronk met een licht bittere toets Het bier drinkt vlot en nodigt uit om nog een te degusteren Lekkere Belgische Tripel gebrouwen over de frontiere met Strisselpalt hop uit de Elzas!
Het is eigenlijk het eerste bier van dit type voor Brouwerij Thiriez. Het werd in 2012 op verzoek gecreëerd en gebrouwen in samenwerking met het restaurant ‘2 Sous de Table’, uit Rijsel. 100% Biologisch.
Daniel creëerde zijn brouwerij niet noodzakelijkerwijs alleen voor bier. Hij is afgestudeerd in politieke wetenschappen en executive in Large Surface en voelde de behoefte om een brouwerij op te stichten om zijn professionele en persoonlijke leven beter te kunnen harmoniseren en om volledig onafhankelijk te zijn. Hij verkocht zijn huis en kocht in 1996 een oude boerderij in Esquelbecq die sinds 1945 was verlaten. In 2006 ging hij in de brouwerij gaan wonen en brouwde toen 20 hectoliter) Nu brouwt hij samen met zijn dochter Clara. Nu brouwen ze jaarlijks 2000 Hl. Hun bieren zijn niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en zijn hergist op de fles. Ze weten uit hun ervaring dat dit het verschil maakt tussen gewoon en echt, authentiek ambachtelijk bier. De familie Thiriez zijn bovendien mensen van ‘de Vlaenders’, zij houden van gastvrijheid en het samenspel met anderen. Daarom brouwen zij elk jaar een aantal bieren in samenwerking met andere brouwers.
De neus ruikt mout Licht fruitig Een beetje een zwak aroma
De aanzet is zoet Harde toetsen Licht kruidig Soms iets fruitig (banaan) maar allemaal te zwak Licht hoppig Zoete afdronk Deze tripel is niet zo denderend
Wordt Diksmuide de boterstad ook stilaan een bierstad? Volgens Lieven Onraedt wel. De stad met de IJzertoren krijgt nu naast De Dolle brouwers en Papegaai een vollediger en completer gamma aan plaatselijke gerstenat met de Nachtraafbieren. Drie bieren die volgens Lieven een Diksmuids etiket verdienen. Het is een mooie aanvulling op de reeds bestaande bieren.
In 2017 werd een nieuw trio Nachtraafbieren waar genomen. Ze worden weliswaar niet binnen de stadsgrenzen gebrouwen maar bij Brouwerij Van Steenberge. Maar de Nachtraafbrouwers zelf, waaronder Lieven Onraedt, zijn wel Diksmuidelingen. Zij dachten de smaken en het concept uit waardoor de Nachtraven dan ook volgens de initiatiefnemers het Diksmuids etiket verdienen. Nachtraaf tripel Blond is er een van.
Zoete aanzet met prikken van honing Vlot drinkbaar met fruitige toetsen. Lichte hopbitterheid Zachte afdronk over het algemeen vrij zoet Mooi in evenwicht Een biologische tripel die zeer geliefd is! Gebrouwen met Pelgrim hop.
Na lang experimenteren zag brouwerij De Plukker in 2011 het levenslicht. De naam is afkomstig uit de woordenschat van de Poperingse hoppeteelt. De combinatie kan niet beter zijn. Kris Langouche is de brouwer met het vak in hart en nieren. Joris is de hoppeboer. In 1997 schakelde hij over naar de Biologische hoppeteelt. Dit was geen sinecure want de andere hoppetelers gebruikten chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Deze zijn in het Bio wettelijk niet toegelaten. Beiden zijn lid van de Poperingse Bierclub dus redenen genoeg om samen op het Hoppebedrijf van Joris een artisanale brouwerij te stichten. Brouwerij De Plukker is het enige hoppebedrijf met een brouwerij. Er word dus gebrouwen met eigen hop. Alle bieren zijn dus ook bio-gecertificeerd.
Verjaardagsfeest Chris Bauweraerts in het Duveldepot - Breendonk
Verjaardagsfeest Chris Bauweraerts
66 jaar en 66 dagen
De Jarige !!!
Niet iedereen weet het misschien maar het postnummer van Achouffe (Wibrin) is 6666. Achouffe is ook het dorp waar Chris Bauweraerts woonachtig is. Chris en zijn schoonbroer Pierre waren de bezielers van het bier Achouffe? Op het einde van de jaren 70 vielen deze twee mannen letterlijk voor de charmes van de Vallei der Feeën in Achouffe. Ze kwamen in aanraking met kabouter Marcel die regelmatig hun pad kruiste. Ze waren zo gehecht aan de streek dat ze besloten om er in 1982 een brouwerij op te richten. Brouwerij Achouffe. Het lekkere brouwsel dat iedereen kent onder de naam LA CHOUFFE werd geboren, geproefd en goedgekeurd ! Er werd zelfs voor Nederland een Chouffe Bok 6666 gebrouwen. Een bevriende tekenlerares ontwierp de afbeelding van Marcel de beroemde kabouter. Brouwerij Moortgat nam in september 2006 de Ardeense brouwerij over. 6666 werd een magisch nummer.
Het volledige verhaal kun je lezen op: chouffe.com/nl/welkom
Feest
Chris was er zo aan gehecht dat hij zijn 66ste verjaardag vierde 66 dagen na zijn eigenlijke verjaardag. Het feest ging op vrijdag 22 februari laatst door in (hoe kan het anders?) het Duveldepot in Breendonk. Een 180-tal vrienden werden uitgenodigd. De dresscode was oranje! het kleur van de stad Willebroek waar Chris geboren is!
Iedereen werd er persoonlijk door Chris ontvangen.
Men kon volop genieten van een abieritief “Château d’Ychouffe”
Het was fijn om die avond veel vertrouwde gezichten terug te zien en even bij te praten. Om 19h00 was er in de buitentent een optreden van de Sphinx gevolgd door de Uitreiking van de Bierbrief Trophy van Wacho Freddy Debels. Twee jaar terug won Duvel nog met nipte voorsprong van Achouffe. Nu kwam het bier uit de Ardennen als eerste uit. De avond werd in goede banen geleid door Tamara Severens, dochter van Jee Pee-ke.
Bijgestaan door Melissa d'Hooghe en opgekleed à la Karel Lagerfeld maakte Freddy Wacho Debels de uitslag bekend van zijn jaarlijkse Bier-Brief Trophy 2018
De Bb-Trophy Top 10
1 La Chouffe - DM - Achouffe Wibrin 2 Orval - Abdij Notre-Dame d'Orval 3 St Bernardus 12 - St Bernardus Watou 4 Duvel - Duvel Moortgat 5 Houblon Chouffe - DM - Achouffe Wibrin 6 Westmalle Tripel - Abdij der trappisten Westmalle 7 Cherry Chouffe - DM - Achouffe Wibrin 8 Cuvee van de Keizer inffused - Het Anker 9 Duvel Tripel Hop Citra - DM - Duvel Moortgat Puurs 10 Rochefort 10 - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy
Chris Bauweraerts en Michel Moortgat CEO Duvel Moortgat zijn maar al te trots met hun prijs!
Door een inwoner van Wibrin werd ook een oud naamplaatbord van Achouffe aan Michel Moortgat geschonken
Ook Jan Van De Ven, de “Willebroekse Bruce Springsteen” gaf een optreden ‘The Voice’-finalist nam als eerbetoon twee liedjes van Wannes Van de Velde op. Men kon de cd bij het binnenkomen kopen. De opbrengst van de cd gaat naar een goed doel. Dit had Chris liever dan een verjaardagsgeschenk!
Kortom, een avond om nooit meer te vergeten! Bedankt Chris dat we er bij mochten zijn
Op de Beer Awards 2018 behaalde ik met mijn Bierblog een zilveren medaille. In totaal behaalde ik sedert de start in 2012 van deze interessante competitie zes medailles. Drie bronzen en drie zilveren. In 2014 werd ik door Beer Awards benoemd als bierambassadeur! De Beer Awards willen het ambacht bewieroken, de kleinere brouwerijen in de kijker zetten, en vooral tonen hoeveel van onze Belgische bieren in het buitenland gegeerd zijn.
Mag ik langs deze weg nogmaals iedereen bedanken die net als vorige jaren stemde op mijn BIERblog! Bedankt x 666
In 2018 hebben 28 brouwerijen (82 bieren) het logo aangevraagd (27 bieren met het 50% Belgische hoplogo en 55 bieren met het 100% Belgische hoplogo). Tevens komen er drie produc die met hop geproduceerd zijn (2 gin’s en 1 jenever).
Momenteel zijn er 380 bieren met het Belgisch hoplogo, hiervan dragen 257 bieren het 50% logo en 123 bieren het 100% logo.
Brouwerij ‘De Leite’ stelde met 'CUVÉE ONCLE POL' een nieuw familielid voor.
Brouwerij ‘De Leite’ stelde op 22 januari 2019 een nieuw familielid voor.
Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde staat bekend voor zijn gevarieerd gamma bieren, zijn zin voor kunst en de speciale namen van de bieren. Met de nieuwe “CUVÉE ONCLE POL” wordt die traditie verder gezet.
Brouwer Luc overhandigd het eerste flesje aan zijn oom Pol.
De familie-gedachte
Brouwer Luc Vermeersch houdt van mensen. Mensen zijn zijn passie. Dat konden we ook al afleiden uit het verhaal in zijn recent verschenen boek “ Ondernemen met hoge goesting/gisting. De kracht van mensen en waarden.” Het is dan ook niet raar dat alle namen van ‘De Leite Bieren’ rond personen draaien.
Het eerste bier van de brouwerij in 2008, de ‘Femme Fatale’, werd snel vervoegd door de ‘Bon Homme’, een bier voor de vader van de brouwer. Uit de liefde van de twee werd een kindje geboren, de tripel van het huis met de naam ‘Enfant Terriple’. Daarna volgde een bier voor de moeder van de brouwer die van bitter bier houdt. Bitter is in het Frans ‘Amère’. Het bitter bier kreeg de naam ‘ Ma Mère Spéciale’.
Vanuit een sociaal engagement kwam er ook een bier die een vergeten groep in de herdenkingen van de grote oorlog in eer wilde herstellen : de moeders. Het bier ‘Merci Maman’ laat de brouwer ook toe om te delen. 10% van de omzet van dit bier gaat immers naar een sociaal project. Nu is dit gedurende 3 jaar het project ‘Kindia’
Cuvée De familie bieren werd ook versterkt met enkele zacht-zure exemplaren. Allen bieren van gemengde gisting die zijn gerijpt op eiken vaten. Het gaat om de Cuvée Mam’zelle, Cuvée Jeun’homme en Cuvée Soeur’Ise. Die laatste is de Kriek van het huis. De woordspeling : een Kriek is een ‘Cerise’ in het frans. De brouwer maakte er een nonnetje van. Cerise werd Soeur Ise… Het nieuwe bier vervoegt deze laatste groep van zacht zure bieren.
Cuvée oncle pol
Het zacht-zure bier met het mooie kleur van een rood-vlaams bruin.
De familie Vermeersch is een hechte familie. De vader van Luc was de 7de telg in een familie van 9. De vriendschap tussen de enig overlevende oom en neef Luc is heel groot. De kranige 87 jarige ‘nonkel Pol’ is nog regelmatig de biljart-maat van de brouwer.
Al een tijd speelde Luc Vermeersch met het idee om een nieuw bier op te dragen aan dit bijzonder familie lid. Er werd een tijd gespeeld met de naam ‘Cuvée Leopold’. Die lag te dicht bij de naam van een bestaand bier. Uiteindelijk landde het team bij de naam ‘Cuvée Oncle Pol’.
Het bier is een zacht-zuur ‘Vlaams rood bruin’. Een blend tussen een bruin bier dat meer dan een jaar kon rijpen op eiken foeders en vaten en een jong blond bier.
Etiketten Alle etiketten van de bieren van brouwerij De Leite zijn getekend door kunstenaars van de familie. Het etiket van de Cuvée Oncle Pol toont een werk van Tinus Vermeersch. De nonkel zit zacht mijmerend te genieten van een biertje van zijn neef.
Lancering van het bier
Oncle pol hoort voortaan in het rijtje thuis
Brouwerij De Leite nodigde op dinsdag 22 januari een aantal mensen van de pers en de bierwereld uit.
Het werd een aandoenlijk gebeuren. Neef Luc had immers ook ‘nonkel Pol’ uitgenodigd. Of beter, de brouwer had de kinderen van zijn nonkel gevraagd om hun vader naar de brouwerij te vergezellen. Ze zouden samen eens een biertje proeven.
De oom was zich van geen kwaad bewust. Toen hem duidelijk werd welk een eerbetoon hem te beurt viel was de verrassing en emotie groot. De brouwer kon fier en gelukkig het eerste flesje van dit nieuwe bier aan zijn geliefde nonkel en zijn familie aanbieden.
De avond kon niet meer stuk. Twee gelukkige mensen genoten nog met hun familie en vrienden na van dit mooie moment. De Cuvée Oncle Pol bracht alle zielen samen.
Het etiket van de Cuvée Oncle Pol toont een werk van Tinus Vermeersch. De nonkel zit zacht mijmerend te genieten van een biertje van zijn neef.
INFO
Brouwerij‘De Leite’ De Leiteweg 32 8020 Ruddervoorde België
IPA Bieren in het HOPmuseum - Kerel Grapefruit IPA - Delta IPA - Préaris IPA - No Hops No Glory - Tropical Milkschake IPA - HOP Verdomme IPA - Damme Nation
IPA Bieren in het HOPmuseum
Regelmatig gaat er in het hopmuseum van Poperinge een bierproefavond door met telkens een ander leuk onderwerp. Ditmaal volgde ik de proeverij ‘IPA Bieren’ Bijna alle avonden worden gegeven door Erwin Ghequire een bestuurslid van de Poperingse Bierclub en ook lid van het West-Vlaams Bierproevers genootschap.
Amberkleurig helder bier met witte fijne schuimkraag
Neus is niet zo fruitig als bij de andere bieren Lichte hoppigheid Moutig Tikje zoet
De eerste slokken zijn moutig zoet prikje Kruidnagel Vanille Redelijke hoppigheid Niet zo IPA achtig Lijk meer op een tripel Het bier werd meer gekozen voor de naam! Maar wel lekker
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 59 - Adriaen Brouwer Oaked - De Feniks Ceci N'IPA - Oakey Moakey Wiskey Stout - St. Bernardus Pater 6 - Non Alcohilic IPA
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 59
Adriaen Brouwer Oaked (10,0%Alc.Vol.) Brouwerij Roman– Mater (Oudenaarde)
Amber tot donkerbruin bier met beige schuimkraag
De neus laat ons karamelmout ruiken Tikje alcohol Zoete prikken Ook houttoetsen dringen soms door
Ook hier de mout die duidelijk aanwezig is Lichte alcoholwarmte Karamel Houttonen Tikje aards Gedroogd fruit Overwegend zoet met een lichte bitterheid Lekker biootje!
De aanzet smaakt naar mandarijn Zoet Daarna lichte bittere toetsen Lekker en niet te extreem Regelmatig een fruitige toets Soms een grassig tintje Mooi in balans Over het algemeen een aangename IPA die René Magritte ook zou smaken
Donkerbruin bier met lichtbruine volle schuimkraag
Moutige neus Zurige prikken Aards
De aanzet is moutig Hints van whiskey Vanille Zurige toetsen Weinig evenwicht Niet hun beste bier!
St. Bernardus Pater 6 (6,7%Alc.Vol.) St. Bernardus– Watou
Kastanjekleurig bier met lichte bruine minieme schuimkraag.
De neus ruikt karamel Bruine suiker Donker fruit De aanzet is licht zurig Gevolgd door een karameltoets Rood fruit Pruimpjes en rozijntjes Zoet en weinig bitterheid Zacht bier met een fijn mondgevoel Lichte bitterheid in de achtergrond Een lekker perfect gebrouwen bier die nog beter tot zijn recht komt op het dak van Bar Bernard
Non Alcohilic IPA (0,5%Alc.Vol.) VandeStreek- Utrecht
Blond tot licht amber wazig bier met witte minieme schuimkraag
Een florale neus Citrus
De aanzet is fruitig Hier ook citrustoetsen hoppigheid Exotisch fruitsmaakje Allemaal matig Lichte hopbitterheid
Fris Bittere afdronk Lange bittere nasmaak lekker session dorstlessende IPA
gekocht bij Albert Hein
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Een geurig aroma van chocolade Donker mout Licht zuurtje houttoetsen
De aanzet is zoet Karamel Na een tijdje komt een zuurtje naar boven Tikje alcohol! Minieme houttoetsen De afdronk is lichte karamel Lekker bier met veel liefde gebrouwen en dat smaakt u.
Fruitige aroma van banaan Tikje citrus Licht hoppige prikken Zoete aanzet met fruitige prikken Tikje honing Lichte hopbitterheid Lichte alcoholwarmte Aangenaam romig zacht Een bier waar je nog eentje van lust! Sexy? Zou kunnen….
De neus wordt verrast door een aangename moutigheid karamel en kruiden komen naar boven
Ook in de smaak speelt de moutigheid een rol Karamel Lichte toffee toets Aangename bitterheid Een fijne zoete tot lichtbittere afdronk met een licht karamelsmaakje Mooi in evenwicht Lekker bier
Wazig amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
Moutige aroma Hoppig Fruitge neus van abrikoos
De aanzet is een zoete mout smaak Karamel duikt op Tikje suikerachtig Fruitig
Afwisselend van smaken Ook hier een fruitige toets Droge afdronk Enige bitterheid in de afdronk Weerom een lekker Brussels bier!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Dinsdagnamiddag proeverijen (15) - Valduc Insolite - Valduc Rio - Valduc Thor - Excuse Me While I Kiss My Stout (2018)
Dinsdagnamiddag proeverijen (15)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Ditmaal 3 bieren van Brasserie Valduc en een van Hedonis
Geurig aroma van fijne hop Citrus Licht granige prikken
Frisse zoete aanzet Zacht van smaak Lichte koolzuurprikkel Lichte bitterheid begeleid het bier Bitterheid verloren door de jaren? Licht positief zuurtje (Havermout?)
Valduc Rio (8,0% Alc.Vol)
Amberkleurig bier met gebroken witte fijne onstabiele schuimkraag
De neus ruikt lichte fruitigheid Miniem floraal prikje Zoete toetsen van karamel Heel diep een tikje alcohol
De eerste slokken zijn verbazend! Moutige toetsen Sinaas Aangename lichte hopbitterheid Zacht zoet Mooi in evenwicht Prachtig lekker bier
Valduc Thor (9,5% Alc.Vol)
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Fijn aroma van notenchocolade Karamel Een snuifje vanille Peperkoek?
De eerste slokken zijn die van zacht gerookte mout. Prikken van hout Tikje koffie Karamel Lichte vanille toetsen tussendoor Ook soms een prik van turf. De smaak verraste ons in positieve zin Stevig smaakvol bruin. Het beste dan de drie
De eerste slokjes zijn toetsen van gebrande mout Koffie Chocolade En ook een tikje alcohol. De aanzet begint zoet Zacht Lichtjes gebrand Bittere toetsen mengen zich Koffiesmaak Alcoholprik zorgt voor warmte Geroosterde tinten Lekkere stout.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
CANGU’ZEN - ‘kan goe zen ’ - Inglorious Brew Stars
IT Consultancy bedrijf brouwt bier CANGURU brouwt CANGU’ZEN (spreek uit ‘kan goe zen’)
CANGURU, een IT-Consultancy bedrijf, gespecialiseerd in het uittekenen en het implementeren van IT-oplossingen, heeft z’n eigen bier laten brouwen: CANGU’ZEN.
Jeroen Poot en Geert De Winter
De twee aandeelhouders, Jeroen Poot en Geert De Winter, hebben de afgelopen zeven jaar continu geïnvesteerd in het vinden en vooral het aan boord houden van de juiste gemotiveerde IT-consultants. Momenteel hebben ze een negentigtal medewerkers aan boord die advies verlenen bij het uittekenen en implementeren van IT-oplossingen (hoofdzakelijk SAP oplossingen). Daartoe hebben ze een organisatie uitgebouwd die steunt op een aantal pijlers. Eén van die pijlers is ‘FUN’.
Geert De Winter vertelt dat efficiënt en gemotiveerd werken binnen veeleisende en complexe IT-projecten een uitdaging blijft. “Als werknemer moet je kunnen terugvallen op een organisatie met collega’s die je helpen bij kennis-opbouw en -overdracht en die daarenboven een luisterend oor bieden bij dagdagelijkse beslommeringen rond carrièreverzuchtingen en werkomgeving. Om de collega’s de kans te geven om elkaar beter te leren kennen in professionele en stresserende omstandigheden worden er geregeld uitdagende initiatieven gelanceerd binnen de organisatie.“
Jeroen Poot, die zelf zijn master scriptie maakte rond ‘Data Science’, lanceerde zo een nieuwe uitdaging voor het CANGURU Data Science team: Ga aan de slag met allebeschikbare data rond ‘ingrediënten’, ‘populaire smaken’ en ‘consumenteninformatie’ om zo het perfecte recept te vinden voor een hedendaagse toverdrank.
Geen druïde, maar wel ‘Big Data’ en ‘Predictive Analytics’ stonden aan de wieg van CANGU’ZEN. Na enkele nachten programmeren in ‘R’ (programmeertaal) om al die ongestructureerde data om te zetten in gestructureerde data en deze te verrijken met de juiste algoritmes, werd er een verlanglijstje met criteria neergelegd bij de ‘Inglorious Brew Stars’. Deze brouwers hebben vervolgens de CANGURU toverdrankformule uitgewerkt tot een degelijk bierrecept.
Nu, enkele maanden na de aanzet, zit CANGU’ZEN in de fles, en blijkt het een perfect smakelijk biertje te zijn. Jeroen en een beperkt groepje medewerkers (Ondertussen de bier-GURU’s genoemd), hebben de eerste fles geproefd en het resultaat schitterend bevonden.
Tijdens de afgelopen staff meeting mochten al de CANGURU-medewerkers proeven van het brouwsel. Zij waren de eersten die het intern product van het Data Science-team mochten beoordelen. Vervolgens mogen de klanten en prospecten een eindejaarsgeschenk verwachten in de vorm van een 75cl fles CANGU’ZEN.
A Work of Hoppiness De 75cl fles thuis ontvangen waarvoor dank aan Canguru Solutions CVBA Het bier werd geproefd door enkele deelnemers van de proefsessie IPA Bieren in het Poperings Hopmuseum
Donkerblond tot amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag.
De neus wordt verwend met geurige florale prikkels Citrus Tikje perzik Mooie hoppigheid
De eerste slokken zijn fruitig Lekkere hoppige toetsen Sinaas, perzik Goed gedoseerde bitterheid Het bier is fris en mooi in evenwicht. Droge afdronk Hoppige nasmaak Een lekker fruitig topbier
De resterende flessen CANGU’ZEN bier zullen verkocht worden tijdens de jaarlijkse ‘Jump for Life!’. Dit is de CANGURU bijdrage aan Music for Life van StuBru. Jump for Life is een ‘Afterwork-party’ die plaatsvindt in de CANGURU-lounge op donderdag 20 december, en daar zullen dus de resterende flessen CANGU’ZEN in flessen van 75cl verkocht worden voor 7,5€/fles. De opbrengst gaat dit jaar via Music for Life naar Het Veer. Dit is een therapeutisch kinderdagverblijf voor kinderen van 0-21 jaar.
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Blond bier met witte schuimkraag Zoete neus met wat fruitige toetsen. Ietwat kruidigheid aangenaam om te ruiken
Moutige aanzet Granig Licht bittere toets. Lichte fruitige prikken Een tikje hop Droge afdronk Behoorlijke tripel
Brouwerij Biermaekers Dieter Van Biervliet uit Gullegem is een bedrijvig man. Reeds een paar jaar bezig kan hij al een 8-tal eigen bieren uitschenken. Eerder kwam hij toevallig in aanraking met dit Nationaal product. Maar eens gebeten door het brouwvirus ontwikkelde hij met passie en heel veel gevoel voor smaak verschillende streekbiertjes. Op het onlangs gehouden Streekbierfestival van Zwevegem proefde ik zijn Gin flavored Apero beer die hij samen met Dikke Jan produceerde.
Als Gullegemnaar is het meer dan normaal dat ik zijn Gullegemse Tripel proeft. nl De Bux Tripel. Het bier werd vroeger gebrouwen bij Het Gulden Spoor. Nu bij de Brew Society te Heule.
Het aroma is top! Gist en lekkere fruitigheid vullen de neus
De smaak is moutzoet met een lichte hopbitterheid
Het bier is pittig en degusteert vlot Soms komen de smaakpapillen citrustoetsen tegen die het bier een lekkere aangenaamheid geeft. Een vlotte aangename tripel die u uitnodigt om er nog een te openen. Dus leg de biersleutel niet te ver weg!
Ath, is in België de stad van de reuzen, ze is beroemd om haar jaarlijkse parade van de plaatselijke reuzen. Elk jaar leidt Goliath - wiens naam wordt uitgesproken als 'Gouyasse' in het lokale dialect - de parade. Bij Brasserie des Géants, in Ath, duurde het niet lang voordat hun eerste brouwsel 'Gouyasse' noemde. Een Belgische Ale van 6% Alc.Vol. Maar om de naam van een Mythische reus te dragen was meer power nodig. E n zo zag Goliath Tripel 9%Alc.Vol. het levenslicht. Ik was verheugd om deze lichtgele tripel uit Irchonwelz weer eens te mogen proeven.
Blond tot donkerblond biertje met een prachtige romige witte schuimkraag. De neus is bloemig hoppig fruitige trekjes
De smaak is moutig en fruitig appels. iets gistig Citrus prik en een tikje vanille? Overwegend zoet met heel lichte bittere prikkels. De smaak van het schuim is soms ietwat storend Fruitige toetsen Nogal langdurige lichte hopbitterheid Goed in balans Met een droge afdronk Een smakelijke klassieker
Keyte Oostendse Tripel is ontstaan in 2004. De stad herdacht dit jaar het Beleg van Oostende. De toenmalige Cultuurraad vroeg aan de verenigingen om zoveel mogelijk iets te doen rond het feest. De biervereniging 'De Oostendse Bierjutters' konden niet echt iets organiseren en besloten om een bier te laten brouwen. Het werd een éénmalig blond tripelbrouwsel gebrouwen door Chris Strubbe. Ze zochten een naam uit de jaren 1600 en kwamen uit bij Keyte, wat een verbastering is van koken. Het bier sloeg aan bij de bevolking en de bierliefhebbers en ze veranderden de naam in Keyte, Oostendse Tripel. In 2007 kwam er de Keyte Dobbel-Tripel bij. In 2014 kwam tgv van de 20ste verjaardag van de Bierjutters nog een Jubileumbier bij. Het basisbier, een speciaal brouwsel van de oorspronkelijke Keyte, werd op drie foeders uit een Toscaans wijngoed gerijpt.