Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
30-07-2019
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 65 - De Poes Houblon Saaz - Fee van het licht - Kerel Flower Honey Saison - Grisette Blond Bio - Viven Smoked Porter
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 65
De Poes Houblon Saaz (5,5%Alc.Vol.) Brouwerij De Poes–Tielt
Amberkleurig lichtwazig bier met een romige witte schuimkraag
Moutige neus Licht zoete prik Hoppige aroma toetsen komen na een slok naar boven
Eerste slokken zijn licht hoppig Het bier degusteert fris Ook zoete toetsen Limoen Nadien komt de bitterheid stillaan naar boven Geen al te grote bitterheid Beetje waterachtig Aangenaam om te degusteren maar te weinig bitterheid
Fee van het licht (9;0%Alc.Vol.) Creatie van Patrick Vervacke Gebrouwen bijBrouwerij De Meester – Stacegem
Wazig blond bier met romige witte schuimkraag
De neus is moutig Bijna volmoutig
Lichte kruidentoets van koriander
De aanzet is zoet Zoet moutig Kruidige toetsen Koriander
Veel harde bitterheid Redelijk alcohol in de mond Een bier om te genieten in de duisternis…
Kerel Flower Honey Saison (5,5%Alc.Vol.) BrouwerijVDBCK–Tielrode
Wazig blond bier met een fijne witte schuimkraag
De neus ruikt in het begin niets Was Ietsje te koud (herinneren om bier uit blik vroeger uit de koelkast te halen Na een tijdje ruikt de neus moutige prikken Ietwat honing
De eerste slokken zijn licht bitter
Die overgaan naar een zoete toets Tikje floraal grassig Droge afdronk Niet slecht Maar toch meer smaak verwacht Wel een dorstlesser
Grisette Blond Bio (5,5%Alc.Vol.) BrasserieSt Feuillien– Le Roeux
Strogeel bier met een fijne witte schuimkraag
Licht fruitig aroma Moutig Tikje grassig
Fruitige aanzet Citroenachtige prikken Gistig Droog Lichte zuurheid en een zachte bitterheid lekker Biobier
Donker bier met een lichtbruine cremekleurige schuimkraag
De neus ruikt gerookte mout Houttoets Cacaopoeder
De eerste slokken zijn gerookte mout Zwarte koffie Zoete toetsjes gevolgd door een bitterheid Chocolade Vanilletoetsen Gerookte afdronk
Lekkere porter met een bittere nasmaak.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Fruitbieren in het Hopmuseum - Newton - Rodenbach Fruitage - Kasteel van Beauvoorde - Jungle Joy - Turbeau Noire - Kasteel Rouge
Fruitbieren in het Hopmuseum
Regelmatig gaat er in het hopmuseum van Poperinge een bierproefavond door met telkens een ander leuk onderwerp. Ditmaal hadden ze een mand vol met fruitbieren besteld.
Zoals u weet zijn fruitbieren een rage in het zomerseizoen. Ze worden gedronken als dorstlessers door hun meestal laag alcoholgehalte en zoete smaak.
Bij het brouwen van fruitbieren wordt er op het einde van het brouwproces fruit toegevoegd. Dit gebeurt net voor het gisten zodat het fruit mee kan fermenteren. De meeste vruchten die toegevoegd worden zijn steenvruchten zoals kersen en perziken bvb. Ook andere fruitsoorten kunnen gebruikt worden. Bij zoete fruitbieren worden sappen of siropen gebruikt om het bier op smaak te brengen Pruim, bananen, bosbessen, appels, ananas, tropische vruchten enz. Laten we zeggen dat op de dag van vandaag brouwers alles gebruiken om smaak aan te brengen in hun bier. In de proeverij waren er bewust geen geuzes aanwezig!
De eerste slokken zijn zoet Kunstmatig zoet Groene appeltjes Een licht zuurtje komt soms boven Zoet over de ganse lijn Ook de afdronk is zoet Appelsap met een tikkeltje alcohol! Niet slecht in zijn genre
Het aroma ruikt naar grenadine Zure kersenprik Rood fruit
Zacht zurige aanzet De eerste smaak is zoet Een vleugje lichte zurigheid Kersen komen naar voor Tikje houtachtige tonen Ietsje plakkerig Maar al bij al een lekker fruitbier
De aanzet is een lichte moutigheid Tikje zuur Fruitigheid van de frambozen Ook een lichte hopprik waarneembaar Droog zacht en in balans Geen kunstmatige toevoegingen maken dit bier een zuiver fruitbier Een geslaagd fruitig bio bier met een duidelijke frambozentoets De frambozentoets komt van de Veurnse teler Fambiosa y Besos.
Troebel blond (lichtamber) bier met romige witte schuimkraag
De geparfumeerde neus wordt vertroeteld door mango-aroma Passievrucht
Lichtzurige aanzet Tikje gist Mooie fruitigheid in de smaak Lichte hoppigheid Mocht iets evenwichtiger Kortom de neus is goed De mond iets minder Maar toch een van de betere fruitbieren!
Zoete aanzet Frambozen en aardbeien Tikje zoethout Suikerachtige prikken licht bittere afdronk Tikje hop Evenwichtig Zoete x 3 afdronk Met zijn 8,0% en zijn zoete smaak is het een gevaarlijk bier!
Enig voordeel u krijgt er dorst van en snakt naar een bitterder bier Voor de zoetebekken!
De aanzet is de smaak van een mon cherie of likeur kers (Kasteel Rouge is een blend van Kasteel Donker en Cherry likeur) Zoet kunstmatig Suikerachtig Toch na een tijdje beetje plakkerig Ik vergelijk het bier met de K8 van vroeger. Een bier die veel smaakpapillen zal behagen maar niet echt het mijne. Bij ijs zou het tot zijn recht komen Gevaarlijk met zijn 8% omdat het bij sommige vlot drinkt!
Annemie en ik werden uitgenodigd naar Lopem, meer bepaald naar het zomercafé Klokhof. De reden was de voorstelling van hun Klokhof Tripel. Een nieuw bier dat gebrouwen werd naar aanleiding van Klokhof Loppem Zomercafé dat voor de derde keer uitgebaat wordt door Signe Schoonjans (23), dochter van actrice en presentatrice,Sabine Goethals, vooral gekend van de regionale zender focus-wtv.
Een fiere goedlachse Sabine Goethals
Naast TV-werk verschijnt Sabine ook regelmatig in de gastronomische wereld en op culinaire festivals. Vandaar dat het idee rijpte om een eigen bier te laten brouwen. “Het was een idee van mijn man”, verklaarde Sabine nader. Een eigen koffielabel hadden ze al maar de primeur deze zomer zou weliswaar de Klokhof Tripel van ’t vat… worden!
Sabine was vroeger eerder een witte wijn drinker, maar ze durfde nu en dan al ’s een streekbier nemen. Ze had enkele favorietjes, maar ze stemde toe om in een nieuw streekbier te investeren. Sabine en haar man wisten allebei heel erg goed wat we wilden, hoe het bier diende te smaken, er uit te zien én hoe die zou geschonken worden. Ook het glas, de tickettering van de fles moesten kloppen.
Het glas, de etickettering van de fles moesten kloppen.
Sabine en Peter (Schoonjans) namen contact met Brouwerij Stokhove uit Waardamme die toch al redelijk naam en faam geniet in de bierwereld. Jan De Waele, Levi Hogenhall en Peter Croonenberghs brouwen al bier sinds 2011 en hebben ondertussen 6 eigen Waardamse streekbieren en hiermee al enkele prijzen in de wacht gesleept.
“Het was een hele nauwe én fijne samenwerking” vertelde Sabine “en midden juni hielden we met enkele biervrienden de finale proeverij! We zagen en proefden dat het goed was”!
Deze Klokhof Tripel is een licht amberkleurige evenwichtige tripel, romig en zacht karakter (alch. 7,8%). Een harmonisch spel tussen de volmoutige graanzoetheid, aroma’s uit rijp fruit en hopbitterheid. Impressies van honing en kruiden. Langhoudende afdronk met een behoorlijke nabitterheid, eindigend in een aangename licht alcoholische gloed.
Zythologe Kathleen De Sutter van Kate's Bieradvies rook en proefde en gaf haar goedkeuring.
Het Klokhof
We waren onder de indruk bij het zien van het Klokhof. Het is een beschermde 19de-eeuwse hoeve in een prachtig natuurgebied. De twee gebouwen (Oude stallen en schuur) worden gebruikt voor het organiseren van allerlei evenementen. Op het domein zijn tafels en stoelen present om lekker te genieten De bezoekers kunnen er chillen in een idyllische rustige omgeving.
Lange tafels, banken en ligzetels! De bezoekers worden verwend in het Klokhof
Mooi interieur in de oude stallen en schuur
Op zondag 1 juli startte dit zomer pop-up café terug met nog meer tapa's op de kaart (50cm tapasplank). Ze hebben er goed gesmaakte artisanale boterhammen. Ook ambachtelijk gebak en ijs ontbreken niet. Ze schenken er dit jaar ook twee frisse zomercocktails en hun Signes mocktail. Het Klokhof is de place to be Maar Bierfanaten kunnen er nu terecht naast een aantal streekbieren voor hun Klokhof Tripel van ’t vat…!
vlnr : Peter Croonenberghs, Sabine Goethals , dochter Signe Schoonjans en Brouwer Levi Hogenhall toosten op het succes van het bier
Het aroma is moutzoet Granig Korianderprik Tikje fruit Lichte bitterheid
De aanzet is zoet Toetsen van koriander en honing Moutig Lichte hopbitterheid Mooi in evenwicht Een mooie zachte tripel uit het Oudenaardse die ik kan smaken.
In juni 2018 lanceerde Brouwerij Roman hun eerste 2 Biobieren. Adriaen Brouwer Tripel en de Adriaen Brouwer Oaked Ze waren een pimeur voor hun 470 jaar oude brouwerij . De keuze om biobier te brouwen kwam er niet zomaar: biologische bieren brouwen is een logische volgende stap binnen hun proces van duurzaam ondernemen. Bovendien zien we de interesse voor bioproducten toenemen. Van elk ‘gewoon’ product bestaat er een biologische tegenhanger en dat is bij bier niet anders. Ze merkten dat de vraag naar biobier bleef toenemen, waardoor het idee gegroeid is om hun eigen biologisch bier te brouwen”, motiveert Carlo Roman.
De aanzet is zoetmoutig Lichte hopbitterheid Aangenaam mondgevoel Appeltoets Kruidigheid van koriander Mocht voor mij iets bitterder Licht kruidige afdronk. Maar al bij al toch een mooi uitgebalanceerde tripel De naam ligt misschien iets moeilijk in de mond om hem te bestellen op café
In 2015 ging Kurt Decoene op zoek naar een brouwer/brouwerij die bereid was om een bier te ontwikkelen voor de Chinese markt. Hij ving bot bij de grote brouwerijen en de volgende logische stap was om jeugdvriend Gino Vantieghem aan te spreken. De brouwerij is in juli 2016 officieel opgericht.
Het proefbrouwen in de gehuurde installatie van brouwerij Eutropius kreeg een onverwachte wending toen Eutropius midden 2016 besloot te verhuizen. Het pand en de brouw installatie werden overgelaten. Prompt besloten de twee vrienden de boel over te nemen en om samen een nieuwe brouwerij op te richten.
Zowel Gino als Kurt werkten op dat moment voltijds bij andere bedrijven zodat de getalenteerde Jasper Candaele (UGent, brouwschool Kaho Sint-Lieven Gent) werd aangeworven als brouwer. Ondertussen verliet Gino zijn vorige werkgever om zich ook voltijds met de brouwerij te gaan bezig houden. Kurt volgde een cursus Artisanaal brouwen en werkt ondertussen deeltijds voor de brouwerij (o.a. als barrel master). De Brouwerij
De brouwerij is gevestigd in een pand aan de Mellestraat in Heule bij Kortrijk waar ook brouwerij Eutropius en Alvinne al het levenslicht zagen.
In het begin werd in de oude (Alvinne/Eutropius) installatie gebrouwen op 500l - 850liter per batch. Begin 2017 werden drie glycol gekoelde 10 HL fermentatie tanks en een 10 HL BBT tank van Italiaanse makelij aangekocht. In september 2017 wordt de oude brouwzaal aangevuld met een tweede 12 HL brouwzaal van Chinese makelij en wordt de tank capaciteit met nog eens 5 fermentatie tanks van 20 HL uitgebreid. Ondertussen werd een vergaande samenwerking met brouwerij Gulden Spoor uit gewerkt waardoor er nu op 2 sites gebrouwen wordt.
De brouwerij heeft op korte tijd een vast assortiment van 6 erg toegankelijke bieren ontwikkeld. Daarnaast worden op gezette tijden speciale limited edition bieren gebrouwen. Achter elk bier zit wel een - soms erg persoonlijk - verhaal. Begin 2017 startte de brouwerij ook met een programma van barrel aging.
De brouwerij is open voor het publiek op zaterdag voormiddag (10u-13u) of op afspraak.
Goudkleurig licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag
Moutig aroma Gistig Tikje fruitig
Smaakvolle aanzet Moutig met een lichtbittere toets Heel diep een klein zuurtje Fruitige prikken van banaan Hoptikje Volledig in evenwicht Zoet en bitter wisselen elkaar af Maar de bitterheid wint op het einde Lekkere tripel
BOMBrewery, sinds kort te vinden aan de Armoedestraat, komt op de proppen met een nieuw biertje: de Triporteur Nipple.
Brouwer en moutbakker Bert Van Hecke spreekt over een naakte versie van de klassieke Belgische bierstijl tripel.
“De Triporteur Nipple is ondertussen al zijn elfde bier in zijn Triporteurreeks”, Ditmaal bewandeld hij de eerder traditionele paden, maar toch is de Triporteur Nipple iets speciaals. Unieke BOM-mout en Belgische hop geven de Nipple een elegante en sexy zoetigheid en een heerlijk, natuurlijk aroma. Met de licht aangebrande naam willen we graag de aandacht trekken.”
Met de lancering van de Nipple wil Bert bewijzen dat er ruimte is in de Belgische biermarkt voor vernieuwing en creativiteit. Ook in klassieke bierstijlen.” Ik kan dit alleen maar toejuigen De Triporteur Nipple is beschikbaar in de betere drankenhandel en in de beer shop van BOMBrewery zelf.
BrouwerijAlvinne- Moen In samenwerking met brouwerijDe Molen– Bodegraven
Donkerbruin met een minimale beige schuimkraag die onmiddellijk verdwijnt De neus is Moutig licht zurig Tikje hout Rode wijn toetsen
Smaak Licht zurig Azijnprikken Rode wijn toets Veel hout in de mond Lange bitterheid Gevaarlijk bier want ge smaakt de 10% alc niet Misschien ietsje te zuur voor een stout Voor de liefhebbers van zuur
Grote voorstander ben ik niet voor zuur Maar toch kon dit bier mij bekoren door zijn comlexe smaak. Wie weet hou ik nog van zuur?
Donker roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Moutig Lichte alcohol prik Gebrand Gedroogd fruit
Eerste slokken zijn zoet Licht gebrand Tikje zoethout Pruimpjes Vanille Alcoholwarmte Een lekker warm bier
Franc Belge Spéciale Ambrée (5,2%Alc.Vol.) Brouwerij De Ranke– Dottignies
Op 31 januari lanceerde Brouwerij De Ranke in de Speciale Belge taproom in Antwerpen haar nieuwste bier, Franc Belge. Een eigenzinnige Spéciale Belge, amberkleurig met een biscuitachtige smaak, maar ook met een aangename bitterheid van de echte hopbellen.
Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag
Geurig aroma van karamelmout Tikje gist en hop
De aanzet is prettig hoppig Lichte moutigheid Zoete toetsen van mout Maar vooral de opkomende bitterheid maakt dit een geweldig bier! Het bier is in evenwicht De afdronk is bitter Een frisse de Ranke Topper van slechts 5,2% Een zomerbier!
Gebrouwen n.a.v. Het 10-jarig jubileum van het Novare Res Bier Café. Een samenwerking met de vrienden van Novare Riot Ongefilterd Blond ambachtelijk bier, gefermenteerd in de fles. Extra tripel met Brett & Maine Maple Sugar.
Blond licht wazig bier met romige zachte witte volle schuimkraag
De eerste slokken zijn die van wilde gisten Ook hier een prik ananas Smaak van leer Kruidige toetsen Licht zoete afdronk Met een hangende bitterheid Gevaarlijk biertje want de Alcohol laat zijn aanwezigheid niet voelen Eigenaardig bier Toch een lekkernij voor wie het mag!
Donkerblond licht helder bier met witte schuimkraag
Aroma van fruit Abrikozen Lichte zoete mout
De eerste slokken zijn smakelijk Een fijne zoet smaak verwelkomt onze smaakpapillen Deze blijft niet lang hangen en er komt een harde bitterheid opdraven Fruitige toetsen nu en dan - abrikoos
Niet helemaal in evenwicht Maar het laat zich vlot drinken Bittere / zoete afdronk Ja een tweede zou ik toch niet afslaan!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Trappist Westvleteren kan voortaan online besteld worden
Trappist Westvleteren kan voortaan online besteld worden
Dankzij de ‘slimme’ digitale wachtkamer zal de distributie billijker verlopen
Op vrijdag 14/06/2019 vond 'In De Vrede' (Westvleteren) een Internationale persmeeting plaats waar de monikken van Sint-Sixtusabdij in Westvleteren hun nieuwe verkoopstechniek voorstelden.
Het was Yves Panneels die de persconferentie leidde
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan de verkoop van hun Trappistenbieren anders organiseren. Hun reservatiesysteem via de telefoon die jaren lang actief was wordt afgeschaft en wordt vervangen door een webwinkel opwww.trappistwestvleteren.be
Het nieuwe systeem heeft een aantal belangrijke voordelen voor de liefhebbers van Westvleteren. Zo zullen ze, zolang de voorraad strekt, vrij kunnen kiezen tussen de drie soorten van Trappist Westvleteren, met een maximum van twee kratten per aankoop. De monniken hebben in de webwinkel een ‘slimme’ wachtkamer’ laten inbouwen. Hierdoor krijgen consumenten die geruime tijd terug of nog nooit een bestelling geplaatst hebben, voorrang op particulieren die minder lang geleden Trappist Westvleteren besteld hebben.
Tot 2005 kon men op vastgestelde dagen en uren Trappist Westvleteren kopen in het verkoopmagazijn van de Sint-Sixtusabdij. Door de plots ontstane hype werd de vraag echter veel groter dan het aanbod. De monniken schakelden toen over op reservaties via de zgn. ‘biertelefoon’ om aldus een spreidingssysteem in te voeren voor de afhaling van het bier.
Dit systeem heeft lang goede diensten bewezen, maar mettertijd werd alsmaar duidelijker dat het toch aan vernieuwing toe was. De biertelefoon bezorgde de mensen die in de Abdij voor de verkoop instaan heel wat stress, en was voor tal van klanten een bron van ongenoegen omwille van de soms lange wachttijden aan de telefoon. Om deze redenen zochten de monniken naar een klantvriendelijk alternatief.
Broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij vertelde ons waarom de verandering hoognodig was
“Het nieuwe verkoopsysteem komt tegemoet aan de noden van tal van liefhebbers van Trappist Westvleteren. Wij hebben lang nagedacht over een goed en klantvriendelijk alternatief voor de biertelefoon. De bierverkoop van de Abdij blijft uitsluitend gericht op particuliere klanten. De webwinkel is dus enkel voor consumenten toegankelijk, niet voor professionele kopers”, aldus broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij. “Wij wensen namelijk aan zo veel mogelijk mensen de kans te geven om Trappist Westvleteren aan de correcte prijs aan te kopen. Wie zich niet aan de verkoopregels houdt en misbruik maakt van het systeem, zal de toegang tot de webwinkel kunnen ontzegd worden.”
Dankzij de digitale wachtkamer zullen consumenten die lang geleden een bestelling geplaatst hebben, voorrang krijgen op diegenen die recenter een krat Trappist Westvleteren bestelden.
De online verkoop biedt ook voordelen voor de Abdij. Dankzij het nieuwe systeem is het voorraadbeheer nu volledig geïntegreerd en geautomatiseerd. Daarenboven zal ook de traceerbaarheid van de producten aan de hand van de lotnummers van de verschillende brouwsels eenvoudiger verlopen.
Naast de drie bieren van Trappist Westvleteren (Blond, 8 en 12) zal de consument ook glazen van Trappist Westvleteren en producten van andere trappistenkloosters online kunnen kopen.
De bestellingen kunnen enkel afgehaald worden aan het verkoopcentrum van de Abdij.
Voor de ontwikkeling van de webapplicatie werd een beroep gedaan op het Brugse digitale bedrijf DUO en op Ingenico ePayments voor het beveiligd betalingsplatform.
Voor meer informatie betreffende de brouwerij en de bieren van de Sint-Sixtusabdij: www.trappistwestvleteren.be
De Heer Jos Vermeulen sprak hoe de bierverkoop voortaan zal verlopen
De bierverkoop in de praktijk
De “Trappist Westvleteren” is uitsluitend te koop via de webwinkel en is af te halen in het verkoopcentrum bij de abdij. De webwinkel heeft beperkte openingstijden die vermeld worden in de kalender.
De bierverkoop is niet voor commerciële doeleinden en is voorbehouden aan natuurlijke personen die zich vooraf hebben geregistreerd. Bij de registratie maak je een profiel aan met je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, adres, gsm-nummer, e-mail en nummerplaat van de wagen waarmee je de gekochte producten komt ophalen). Daarna ontvang je via e-mail een link om de registratie te valideren. Nadat je registratie is gevalideerd, kan je inloggen met je e-mailadres en een wachtwoord naar keuze.
Nadat je bent ingelogd, kom je in de ‘slimme’ wachtkamer. Wanneer je aan de beurt bent, heb je toegang tot de webwinkel. Tijdens het wachten kan je wel al rondkijken en andere producten reserveren die soms naast onze Trappistenbieren worden aangeboden.
Veel persbelangstelling uit buiten- en binnenland
Wanneer je de webwinkel binnentreedt, kan je kiezen uit de beschikbare bieren en de gewenste hoeveelheid opgeven. Je kan ook het afhaalmoment bepalen. Na deze stap wordt een code naar je gsm verzonden. Deze code moet worden ingevoerd om de bestelling te bevestigen. Vervolgens word je doorverwezen naar het betaalplatform om de volledige bestelling te betalen, inclusief het statiegeld van het leeggoed (krat en flessen). Zodra de betaling succesvol is, keer je terug naar onze website en is je bestelling voltooid.
Je ontvangt dan via e-mail een QR-code samen met het overzicht van je bestelling. Deze QR-code moet worden getoond bij de afhaling van je bestelling. De nummerplaat van je wagen zal gecontroleerd worden ten opzichte van deze in je profiel.
Bij de afhaling gebeurt dan ook de terugbetaling van het statiegeld van het leeggoed dat wordt teruggebracht. Dit bedrag wordt teruggestort op de betaalkaart waarmee de aankoop gebeurde. Het overzicht van uw bestelling en van de terugbetaling van het statiegeld wordt onmiddellijk via e-mail toegestuurd.
Volgende week zullen er twee initiële verkoopmomenten zijn (op dinsdag 18 juni en op vrijdag 21 juni), om de goede werking van de webapplicatie te testen.
Op woensdag 26 juni 2019 zal het eerste gewone verkoopmoment plaatsvinden. Omwille van de beperkte hoeveelheid bier die gebrouwen wordt, zullen er maandelijks twee verkoopmomenten georganiseerd worden. Deze zullen om de twee weken plaatsvinden, afwisselend op woensdagnamiddag en op woensdagavond.
Na de persvoorstelling kon men een bezoek brengen aan de Bottelarij en de nagisting. Door te veel pers werd de brouwerij niet opengesteld.
De Bottelarij
De nieuwe bottelarij kwam er in 2013. Sinds 2014 worden er twee brouwsels per brouwdag gemaakt. Op het vlak van energieverbruik en manuren betekende dit een flinke besparing. De lagerkelder en de gistkamer werden gemoderniseerd en geautomatiseerd maar omdat de capaciteit niet veranderde, bleef ook de productie ongewijzigd.
In 2016 werd een volledige nieuwe nagisting gebouwd met opslagruimte.
De monniken investeerden eveneens in een nieuwe, grote waterzuiveringsinstallatie. De abdij voorziet sinds kort deels in haar eigen energie dankzij een grote fotovoltaïsche installatie op het dak van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.
De hergisting op fles vindt plaats in een verwarmd magazijn en duurt 2 weken. Het ongefilterde, niet-gepasteuriseerde bier blijft daarna nog enige tijd in de rijpingskamer vooraleer het kan vrijgegeven worden voor de verkoop
Vader Abt Manu Van Hecke en Véronique Dugardyn Ceo van het Internetbedrijf 'Duo' waarmee de paters zullen samenwerken
Daarna kom men genieten van de bieren en een hapje.
De bierprijzen voor een krat van 24 flessen (zonder statiegeld van het leeggoed) zijn:
Trappist Westvleteren Blond - 35 €
Trappist Westvleteren 8 - 40 €
Trappist Westvleteren 12 - 45 €
Via de webshop worden onze bieren steeds verkocht per krat van 24 flessen (33 cl).
Het statiegeld van het leeggoed
Houten krat + 24 flessen = 15 € (12,60 € voor de houten krat en 0,10 € per fles).
De terugbetaling gebeurt enkel voor originele flessen voorzien van een ring met het opschrift “Trappistenbier” in reliëf. Het statiegeld wordt enkel terugbetaald indien het leeggoed niet beschadigd is. Leeggoed kan steeds worden teruggebracht naar het verkoopcentrum bij de abdij tijdens de afhaalmomenten zoals aangeduid op de kalender van de website www.trappistwestvleteren.be
Tripels 5 - Fort Lapin Tripel - LeFort Tripel - Slaefke bier Aughems Fluytjesbier Tripel
Tripels 5
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik geruchten van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
Een goed gebrouwen bier moet uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik af en toe enkele tripels bespreken die ik laatst heb genuttigd thuis of op een terras.
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen.
Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Fort Lapin Tripel (8,0%Alc.Vol.) BrouwerijFort Lapin– Brugge
Donkerblond – Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Het aroma is gistachtig Koriander Licht fruitig (perzik)
Moutige aanzet. Zoet Sinaas/Perzik in de mond Ietsje kruidigheid Lichtjes gehopt (Mocht iets meer zijn) Mooi in evenwicht Nog een beetje meer body was goed geweest Licht bittere afdronk Al bij al een lekkere dorstlesser waar u gerust een tweede van degusteert
Brouwerij Fort Lapin is een authentieke ambachtelijke brouwerij net ten noorden van het brugse stadscentrum. De naam verwijst naar de plaats waar de brouwerij zich bevindt. Oorspronkelijk was dit een fort die in 1664 gebouwd werd om de brugse handelskom te beschermen. De brouwerij is opgericht eind 2011 en is een creatie van Kristof Vandenbussche die ook de brouwer is. Na jaren experimenteren werd besloten om de eigen creaties ook aan het publiek aan te bieden. Met groeiend succes. Bij hen staat kwaliteit voorop. Het is hun bedoeling om de klant de kwalitatief meest hoogstaande bieren aan te bieden, geproduceerd in hun eigen brouwerij, volgens eigenhandig gecreëerde recepten. Deze tripel was hun eerste bier!
Karamel in de neus Tikje kruidig Een snuifje vanille komt boven piepen Lichte hopprik
De eerste slokken zijn zoet Moutig Tikje gist Kruidachtig - Koriander licht Hoppig Mooi in balans Zacht mondgevoel In de afdronk een ietsje bitterheid Tik koreander Lekker Top tripel uit Bellegem Wil er nog iemand een?
Tripel LeFort werd in mei van 2016 gelanceerd. In hetzelfde jaar werd het op de European Beer Star in het Duitse Nürnberg v erkozen tot beste tripel van de wereld.
Slaefke bier Aughems Fluytjesbier Tripel(7,5%Alc.Vol.) Brouwerij De Graal – Brakel
Helder goudkleurig bier met witte schuimkraag Fruitige neus
Moutig Gist Zoetig
Fruitige aanzet Tikje citrus in de mond Een prik hop Licht bitter Zacht Drink vlot Mocht iets meer power hebben! Een allemans bier
In 2011 was Slaefke Aughems Fluytjesbier een echte blikvanger op de Ouwegemse Fluitjesfeesten. Het bier werd genoemd naar het unieke beeldje van een vastgeketende slaaf in de Ouwegemse parochiekerk.‘Het slaefke staat symbool voor het hele verhaal dat rond de Fluitjesfeesten is geweven. ‘Tijdens de zeventiende eeuw sloegen zeepiraten Afrikanen en Europeanen in de boeien om hen daarna door te verkopen als slaven. Wie zich wilde bevrijden, moest zijn vrijheid terugkopen. Dat kostte een pak geld, dat de slaven van hun familie en van kloosterordes als de Trinitariërs kregen. Toen ze als vrije mensen naar hun dorp terugkeerden, was het groot feest. In Ouwegem gebeurde dat onder meer met fluitjes. Snoepfluitjes waarop je echt kan fluiten en die je nadien kan opeten. Die fluitjes bestaan al sinds mensenheugenis. De fluitjes worden ieder jaar gebakken volgens een geheim recept.' Het werd eerst gebrouwen door de Verhuisbrouwerij. Nu door Brouwerij De Graal uit Brakel
Koperkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Hoppig Aroma van Simco hop Tikje zoetigheid
De aanzet is floraal Mangotoetsjes Zoet en bittere wisselen elkaar af De smaak loopt waterig uit Voor een grote brouwerij is dit een voortreffelijke Session!
Cuvée Armand & Gaston (6,4%Alc.Vol.) De 3 fonteinen– Beersel
Wazig koperkleurig bier met fijne schuimkraag
Aroma is zurig Citroenprikken Putjesaroma Scherpe aanzet Licht zurig Bitterzuur Mals Brett Tikje hout Perfect in balans Over de gehele lijn verfijnd Droge afdronk Lekkerbekkie geuze
De smaak is kruidig Lichte bitterheid Het bier is in balans Het zou misschien na een tijdje een beetje vervelen Licht kruidige afdronk Mocht iets hoppiger zijn. Toch goed gedaan voor hun eerste bier!
Cuvée Oncle Pol(7,0%Alc.Vol.) De Leite– Ruddervoorde
Roodbruin bier met een mooie fijnmazige schuimkraag
De neus bied ons een lichtzurig parfum Aroma’s van roodbruin Tikje balsamico Lichte brett
De eerste slokken zijn heerlijk Lichte houtsmaak Zachte melkzurige prikken Nu en dan een klein bittertje. afgewisseld met een lichte zoete toets Een andere De Leite in de mond!
Mammoet Belgian Pale Ale (7,0%Alc.Vol.) De Plukker– Poperinge
Goudblond bier lichtwazig bier met witte schuimkraag
Hoppig aroma Tikje kruidig Granig
Zoete aanzet Een lichte kruidigheid komt naar boven malse hopbitterheid Mooi in evenwicht Degusteert vlot Eenvoudig lekker bier! Meer moet dat niet zijn voor een gezellige terrasbijeenkomst!
Arthur's Legacy - Created by Viki Geunes(7,5%Alc.Vol.) Brouwerij De Hoorn– Palm Swinkels Famiky Brewers - Steenuffel
Blond bier met een romige witte schuimkraag
De eerste geuren zijn die van banaan Lichte zoetigheid met een kruidig tikje
Zacht en frisse aanzet Snoepjes in het begin daarna een licht bittertje Vanille waarneembaar Plakkerig op het einde Banaan en een lichte bitterheid in de afdronk!
Blond helder bier met een witte romige schuimkraag
De neus is geparfumeerd gistig Floraal en een tikje granig
Bittere aanzet Moutig Lichte fruitigheid van citrus Kruidige toetsen Hopbittere en redelijk lange afdronk Lekker en aangenaam bier Wuk zegje? Nog eentje!
Helder roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt een zoet aroma van over gerijpte aardbeien
Zoete aanzet Lichte bitterheid komt soms boven toetsen van Haribo snoepjes Yogurt Redelijk bittere afdronk Gelijkt een beetje op Kasteel Rouge Gaat zeker een succes worden bij zoetekauwen! Maar gevaarlijk door zijn redelijk hoog alcoholgehalte
De neus bied ons alcoholwarmte Moutig Caramel Bourbon
De aanzet is warme alcohol Zoete mout toetsen Karamel Vanilleprikken Zoete afdronk Zetelbier
Gulden Draak Imperial Stout (12,0%Alc.Vol.) Van Steenberge –Ertvelde
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
De neus verwelkomt een aards aroma Koffieprikken
Een zoet begin Moutige toetsen Chocolade prikken Lichte toetsen van donker fruit Warme alcohol Zacht en toegankelijk Lekker zetelbier maar geen type stout!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik geruchten van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
Ik had me voorgenomen om nu en dan regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik af en toe enkele tripels bespreken die ik deze laatst heb genuttigd thuis of op een terras
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Donker koperkleurig bier met een lichtbeige schuimkraag.
Het aroma verraad dat we een bijzonder bier onder de neus hebben Moutig Toffeeprikken Een toets van rood fruit
De eerste slokken geven de neus gelijk! Zoetmoutige aanzet Tikje chocolade Mooie kruidigheid Lichte alcoholtoets Ook een lekkere fruitigheid komt naar boven. Allemaal mooi in balans Een uitstekend met liefde gebrouwen bier! Top!
De neus is licht fruitig Gistig met aroma’s van Perzik, Tikje limoen
De eerste slokken zijn hoppig Lichte fruitigheid (sinaasappel) verwennen de smaakpapillen Tikje meloen Bittertje nu en dan Goede stabiele smakelijke tripel uit Ruddervoorde
Moutige aanzet Zoete prik Grassige toetsen Soms een fruitig slokje Lichte hoppigheid en een tikje bitterheid Ik durf zonder gestraft te worden gerust een tweede vragen aan de Meesteres!
Donkerbruin tot bijna zwart bier met beige schuimkraag
De neus ruikt in het begin weinig aroma Lichtzurige moutaroma
De aanzet is licht zurig die overgaat in een licht gebrande moutsmaak Donker fruit mild van smaak Lichte bitterheid Lichtzurige afdronk Eenvoudig Maar wel lekker
369 is de sleutel van het universum, en Andy heeft de sleutel gevonden...!
Beer of Happiness – Vaya Mundo 2018 (7,0%Alc.Vol.) Recept Kristof Braekers. BrouwerijToye– Marke
Deze wedstrijd voor hobby-brouwers is ondertussen aan zijn vijfde editie toe. De finale - met de bekendmaking van het winnende bier - vindt plaats tijdens het ‘To Beer or not to beer weekend’ in Vayamundo Houffalize op 22, 23 en 24 november 2019.
Het winnende bier wordt in 2020 verkocht onder het label ‘Vayamundo Beer of Happiness’ in de drie Vayamundo clubs (4500L). De opbrengst gaat integraal naar verschillende maatschappelijke projecten die we met Vayamundo steunen.
Gebeten door de biermicrobe? Ben je een hobbybrouwer of thuisbrouwer (met een max. brouwcapaciteit van 40L)?
BekijkHIERhet volledig wedstrijdreglement. Na goedkeuring van het reglement kan je je meteen inschrijven. (Gebruik de pijltjes links en rechts om door de pagina's te scrollen.)
Bruin bier met een gebroken witte tot beige schuimkraag
Aroma is in het begin een beetje muf maar dan ontpopt het zich tot een portoaroma Veel alcohol Zoetmoutig
De smaak is raak Zoete aanzet Karamel Donker fruit Pruimpjes en rozijnen likeurpralines Alcoholwarmte duikt nu en dan op Een zetelbier voor een hard werkende mens die s'avonds thuiskomt!
Full of Hops Quadrupel (10,0% Alc. Vol.) BrouwerijHet Nest– Turnhout
Donkerbruin bier met beige schuimkraag die redelijk vlug verdwijnt
De neus is moutig en kruidig Rozemarijn en venkel zoals vermeld op het etiket komen duidelijk naar boven
De eerste slok is zacht kruidig Ook hier rozemarijn en venkel en ook munt in de mond Een sterke hoppigheid verdringt soms de smaak. Eigenaardig maar soms komt een lichte botersmaak naar boven
Bittere afdronk Het Nest heeft beter bier dan deze kruidenbom. Niet echt mijn ding. Wat niet uitsluit dat andere proevers er wel kunnen van genieten!
Donkerblond - koperkleurig bier met witte schuimkraag
Het aroma is licht zurig Pompelmoes
Ook de eerste slokken zijn matig zurig Fris om te proeven Hoppige toetsen Floraal – Pompelmoes Heel verfrissend bier Zoete toetsen afwisselend met bitterheid Lekkere session Zouden mijn smaakpapillen toch zure bieren aankunnen! Ik was aangenaam verrast!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
TV Bieren in het HOPmuseum - Wittekerke - Kotmadam - Zatte Rita Blond - Zatte Rita Bruin - Gust - Slurfke
TV Bieren in het HOPmuseum
Regelmatig gaat er in het hopmuseum van Poperinge een bierproefavond door met telkens een ander leuk onderwerp. Ditmaal volgde ik de proeverij ‘TV Bieren’
Met TV bieren bedoelen we bieren die gelinkt zijn aan een TV Programma of een naam van een fictieve personage uit de soap
We starten in het fictieve kustdorpje Wittekerke en hadden een ontmoeting met het dokterskoppel Dokter Nellie en haar ex-echtgenoot Frank in café/hotel “De Schorre”. We proefden uiteraard het plaatselijk bier Wittekerke.
We konden echter niet lang blijven want we hadden een afspraak in Leuven met kotmadam Jeanne en haar echtgenoot Jef in het Snoephuisje waar we getrakteerd werden op een vloeibare Kotmadam.
U geloof het of niet maar net toen we wilden vertrekken kwam Rita Van den Bossche binnen. Rita is de oudste dochter van Anna Dierckx en Pierre Van den Bossche. Zij kwam haar bieren Zatte Rita Blond en bruin voorstellen. Wat ze niet wist (waarschijnlijk dronken) dat dit een snoephuisje was en geen taverne.
Enfin we proefden haar twee bieren. Rita wist ons nog te vertellen dat haar broer Jan Van den Bossche in zijn café ‘De Jan en Alleman’ gelegen aan de Dijle in Mechelen ook een eigen bier verkocht nl. Gust. Een bier gebrouwen door Nico, echtgenoot van zijn dochter Mieke.
Met taxi Leo lieten we ons voeren naar Mechelen om er de Gust te proeven. Groot was onze verbazing dat Eddy Van Noteghem ook aanwezig was om in het café zijn ‘Slurfke’ voor te stellen een biertje op basis van een familierecept. Natuurlijk ook dit bier passeerde onze lippen. 6 bieren was voldoende en we besloten om terug te keren naar het vertrouwde HOPmuseum in Poperinge.
En oi da nie gelwof gok u un ander verteln. William
De neus is licht zurig (Tarwe) Tikje fruitig Koriander en een prik kruidnagel
Ook in de smaak proeven we een lichte zure toets Gistig Granig Specerijen Licht kruidige en droge afdronk Lichte nabitterheid Een aangenaam zomers witbier
Licht donkerblond troebel bier met witte schuimkraag.
Fruitige neus van abrikoos Floraal Bloemen
De aanzet is redelijk bitter Moutig Fruitige toetsen Ook nu en dan een kruidige toets De bitterheid begin na een tijdje te vervelen Droge afdronk. Matig bier
Zatte Rita Blond-6,5%Alc.Vol. Brouwerij Van Den Bossche - St. Lievens-Esse/Herzele
Helder blond bier met schuimende witte kraag
De neus is gistig Moutig Hoppige toets
De eerste slok is vrij neutraal
Daarna komt er een lichte bitterheid naar boven. Toch over het algemeen moutzoet Met een fruitig prikje (banaan) Weinig bitterheid Vervelende afdronk Niet echt super Doordrinkbier
Zatte Rita Bruin-6,5%Alc.Vol. BrouwerijVan Den Bossche- St. Lievens-Esse/Herzele
Donkerbruin bier met een licht gebroken witte schuimkraag
Het aroma is licht geroosterd. Koffie Chocolade Tikje drop
De aanzet is zoet Geroosterde prikken Gerookt Chocolade Licht bittere afdronk (We vinden hier Pater Lieven in terug) Lekker doordrink bier
Donkerbruin rood schijnend met een gebroken witte schuimkraag
De neus is fruitig Karamel Toetsen van rijpe banaan een vleugje alcohol
Zoete aanzet Pruimpjes Een vanille toets Licht geroosterde smaak
In evenwicht Toch wel lekker
Het TV Bierlandschap
Bijna alle avonden worden gegeven door Erwin Ghequire een bestuurslid van de Poperingse Bierclub en ook lid van het West-Vlaams Bierproevers genootschap.
Koperkleurig bier met een witte romige schuimkraag
De neus is hoppig
Bloemig Tikje fruitige aroma’s
De eerste slokken zijn moutig zoet Lichte karameltoets Ook hier fruitige toetsen Bitterheid Een lichte wrangheid Droge bitterzoete afdronk Interessant bier
Gouden Carolus Indulgence 2017 – Botanik (8,5%Alc.Vol.) Brouwerij Het Anker– Mechelen
Goudblond lichtje troebel bier met romige fijne witte schuimkraag
Kruidig aroma Tarwemout Tikje vlierbloesem Gist
Zoete aanzet Licht kruidige smaak Koriander Bittere tonen Een mooi evenwicht tussen de kruiden onderling Geen hop te bespeuren Kruidige afdronk Aangenaam degustatiebier met een ietwat aparte smaak
Troebel licht goudkleurig bier met witte schuimkraag
Het aroma is moutig Zoet Gistig
De aanzet is licht hoppig moutzoet Lichte bittere toetsen Tikje citrus Ook enige kruidigheid maar niet te veel! Mooi in balans Ook de afdronk is licht bitter Lekker bier met een redelijke alcoholpercentage
Een fruitige neus Gevolgd door een rokerige toets Tikje turf
Moutige aanvang Gistige prikken Ook hier een lichte rokerige toets Soms een zoete prik Droge afdronk Niet slecht voor maar 4,8% Alcohol
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Freddy Wacho Debels stelde onlangs zijn boek ‘De Educatieve Bierjagers’ voor
Freddy Wacho Debels stelde onlangs zijn boek ‘De Educatieve Bierjagers’ voor
Auteur Freddy Wacho Debels
Wacho is een bekende figuur in de bierwereld, niet alleen omwille van zijn liefde voor het gerstenat, maar ook vanwege zijn bodemloze kennis hierover. Regelmatig krijgt hij de vraag om zijn eigen bier uit te brengen. “En telkens is mijn antwoord: geen tijd, geen goesting en geen geld,” lacht Wacho. Maar het aanzoek om een biergericht boek uit te brengen, heeft hij, na lang nadenken, wel positief beantwoord. “Zeker toen biersommelier, biergids en thuisbrouwer Belinda Eelbode (‘Beer to Taste’) hem uitdaagde om dit te doen en een heerlijke Rodenbach Vintage als borg stelde.”
vlnr : Kurt Decoene (Brouwerij De Feniks, Heule), Wacho, Belinda Eelbode en Hopprofessor doctor Denis De Keukeleire
De werktitel ‘De Bierjagers’ is een link met de uitspraak van Belinda Eelbode in haar boek ‘West-Vlaams Schuimend Erfgoed’ waarin ze verklaarde de hulp te hebben gekregen van Wacho, de ‘Westvlaamse Michael Jackson’. Zo kwam de naam ‘Beerhunter’ ter sprake en kreeg het boek de naam ‘De Educatieve Bierjagers’.
De Educatieve Bierjagers
Het schrijven is Wacho niet vreemd. Reeds een paar jaren eerder schreef hij artikels over de beleving in de biercultuur voor verschillende bierverenigingen, zoals het Hoppeblaadje bij Heerlijk Objectief Proeven (HOP Kortrijk) en Den Dobber bij de Oostendse Bierjutters. Hij is ook de man achter ‘Den BierBrief’, een digitale nieuwsbrief met meer dan 4.000 lezers.
De pers en enkele Educatieve Bierjagers op de voorstelling
Nu is er dus het boek ‘De Educatieve Bierjagers’. Volgens Wacho is het niet de bedoeling het zoveelste bier of brouwselstunt aan te prijzen, maar personen te nomineren die zich (meestal dagelijks) bezighouden met het educatief overbrengen van onze Belgische biercultuur via lezingen, bloggen en andere media. “Ik heb hun verhaal opgetekend en keurig vormgegeven met een individuele voorstelling, geïllustreerd met fraaie foto's.”
Belinda Eelbode en dochter laten zich bedienen door Angele Wang (Queen of Ales & Business Development ) bij Brouwerij De Feniks
De corrector van dienst was zijne eminentie hopprofessor doctor Denis De Keukeleire, die ook een nawoordje heeft meegestuurd. In het kader van een voorwoord hebben Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, alsook de Zythos-voorzitter Freddy Van Daele hun bijdragen geleverd.
Hopprofessor Doctor Denis De Keukeleire in gezelschap van Annemie Declerck voorzitster van de 'Vrienden van het Hopmuseum' Poperinge
Het grootste opstakel, gezien ik geen budget had, was het vinden van een drukker en/of uitgever. Enkele biervrienden bevolen een crowdfunding aan en mijn biermoatje Kurt Decoene (Brouwerij De Feniks, Heule) nam de taak op zich om alles op te zetten voor een (hopelijk) succesrijk initiatief. Bedoeling was om, via een informatieve pagina, bekendheid te geven omtrent de mogelijkheid een bepaald bedrag over te schrijven op een afzonderlijke rekening. De mogelijke winst zou worden gebruikt bij verdere initiatieven van den Wacho (‘Den BierBrief’).
Uit het verre Pajottenland Fotografe Lieve Suys, echtgenote van Bierjager Johan Wanne Madalijns
Wacho hoopte wel degelijk het boek te publiceren, dit keer met veel tijd en grote goesting, maar nog altijd zonder financiën. “Daarom startte ik een soort crowdfunding. Anders lukte het niet om een boek uit te geven. De uitgevers vragen om eerst met geld over de brug te komen.” Mede dankzij de voorbeeldige hulp en de onverdroten werkkracht van biermoatje Kurt Decoene, die de geldopvraging opstartte en daarna de formidabele lay-out verzorgde, werd deze unieke uitdaging tot een succesrijk einde gebracht.
Drie bierjagers doorbladeren met belangstelling het boek vlnr : Nico Derycke, Geroen Vansteenbrugge en Pascal Mortier
De bieren die geschonken werden waren van Brouwerij De Feniks en het Gukden Spoor. Brew Master Gino Vantieghem schonk mij hun nieuw bier Once You Go Black.
Een heerlijk smakende Once You Go Black van slechts 5,0%Alc.Vol. Een donkere IPA met een romige beige schumkraag Een zoete moutige neus Een aanzet met de smaak van lichte gebrande koffie. Een kleine kruidigheid brengt een leuke afwisseling. Toch een tikje bitterheid Mooi in evenwicht Een smakelijkFeniksproduct!
Bron : Persbericht Foto's en tekst : Bierjager William Roelens
Het boek is nog te verkrijgen zolang de voorraad strekt door €30 te storten via Belfius bankrekening. Debels Freddy Crowdfunding: IBAN: BE68 0636 5144 2234.
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 61- Netebuk Barrel Aged - Black C - Brune - Bruin 1830 Le Roi - Christmas Slaapmutske - Kapittel Watou Winter
Donkerbruin bier met een crèmekleurige romige schuimkraag
De neus bied ons lichte zoetzure toetsen Hout in de verte Gebrande mout prikken
Een gebrande moutsmaak streelt de smaakpapillen Ook hier een zoetzure toets Tikje vanille Houtprik Donkere chocolade Warme alcohol komt nu en dan naar boven Ingewikkeld lekker genietbaar West-Vlaams zetel bier
Donker bruin tot zwart bier met mokkakleurige schuimkop
Geurige romige zoete neus van koffie/Cacao Geroosterde mout
De eerste slokken zijn nogal zoet Tikje gist Mooie bitterheid die aansluit met het zoete Beetje zoethout Geroosterde prikken Mooi in evenwicht Lekker zetelbier uit het Luikse
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag Moutig aroma Zoet Lichtje gekruide prikken
De eerste smaken zijn die van Karamellemout Zoete kruidigheid Karamel Toffee Overrijp fruit (rode bessen) Pruimpjes Droge pittige afdronk Nog altijd een lekker Kerstbier
Lichtbruin helder bier met een luchtige lichtbeige schuimkraag
Aroma van zoet geroosterde mout Karamel Kruidige en lichtzure prikken
Lichtzure aanzet Moutige toetsen Donker fruit (Kersen) Bruine suiker Maar allemaal matig Toch een beetje meer karakter verwacht van dit Winterbier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Op bezoek bij de brouwer: Brouwerij De Brabandere opent voor het eerst in 125 jaar de deuren
Op bezoek bij de brouwer: Brouwerij De Brabandere opent voor het eerst in 125 jaar de deuren
Een belangrijk moment voor Brouwerij De Brabandere: voor het eerst in haar 125-jarig bestaan opent de brouwerij de deuren voor het grote publiek. Meer nog, hier krijgen bezoekers een rondleiding door brouwmeester Chris Van Acker. Samen met zijn vrouw Jeanine zorgt hij voor hij een hartelijk en warm onthaal in hun eigen brouwershuys.
Brouwerij De Brabandere viert dit jaar haar 125e verjaardag en dat laten ze op de site in Bavikhove niet zomaar voorbij gaan. De opening van het Brouwershuys, het bezoekerscentrum van de brouwerij, is een van de hoogtepunten tijdens het feestelijk jaar. “We verwelkomen vanaf vandaag met veel plezier het grote publiek in onze familiebrouwerij. We zijn trots op wat we in 125 jaar bereikt hebben en dat willen we graag aan iedereen tonen,” aldus zaakvoerder Albert De Brabandere.
Op bezoek bij de brouwer
Tijdens een unieke rondleiding maakt de bezoeker kennis met een bierbrouwerij in volle actie. Het startpunt van de rondleiding is het Brouwershuys, het ouderlijk huis van stichter Adolf De Brabandere, waar brouwmeester Chris nog steeds woont met zijn vrouw Jeanine. Deze locatie ademt geschiedenis en laat de bezoeker zich onmiddellijk thuis voelen. Na een introductiefilm en een korte toelichting bij de geschiedenis van deze succesvolle familiebrouwerij, neemt Chris de bezoekers mee op sleeptouw tussen dampende bierketels, eikenhouten foeders en een draaiende bottelarij. Met 34 jaar ervaring bij de brouwerij is Chris de gids bij uitstek: hij deelt tijdens de rondleiding op een charmante manier zijn kennis en ervaring binnen de brouwerij.
Het gastvrije koppel heeft heel erg uitgekeken naar deze bijzondere dag. “Mijn vrouw Jeanine en mezelf kennen de brouwerij van binnen en buiten. Wij hebben ons hele leven naast de brouwketels gewoond en hebben heel wat geweldige herinneringen die we nu graag willen delen met de bezoekers,” vertelt brouwmeester Chris Van Acker. “Sinds kort ben ik op pensioen, maar dankzij de opening van het Brouwershuys kan ik toch bezig blijven in de brouwerij. Ik als gids en mijn vrouw Jeanine als gastvrouw die in de potten roert als een groep graag een maaltijd koppelt aan hun bezoek.”
Praktisch
Het Brouwershuys is te bezoeken voor groepen op dinsdag, woensdag en donderdag om 10u30 en 14u30. Als individuele bezoeker kan je op woensdagnamiddag aansluiten bij een groep na reservatie. De brouwerij opent enkel de deuren op weekdagen en daar heeft Albert De Brabandere een goede reden voor: “Bezoekers moeten de sfeer kunnen opsnuiven van een draaiende brouwerij. Aan de ene kant beperkt de keuze voor dit concept de mogelijkheden voor de bezoeker, maar het geeft hen wel een unieke kijk op hoe alles in zijn werk gaat.”
Groepen kunnen op aanvraag na de rondleiding genieten van een maaltijd in het Brouwershuys.
De prachtige huiskamer waar de gasten zuulen ontvangen worden
Wij konden alvast genieten van een lekker buffet
Een muur vol herinneringen
Het Brouwershuys beschikt ook over een bar waar al de bieren van de brouwerij gedegusteerd kunnen worden
Boven is er een kleine bioskoopzaal waar bedrijfsfilms zullen afgespeeld worden. Rechts een mooi zicht op de oude brouwketels
“We zijn veel te lang gesloten geweest”, zegt zaakvoerder Bert De Brabandere. “Met ons Brouwershuys en de daaraan gekoppelde rondleidingen brengen we daar verandering in, speciaal in het jaar dat we 125 worden.” Onze brouwmeester Chris en zijn echtgenote Jeanine zullen deze taak op zich nemen. Het zal enkel op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen gebeuren Want dan is de brouwerij in volle werking en dit productieproces willen we laten zien aan de mensen!
Gedeputeerde West-Vlaanderen Sabien Lahaye-Battheu sprak haar bewondering uit voor het project. Ze heeft veel connecties met de brouwerswereld. Zo is ze gehuwd met een drankenhandelaar en was lang voorzitter van de bierclub in het Vlaams Parlement.
CEO Bert Debrabandere, Gedeputeerde West-Vlaanderen Sabien Lahaye-Battheu klinken op het succes met de bewoners van het Brouwershuys Chris Van Acker en zijn echtgenote Jeanine Lust.
Wij hebben ons hele leven naast de brouwketels gewoond en hebben heel wat geweldige herinneringen die we nu graag willen delen met de bezoekers,” vertelt brouwmeester Chris Van Acker. “Sinds kort ben ik op pensioen, maar dankzij de opening van het Brouwershuys kan ik toch bezig blijven in de brouwerij. Ik als gids en mijn vrouw Jeanine als gastvrouw die in de potten roert als een groep graag een maaltijd koppelt aan hun bezoek.”
Bij de lagertanks
De indrukwekkende bottelarij kun je van bovenaf bekijken!
Verhalen bij de foeders
Ik wens Chris en Jeaninne heel veel succes met hun nieuwe onderneming!
Voor wie nog een souvenir wil aanschaffen na het bezoek ga je dit kunnen doen in deze Brouwershuysshop!
Over Brouwerij De Brabandere
Brouwerij De Brabandere, opgericht in 1894, kan terugblikken op een rijke geschiedenis maar kijkt met evenveel vertrouwen naar de toekomst. Brouwen was, is en blijft een kunst bij de brouwerij. Hun rijk assortiment bieren bestaat onder andere uit Bavik Super Pils, Kwaremont, Wieze, Wittekerke en Petrus Sours. Beschouw deze karaktervolle bieren gerust als erfgoed: gemaakt met traditioneel vakmanschap, authentieke ingrediënten en… veel liefde.
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik geruchten van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
Ik had me voorgenomen om deze voorbije zomer regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik af en toe enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras. Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Donkerblond bier met witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Het aroma is zoet Tikje gebrande mout Gerookte prik.
Zoete aanvang Fruitige toets Ook in de mond een heel lichte rooksmaak Honing komt nu en dan naar boven. Beetje plakkerig. Weinig hop Zoete afdronk. Niet slecht maar zou vlug beginnen te vervelen
Een commercieel bier met het oog op export naar China. Ontwikkeld door drie heren en een dame. Meesterbrouwer Marc Knops, PR Man Patrick Van Gompel, Biersomelier François Huysmans en Britt Fieremans ‘Logistic Coordinator’. Samen noemen ze zich de Belgian Beer Experts! Met die naam gaan ze toch iets anders moeten presenteren. Slecht is het bier niet maar mocht toch meer karakter gehad hebben. En trouwens 6 euro voor een flesje is niet niks!
Het getal 8 is een geluksgetal in de Chinese cultuur. Drie maal het cijfer 8 en een geelkleurige verpakking verwijzen allemaal naar geluk in de Chinese cultuur. Het bier wordt nu ook geschonken in de businessclass van Brussels Airlines. Ze zijn verkrijgbaar op de vluchten richting 25 bestemmingen in Afrika, Verenigde Staten en Canada. Van de Tripel 888 werd al 300 hectoliter verkocht, dat zijn 100.000 flesjes van 33 centiliter.
Helder goudgeel van kleur met een fijne witte schuimkraag.
De neus is fruitig Gistig Sinaasaroma komt eventjes piepen
De eerste slokken zijn echt lekker Fruitig met een lichte hopbitterheid Zoet Licht kruidige toetsen Tikje citrus Droge afdronk Lekker commercieel bier met toch een persoonlijke uitstraling
De monniken in de abdij van Affligem lieten het brouwen van bier sinds 1950 over aan een zogenaamde "lekenbrouwerij" en in 1970 neemt Brouwerij de Smedt uit Opwijk het brouwen voor de abdij voor zijn rekening. De bieren worden nog altijd gebrouwen volgens de originele receptuur van wijlen pater Tobias Vergauwen, de brouwmeester uit de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Hij legde de recepturen van de bieren vast. Brouwerij De Smedt wil tegen de ontwikkeling in, als zelfstandige kleine brouwerij handhaaft blijven. Gelukkig is daarvoor, mede dankzij de snel groeiende export van Affligem, het nodige perspectief.
Om haar toekomst veilig te stellen sloot de brouwerij in 1980 een overeenkomst met de Nederlandse brouwersgroep Heineken voor de afzet van het abdijbier Affligem in Nederland en Frankrijk. Aangezien het volume van Affligem bleef stijgen en onder leiding van Theo Vervloet werd gemoderniseerd, waaronder een gloednieuwe bottellijn in 1991 die een capaciteit heeft van bijna 20.000 flessen per uur, werd de brouwerij als het ware klaargestoomd voor een overname. Door de verdere evolutie van de thuismarkt en het stijgende succes van het marktsegment abdijbieren, werd de samenwerking twintig jaar later, in 2000, bezegeld in een participatie van 50 % door Heineken in de streekbrouwerij in Opwijk. In 2003 wordt de naam veranderd van Brouwerij De Smedt in Affligem Brouwerij bds. Vanzelfsprekend behoudt de Belgische leiding van de artisanale brouwerij in Opwijk haar autonomie. De wereldwijde distributielicentie voor de abdijbieren van Affligem is in handen van Heineken. Daarmee wil Heineken de consumenten een krachtig alternatief aanbieden en de mondiale concurrentie met andere biergiganten aangaan op het vlak van speciaal bier. Voor België en Luxemburg verzorgt Brouwerij Affligem de distributie zelf, omdat ze de thuismarkt door en door kent.
De eerste slok is licht fris zurig Daarna een volle smaak Sinaas Zoet en kruidig Tikje honing Gist Meer blonde dan tripel!
Brasserie Lefebvre
Brouwerij Lefebvre startte in 1875 en voorzag in de oude tijd de arbeiders van de grote steengroeve in Quenast van bier. Vandaag staat inmiddels al de zesde generatie aan het roer. Ze brouwen onder andere het honingbier Barbar en de typisch Waalse saison ‘Saison 1900’.
Naast het honingbier en de saison, brouwt de familie ook nog enkele abdij- en fruitbieren. Tegelijk blijven ze nieuwe bieren ontwikkelen. Hun jongste creatie is de Hopus, het eerste bittere bier in hun bijna 140-jarige bestaan.
Aan het ontwikkelen van de Hopus ging een heel proces vooraf. Pas na vele testbrouwsels vond de familie Lefebvre het juiste evenwicht tussen fruitig, hoppig en bitter. Voor meer uitleg zie :https://www.brasserielefebvre.be/nl/
Dinsdagproeverijen 16 - La Fruitée à la griotte - La Douce a l’eau de Villée - La Consée - Reuzz
Dinsdagproeverijen 16
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 16de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van de distilleerderij van Biercée en een van Brouwerij Moergestel
Deze Waalse stokerij werd opgericht in 1946 en heeft in al die tijd een stevige reputatie opgebouwd. Op basis van vruchten uit eigen regio werd een stap gezet naar kwaliteit. Meester-Distilleerders Christophe Mulatin en Pierre Gerard werken enkel met topproducten. De smaak van hun gebruikte fruit staat centraal en moet goed tot zijn recht komen in alle dranken. De producten worden bereid op het ritme van de seizoenen, met uitsluitend verse, onbehandelde vruchten. Dat ze een stevige bekendheid hebben opgebouwd bewijzen hun Awards die ze behaalden op bepaalde wedstrijden.
Sinds 2004 heeft de Distilleerderij zijn intrek genomen in een prachtig gerestaureerde vierkantshoeve. De ‘Ferme de la Cour’, een plaats waar in de 16e eeuw ooit recht werd gesproken, vooraleer het werd omgetoverd tot een artisanale distilleerderij, inclusief een seminariecentrum, het restaurant ‘La Grange des Belges’, een boetiek, een museum en een unieke geurenkamer.
De distilleerderij heeft een partnerschap aangegaan met een andere deskundige van de Belgische expertise nl. Brasserie de Silly,
Samen ontwikkelden ze een originele trio van lokale bieren, "The Taste of België". Elke smaak van het bier heeft de kleur van de Belgische nationale vlag: zwart voor full-bodied, geel voor La Douce en rood voor de Fruity. Ook de etiketten hebben de kleuren van onze Nationale driekleur.
La Fruitée à la griotte (5,0%Alc.Vol)
Robijnrood bier met licht roze schuimkraag
Zoet aroma domineert Geur van Haribo snoepjes Aroma van blote billen beter bekend als rode Poepkes
Zoete aanzet Licht zuurtje waarneembaar (tarwe) Net als de geur smaak het bier naar zoete fruitige snoep Bitterheid is nergens te bespeuren Zoete afdronk Voor zoetekauwen!
La Douce a l’eau de Villée (5,9%Alc.Vol)
Goudblond licht wazig bier met witte schuimkraag Lichte koolzuurpareling
Citroen aroma Toetsen van likeur Zure prikjes
De eerste slokken hebben de smaak van citroenlikeur Licht zurig afwisselend zoet Geen samenhang Weinig smaak van bier Hop? Nergens te proeven! Op het eind komt er een alcoholwarmte naar boven. Vervelend bier Nogal plakkerig!
La Consée (8,0%Alc.Vol)
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Kruidig aroma van jeneverbes Granig Licht hoppig
Zoete aanzet Moutig Zacht geroosterde toets Lichte bitterheid Lichte bittere afdronk Het beste bier van de drie
De brouwers van Reuzenbieren vragen zich af of ze een Brouwerij of een brouwfirma zijn? In hun thuisbasis hebben ze een eenvoudige kleine proefbrouwerij. Daar worden hun recepten ontwikkeld op ambachtelijke wijze. Ze laten die proeven door familie en vrienden. Na verbetering gaan de recepten hun weg naar commerciële brouwketels. Daar brouwen ze samen met de brouwmeester. Geen brouwerij of brouwfirma! Laten we ze zigeunerbrouwers noemen!
Het Nest kocht in 2006 een kleine brouwinstallatie Door verschillende proefbrouwsels (zo moet het) te creëren zijn ze erin geslaagd om een eigen biertje te brouwen. Ze kwamen er voor het eerst mee uit in 2007 op hun eigen bierfestival De 12 uur van het bierpatrimonium.De commentaren waren telkens positief vooral toen ze een derde plaats haalden op het Open Nederlands Kampioenschap voor hobbybrouwers.Daar beslisten ze om voortaan met grotere volumes te werken.
Ook zij waren plots zigeunerbrouwers geworden. Met hun eigen recept trokken ze naar grotere brouwerijen om er zelf te brouwen. Eerst brouwden ze bij Boelens in Belsele, daarna ’t Hofbrouwerijke in Beerzel en later bij de Scheldebrouwerij in Meer. Hun bieren met de namen van speelkaarten werden een groot succes!
Om aan deze groei te kunnen voldoen bouwden we in 2015 een gloednieuwe en hypermoderne brouwerij in de industriezone Beyntel op de grens van Turnhout en Oud- Turnhout. Sindsdien gaat het alleen maar in stijgende lijn.
Reuz (10,0%Alc.Vol.) ReceptReuzenbieren(Moergestel) Gebrouwen bijHet Nest(Turnhout) n.a.v. 5 jaar Reuzebieren
G
Koperkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Karamel toetsen Licht nootachtig
De aanzet is moutzoet Karamel Nootachtige prikken Warme alcohol Bittere toetsen Licht bittere afdronk Zetel Barley Wine om te genieten met vrienden.
Moutig Eigenaardige brettsmaak Komt niet goed over Licht hoppig milde bitterheid heel diep toch een zoet kantje. Een richtingsbier Goed maar niet echt mijn ding.
Donker bruin tot zwart van kleur met een minieme licht bruine schuimkraag
Geroosterd aroma van koffie Karamel Donkere chocolade
De eerste slok dommelt u onder in geroosterde mout Bittere prikken Ook een klein zoetje komt even piepen Aardse smaken Geroosterd Soms een zwarte chocoladeprik Redelijke body Licht zoete uitvloei met bittere toetsen Een verdorie lekker zetelbier
Zoete aanzet Karamelmout Suiker Smaak van abrikozen toetsen van geturfde whisky Alcohol warmte De echte smaak van brandewijn Zoete alcoholische afdronk Zware smakelijke turf figuurlijk en letterlijk Prachtig etiket van Antonio Bravo Beperkte oplage en niet meer te verkrijgen!
De eerste slokjes zijn als van een pils Lichte bitterheid Soms een zoete toets Bittere afdronk Nu in een ander soort flesje van 33cl. geen wauw voor mij! Waterig bier met weinig karakter en een pilsaroma.
De neus ruikt gist Fruitige toetsen Een tikje brett
De aanzet is moutig Karamel Nu en dan een zuurtje die doorbreekt Lichte kruidigheid Matige bitterheid Evenwichtig bier met een fruitige afdronk.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
La Triple Blonde (8,5%Alc.Vol.) – Biologische Tripel Brasserie Thiriez - Esquelbecq, France
Blond bier met romige witte schuimkraag
Geurige mout verwend de neus Granig Licht fruitig en een tikje kruidig
Vlotte lekkere aanzet Zoet en volmoutig Tikje karamel Granig Zachte en malse prikken Lichte bitterheid Goed in balans Zoete afdronk met een licht bittere toets Het bier drinkt vlot en nodigt uit om nog een te degusteren Lekkere Belgische Tripel gebrouwen over de frontiere met Strisselpalt hop uit de Elzas!
Het is eigenlijk het eerste bier van dit type voor Brouwerij Thiriez. Het werd in 2012 op verzoek gecreëerd en gebrouwen in samenwerking met het restaurant ‘2 Sous de Table’, uit Rijsel. 100% Biologisch.
Daniel creëerde zijn brouwerij niet noodzakelijkerwijs alleen voor bier. Hij is afgestudeerd in politieke wetenschappen en executive in Large Surface en voelde de behoefte om een brouwerij op te stichten om zijn professionele en persoonlijke leven beter te kunnen harmoniseren en om volledig onafhankelijk te zijn. Hij verkocht zijn huis en kocht in 1996 een oude boerderij in Esquelbecq die sinds 1945 was verlaten. In 2006 ging hij in de brouwerij gaan wonen en brouwde toen 20 hectoliter) Nu brouwt hij samen met zijn dochter Clara. Nu brouwen ze jaarlijks 2000 Hl. Hun bieren zijn niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en zijn hergist op de fles. Ze weten uit hun ervaring dat dit het verschil maakt tussen gewoon en echt, authentiek ambachtelijk bier. De familie Thiriez zijn bovendien mensen van ‘de Vlaenders’, zij houden van gastvrijheid en het samenspel met anderen. Daarom brouwen zij elk jaar een aantal bieren in samenwerking met andere brouwers.
De neus ruikt mout Licht fruitig Een beetje een zwak aroma
De aanzet is zoet Harde toetsen Licht kruidig Soms iets fruitig (banaan) maar allemaal te zwak Licht hoppig Zoete afdronk Deze tripel is niet zo denderend
Wordt Diksmuide de boterstad ook stilaan een bierstad? Volgens Lieven Onraedt wel. De stad met de IJzertoren krijgt nu naast De Dolle brouwers en Papegaai een vollediger en completer gamma aan plaatselijke gerstenat met de Nachtraafbieren. Drie bieren die volgens Lieven een Diksmuids etiket verdienen. Het is een mooie aanvulling op de reeds bestaande bieren.
In 2017 werd een nieuw trio Nachtraafbieren waar genomen. Ze worden weliswaar niet binnen de stadsgrenzen gebrouwen maar bij Brouwerij Van Steenberge. Maar de Nachtraafbrouwers zelf, waaronder Lieven Onraedt, zijn wel Diksmuidelingen. Zij dachten de smaken en het concept uit waardoor de Nachtraven dan ook volgens de initiatiefnemers het Diksmuids etiket verdienen. Nachtraaf tripel Blond is er een van.
Zoete aanzet met prikken van honing Vlot drinkbaar met fruitige toetsen. Lichte hopbitterheid Zachte afdronk over het algemeen vrij zoet Mooi in evenwicht Een biologische tripel die zeer geliefd is! Gebrouwen met Pelgrim hop.
Na lang experimenteren zag brouwerij De Plukker in 2011 het levenslicht. De naam is afkomstig uit de woordenschat van de Poperingse hoppeteelt. De combinatie kan niet beter zijn. Kris Langouche is de brouwer met het vak in hart en nieren. Joris is de hoppeboer. In 1997 schakelde hij over naar de Biologische hoppeteelt. Dit was geen sinecure want de andere hoppetelers gebruikten chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Deze zijn in het Bio wettelijk niet toegelaten. Beiden zijn lid van de Poperingse Bierclub dus redenen genoeg om samen op het Hoppebedrijf van Joris een artisanale brouwerij te stichten. Brouwerij De Plukker is het enige hoppebedrijf met een brouwerij. Er word dus gebrouwen met eigen hop. Alle bieren zijn dus ook bio-gecertificeerd.