Inhoud blog
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 85 - Man's Hand - Lust4live - Middenvakrijder - Ringmaster - Spelt'Aap

    Vijf Bieren 85




    Het nest Dead Man's Hand - Lust4live - Middenvakrijder - Ringmaster -  Spelt'Aap









    Het Nest Dead Man’s Hand (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Oud-Turnhout








    Donkerbruin tot zwartkleurig bier met een stevige romige beige schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Zoet
    Tikje vanille

    De eerste smaak bevat alcolische prikken
    Donker gebrande mout
    Toetsen van rhum
    Mokka koffie
    Tikje zoethout
    De alcohol blijft domineren
    Bitterheid
    Niet slecht maar voor mij ietsje te alcoholisch











    Lust4live (4,3%Alc.Vol.)
    Brouwerij Brussels Beer Project (Brussel)







    Wazig geel bier met witte schuimkraag

    Aroma met fruitige toetsen
    Tropisch
    Grapefruit
    Mandarijn

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Fruitig met prikken van ananas
    Hoppige toetsen
    Mooi in balans
    Droge afdronk
    Laat zich vlot degusteren
    Heerlijke session IPA van slechts 4,3%









    Middenvakrijder (3,1%Alc.Vol.)
    Brouwerij Hedonis - Zwalm






    Blond wazig bier met romige schuimkraag


    De neus ruikt citrus
    Grapefruit

    Licht bittere aanzet
    Nu en dan een zoete toets van fruit
    Granig
    Bitterheid houd aan
    lichte fruittoets wisselt af

    Scherp
    Hoppige afdronk
    Sunny Session IPA









    Ringmaster Session Porter 4,5%
    Circusbrouwerij – Zwevegem





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag


    Lekker ruikend aroma van donkere mout
    Tikje hout
    Geroosterde prikken 

    Ook de eerste slokken zijn positief
    Geroosterde mout
    Lichte bitterheid
    Prachtig bier











    Gistgeest Spelt'Aap (8,0%Alc.Vol.)
    Gistgeest – Deurne

    Blond licht wazig bier met een romige witte schuimkraag.

    Een fruitig aroma komt naar boven bij het uitschenken
    Sinaas
    Perzik

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitige toetsen
    Banaan
    Citrus
    Ook een tikje kruidigheid die voor afwisseling zorgt
    Hopbitterheid
    In evenwicht
    Een lekkere saison met spelt
    Net nog geen Waalse saison.







    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William





    28-01-2021 om 09:58 geschreven door William Roelens


    21-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 23 - Heilig Hart Tripel - Kluiz Triple - Tournay Triple





    Tripels 23



    Heilig Hart Tripel - Kluiz Triple - Tournay Triple


    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de
    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.









    Heilig Hart in de Naam van de Vader Tripel (7,8% Alc.Vol.)
    Heilig Hart Brouwerij – Kwatrecht








    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    Een fruitig aroma prikkelt de neus
    Moutig

    Zoete aanzet
    Suiker
    Fruitige toetsen van sinaas komen boven
    Lichte kruidigheid
    Lichte alcoholwarmte
    Mooi in evenwicht
    Nu en dan een bittertje
    Het mocht ietsje meer zijn.
    Al bij al een redelijke tripel vol met Heiligheid!





    De toekomst van kerken die moeten sluiten wordt hoe langer hoe meer verwezenlijkt.
    Sommige kerken worden verkocht, maar veel kerken krijgen een nieuw leven.
    De ideeën variëren van een ruimte voor een wekelijkse markt, een culturele zaal of gewoon een kerk voor een brouwerij.
    Ook de Heilig Hartkerk van Kwatrecht onderging een herschepping. Hans Dusselier richtte er samen met zijn zoon naast een  wijnhandel ook een brouwerij in.
    Hun bieren gaan op in de geest van de locatie nl. In de naam van de vader, de zoon en de Heilige Geest.

    Hij brouwde vroeger al klassiekers in een brouwerij in Lubbeek. 
    De nieuwe biersoorten worden exclusief in Kwatrecht gebrouwen. In de eerste plaats gaan ze experimenteren met natuurlijk gist van zijn wijnproducenten en leveranciers. Ze brouwen een gamma met bieren volgens speciale recepten of éénmalige exclusieve smaken.








    Kluiz Triple (10,0%Alc.Vol.)
    Brasserie kluiz - Mont-de-l-Enclus







    Goudblond Bier met romige witte schuimkraag

     Fruitige neus
    Alcohol komt sterk naar boven

    Zoete aanzet
    Suikers
    Fruitig toetsen - Banaan
    Alcohol kom naar boven
    Lichte bitterheid
    Niet echt in balans
    Een te zwaar bier om een tweede te proeven

    Meer zetelbier dan terrasbier!




    Brasserie Kluiz werd in 2018 opgericht door drie jonge vrienden.
    De brouwerij ligt tussen Rijsel en Brussel of ook het Picardisch Wallonië genoemd
    Ze brouwen er in een oude boerderij in Anseroeul een deelgemeente van de Waalse gemeente Mont-de-l'Enclus.
    De bieren worden gebrouwen met 100%Belgsiche ingrediënten:
    mout uit Beloeil, hop uit Poperinge en water uit de Mont-bronnen.
    De naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen ... In het jaar 620 steekt Prins Salvaert van Dijon het Sans-Merci-bos over om met zijn zwangere vrouw Ermengaert naar Engeland te gaan. Hij wordt aangevallen door graaf Phinaert. De hele karavaan komt om, behalve Ermengaert die haar zoon baart. Het kind wordt opgevangen door een plaatselijke kluizenaar die hem zijn naam zal geven, Liedericq (Lydéric). Als volwassene wreekt hij de dood van zijn vader en stichtte hij de stad Lille en werd zo de eerste graaf van Vlaanderen.
    Kluiz komt van het woord Kluizenaar dat uit het Nederlands is vertaald als "de kluizenaar". De plaats heet vandaag nog steeds Mont de l'Enclus of Kluisbergen in Nederlandstalige België.












    Tournay Triple (9,2%Alc.Vol.)
    Brasserie de Cazeau – Tempeleuve






    Goudkleurig bier met een witte volle schuimkraag

    Fruitige neus
    Sinaas
    Honingtoets

    De aanzet is zoet (peperkoek)
    Hoppige toetsen
    lichte kruidigheid
    Warme alcoholgloed
    Alles mooi in evenwicht
    Lange zoete afdronk
    Lekkere Henegouwse tripel






    21-01-2021 om 15:49 geschreven door William Roelens


    16-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 84 - Gulden draak Bremaster - Karlan Blonde - La Mere Noel - mémé - Spanning en sensatie






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 84







    Gulden draak Bremaster - Karlan Blonde - La Mere Noel - mémé - Spanning en sensatie






    Gulden draak Bremaster(10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde
     






    De neus is fruitig (Pruimpjes)
    Moutig
    Licht kruidig

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Koffietoets
    Chocolade
    Donker fruit
    Alcoholwarmte
    Tikje vanille
    In balans
    Lekkere zoete afdronk
    Kan mij bekoren!

    Zaakvoerder Jef Versele liet het brouwen als eerbetoon aan zijn grootvader Jozef Van Steenberge en de 230ste verjaardag van de brouwerij Van Steenberge.










    Karland Blonde(5,0% Alc.Vol.)
    Ferme-Brasserie Garland – Algans (Fr)









    Donkerblond bier met een fijne witte maar kortstondige schuimkraag

    Fruitig aroma van perzik
    Tikje mandarijn
    Een fijne moutigheid laat zich ruiken

    De aanzet is moutig
    Fruitige prikkels
    Zacht
    Tikje honing
    Lichte hopbitterheid
    Evenwichtig
    Biologisch
    Fris in de mond










    La Mere Noel (8,4% Alc.Vol)
    Brouwerij Huyghe – Melle








    Goudkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Honing
    Karamel
    Fruitige prikken

    De aanzet is veelbelovend
    Fruitig
    Zoete toetsen van honing
    Romig
    Kruidnagel
    Evenwicht
    Lichte bitterheid in de afdronk






    Mémé (6,9%Alc.vol.)
    Brouwerij Maenhout – Pittem






    Blond bier met witte schuimkraag

    Moutige neus
    Licht fruitig
    Tikje bitterheid

    Licht bittere aanzet
    Moutig
    lichte scherpte
    Goed in evenwicht
    Bittere afdronk
    Lichtbittere nasmaak
    Niet mis!



    MéMé, stammoeder van de familie Maes uit Tielt, bouwde in 1913 een brouwerij uit onder de naam ‘de nieuwe Arend’. Het recept van dit blonde bier werd al die jaren gekoesterd. Honderd jaar later besloten Luc, Patrick, Philip en Jan Maes samen met Brouwerij Maenhout dit bier opnieuw te delen met iedere levensgenieter. Het resultaat: MéMé, een lekker blond bier.

     

     

     

     




    Spanning en sensatie (9,8%Alc.Vol)
    Brouwerij De Molen – Bodegraven (NL)


    Donkerbruin bier met beige schuimkop

    Aangename geur van gerookte mout
    Chocoladeparfum
    Koffieprikken
    Gedroogd fruit

    Zoete aanzet
    Aangename bitterheid komt meteen boven
    Chocoladetoetsen
    Cafè Latte
    Evenwichtig
    Gedroogd fruit
    Smaak en aroma zijn in balans
    Lichte bitterheid op het einde
    Nederlandse Topper!


    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten
    William







    16-01-2021 om 11:03 geschreven door William Roelens


    08-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Kerstbieren - Gaspar - Melchior - Balthazar - St.Feuillien Cuvée de Noël - Stille Nacht






    Vijf Kerstbieren




    Gaspar - Melchior - Balthazar - St.Feuillien Cuvée de Noël - Stille Nacht










    Gaspar – Melchior – Balthazar
    Recepten Brouwerij Alvinne – Moen

    Gebrouwen bij Brouwerij Pirlot (Zandhoven)


    Deze serie is geproduceerd volgens een oud recept van brouwerij Alvinne.
    De drie bieren komen uit de Vintage Recipe Serie die, onder toezicht van Glenn van Alvinne, bij brouwerij Pirlot opnieuw gebrouwen zijn.







    Gaspar (8,5%)







    Donkergoud kleurig bier met romige witte fijne schuimkraag

    Zoete toetsen in de neus
    Fruitig

     De eerste slok is licht bitter
    Fruitigheid komt opzetten

    Hoppige toets
    Redelijke harde bitterheid
    waar nu en dan een zoete hint naar bovenkomt
    Steenvrucht
    Evenwichtig
    Bittere afdronk









    Melchior (9,0%)






    Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Kruidig aroma
    Tikje fruit
    Anijs

    Zoete aanzet
    Gistig
    Kruidige toetsen
    Tikje fruitigheid (banaan)
    Zoethout
    Lichte bitterheid
    Evenwichtig
     Lichte alcoholwarmte
    Zoete kruidige afdronk.








    Balthazar (11,0%)







    Donker bier met een romige beige schuimkraag


    Geroosterde mout
    Kruidig
    Bloemig
    Zoet aroma
    Abrikoos

    Zoete aanzet
    Karamel
    Geroosterde mout
    Kruidig
    Toetsen van abrikoos
    Lichte alcoholwarmte
    Bittertje kom boven
    Zoete afdronk

    De drie nog altijd lekkere bieren doen mij terug denken aan de Proefzolder in Heule waar brouwerij Alvinne jaren gehuisvest was!













    St-Feuillien Cuvée de Noël
    Brasserie St.Feuillien - Le Roeulx







    Robijnkleurig bier met witte schuimkraag


    Aroma van zoethout
    moutig
    Kruidige prikjes
    Ook wat donker fruit

    De aanzet is fruitig (rode bessen)
    Geroosterde mout
    Karamel
    Dadels en of vijgen?
    Een lichte pittige bitterheid
    Mooi in balans
    Ook in de afdronk een beperkte kruidigheid.
    Lekkere Waalse Kerstklassieker








    Stille Nacht (12,0 )
    Brouwerij De Dolle brouwers – Esen






    Donkeramber helder bier met een romige witte schuimkraag

    Zoet aroma van gekonfijte suiker
    Bloemig
    Warme alcohol prik

    De eerste slokken worden gedomineerd door warme alcohol
    Zoete prikken
    Beetje stroperig
    Karamel
    Lichte kruidige tonen
    Tikje sinaasappel
    Lichte bitterheid
    In evenwicht
    Zoete afdronk
    Met een warme alcoholtoets!
    Een Kerstbier waar toch elk jaar naar uitgekeken wordt





    Groeten

    William








    08-01-2021 om 10:05 geschreven door William Roelens


    03-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 22 - Tripel 28 - 1902 - Bobeline tripel




    Tripels 22





    Tripel 28 - 1902 - Bobeline tripel









    28 Tripel (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie28 Low Carb Craft Beer – Enghien







    Amberkleurig helder bier met witte romige schuimkraag
    Vlotte koolzuur doorstroming

    De neus is moutig
    Zoete licht gebrande prikken
    Tikje Karamel
    Biscuit koekjes

    De aanzet is zoet
    Karamel
    Honing
    Onmiddellijk alcoholwarmte
    Hard
    De bitterheid komt opzetten en vult de mond
    Complex
    Bittere afdronk
    Speciale tripel waar de alcohol toch een beetje triomfeert
    Brussels Beer Challenge Bronze medal 2012





    De naam Caulier komt van de vroegere Brasserie Caulier uit Brussel.
    Deze werkte indertijd samen met Brasserie de Glin die jammerlijk begin de jaren 70
    de brouwdeuren moesten sluiten.

    Een Brasserie uit Péruwelz (waar de Struise Brouwers hun eerste bieren brouwden)
    kreeg in 2006 de naam in handen.

    Ze brouwden er ook een suikerbier voor de bierfirma Bien-Être Developpement
    Het ‘Bon Secours Bien-être’ bier had een bijzondere wijze van gisting en zorgde ervoor dat vrijwel alle suikers geëlimineerd werden.
    Het werd niet gefilterd noch gepasteuriseerd.
    Toen de brouwerij uit Péruwelz in 2008 failliet ging, nam deze bierfirma het merk
    over en veranderde de naam tot Caulier Developpement, vervolgens tot Caulier Sugar Free (2013).
    Het cijfer “28” verwees toen naar het aantal kilo korrels per hectoliter












    1902 (8,5%Alc.Vol.)
    Siphon Brouwerij – Damme







    Amberkleuring mat bier met een witte fijne schuimkraag

    Zwoele kruidige neus

    Zoete aanzet van honing - gebak
    Gevolgd door een redelijke kruidigheid
    Floraal
    Rozemarijn?
    Lavendel domineert het bier
    en verdringt de andere smaken
    Redelijk bitter
    Zoet-bittere afdronk
    De bitterheid blijft hangen
    Voor de kruidenliefhebber!
    Een speciale Tripel die mij niet echt kan bekoren





    De naam van het bier is genoemd naar het jaar waar het Siphon-restaurant werd geopend. Voor wie het nog niet zou weten, de brouwerij is gevestigd op de grond van het restaurant langs de Damse vaart.
    Het werd gebrouwen (volgens hun website) om de rijke geschiedenis en voortdurende culinaire uitmuntendheid van het Siphon-restaurant te vieren. De visuele identiteit van het bier is het "monnikenrede" -symbool dat op elk bord en elke glas in het restaurant verschijnt. Het is een knipoog naar het historische dorp dat in de 17e eeuw op de plaats van de sifon was gevestigd en waar religieuze groepen de palingvissers verwelkomden.











    Bobeline tripel (8,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen door La Brasserie Bobeline de Spa Spa





    Wazig donkerblond tot licht amber bier met witte fijne schuimkraag
    Fijne koolzuurdoorstroming

    Moutige neus

    De eerste slok is bitter en gaat over in een matige zoetigheid
    Fruitige smaak
    banaan
    Suikerzoetje tussendoor
    De bitterheid blijft behouden op de achtergrond
    Mooi in balans
    Bloemig
    Lichte alcoholwarmte
    Droge lichtbittere afdronk
    Zoete nasmaak
    Een tripel die me kan smaken!




    De geschiedenis van Brasserie des Bobelines is nauw verbonden met die van de stichter Didier Dumalin.  
    Hij verhuisde in 1993 met zijn ouders naar Spa en bracht er in zijn jeugd  de augustusmaanden door.
    Hij kreeg heel veel goesting om met zijn vroegere herinneringen iets te verwezenlijken in het land van de bronnen (zo wordt Spa ook nog genoemd)
    Hij behaalde zijn diploma bedrijfskunde en boekhouding en hield van bier.
    Vooral Brasserie Vielsalm trok zijn aandacht.
    Hij had nog geen verstand van brouwen en wende zicht tot Brouwerij Huyghe om een bier te brouwen voor Spa.

    Ondertussen is er nu ook de Brasserie des Bobelines gelegen in het centrum van Spa. Het bevind zich in een historisch 19e-eeuws gebouw, waar Bobelins en Bobelines, aristocratische en burgerlijke kuurgasten, zich kwamen vermaken in het Belle Époque tijdens hun verblijf in de City of Waters.
    Vandaar ook de naam "Bobeline".




    Groeten
    William





    03-01-2021 om 10:35 geschreven door William Roelens


    27-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kerst-Winterpakket 2020 van WBF - Goliath Winter - Sarazen de Noël - St-Feuillien Cuvée de Noël - Broers Winter Barley Wine - Préaris Winter Smoke






    Het Kerst-Winterpakket 2020 van WBF 








    Goliath Winter (7,0%Alc.Vol.)
    Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes)








    Amberkleurig tot Bruin bier met gebroken witte schuimkraag

    Aroma van gebrande mout
    Koffietoets
    Tintje fruitigheid

    Eerste smaak van gebrande mout
    Bitterheid komt boven
    Karamel
    Koffietoets
    Prikje hoppigheid

    Lichtzoete afdronk
    Een licht Kerstbier dat vrede op aarde brengt











    Sarazen de Noël (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Deseveaux – Boussu








    Roestkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    Kruidige prikken
    tikje karamel
    Zoetje

    De eerste slokken zijn zoet
    Gevolgd door een kruidige lichte bitterheid
    Rozijnen komen naar boven
    Tikje honing
    Karameltoets 
    frisse zure Rode bessen
    Droge afdronk

    Een lekker Kerstbier van een van mijn favoriete Waalse brouwerijen

    Zie ook : Bierblog (seniorennet.be)

     











    St-Feuillien Cuvée de Noël (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie St.Feuillien
     - Le Roeulx






    Robijnkleurig bier met witte schuimkraag

    Aroma van zoethout
    moutige
    Kruidige prikjes
    Ook wat donker fruit komt even naar buisten

    De aanzet is fruitig (rode bessen)
    Moutig
    Karamel
    Een lichte pittige bitterheid
    Mooi in balans
    Ook in de smaak een beperkte kruidigheid.
    Lekker Kerstklassieker waar ik van genoten heb









    Broers Winter Barley Wine (11,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Broers – Wachtebeke







    Licht donker koperkleurig bier met een witte fijne schuimkraag


    Muffe geur van gedroogd fruit
    Zoet
    Nootachtig
    Karamel

    Zoete aanzet
    Lichte lekkere bitterheid komt boven
    Ook een tikje fruitigheid is te smaken
    Karameltoetsen
    Lichte alcoholwarmte
    Evenwichtig
    Bittere toetsen brengen afwisseling
    Licht zoete afdronk
    Lekkere gerst wijn die vlot degusteert ondanks 11,5%











    Préaris Winter Smoke (7%Alc.Vol.)
    Vliegende Paard Brouwers - Oedelem

    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt

    Aroma van gerookte mout
    Koffieprik 

    Licht zoete aanzet
    Moutig
    Rokerige smaak
    Turf
    Houterig
    Niet echt in balans
    Ook eenrichtingsverkeer qua smaak
    Licht rokerige afdronk

    Goed maar iets te weinig karakter




    Beste lezers mag ik jullie een gezond Gezond 2021 toewensen

    William

    27-12-2020 om 15:48 geschreven door William Roelens


    15-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 83 - Cul de Chien - Back to Black - Hertog Jan Grand Prestige - Force Majeur - RDV – Rendez Vous



    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 83






    Back to Black - Cul de Chien - Hertog Jan Grand Prestige -
    Force Majeur - RDV – Rendez Vous












    Back to Black (9,5%Alc.Vol.)
    De Ranke – Dottignies








    Donkerbruin tot zwart bier met beige schuimkraaag

    Moutige neus
    Zuurtje Balsamico
    Donker fruit (Pruimpjes)

    De eerste slokken zijn licht zurig
    Balsamico
    Een zoete toets van donker fruit
    Een beetje aards
    Ook een lichte zuurtoets komt boven en neemt de smaak over
    Lichtbitter hopprikken
    Droge bittere afdronk
    Pittig bier











    Cul de Chien(6,3%Alc.Vol.)
    Tall Poppy Brewing company – Kontich
    Collab met Lobos







    Licht amberkleurig bier met witte fijne schuimkraag

    Kruidige neus
    Gist

    Aanzet is lichtbitter tot bitter
    Een zurig trekje volgt
    Daarna
    wrang hoppig
    Peper
    De fruitigheid wordt opgeslorpt
    Droge bittere afdronk
    Lichtzure nasmaak
    Een interessant bier die mij ligt ondanks de soms rauwe wrangheid die het heeft.









    Force Majeur (0,4%Alc.Vol)
    Force Majeur Brouwerij Belgium
    Gebrouwen bij Eutropius – Menen







    Goudgeel bier met een fijne witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Licht moutige geur

    De smaak is moutig en eentonig
    Zeer lichte fruitigheid
    Hoppe is nergens te vinden
    Weinig body

    Flauwe afdronk
    Toch enige bitterheid op het laatst.










    Hertog Jan Grand Prestige (10,0%Alc.Vol)
    Arcense Bierbrouwerij (AB-InBev) – Arcen NL







    Donkerbruin tot zwart bier met een beige schuimkraag

    Aroma van Mout en karameltoetsen
    Gedroogd fruit
    Rozijntjes

    De smaak is zoet
    Karamel
    Ook hier de smaak van droog fruit
    Pruimpjes
    Dadels
    Een tikje hout
    Alcoholwarmte
    Een lichte bitterheid in de achtergrond
    In balans
    Zoete afdronk
    Een lekkere Nederlandse klassieker









    RDV – Rendez Vous (5,2%)
    Gebrouwen bij Het Anker – Mechelen
    Verdeeld door NV. ETN. P.Bruggeman







    Licht blond ietwat wazig bier met een romige witte schuimkraag

    De neus ruikt moutige geuren
    Tikje fruit
    Lichte hoppigheid

    Licht bittere aanzet
    Moutige prikken
    Verfrissend van smaak
    Smaak van een jeneverbes komt eventjes piepen
    De bitterheid houd aan wat dit bier sterk ten goed komt
    Evenwichtig
    Bittere afdronk
    Ook in de nasmaak is er enige bitterheid te proeven
    Een verfrissend bier




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten
    William





    15-12-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82 - 3 Mons Bio - Bar Belge - 39 Bloed Broeder - Grailee’s - Netebuk Original






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82








    3 Monts Bio (6,5%Alc.Vol)
    Brasserie 3 Monts – Saint Sylvestre in Saint Sylvestre Cappel,







    Blond geel helder bier met een witte fijne schuimkraag

    Moutige Neus
    Licht granig
    Tikje fruitig

    De aanzet is vrij moutig
    Zoete tonen
    Tikje kruidigheid van koriander
    Lichte bitterheid die zich beetje voor beetje opwerkt maar zich niet opdringt
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Een biologisch bier die vlot degusteert









    Bar Belge (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Stil Ende (Brugge)
    Gebrouwen bij Eutropius (Menen)







    Amberkleurig bier met romige lichte gebroken witte schuimkraag

    De eerste aroma’s zijn kruidig
    Peper in de neus

    Ook de eerste slokken zijn kruidig
    Bittere toetsen
    Droog
    Tikje anijs
    Ook een koriander prik
    Hoppig
    Scherp van smaak
    Droge afdronk
    Een lekker bier
    Voor de echte bierliefhebbers

    Won een bronzen medaille op de World Beer Awards










    Kompaan 39 Bloed Broeder (9,1% Alc.Vol.)
    Brouwerij Kompaan – Den Haag (NL)







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    Krachtige aroma’s van koffie/Cacao
    Karamel, geroosterde mout

    De smaak maakt mij blij
    Complex
    Zoetheid
    witte chocolade
    Soms rokerig
    Tikje warme alcohol van Porto
    Gemiddelde bitterheid
    Balans is ok
    Zoete afdronk
    Lekker zetelbier









    Grailee’s (4,0% Alc.Vol.)
    The Brew Society – Heule







    Blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    De neus ruikt kruidnagel
    Tikje peper

    Het begin heeft grassige toetsen
    Gevolgd door een zoetigheid
    Floraal
    Hoppig
    In de nasmaak wel een mooi bittertje
    Lekker voor maar 4,0%
    Bier ideaal voor een babyborrel!









    Netebuk Original (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Gulden Spoor - Gullegem





    Koperachtig bier met witte schuimkraag

    Licht aroma van geroosterde mout
    Gist
    Fruitige toetsen

    De aanzet is lichtzoet
    Honingtoetsje
    Fruitigheid van appeltjes
    Volmondig
    Lichte kruidige bitterheid
    Evenwichtig
    Een mooie bitterheid in de afdronk
    Nog een Netebukje? Ewel ja….


     

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten William






    13-12-2020 om 09:21 geschreven door William Roelens


    05-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 21 - 65 Drunken Sailor - Tripel Oude statie - Waterlo Tripel Blond




    Tripels 21

    65 Drunken Sailor - Tripel Oude statie - Waterlo Tripel Blond










    65 Drunken Sailor (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dool – Houthalen - Helchteren







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag 

    De neus ruikt moutig
    Zoet
    Toetsje banaan 

    De eerste slokken zijn aangenaam
    Zoet
    Fruitig
    En een mooie bitterheid die erdoorheen walst
    Mooi in balans
    Fruitige afdronk




    65 Drunken Sailor (7,5%Alc.Vol) geproefd werd gelanceerd in 2019 in café ‘Tribunaal’, het enige nog bestaand bruin café in de binnenstad van Bilzen. Het bier verwijst naar Jazz Bilzen, de moeder van alle festivals in ons land dat zeventien jaar lang in het centrum van Bilzen doorging. Op de eerste editie van Jazz Bilzen in 1965 trad Ferre Grignard, de ondertussen overleden zanger uit Antwerpen, op. Het bier is een eerbetoon aan hem..

    De ‘65 Drunken Sailor werd op 10.000 liter gebrouwen door Hendrick Hanssen, die brouwmeester is bij Ter Dolen. Hij is trouwens van Bilzen.
    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge

     https://www.hln.be/in-de-buurt/bilzen/jazz-bilzen-bierbrouwers-brengen-bier-uit-ter-ere-van-ferre-grignard~af3dce38/














    Tripel Oude statie (7,5% Alc.Vol.)
    Microbrouwerij Stanium – Beveren








    Amberkleurig bier licht wazig met een witte schuimkraag

    De neus ruikt een zacht zoet aroma
    Lichte hoppige toetsen
    Petitte Beure koekje prik
    Moutig

    De eerste slok is moutzoet
    Gevolgd door een fijne bitterheid
    Licht hoppig
    Fruitige toetsen van banaan
    Goed in balans
    Nu en dan een licht zoetje
    Bittere afdronk en nasmaak
    Maar de voortdurende aanwezigheid van bittere hoppige toetsen maken van dit bier een voortreffelijke tripel







    Cafébaas Hendrik De Jonghe wilde voor zijn nieuw bier het niet zoveelste etikette bier. Het moest een unieke creatie zijn!
    Hij ging aankloppen bij brouwerij Stanium een brouwerij die opgericht is in 2016 en die brouwt op maat van de klant.

    Samen met Bart Van Overmeiren, Jurgen Van Steenberg en Bjorn Claeye proefde hij enkele proefbrouwsels.
    Uiteindelijk viel hun voorkeur op een tripel van 7.5%.
    Het bier viel in de smaak en in geen tijd was het bier uitverkocht!
    De vrouw van Hendrik maakt het logo van de tripel, een gestileerd treinspoor.
    Voorlopig is de tripel (Ou)de Statie enkel verkrijgbaar in het café zelf.


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het bier!











    Waterlo Tripel Blond (8,0% Alc.Vol.)
    John Martin


    Goudkleurig bier met een hoge schuimkraag

    Aroma’s van granen, Fruit (perzik) lichte kruiden
    Tikje karamel 

    Zoete smaak in de aanzet
    Suiker
    Fruitigheid komt boven
    Banaan in de smaak
    Prik honing
    Fruitige afdronk met een lichte bitterheid
    Verfrissende tripel
    Die nog beter smaakt aan het meer van Genval!





    05-12-2020 om 09:58 geschreven door William Roelens


    27-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 23 - Rochefort Triple Extra - Alhunter IPA - Alier Tripel - Aldaar Quadruppel



    Dinsdagnamiddag proeverijen 23



    Rochefort Triple Extra

    Alhunter IPA - Alier Tripel - Aldaar Quadruppel




    Onze 23ste Dinsdagnamiddagproeverij tussen twee lockdowns door bestond eigenlijk uit twee uitersten!
    We konden bijna als eersten de nieuwe trappist Rochefort Triple Extra proeven.
    Naast deze op weg zijnde klassieker proefden we nog drie bieren van een microbrouwerij!
    De bieren werden zoals altijd aangebracht door voordrachtgever en bierdeskundige Geroen Vansteenbrugge!

    Waarom op dinsdagnamiddag vragen jullie af?

    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’






    Rochefort Triple Extra

    Het eerste bier dat we deze namiddag proefden was het nieuwe bier van Trappistenbrouwerij Rochefort.
    Ditmaal geen bruin maar een nieuwe blonde variëteit.
    De bierwereld werd ermee verrast vooral omdat het maar liefst 65 jaar geleden is dat de trappisten van Rochefort nog met een bier voor de dag kwamen.
    Dat dit bier voor de bierproevers een prioriteit was om het als eerste in bezit te hebben was te voorzien.
    Geroen was er als de kippen bij en reed speciaal een 50km ver om het samen met mij te kunnen proeven?
    Waarom een nieuw bier was dit echt wel nodig voor deze Trappistenbrouwerij?
    Eigenlijk niet want hun inkomsten op hun bruine bieren waren voldoende voor het levensonderhoud.
    Maar achter de muren was er toch heel veel goesting om een blond bier te brouwen.
    In hun archieven vonden ze dat ze 100jaar terug een blond sterk bier brouwden.
    Die verjaardag was een mooie aanleiding om dit nu ook te doen.
    Uit zeventien proefbrouwsels kozen ze uiteindelijk voor dit blonde bier van 8,1% Alc.Vol.
    En wij er maar van genieten… op een dinsdag dan nog!






    Rochefort Triple Extra (8,1% Alc.Vol.)
     Brasserie Rochefort - Rochefort







    Wazig goudblond bier met een witte romige schuimkraag

    Een fruitig aroma verwend de neus
    Tikje steenfruit

    De eerste smaak is fruitig
    Net zoals het aroma laat perzik zich hier gelden
    Ook een prikje banaan komt naar voren
    Koriander
    zachte broodtoets
    mooi uitgebalanceerd
    Lichte alcohol prik
    Bittere afdronk
    Een fruitige bitterheid blijft hangen.
    Net zoals de andere Rochefortpareltjes is het een klassebier!

    Opgelet!

    Wij hadden het geluk om het bier van de eerste batch te proeven.
    Naar het schijnt zou de volgende batches een andere smaak hebben!








    Microbrouwerij 't Atelier.

    Mathias Vanoverschelde is de stichter van de Microbrouwerij ’t Atelier
    Net zoals zo veel andere brouwerijen ontstond dit bedrijf uit een uit de hand gelopen hobby.

    Mathias was als jonge kerel geboeid door de grote variatie aan aroma’s, smaken dat de Belgische biercultuur te bieden had.

    Toen besefte hij dat hij als brouwer door het leven wil gaan.
    In 2013 is Mathias beginnen brouwen bij een industriële brouwerij.
    Hij kocht met het geld dat hij verdiende zijn eerste bouwinstallatie van 20 liter.
    Zo kon hij al zijn eerste biertjes brouwen.
    In 2018 besloot hij zijn eerste biertje op de markt te brengen onder de naam van 'Microbrouwerij 't Atelier.'
      Zijn eerste drie vaste bieren: Alier (tripel), Aldaar (quadrupel) en Alhunter (IPA) worden hieronder besproken.
    Hij brouwt ook voor derden
    Het unieke aan zijn brouwsels is dat hij ervoor kiest om op een beperkte schaal te brouwen, Kwaliteit zal voor hem altijd primeren boven kwantiteit. Geen gedoe met kleur-, smaak- of zoetstoffen, bewaarmiddelen, chemicaliën,... enkel de pure smaak van de kwaliteitsvolle grondstoffen, gecombineerd met liefde en passie voor het vak.

    Alle bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Bryggja (Moerkerke)






    Alhunter IPA (5,0% Alc.Vol.)







    Blond wazig bier met romige schuimkraag
    Mooie koolzuurdoorstroming

    Kruidige neus
    Tijm

    Lichtbittere aanzet
    Moutig
    Tikje fruitig
    Bananeprik
    Ananastoetsje
    In balans
    Bittertje op het einde
    Lichtbittere nasmaak
    Smaakvol bier van slechts 5% Als.Vol. maar geen IPA voor mij







    Alier Tripel (8,5% Alc.Vol.)







    Donker amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag

    Bloemig aroma

    Zoete aanzet
    Kruidig (koriander)
    Karamel
    Peperprik
    Fruitigheid (perzik) komt naar boven piepen
    Alcoholwarmte
    Hopbitterheid op het einde
    Niet slecht






    Aldaar Quadruppel (8,0% Alc.Vol.)







    Donkerbruin bier (rode schijn)
    Gebroken witte schuimkraag

    Aroma van gebrande mout
    Koffietoets

    De eerste smaaktoetsen zijn bitter

    Geroosterde moutbitterheid
    Koffieprikken
    Donker fruit

    Tikje zoethout
    Evenwichtig
    Lichte alcoholwarmte
    Zoet bittere afdronk
    Smakelijk bier!












    Groeten
    William en Geroen






    27-11-2020 om 10:25 geschreven door William Roelens


    22-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81 - Bière du Corbeau - Export Vandamme - Gouden Gans - Kerel Biere de Garde - Martha Brown eyes






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81











    Bière du Corbeau (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Roman - Mater








    Helder goudgeel bier met een middelgrote witte schuimkraag.

    Het aroma is gistig
    Moutig
    Lichte kruiden
    Geel fruit

    De eerste slokjes zijn zoet
    Een lichte aardse bitterheid
    Fruitig
    Aanhoudende kruidigheid
    Lichte alcoholwarmte
    Droge fruitige afdronk
    Niet slecht
    Kwam volledig tot zijn recht in het gezellige café ‘Het Mysterie’ in Poperinge










    Export Vandamme (4,8% Alc.Vol.)
    Préaris - Vliegende Paard Brouwers- Oedelem







    Blond wazig bier met een witte schuimkraag

    moutig
    Zoet
    Akkernoot

    Eerste slok is lichtzurig
    Granige nota’s

    Citrus prikjes
    Het zurig verdwijnt en maakt plaats voor zoete tonen
    Lichte hoppigheid
    Zacht bittere afdronk

    Niet slecht voor 4,8% Alc.Vol
    Goed drinkbare pils met hergisting op fles
    Gebrouwen met Groene Bel (Een oude Belgische herop gekweekte hopsoort)











    Gouden Gans (8,0% Alc.Vol.)
    Slot Oostende – Goes (NL)
    Gebrouwen bij Brouwerij Troost NL







    Wazig donkergoudkleurig met een witte schuimkraag

    Moutige neus
    Zoete prikken van fruit

    De eerste slokken zijn zoet
    Een lichte fruitigheid komt boven
    Perzik
    Zacht bittere toetsen laten zich smaken
    Voldoende evenwicht
    Zachte body (Mocht iets meer zijn)
    Een goed gebrouwen bier maar ook niet meer!









    Kerel Biere de Garde (7,0% Alc.Vol.)
    VBDCK - Brouwerij - Tielrode






    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt geroosterde mout
    Lichte zoetheid van karamel
    Tikje fruit

    Een bitterzoete aanzet
    Moutigheid speelt de hoofdrol
    Zacht
    lichte hopbitterheid
    Goed uitgebalanceerd
    Lekker maar niet het beste bier van de brouwerij!








    Martha Brown eyes (12,0%Alc.Vol.)
    The Brew Society – Heule





    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Het aroma laat ons een zoete geur ruiken
    Een tikje fruitig
    Moutig
    Chocolade toets
    Een prikje alcohol

    De eerste slokken zijn zoet
    suikerprik
    Nu en dan een heel licht zuurtje
    Gebrande smaak

    Tikje peperkoek

    Chocolade

    lichte alcohol warmte
    Zoete likeursmaak
    Mooi in balans
    Zoetbittere afdronk
    Prachtig bier om te genieten bij de gelijknamige film uit 1997






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William









    22-11-2020 om 10:14 geschreven door William Roelens


    15-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 20 - 4KNT - Keun - Onze Henri





    Tripels 20 - 4KNT - Keun - Onze Henri





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.







    4KNT Tripel (8,0% Alc.Vol.)
    Hobbybrouwerij ’t Vierkant – Stekene







    Goud blond bier met fijne witte schuimkraag
    Mooie koolzuurpareling

    Fruitige neus
    abrikoos
    Banaan
    Lichte alcoholwarmte

    Eerste slokken zijn licht bitter
    Hard
    Fruitigheid komt naar boven
    Enige kruidigheid neemt de bovenhand
    Bitterheid in de achtergrond
    Alcoholwarmte laat zich opmerken
    Licht bittere afdronk
    Een tripel zoals er veel zijni
    Slecht? Nee, lekker? Kan beter

    Zoals elke brouwerij van start gaat is het bij de vrienden van Stekene niet anders.Chris De Bruyne, Bert Van Hooste en Peter Van Severen zijn kameraden die op café al plannen koesterden om een eigen brouwerij op te starten.Hetgeen ze normaal dronken was niet slecht maar ze misten een bier die hen achterover doet vallen.Ze volgden cursussen en de raad van enkele brouwers.

    Hun proefbrouwsels waren door vrienden en familieleden geprezen en ja zelfs hun eigen vrouwen waren enthousiast. Ze raden hun mannen zelfs aan om een brouwerij op te starten!
    Alle onderdelen in de microbrouwerij werden eigenhandig gebouwd. Ze bouwden de ketels zelf en timmerden ze de gistkamer.  Dan installeerden ze de nodige meetapparatuur. Dat heeft hen een jaar tijd gekost. Ze zijn dan ook bijzonder fier om de brouwerij succesvol van start te laten gaan.”

    Intussen hebben ze al vier bieren uitgebracht. Ze zijn begonnen met de bovenstaande 4KNT
    Daarna volgden al snel de Carré C, het bruin bier Square B en het pils bier Penta.  
    Zeg nu zelf!
    KNT4
     : Knappe gasten Nooit Thuis, 4 of a kind, ….?
    Met dank aan vriend Geroen Vansteenbrugge voor het bier








    Keun Tripel Saison 7,5% Alc.Vol
    Microbrouwerij Keun – Ronse

    Blond licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag

    Heerlijk aroma van fruit en gist
    Abrikoos
    Moutig

    De eerste slokken zijn licht bitter
    moutig
    Grassig
    Droog
    Harde smaak
    Kruidig
    Over de ganse lijn een hopbitterheid
    Licht bittere afdronk
    Een karaktervolle tripel




    Ronse’ koningin van de Vlaamse Ardennen is niet alleen gekend als de stad van de Ronde van Vlaanderen maar bierliefhebbers kennen deze groene faciliteitengemeente ook als thuishaven van Microbrouwerij Keun.
    De brouwerij is al actief sedert 2016.
    Hij brouwt gelimiteerde bieren op kleine schaal.
    Voor zijn basisbieren doet hij een beroep op brouwerij De Graal van Wim in Brakel.

    In de brouwerij doet Gert alles zelf: hij plant en oogst zijn hop in zijn tuin, zoekt naar nieuwe recepten, brouwt en vult de flessen, zet er een kroonkurk op, labelt met een zelf ontworpen etiket, laat alles op fles gisten en drie maanden later is het bier klaar.

    De brouwerij heeft een eigen hopveld met elf verschillende hopsoorten. Er groeien Britse, Duitse, Amerikaanse maar ook enkele zeldzame Belgische hopvariëteiten. De hop die in Ronse gekweekt wordt, smaakt anders dan elders door de specifieke grondsamenstelling. Daardoor geeft hop zogenaamd “terroir” aan het bier en zo krijg je volledig unieke producten. Het hopveld maakt het mogelijk om bijna volledig met hop van eigen kweek te brouwen.








    Onze Henri Tripel (9,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen voor brouwerij Zwaan 9 – Roeselare
    Gebrouwen door De Feniks – Heule Kortrijk

    Helder blond bier met witte schuimkraag

    Fruitig
    Beetje granig
    Banaan
    Lichte alcoholtoets

    Moutige aanzet
    Licht bittertje
    Daarna zoet
    Fruitig
    Zoete afdronk
    Smaak komt sterk naar voor
    Misschien ietsje vervelend!
    Maar wie ben ik?




    Onze Henri’ is een eerbetoon aan de grootvader van Rik Vanblaere en Patrick Decock. Samen met Bert Soete runnen zij de Roeselaarse brouwerij ‘Zwaan9’ uit.

     Brouwen zit in de genen van het trio achter Zwaan9. Rik Vanblaere en Patrick Decock zijn niet alleen neven, maar beiden ook achterkleinzonen van Henri Decock die in 1904, samen met z’n vrouw Irma Vandenberghe, de brouwerij van Pieter Desodt langs de Esenweg in Diksmuide kocht. “Ze doopten de brouwerij om tot Brouwerij Decock en produceerden bockbier en oud bruin bier voor de particuliere verkoop en een aantal herbergen in het Diksmuidse”, weten Rik en Patrick. “Het was een bloeiende en gewaardeerde brouwerij maar zowel tijdens de eerste als de tweede wereldoorlog konden ze niet optornen tegen de Duitse bezetter. Telkens werden de brouwketels opgevorderd, maar de familie Decock liet zich niet kennen en startte telkens opnieuw. Henri werd opgevolgd door zijn enige zoon Paul die samen met zijn vrouw Clemence het gerstenat bleef brouwen tot in 1949. Na het staken van de activiteiten werd het bierrecept verkocht en de brouwerij omgeturnd tot een bierdepot voor de merken Anglo Belge uit Zulte en Leopold uit Brussel. In 1997 werd de zaak definitief stilgelegd en in 2003 werden de gebouwen gesloopt.” ©HLN

    https://www.hln.be/in-de-buurt/roeselare/brouwerij-zwaan9-lanceert-onze-henri-eerbetoon-aan-onze-overgrootvader-henri-decock-en-zijn-verdwenen-diksmuidse-brouwerij~aa5283e9/



    Groeten
    William

    15-11-2020 om 14:14 geschreven door William Roelens


    11-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Brouwerij Deca - Vleteren Alt - Vleteren Alt - Antiek Blond - Sir. Grasshopper




    Bezoek aan Brouwerij Deca







    De brouwkuip de trots van de brouwerij valt onmiddellijk op bij het binnen komen






    Het was al een lange tijd geleden (eigenlijk veel te lang) dat ik nog Brouwerij Deca bezocht had.
    Ik denk dat het op 15 februari 2008 moest geweest zijn op de open brouwdag van de Struise Brouwers die er hun Black Albert brouwden.
    Ik was er met mijn biervriend Carl Kins.
    Ook de Franstalige TV RTBF was toen aanwezig.
    Na 12 jaar was ik er nu tussen twee 'lockdowns' in, samen met Annemie Declerck en Edwin Ghequire.
    De brouwerij heeft ondertussen een geweldige metamorfose ondergaan (zie foto's).






























    Brouwerij Decaestecker, kortweg Deca, werd gesticht tussen 1880 en 1890.
    Georges Christiaens was de vierde generatie in de brouwerij.
    In 1980 had hij de voormalige brouwerij Decaestecker in Woesten overgenomen. Samen met zijn zoon Nicolas runden ze de zaak sinds 1991 en maakten ze van Deca een brouwerij van aanzien en rendabiliteit.
    Na de dood van zijn vader probeerde Nicolas het zware verlies te boven te komen.
    Hij deed de brouwerij weer herleven en er kwamen meer en meer gastbrouwers die hun bieren er lieten brouwen. Sommige brouwden er zelf hun gerstenat.
    Deca Service was in de streek ook gekend als drankcentrale.
    Maar daar wou Nicolas verandering inbrengen.
    Samen met zijn echtgenote Katrien waarmee hij in 2018 huwde en vijf medewerkers runt hij nu de brouwerij, de biershop en de gezellige degustatieruimte die er aan verbonden is.



























    Al hun bieren zijn van hoge gisting. Bij bieren van hoge gisting leven de gistcellen tussen 20 tot maximum 30 graden.
    In hun kelder gebruiken ze nog koperen gistvaten uit 1920. De bieren laten ze een maand rusten, zodat het bier helder en rijp wordt. De nagisting gebeurt in de fles. Ze zijn begonnen met zes inoxkuipen. Nu zitten ze aan 29 kuipen. De bieren worden hier gebotteld in onze volledig automatische bottelarij. Na het bottelen blijven de flessen één week tot 10 dagen in een warme cel voor nagisting. Het proces brouwen tot drinkbaar bier duurt om en bij twee maanden.”








    Gerijpt in eiken vaten

    Naast de 29 inoxkuipen worden enkele bieren ook gerijpt in eiken vaten. Hun Bruin Vleteren met Porto en Blond Vleteren met whisky rusten hier minimaal één jaar voor de smaak. In de toekomst gaan ze hun kelder uitbreiden. Er zullen meer extra eiken vaten komen want daar is er ook echt heel veel vraag naar.












    Zij brouwen zeven eigen bieren: De Antiekbieren : Blonde Super 5 Ale en Antiek Blonde 8%, en de Vleterenbieren:  Vleteren Bruin 8° Port Barrel, Vleteren Blond 12° en Vleteren Bruin 12° Port Bruin en de Vleteren Alt 8° en Georges IV als eerbetoon aan Nicolas overleden vader.

    Naast hun eigen bieren brouwen ze ook bier voor een 15-tal brouwerijen. 
    Per jaar brouwen ze 5.000 hectoliter, waarvan de helft hun eigen bieren zijn.”















    De gezellige degustatieruimte














    Nostalgie













    Zaakvoerder Nicolas Christiaens 





    Elke zaterdag van 13 tot 18 uur kun je de bieren van de brouwerij uitgebreiddegusteren in de degustatieruimte. Op afspraak is er dan ook gratis een kleine rondleiding door de brouwerij. Groepen (vanaf 10 personen) kunnen een brouwerijbezoek reserveren.

    Rekening houden met de huidige Coronatoestanden!








    Vleteren Alt (12,0% Alc.Vol.)





    Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag


    Zoet zwoel aroma
    Gekonfijt fruit - Honing
    Alcoholwarmte

    De aanzet is veelbelovend
    Romige geroosterde mout
    Pruimpjes en rozijnen
    Portotoetsen
    Alcohol
    Volle body
    In balans
    Zoete afdronk
    Vloeit lang uit
    Een zetelbier om U tegen te zeggen!






    Antiek Blond (8,0% Alc.Vol.)







    Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag

    Moutig
    Zoete neus
    Klein tikje karamel
    Fruitige prikken
    Bloemig

    De aanzet is zoet
    Moutig
    Honing
    Een lichte alcoholwarmte
    In balans
    Degusteert vlot
    Achteraf komt er een matige hopbitterheid boven
    Mocht voor mij ietsje bitterder zijn
    Maar het blijft een lekkere klassieker








    Deca Sir. Grasshopper (6,5%Alc.Vol.)







    Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt hoppig
    Fruitig
    Grapefruit
    Hars

     

    De eerste slokken zijn vrij bitter
    Grapefruit prikken zitten ook in de smaak
    Droog
    Bittere afdronk
    Eenrichtingsverkeer
    Een tussendoortje van brouwer Jeroen.





    Deca Services – Woesten
    Elverdingestraat 4,

    8640 Woesten Vleteren
    https://www.decabrouwerij.be/nl/

    https://www.westtoer.be/nl/ik-zomer-korte-keten/brouwerij-deca?fbclid=IwAR2dv0Q57TN-rK-LUN6hFleb53q_ZNNunslAtG2_rN_zL1pgfdIu5AhScR0




    Groeten
    William


    11-11-2020 om 10:52 geschreven door William Roelens


    03-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 80 - Claudette - Funky Brett - 't IJ van de Duvel - Jour De Fete - Valeir Extra





    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 80





    Claudette - Funky Brett - 't IJ van de Duvel - Jour De Fete - Valeir Extra









    Claudette ( 4,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Eutropius Menen










    Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Lichtjes rook mout

    De smaak is zoet
    Moutig

    Onmiddellijk gevolgd door een rookprik
    Die blijft hangen
    Mooi in balans
    Hoppig

    Lichte bitterheid
    Rokerige afdronk



    Toen we nog jong waren gingen we met enkele leden van de Fotoclub ‘Groeninghe’ elke dinsdagavond een lekkere spaghetti eten in het bekende café ‘Petit Paris’ gelegen aan de veemarkt in Kortrijk.
    Het eetcafé sloot in 2006, daags voor Kerstmis, omdat het gebouw zoals zoveel andere weg moest voor het winkelcentrum K.
    Petit Paris nam in april 2007 een nieuwe start op de hoek van de Rijselsestraat en het Sint-Michielsplein.
    De zaak werd op beide plaatsen opengehouden door Claude Dezitter.
    Claude overleed jammer genoeg 6 jaar geleden en om deze bekende sympathieke caféuitbater te eren werd onlangs een nieuw aperitiefbier Claudette gelanceerd.
    Een blond bier met een licht bittere afdronk en slechts 4,5 procent alcohol, dat wordt gebouwen door Eutropius in Menen.
    De vrouw op het label, die Claudette voorstelt, heeft een bril op haar voorhoofd. Ook dat verwijst naar
    Claude Dezitter, want hij zette zijn bril altijd op zijn voorhoofd.

    In het bier werd Saltverk's Birch Smoked Salt toegevoegd, een IJslands met de hand geoogst duurzaam zeezout dat al meer dan 24 uur boven IJslandse berk wordt gerookt. Het zorgt voor een extra peaty hint, een fluwelen smaak en een lichte bittere afwerking!



    Funky Brett ( 6,6% Alc.Vol.)
    Brasserie Lefebvre – Quenast









    Wazig blond bier met een witte schuimkraag
    Mooie koolzuurdoorstroming
    Matige brett in de neus

    De aanzet is aangenaam bitter
    tikje fenolisch!
    Fris
    Een tikje beperkte wilde smaak
    muffig
    Niet zuur
    De bitterheid blijft aanhouden
    Droge afdronk
    Lekker maar eentje is genoeg




    Funky Brett, de nieuwste toevoeging aan het Lefebvre-assortiment, is precies het resultaat van het “unplugged” -project. "Het combineert de vurigheid van onze jeugd met de erfenis van onze tradities en bewijst dat lokale en exotische ingrediënten hand in hand kunnen gaan."






    't IJ van de Duvel (6,7% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Duvel – Breendonk- Puurs
    ism brouwerij 't IJ - Amsterdam








    Licht wazig goudkleurig bier met witte dunne schuimkraag.

    Bloemig
    Citrusaroma
    Tikje kruidigheid
    Tikje diacetyl in de neus

    Zoete toetsen
    Licht hoppig
    Cytrus
    Kruidige tonen in de achtergrond
    Licht hoppige en fruitige droge afdronk
    Niet echt een IPA
    Maar een bier dat zich toch lekker en vlot laat drinken!
    En dit is toch de bedoeling!




    In de microbrouwerij van Duvel-Moortgat werd samen met hun Nederlandse collega’s uit Amsterdam een nieuw bier gebrouwen!
    Na het succes van hun vorige bier in 2017 sloegen ze terug de roerstokken bij elkaar.
    ’t IJ van de Duvel werd geboren. Een fruitig bier met verschillende zachte hoparoma’s
    Dit speciaalbier van de Lage Landen combineert perfect het Duvels karakter met Amsterdams lef.
    ’t IJ van de Duivel lag midden mei 2020 in de rekken van de warenhuizen







    Jour De Fete (4,0% Alc.Vol.)
    Vleesmeester Brewery – Boechout
    Gebrouwen bij Brouwerij Anders – Halen





    Wazig amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

     De neus ruikt citrus
    Limoen

    Tikje karamel in de aanzet
    Fruitigheid (citrus)
    Ietsje hoppigheid
    Allemaal mooi verdeeld
    Licht bittere afdronk
    Evenwichtig
    Droog
    Een prachtig aangenaam bier met weinig alcohol!
    Lekkere session IPA






    Na een succesvolle pop-up en een crowdfunding waarbij bijna twintigduizend euro werd opgehaald openden in 2019 de Kompanen Bart Struyf, Kevin Thys, Tom Van der Veken en Tom Wuyts de Hoogmis in de Strijdersstraat van Edegem.

    Het pronkstuk is hun microbrouwerij waar ze de gekende bieren Jour De Fête, Bittere Bloemen, Hoogheid en Winter Black Pudding van hun Vleesmeester Brewery zullen brouwen. Daarvoor hebben ze zware leidingen moeten aanleggen en beton moeten gieten. Voordien maakten ze hun bieren in een keukentje in pannen en potten.

    In de brouwerij staan vier gisttanken waarin samen tweeduizend liter bier kan rusten om later op vat of fles gestoken te worden. Ze blijven de stijl van hun pop-up behouden. Het bier blijft centraal staan, maar ook hun podium voor nieuwe en gevestigde artiesten.

    Nieuw is dat de vier kompanen versterking krijgen van Philippe Geubels. Bart speelde nog gitaar voor de komiek en leerde hem goed kennen in Boechout via Vleesmeester Brewery. “Hij geloofde van bij de start in ons idee en besloot nu ook om partner te worden. Hij kan hun helpen om hun comedy-programma uit te werken.”












    Valeir Extra ( 6,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Contreras - Gavere








    Goudkleurig licht wazig oranje bier met een romige witte schuimkraag.


    De neus bied ons een lichte fruitigheid
    Tikje mango
    Bloemig
    Tikje bitterheid

    De smaak is lekker moutig
    Licht zoet
    Een mooie bitterheid vult de mond
    tikje fruitigheid
    Mango en grapefruit

    Evenwichtig

    Een IPA zou ik het niet noemen maar toch gaat het die richting uit!
    Kortom een goed gebrouwen bier die mij kan bekoren!






    Groeten
    William

    03-11-2020 om 15:46 geschreven door William Roelens


    24-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 19 - Moonray Tripel - Vicaris Tripel - Watou Tripel





    Tripels 19


    Moonray Tripel - Vicaris Tripel - Watou Tripel


    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 












    Alvinne MoenRye Tripel - ( 9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen








    Amberkleurig bier met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Vrij complexe aroma’s
    Granig
    Tikje brett,
    Honing - Yogurt- Fruitig

    De aanzet is moutig
    Ook hier verschillende smaken die elkaar goed aanvullen
    Fruitig
    Soms een wijnprikkel
    Hoppig
    Tikje brett
    Alcoholwarmte
    Lichte zurigheid komt naar boven
    Hoppige afdronk
    Lekkere maar o zo complexe tripel











    Vicaris Tripel (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Dilewyns – Dendermonde







    Goudkleurig bier met een mooie romige witte schuimkraag

    Een aroma van zoete sinaasappel komt naar boven
    Koriander
    Tikje citrus

    De smaak is zoet
    Granig
    Fruitig
    honing?
    De alcohol is goed verborgen en gedoseerd
    mooi in evenwicht
    Zachte vlotte afdronk
    Een lekker mondgevoel
    Heerlijke tripel die me altijd kan bekoren!









    Watou Tripel (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij St. Bernardus – Watou




    Goudkleurig brouwsel met een witte schuimkraag.

    De neus ruikt aangenaam fruitig.
    een beetje bloemig
    Moutig parfum. 

    Ook de smaak is moutig
    Prikken van Perziken en abrikozen komen naar boven.
    Een beetje karamel.
    Op de achtergrond is een lichte kruidige bitterheid waarneembaar.
    Licht hoppig
    alcoholwarmte
    Droge lange afdronk.
    Een genietbare tripel.






    Groeten

    William

    24-10-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 79 - Abbaye d'Aulne Premier Cru - Averbode - Dead Man's Hand – Chimay Dorée - Janimal






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 79


    Abbaye d'Aulne Premier Cru - Averbode - Dead Man's Hand – Chimay Dorée - Janimal









    Abbaye d'Aulne Premier Cru (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de l'Abbaye d'Aulne - Gozée







    Blond helder bier met witte romige schuimkraag

    Granige neus
    Licht fruitig (Banaan)
    Tikje karamel

    De aanzet is pittig
    Fruitig
    Banaan
    Hoppige Lichte bitterheid
    Kruidige prikken
    Evenwichtig
    Hoppige afdronk en een lichte alcoholsmaak
    Lekker!









    Averbode Abdijbier (7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Huyghe – Melle







    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag

    Zoete aroma’s van honing
    Gedroogd fruit
    Perzik

    Zoete aanzet
    Gedroogd fruit
    Zacht en mals
    Afwisselend met zachte hoppigheid
    Tikje kruidigheid
    Perfect in balans
    Lange licht kruidige afdronk
    Typisch Belgisch!









    Chimay Dorée (4,8%Alc.Vol.)
    Abbaye de Scourmont – Chimay








    Goudkleurig wazig bier met een witte volle schuimkraag.

    Het aroma is gistig en bloemig
    Licht kruidig
    Koriander

    Moutige aanzet
    Zoete fruitige prikken van abrikoos
    tikje bitterheid
    Mooi in balans
    Aangenaam in de mond
    Licht fruitige afdronk
    Weinig alcohol
    lekkere trappist








    Dead Man's Hand (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Turnhout







    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige volle schuimkraag

    Het aroma bied ons chocolade
    Geroosterde mout
    Rozijntjes
    Tikje alcohol

    De smaak zet de geuren verder
    Geroosterde mout
    Chocolade
    Koffietoetsen
    Rozijntjes
    De bitterheid lost zich op in een prik alcohol
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Heerlijk bier




    Janimal (3,3%Alc.Vol.)
    Recept Jan Panneels - Vrijstaat Vanmol Brewing - Eizeringen
    Gebrouwen bij Brouwerij Eutropius – Menen





    Helder geelblond bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt hoppe
    Lichte zoete fruitigheid

    De eerste slokken zijn lichtbitter
    Moutig
    Hoppe breekt door en blijft aanhouden
    Tikje fruitigheid Mango
    De smaak houd aan
    Evenwichtig
    Droge bittere afdronk
    Een fris biertje van slechts 3,3% Chapeau!




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William

    07-10-2020 om 16:35 geschreven door William Roelens


    30-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 22 - Decum 6 - Decum 9 - Decum 10




    Dinsdagnamiddag proeverijen 22






    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     











    Voor onze 23ste proeverij bracht Geroen 
    3 bieren mee van de Decum brouwerij uit Tienen

    Decum is de latijnse naam voor “met Tienen” verwijzend naar de suikerstad Tienen waar de drie brouwers Ben, Daniel en Dirk afkomstig zijn.
    Hun proefbrouwerij staat in Mollem. Ze willen in hun proefbrouwerij zoals veel andere brouwers perfecte en originele bieren creëren die door de Tiense bevolking en diverse bierliefhebbers geapprecieerd worden. 
    Hun bieren worden in grote hoeveelheid in een andere brouwerij gebrouwen. 









    Decum 6 - OUR DAILY BREAD (6,0%Alc.Vol.)







    Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag
    Mooie koolzuurpareling

    Aroma is moutig
    Lichte kruidigheid
    Fruitige toets van sinaas

    Lichtzurige aanzet
    Een florale toets verrast onze smaakpapillen
    Tarweprik
    Aromahop komt boven
    Tikje Kruidigheid
    Redelijk in evenwicht
    Smaakt naar witbier
    Een bier die best te genieten valt op warme dagen

    Brussels Beer Challenge 2018 | Certificate of Excellence










    Decum 9 TRIPEL GOLD (9,1%Alc.Vol.)







    Donker amberkleurig bier schuimkraag met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    met zoete toetsen van karamel
    Enige fruitigheid (sinaas)

    De eerste slokjes zijn bitter
    Volmondig
    Alcoholwarmte vult de mond
    Fruitige prikken
    De hopbitterheid blijft aanhouden
    Fruitige afdronk
    Stevige tripel met ietsje te weinig afwisseling in de smaak









    Decum 10  WHISKY INFUSED (10,2%Alc.Vol.)






    Donkerbruin tot bijna zwart bier met romige lichtbruine schuimkraag

    Zoet aroma van chocolat
    Café latte geurtje
    Vanilletoets

    De aanzet is zoet
    Gebrande mout
    Romig
    Koffietoets
    Vanille
    Alcoholnota’s van Whisky
    De bitterheid blijft mooi stabiel
    Evenwichtig
    Lekker bier

    Brussels Beer Challenge 2018 Tasting Feedback 44 / 50  |  Flavoured beer: Wood/Barrel Aged




    Groeten
    William en Geroen

    30-09-2020 om 10:38 geschreven door William Roelens


    18-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 18 – Boerinneken - Bush Tripel - Chimay Tripel





    Tripels 18 –  Boerinneken - Bush Tripel - Chimay Tripel





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 








    Boerinneken (9,5%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Licht wazig amberkleurig bier met een witte schuimkraag

    De neus is vrij moutig
    Fruitig (Perzik)
    Tonen van gist

    De smaak is intens
    Zoete fruitige smaak
    Lichte hoppige prikken
    Warm alcoholisch
    Evenwichtig
    Afdronk bevat zoet tonen van mout
    Een lekkere tripel met voldoende alcohol in de mond!



    Het bier wordt gebrouwen voor Verstraeten H&S te Beveren (Oost-Vlaanderen)

    Oorspronkelijk werd het bier gebrouwen in opdracht van Den Ouden Advokaat, maar sinds 2013 werd het overgenomen door de huidige bierfirma. Het bier wordt naast België en Nederland geëxporteerd naar Spanje, Engeland en Laos.(Bron Wikipedia)









    Bush Triple ( 10,5% Alc.Vol.)
    Brasserie Dubuisson – Pippaix








    Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag.

    Een lekker aroma van fruit doet de neus open bloeien
    Perzik en banaan spelen er de hoofdrol
    Karamelleprik
    Een licht snuifje alcohol laat ons weten dat we met een kanjer te doen hebben.

    Zoete aanzet
    Honingtoets
    karamel
    Lichte bitterheid
    Fruitige prikken van banaan
    Mooi in balans
    De afdronk is alcoholisch
    Redelijke klepper
    Een zetelbiertripel

     

     

    Ik proefde in de jaren 60 voor het eerst een bush bier in Café ”De Ronde van Vlaanderen” in Bellegem bij Kortrijk! Het café werd uitgebaat door de indertijd bekende wielrenner Germain Derycke.
    Het was de enige plaats in de streek tussen Kortrijk en Doornik die dit bier serveerde!
    Het eerste Bush-bier werd al in 1933 gebrouwen en dit volgens Engelse traditie.
    Vandaar ook de naam Bush Beer.  Dit is een vertaling van Bière Dubuisson: “buisson” is het Frans voor struik of “bush”.(Wikipedia)
    De Bush Tripel is gelanceerd in 2008. Hij werd indertijd Bush Blonde genoemd.
    N.a.v. hun 250ste verjaardag veranderde Dubuisson het Bush-gamma met een nieuwe naam en look.

    De smaak en het aroma beleven hetzelfde, maar de naam ‘Triple’ stond beter voor dit krachtige bier!
    Nog bij vertellen dat brouwerij Dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië is.








    Chimay Tripel (8,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Abbaye de Scourmont – Chimay







    Strogeel licht wazig bier met een romige witte schuimkraag en een mooie sprankeling.

    In de neus komen fruitige tonen van perzik naar boven
    Zoete prikken
    Lichte kruidigheid

    De smaak zet het goed gevoel verder
    Sprankelende smaken van geel fruit
    Ook een lichte toets van kruidnagel
    Ook een lichte zoetigheid van karamel
    Opkomende hopbitterheid
    Evenwichtig
    Een tikje alcoholwarmte
    Frisse droge afdronk
    Lekkere tripel



    Hij werd ontwikkeld door Père Théodore in de late jaren zestig.
    Deze tripel werd in 1986 bekend onder de naam Cinq Cents en was verkrijgbaar in 75cl flessen.
    In 1996 werd het bier omgedoopt tot Witte Chimay (Chimay Blanche)
    Hij is de benjamin van de brouwerij en is het enige trappistenbier die op vat aangeboden wordt!

    Zie ook http://blog.seniorennet.be/bierblog/zoeken.php



    Groeten
    William

    18-09-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speur je mee met BELHOP?



    Speur  je mee met BELHOP?


    "Speur je mee" was een initiatief van hopbedrijf BELHOP ingericht door Bart Boeraeve.

    Bart Boeraeve volgt zijn grootvader Albert en vader Gery op in hun hopbedrijf.

    Het is voor de eerste maal dat deze jonge hopboer de hoppluk leidt.
    Met zijn vrouw Annebel vormt hij de vijfde generatie BELHOP.





    Enkele zondagen in september (De plukmaand) richtte Bart en echtgenote Annebel een speurtocht in om de jaarlijkse hoppepluk in de kijker te plaatsen bij de Poperingenaars en de vele toeristen.
    De informatieve tocht liep door het Poperingse 
    landschap en door de nieuw aangelegde hopvelden van Belhop. 









    Annebel deelde de "Speur je mee" bladen uit aan de deelnemers die verdeeld waren in bubbels






    Met  bewegwijzerde ‘Wist je dat’ plaatjes konden de deelnemers het parcours gemakkelijk volgen
    en nuttige info krijgen over de hoppeteelt in Poperinge.












    In beperkte bubbels doorkruisten wij het prachtige Poperingse landschap 














    De prachtige nieuw aangelegde hopvelden van Belhop!

    De wandeling stond in feite in het teken van 'Bellenhof' een boek van Maaike Monkerhey
    die op het einde van de wandeling voorgesteld werd.


    Op 6 september 1944 werd Leo Lebbe geboren op het Bellenhof in Poperinge. Het is een memorabele dag voor het Hoppeland. Poolse bevrijders trekken door de straten van de stad. Dit is het einde van de Tweede Wereldoorlog. Leo groeit op in een gezin van hoppeboeren. Zijn levensverhaal en dat van de familie slingert zich tussen een snel veranderende hopcultuur. Tradities verdwijnen en de modernisering van de landbouw zorgt voor een ware omwenteling. Over de generaties heen zijn liefde, verdriet, gemis en geluk verweven met het alledaagse leven van de Lebbes.
    https://geschiedenis-winkel.nl/p/bellenhof/








    Tijdens de tocht kon men genieten van enkele nagespeelde passages uit het boek door enkele Poperingse
    Toneelspelers.


















    Schrijfster Maaike Monkerhey uit Wijtschate stelde op het einde van de wandeling haar nieuw boek 'BELLENHOF' voor.









    Nadien was het mogelijk om nog even gezellig te vertoeven op de boerderij en te proeven van de heerlijke Belhop-producten waaronder 'Saison Lokaal,' een korte-ketenbier, gebrouwen door brouwerij Toye uit Marke.
    Alles werd ingericht onder strenge Corona maatregelen!





    Voor Saison Lokaal werkte de Lokaalmarkt samen met hopboer Bart Boeraeve uit Poperinge.
    Zoals boven beschreven is Bart de vijfde generatie van het familiebedrijf Belhop.
    Dankzij Bart en andere hopboeren heeft Vlaanderen zo’n mooie biercultuur.
    Daarom werd zijn gezicht, letterlijk en figuurlijk, op het etiket van het bier geplaatst.”







    Saison Lokaal 5,5%.Alc.Vol
    Gebrouwen bij Brouwerij Toye – Marke



    Goudblond bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Tikje kruidigheid
    Granig

    De eerste slokken zijn moutig

    Licht hoppig
    Een kleine kruidigheid zorgt voor afwisseling
    De hopbitterheid komt langzaam naar boven
    en zorgt voor voldoende evenwicht met een lichte opkomende zoete toets
    Lichtbittere afdronk
    Droge nasmaak
    Drinkt vlot

    ‘Saison Lokaal’ bewijst hoe een lokaal bier lekker kan zijn!

     
    https://belhop.be/

    Groeten
    William





    10-09-2020 om 10:42 geschreven door William Roelens


    29-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21ste Dinsdagnamiddag proeverij - Herck Blond, Herck Dubbel en Herck Tripel




    21ste Dinsdagnamiddag proeverij



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens, komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’





    Ditmaal proefden we drie bieren van Brouwerij ‘De Herck’ uit Herk-de-Stad.

    Brecht Hubrechts en Bart Lutsch zijn de starters en brouwers van deze in 2017 opgerichte brouwerij. 
    Zo leerden ze elkaar kennen door hun liefde voor het bier en beetje bij beetje groeide het idee om samen recepten op te stellen en te brouwen.
    Ze begonnen in een garage en stillaan zijn ze naar een grotere brouwerij over gestapt.

    Door samen te werken met een aantal cafés kunnen ze nu grotere hoeveelheden brouwen.
    Drie traditionele Belgische bieren zijn hun eerste brouwsels. Herck Blond, Dubbel en Tripel.
    In de volksmond worden hun bieren een “Herckske genoemd”




    https://brouwerijdeherck.be/









    De Herck Blond – (6,0%Alc.Vol.)







    Wazig blond bier met een romige stabiele schuimkraag

    Moutige neus
    gistig
    Lichte alcoholzweem

    De eerste slokjes zijn zoet
    Moutig
    Een opkomende bitterheid
    Evenwichtig
    Tikje fruitigheid
    Veel koolzuur
    Ook hier een alcoholtoets
    Lekker bier!




    De Herck Dubbel – (7,0%Alc.Vol.)








    Bruin bier met een beige romige schuimkraag
    Vlotte koolzuur doorstroming

    De neus ruikt moutigheid
    Rozijntjes
    Een tikje likeur

    De eerste slok is vrij moutig
    Gevolgd door een moutbitterheid
    Koffietoetsen duiken op
    Ook af en toe een karamel prikje
    Goed in balans
    Bittere afdronk
    Een smakelijke klassieker!






    De Herck Tripel – (9,0%Alc.Vol.)







    Donkerblond goudkleurig bier met een volle witte schuimkraag.
    Vlotte koolzuurstroming

    Zwoel aroma
    Moutig
    Fruitprik

    De eerste slokken zijn licht fruitig
    Een bitterheid komt naar boven
    Moutig
    Koolzuurprikkeling
    Alcoholtoets
    bittere afdronk
    Nasmaak heeft een vervelende bitterheid
    Kon iets beter als tripel




    Groeten en tot een volgende


    Geroen en William




    29-08-2020 om 10:21 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!