Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
08-12-2021
Vijf Bieren 103 - Beer van Brugge 6 - De Bokes - Hip Hop Houray - Hop Hell Bock - Oud Bruin Strawberry
Vijf Bieren 103
Beer van Brugge 6 - De Bokes - Hip Hop Houray - Hop Hell Bock - Oud Bruin Strawberry
Beer van Brugge 6 (6%Alc.Vol.) Waarschijnlijk bij De Proefbrouwerij gebrouwen voor Beer Van Brugge
Amberkleurig helder bier met witte schuimkraag
Moutige neus Zoete toetsen Koekjes Honing
De aanzet is licht moutig Van in het begin al zwak van smaak. Gistig Lichte fruittoetsen Een lichte bitterheid komt opzetten Zoete toetsen wisselen af In balans Licht bittere afdronk Niet slecht, maar is voor mij een doordrinkbier die mij jammer genoeg niet echt kan overtuigen!
Geen website!!!
De Bokes (6,5%Alc.Vol.) Leroy Breweries - Boezinge
Goudkleurig bier met witte romige schuimkraag
Moutig aroma Licht kruidig Ietsje zuur
Lichtzurige aanzet Fruitige kruidige moutige en licht gistachtige smaak. Lichte zurigheid blijft aanhouden (Citroen) Yohurt Heeft een fruitige moutige kruidige afdronk. Verfrisend maar niet echt mijn ding
Volksspelebier uit de Westhoek voor Het Plein in Kortrijk
Licht wazig geel bier met een fijne witte schuimkraag
Lichtbitter Fruitig
Citrus Verfrissend bier Een richting van smaak Lichtbittere afdronk Hopbitterheid in de mond Het kan mij jammer genoeg niet bekoren
Hop Hell Bock (8,0%Alc.Vol.) BrasserieMinne– Sibret
Goudblond wazig bier met een witte schuimkraag
Geurige fruitige neus Zoet Tikje honing?
Grassig Hoppige toetsen Licht bitterheid komt boven Ook soms een zoetje tussendoor Karamel mooi in balans Degusteert vlot Zacht en aangenaam Lichte alcohol komt soms boven Bittere afdronk Lekkere Bock die om een tweede vraagt!
Roodkoperkleurig bier met gebroken witte fijne schuimkraag
Neus bied ons een aroma van aardbeien en kersen Wijnazijn Balsamico
De eerste slokken zijn zuur Aardbeien smaak Een azijnprik die nogal doordringt Aardse prikken Fris Redelijk scherp helt soms over naar lambiek Voor mij toch iets te zuur Maar wie ben ik?
Aerts Tripel (10% Alc.Vol.) BrouwerijAerts- Geel Geels Brouwhuis – Geel Belgian Strong Blond / Tripel ontwikkeld in de kleine installatie van Brouwerij Aerts in Geel.
Donkerblond bier met een romige fijne witte schuimkraag
De eerste aroma’s komen niet onmiddellijk naar boven door het dichte schuim Daarna breekt er een fruitig aroma door Moutige toetsen
Scherpe aanvang Moutig Tikje karamel Grassig Kruidige prikken van Kruidnagel? Ook honing in de smaak Geroosterde toetsen? Evenwichtig Lichte alcoholwarmte Een tripel die verbetert bij het degusteren Jaja toch een aangename verrassende tripel
Zoete aanzet Gevolgd door een kruidige smaak Theeprik Droog Lichte hopbitterheid Zoete prikjes tussendoor Evenwichtig droge afdronk Tikje bitterheid in de afdronk Niet slecht
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge
Silly Triple Bio (9,0%Alc.Vol.) BrasserieSilly– Silly
Amberkleurig bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt
Fruitig aroma van banaan Hoppige prikken Moutig
De eerste smaak is zoet Een lichte hopbitterheid komt naar boven Een kruidig tintje is aanwezig Koriander De smaak van banaan laat zich gelden Ook een lichte alcoholwarmte komt naar boven Het bier is in evenwicht De afdronk is redelijk bitter met een fruitsmaak Gevaarlijk bier die vlot degusteert
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens
Vijf Bieren 102 - Bedankt Local hero! - Gulden Draak Imperial Stout - Monks Cafe Grand Cru - Maitre Grand Cru – Obuz
Vijf Bieren 102
Bedankt Local hero! - Gulden Draak Imperial Stout - Monks Cafe Grand Cru - Maitre Grand Cru – Obuz
Bedankt Local hero! (8,5% Alc.Vol) BrouwerijBryggja– Moerkerke
Blond bier met witte schuimkraag
Lichte bitterheid in de neus Fruitige prikken
Moutige aanzet Licht zurigheid Tropisch fruit Pompelmoes Lichte kruidigheid Bitterheid komt boven Mooi in balans Hopbitterheid in de afdronk Een lekker gelegenheidsbier
Zoet aroma van karamel Gekonfijt Fruit Koffie Chocolade
De eerste slokken zijn zoet donker fruit Geroosterde mout Karamel Kruidige toetsen Chocolade Alcoholwarmte laat zich ondertussen gelden Zoete kruidige afdronk Lekker maar eigenlijk veel te zoet voor een stout
Maitre Grand Cru White Wine Barrel Aged (9,5%Alc.Vol.) BrouwerijDe Meester– Stasegem
Wazig donkerblond bier met een witte schuimkraag
Aroma van citrus Beetje brett
De eerste slokken zijn licht zuur Bitterheid volgt onmiddellijk Ook een klein kruidig prikje Een tikje fruitigheid mengt zich ook Wijntoets Wat alcoholwarmte tussendoor Zacht Droog Bitterzurige afdronk Lichtbittere nasmaak Lekker Bier
Monks Cafe Grand Cru (5,5%Alc.Vol.) BrouwerijVan Steenberge- Ertvelde
Bruin (Mahoniehoutkleurig) bier met stabiele gebroken witte schuimkraag
Scherp aroma (tikje azijn) Donker fruit (Pruimpjes) nootachtig
Zuurzoete aanvang Prikje wijnazijn Rood fruit (Donkere kersen, Pruimpjes) Prik van eik Zuur blijft aanwezig Licht bittere afdronk met zure toetsen in de achtergrond Het kan mij bekoren
Monk's Cafe Grand Cru is een blend van 3 jaar oude en vers gezette tripel ales. Deze blend wordt vervolgens 6 maanden gerijpt in Oak Casks. Het is hier dat Monk's Cage Grand Cru zijn unieke zure profiel verwerft. Net voor het bottelen wordt een hooggegist pils gemengd om een benaderbaar alcoholpercentage van 5,5% te bereiken.
Obuz Special Blond (5,8%Alc.Vol.) Waterfieldsbrouwerij - Passendale
Helder blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt
Moutige neus Citrus
De eerste slokken zijn fruitig Citrus Een lichte bitterheid komt opzetten Ook een zuurtje komt er tussendoor De smaak is ietwat vervelend Alcohol komt veel naar boven Doordrinker
Henk Lemaire brouwer en medezaakvoerder van de Waterfields Brewery is spijtig genoeg in april 2021 overleden.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens
Ze hebben enkele duo-tanks staan voor de vergisting en lagering: 2 van 5 Hl, 5 van 10Hl en 2 van 20 Hl.
De Bottelmachine is een tegendrukvuller waar ze 33cl (apo, vichy, longneck en steini) en 75 cl (Bière Belge) op kunnen afvullen. Daarachter staat er een etiketeermachine met koudlijm. In de warme kamer hebben ze plaats om 18 paletten met bier te plaatsen voor hergisting.
De opening gebeurde door Deprez Raf 4de schepen en Spincemaille Eliane Eerste Schepen van Zwevegem
Ze proberen zoveel als mogelijk met Belgische grondstoffen te werken, dus de meeste hop gaan ze zelf halen bij de hoppeboeren in Poperinge.
Bert verwelkomde en bedankte iedereen die mee geholpen heeft om dit prachtig project op te bouwen
Ze brouwen veel voor derden, “bij ons mag de bierfirma, bedrijf of vereniging dan ook komen mee brouwen” verteld ons Bert. “Bij ons staat de beleving centraal”. Dit jaar (2021) hebben ze ... (na het testen en wat kinderziektes en afwerkingen) in het totaal 98 brouwsels gedaan hebben! De installatie staat er sinds 8 januari, en vanaf maart full operationeel.
De lekkere hapjes werden klaargemaakt door Chef Koen Toye
We konden proeven van Circa-Pils Jongleur, Piccolo, Ringmaster, Cascadeur, Trapeze Freeze, Autumn, Black Mamba en de speciale Milshake Kiwi IPA
Ze brouwen veel voor derden, “bij ons mag de bierfirma, bedrijf of vereniging dan ook komen mee brouwen” verteld ons Bert. “Bij ons staat de beleving centraal”. Dit jaar (2021) hebben ze ... (na het testen en wat kinderziektes en afwerkingen) in het totaal 98 brouwsels gedaan hebben! De installatie staat er sinds 8 januari, en vanaf maart full operationeel.
Tim Vandenberghe en Bert Deprez zijn trots op hun realisatie
In hun prachtig proeflokaal kan je de bieren proeven die bij hen gebrouwen zijn, dus niet enkel de circusbieren.
Ze zijn in de wintermaanden open op vrijdag en zaterdag van 15u-22u en zondag van 11u-19u.
De brouwerij kan ook bezocht worden maar meer daarover op hun website...daar kunnen de mensen ook het bezoek boeken.
Vrijdagavond 19 november 2021 waren Annemie en ik te gast op de openingsreceptie t.g.v. de officiële opening van de “Circus Brouwerij” in Zwevegem. Bert en Tim lieten ons kennis maken met hun nieuwe brouwinstallatie, proeflokaal en biertjes.
Een zicht op de voorgevel
De Picolo het eerste bier was voor brouwer Tim Vandenberghe zo’n enorm succes dat hij besloot met zijn vriend Bert Deprez het bier verder te brouwen voor de grote massa. Naast Picolo kwamen er al vlug nog enkele bieren bij! Jongleur en Ringmaster waren de volgende, allemaal met betrekking op het circus.
Een deel van het interieur
De Circusbieren werden indertijd op verschillende locaties buitenshuis gebrouwen. Bij Het ‘Gulden Spoor’ in Gullegem, ‘The Brew Society’ in Heule of ’t Gaverhopke’ in Waregem. De twee jonge mannen waren altijd welkom om hun creaties te brouwen.
De leuke toog
Dat de drang naar een eigen brouwerij groot was sprak voor zich zelf. Ze kregen van de gemeente Zwevegem een werkplaats toegewezen aan de parking van de vroegere elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem.
Lekkere hapjes stonden op ons te wachten
Wie kon raden hoeveel deze oude transformatoren in totaal wogen kreeg zijn gewicht in bier mee naar huis!
De Brouwerij
De brouwinstallatie is ontworpen door B'Brew (Bert Vanhecke & Jasper Buyse) van Roeselare welgekend van de BOM-brewery
Het is een 4 ketelsysteem van 5Hl. Ze hebben een maïshketel, filterkuip, kookketel en een wachttank. De verwarming gebeurt met elektriciteit daar ze op de Transfo-site zitten (tegen midden 2022 zou de volledige site off-grid gaan van het net en zullen ze volledig zelfvoorzienend zijn qua elektriciteit. Dus momenteel konden ze dan ook niet anders dan op elektriciteit te verwarmen.
Naast de kookketel hebben ze een aparte wort-koeler die er voor zorgt dat ze na de kook snel het wort kunnen afkoelen om de juiste aromahoppen toe te voegen.
Momenteel hebben ze reeds 4 houten vaten liggen: 2 voor de pirate piccolo (Rum infused) en 2 voor een testprojectje.
Deze 14 bieren werden eens voorgeproefd door de mensen van de Dinsdagnamiddagproeverij Ze zullen te proeven zijn op 20 en 21 november op het EERSTE GROOT-WEVELGEMS BIERFESTIVAL
Op zaterdag kan je terecht in de Porseleinhallen van 14u tot 23u. Op zondag is dit van 14u tot 19u.
Om de innerlijke mens te versterken is er een foodtruck aanwezig en voor de BOB’s en kinderen is er eveneens een frisdrankbar. Er is er professionele kinderanimatie voorzien op zaterdag van 16u tot 18u en op zondag van 15u tot 17u. Op zaterdagavond is er ook een DJ aanwezig. Op zondag zal een jury de bieren van de amateurbrouwers proeven, de eerste drie ontvangen een waardebon om te gebruiken in een speciaalzaak voor thuisbrouwers.
Het eerste aroma komt er pas na een tijdje door. Zoete geur. Rozijntjes Beetje hop in de neus
Ook de eerste smaak is zoet. Zachte brandheid Een beetje flets Tikje chocolade Weinig body Lichte bitterheid. Tikje Hop Mooi in balans Zoete afdronk. Lichte bitterheid in de nasmaak Goed maar mocht toch ietsje meer karakter hebben.
De aanzet is moutig. Beetje karamel in de mond. Fruitige toetsen. In de diepte een lichte hoppigheid. Afwisselend enkele kruidige prikjes. Allemaal nogal braafjes wat waarschijnlijk de bedoeling is. Een best wel lekkere allemansvriend.
Franc Belge Spéciale Ambrée (5,2%Alc.Vol.) Brouwerij De Ranke– Dottignies
Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag
Geurig aroma van karamelmout Tikje gist en hop
De aanzet is prettig hoppig Lichte moutigheid Zoete toetsen van mout Maar vooral de opkomende bitterheid maakt dit een geweldig bier! Het bier is in evenwicht De afdronk is bitter Een frisse de Ranke Topper van slechts 5,2% Een zomerbier!
De aanzet is zoet moutig Met een aangename hoppigheid Gist Fruitig Mooi in balans Droog bitter einde Fantastisch bier!! Een beetje te bitter voor een groot publiek.
De neus ruikt gist Aangenaam aroma Moutig Een tikje kruidig Medium body
De eerste slok is miniem zoet moutig gistig koriander en nog iets kruidigs licht bitter verfrissend Hopbitter die wat blijft hangen. Niet slecht Lekker allemans zomer bier
De aanzet is licht kruidig Pepertoets Vlierbloesem Mooie lichte bitterheid Hoppig Vloeit lang uit Lekker allemans biertje
Copain (6,5% Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrouwerijStefanus- Wevelgem Gebrouwen door brouwerijHet Gulden Spoor– Gullegem.
Donkerblond bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Gerookt Gistig
De aanzet is gerookt Suikertoetsje komt soms boven Houtsnippers moutig en fruitig Lichte bitterheid Maar over het algemeen zoet Mooi in balans Geen topper maar een blond bier die iedereen kan behagen. Is dit niet de vereiste?
De aanzet is bitter Hoppig Lichte koolzuurprikken Droog Evenwichtig Hopbittere afdronk De nasmaak is bitter Smakelijk bier net geen IPA
Lechasseur RED IPA (7,0%Alc.Vol) BrouwerijLechasseur Proefbrouwsel ?
Donkeramber van kleur met een gebroken witte kraag
De neus is zoet Karamel Lichte fruitigheid Hint van rood fruit
De eerste smaak is karamel zoet Lichte hoppigheid Beetje wrangheid Kleine hopbitterheid in de afdronk Niet helemaal in balans Misschien te jong Moet nog rijpen?
Brown Ale (8,5%Alc.Vol) HuisbrouwerijLe Chasseur– Gullegem
Donkerbruin bier met minieme wandklevige beige schuimkraag die vlug verdwijnt
Aroma van noten Rozijnen Moka Alcoholwarmte
De eerste smaak is zoet Karamel Pruimpjes Licht zuurtje Niet in balans Zoete afdronk Lichte alcoholwarmte Niet slecht maar kan iets beter
De neus ruikt moutig Ook een tikje kruidnagel waarneembaar
De eerste slokken zijn fris Citrus Gevolgd door een toets van kruidnagel Lichte bitterheid Evenwichtig Kleine hopbitterheid bij de afdronk Een lekkere pils die om een tweede vraagt!
Zoete aanzet Moutig Gevolgde door fruitige toetsen Sinaas Tikje honing Voldoende evenwicht Licht bittere tot zoete afdronk Niet slecht!
Rasta Moine Hiver (9,0% Alc.Vol.) BrasserieAuthentique– Blaton
Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag
Moutig Kastanje toets Gekonfijt fruit
Smakelijke zoetmoutige aanzet Vanille Onmiddellijk wordt u ervan verwittigde dat het redelijk veel alcohol bevat Koffie Rijp fruit Tikje vanille (smaak van de Tonkaboon?) Rode wijntoets Perfect in evenwicht Zoete afdronk met enige bitterheid Tkje hout in de nasmaak
Een zetelbier voor gezellige winteravonden Alhoewel het bier smaakt in de zomer op een regenachtige dag
Bruin-Roodachtig bier met een volle romige beige schuimkraag
De neus ruikt Balsamico Licht zuur Kersen Tikje hout
De eerste smaken zijn zoet Gedroogd fruit Kersen Lichte zuurheid Hout Ook in de smaak balsamico Droog Mooie balans Wijnachtige en een lange fruitige zure afdronk Een klassieker die altijd de smaakpapillen gelukkig maakt
Saison Dupont (6,5%Alc.Vol.) BrasserieDupont- Tourpes-Leuze
De neus ruikt gist Moutige prikken Kruidnagel
Bittere aanzet Die verandert in een licht zoete achtergrond Kruidige toetsen - Kruidnagel Licht bittere achtergrond Droog Zeer evenwichtig Een bitterheid in de afdronk Prachtige klassieker uit Tourpes
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Nethe Tripel (7,5%Alc.Vol.) Broeder Jacob– Wezemaal Waar gebrouwen?
Blond helder bier met een witte grove schuimkraag
Zoet aroma Fruitig Banaan Koriander
Ook de eerste slokken zijn zoet Moutig Suiker Honing Lichte kruidigheid Weinig bitterheid te proeven Zwakke moutige afdronk Een tripel zonder veel karakter Ik denk niet dat de Nete zo zoet is!
De eerste slokken zijn zoet tot licht bitter Zoete mout Fruitig Een hintje van honing Evenwichtig Zoete afdronk Zachte zoete nasmaak met een heel licht bittertje in de achtergrond Lekkere Tripel maar mocht ietsje meer bitterheid
Amberkleurig helder bier met een witte romige schuimkraag
Zoete geur Fruitige prikken Perzik Koriander
De aanzet is zoet Fruitig (banaan) Boterzacht Vanilletoets Lichte bitterheid Nu en dan een smaakje van hout (heel diep) Zoete afdronk Mocht meer bitterheid hebben Ietsje te zoet maar voor veel mensen toch een aangename tripel!
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens
Goudkleurig helder bier met een romige schuimkraag
Fruitig aroma Hoppig Citrus
De aanzet is veel belovend Hoppige aanzet Citrus in de smaak Kruidige prikken Ook een fruittoetsje nu en dan Hoppigheid blijft de smaak mee bepalen Evenwichtig Ook in de afdronk een kleine hopbitterheid Noord-Frans toppertje.
Avec les Bon Voeux (9,5%Alc.Vol) BrasserieDupont- Tourpes
Goudgeel bier met een romige witte schuimkraag
De neus bied ons een hoppige aroma Brood Moutig Kruidig met een licht zuurtje Koriander Nootmuskaat
De eerste slokken zijn zoet Een lekkere hopbitterheid komt langzaam op. Grassig Koriander Matige Kruidigheid Droge afdronk Mooi in balans Tikje alcoholwarmte Licht bittere afdronk Voor mij een heerlijk eindejaarsbier die u het hele jaar door degusteert!
Cuvee van de keizer Whiskey Infused (11,7%Alc.Vol.) BrouwerijHet Anker – Mechelen
Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige schuimkraag
De neus ruikt karamelmout Zoet Rozijntjes
De aanzet is zoet Tikje gist Karamel Gedroogd fruit Toetsje van vijgen Alcoholwarmte Mooi in evenwicht De afdronk is zoet Lekker bier uit Mechelen!
Blond tot licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag.
Moutige neus Lichte fruitigheid Tikje zoet
De aanzet is moutig Fruitigheid laat zich smaken Koriander Matige bitterheid komt naar boven Diep een zoete achtergrond Mooi in balans Enige kruidigheid bij de afdronk Licht bittere nasmaak Een lekker bio bier met een vreselijke naam!
Dit bier werd vroeger bij Brouwerij Verhaeghe uit Vichte gebrouwen
Lulleschudder is een lullig persoon waar je niet kunt op rekenen die veel beloofd en niets doet!
Het bier wordt gebrouwen voor restaurant De Hooipiete uit Lo Reninge! Het is een biobier gebrouwen met 100%Belgische Hop!
Oranjekoperkleurig bier met een fijne witte romige schuimkraag
De neus bied ons een fruitig parfum Gist Mout Diep een snuifje zoete karamel
De eerste slokken hebben een fijne moutsmaak. Karamelmout Een lichte biterheid komt opzetten Gistig Fruitig Kruidig (Koriander) Karamel Mooi in balans Licht bittere nasmaak Keurige oostenrijkse Trappist
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens
26ste Dinsdagnamiddag proeverij : Schouderklop - Opkikker IPA - M Blonde Ale - Dikke duim – Père Glorieux Speciale – Rodenbach Red Tripel
26ste Dinsdagnamiddag proeverij
Schouderklop - Opkikker IPA - M Blonde Ale - Dikke duim – Père Glorieux Speciale – Rodenbach Red Tripel
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire kwam voor het eerst meegenieten en had een bijzondere fles bij!
We proefden 4 bieren van Brouwerij‘Vossen met de Meynen’ verdeeld door Brewingbox,
‘Père Glorieux Speciale’ het nieuwe biervan BrouwerijBassanina(Smetlede) waarvoor dank aan brouwer Bart De Wolf
en de nieuwe Rodenbach Red Tripel die Edwin meebracht met heel veel dank aan Rudy Ghequire Directeur BrouwerijRodenbach!
Schouderklop (4,5%Alc.Vol.)
Wazig blond bier met een witte schuimkraag Vlotte koolzuurdoorstroming
Aroma is fruitig Moutig Granig Matige Hoppigheid De eerste slokjes zijn licht zurig Het bier komt meteen fris over Fruitige nota’s van citrus Licht bittertje dwarrelt er doorheen Mooi in balans Lichtbittere afdronk Een verfrissende starter!
Opkikker IPA (6,5%Alc.Vol.)
Goudblond licht wazig bier met een romige witte schuimkraag
De neus is fruitig Citrusaroma Licht tropisch Moutige toetsen Hoppigheid
De aanzet is fruitig Lichte bitterheid komt opzetten Perzik - Sinaas Niet zo volmondig In evenwicht Zacht van smaak Lichtbittere afdronk Toegankelijke IPA
M Blonde Ale (7,0%Alc.Vol.)
Blond bier met een romige witte schuimkraag
Moutig Kruidige neus Koriander
Zoete aanzet Moutige prikken Zacht Iets plakkerig Granig Kruidige toetsen Koriander Vlierbloesem In balans Zoete afdronk Degusteert vlot Niet slecht maar ook geen hoogvlieger!
Dikke duim (8,5%Alc.Vol.)
Koperkleurig bier met een witte schuimkraag Vlotte koolzuur doorstroming
Zoete neus Moutig Granig Banaan
De aanzet is zoet Fruitige prikken komen naar boven Banaan/Sinaas Lichte alcoholwarmte Evenwichtig Zoete afdronk Fruitige tripel Mocht toch iets bitterder zijn
Met dank aan Geroen
Père Glorieux Speciale (7,0%Alc.Vol.)
Donker amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag
Moutige neus Brood Karamel Lichte hoppige prikken in de achtergrond
De eerste toetsen zijn karamel Moutige toetsen Koekjes Tikje donkere chocolade Tikje nootachtig Granig Lichte hoppigheid komt naar boven en brengt evenwicht Bittere afdronk Karaktervol lekker bier
Rodenbach Red Tripel (8,2%Alc.Vol.)
Roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Het aroma is vineus Fruitig Karamel Tikje hout
De aanzet is zoet Honing Likje vanille? Lichtzurige toetsen Romig Rood fruit (Kersen) Houtprik Zacht Degusteert vlot Voor mij een fantastische lichtzure tripel!
'The Brew Society' in Heule vierde onlangs hun 5-jarig bestaan. Ze hielden daarom twee opendeurdagen. Op zondag 3 oktober 2021 t.g.v Open bedrijvendag en maandag 4 oktober voor bierjournalisten en mensen uit de horeca. Geroen Vansteenbrugge, Edwin Ghequire en ik kregen een rondleiding door de brouwerij van zaakvoerder en brouwer Olievier Desmadryl. We werden vergezeld door bierkenner Johan Wanne Madalijns en 2 toffe herbergiers! Na de boeiende rondleiding genoten we van allerlei lekkere hapjes en mochten we proeven van hun eigen gamma bieren. Een dag om nooit te vergeten.
De Brouwzaal
The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierondernemers. De brouwerij, gevestigd in Heule bij Kortrijk, helpt bij het ontwikkelen en op de markt brengen van diverse bierprojecten voor ambachtelijke brouwerijen ciderproducenten en andere drankenbedrijven met behulp van geheel nieuwe apparatuur.
Wortkoeling en verluchting
De brouwerij brouwt zowel bieren van lage gisting als bovengisting ale’s, en produceren tussen de 50 en de 500 hectoliter per dag. Ze werken biologisch en ecologisch met lokale landbouwers en 100% Belgische producten, waardoor ze hun bieren volledig biologisch gecertifieerd op de markt kunnen brengen.
Ze kunnen om de 2 uren een nieuw brouwsel van 60hl (6000 liter) opstarten. Per volle productiedag produceren ze gemiddeld 240hl bier. Dit kunnen ze optrekken tot 540 hl
Volle aandacht voor Olivier
De brouwerij staat voor kwaliteit, vakkennis en innovatieve brouwprocessen. Ze bieden een 360°-service: receptontwikkeling, brouwen, bottelen, inblikken, verpakken en verkoopondersteuning.
Per brouwsel (afhankelijk van de biersoort) gebruiken ze +/- 1000kg mout
De brouwmeester en zijn team hebben meer dan 15 jaar ervaring. Ze kunnen pils en bier brouwen van 20HL-batches in hun microbrouwerij tot 120 HL-batches in hun hoofdbrouwerij.
We werden onderweg verrast met een versgetapt pintje rechtstreeks vanuit de grote tank. Een versere pint bestaat niet: Het bier is nog niet gebotteld. Olivier noemde het een groene pint. Hij proefde eerst of het in orde was!
Fermentatietanks 394.000 liter 4 x 5000 liter 3 x 6000 liter 3 x 12000 liter 5 x 16000 liter 4 x 60.000 liter
Ofwel 1 900 000 flesjes Martha per maand
De bottellijn 8000 flessen per uur 10.000 Blikken per uur Er passeerden dit jaar al 9.000.000 flessen
Hun nieuwe conservenlijn maakt het ook mogelijk om bieren of andere dranken in blik op de markt te brengen. Dankzij hun brouwlaboratorium & analytische diensten controleren ze debieren en dranken ter plaatse.
De Foederzaal
Foederzaal omvat
Foeders 4 x 10 000 liter 6 x 4 000 liter
Rijpingstanks 9 x 9 000 liter
Helder bier tanks 5 x 12 500 liter 1 x 8 000 liter
Na de rondleiding kon men genieten van diverse hapjes en natuurlijk hun eigen bieren De Marthabieren, XII Flemish Red Ale, XX Pale Grand Cru, Zeven Zonden Gula, Zeven Zonden Invidia, Zeven Zonden Luxuria, Zeven Zonden Superbia en Zeven Zonden Ira
Brouwer en clown Koen Hugelier wuifde ons uit!
Bedankt Brew Society voor deze leerrijke en informatieve dag
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Amberkleurig helder bier met een witte schuimkraag
Zoet moutig aroma Koriander Even fruitige prikken Kruidig Lichte hopbitterheid in de achtergrond
De eerste slokken zijn zoet Karamel Scherpe toetsen De kruidigheid komt boven gevolgd door een lichte bitterheid Geen fruitigheid in de smaak Weinig evenwicht Droge afdronk Kruidige nasmaak
Dat Luc Vermeersch een creatieve Duizendpoot is in de bierwereld bewijst zijn nieuwe tripel! Net als zijn kunstzinnige familie is hij bezig met zijn eigen bierkunst! Elk jaar komt hij met iets nieuws op de proppen Nu heeft hij zijn eigen winterbier met Whisky op de biermarkt gebracht. “Enfant Terriple d’Hiver” U denkt dat het een bier van hoge alcohol is? Integendeel met zijn 8,8Alc.%
Is het een warm bier met heel veel smaak! Het bier vertoefde op kruiken en eik. De Whisky komt van Filliers Distillery uit Deinze
Donkerblond wazig Bier met witte schuimkraag.
Hoppige neus
Fruitig
Licht bittere aanzet Met een lekkere fruitigheid Toch een zoetje honing en kaneel Lichte alcohol toets Vanille Whiskey duidelijk aanwezig Hout Zacht Bitterheid neem toe Droge zoete afdronk Topper!
Zieke Geest is tot stand gekomen samen met de bekende Belgische komiek Philippe Geubels.
Goudkleurig wazig bier met een vlotte koolzuurpareling
Moutig zoete neus Fruitig Banaan
Lichtbittere aanzet Kruidige prikkels Koriander Harde smaak De fruitigheid komt boven Licht hoppig Niet zo in evenwicht Fruitige afdronk Slecht? Nee maar Er bestaan betere tripels
Op 1 oktober vond in het Stadhuis van Poperinge de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2021. Naast Burgemeester Christof Dejaegher was ook schepen van landbouw Kris Notebaert, Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), Marc Strubbe ex-voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
Schepen Kris Notebaert
Schepen Kris Notebaert bedankte nog de 100-tal geïnteresseerde vertegenwoordigers van 40 brouwerijen, 4 hogescholen en een 6-tal firma’s die aanwezig waren op de dag van Toeren rond Hoppeboeren. Ook een dankwoord aan de hoptelers die de deuren van hun hopbedrijf openden tijdens deze dag. De belangrijkste doelstelling van dit evenement was voornamelijk aantonen dat de Belgische hopteelt niet blijft stilstaan en ook mee evolueert en investeert in nieuwe technieken en rassen.
Op de foto : Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum die de genodigden verwelkomde. Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst) Marc Strubbe brouwer en ex-Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers
Burgemeester Christof Dejaegher overhandigde de respectievelijke diploma's uit.
Talrijke hoptelers met hun familie waren aanwezig
Een vlottere communicatie met de Belgische brouwerijsector bracht immers aan het licht dat er wel degelijk belangstelling bestaat voor één of meerdere nieuwe “Belgische” hopvariëteiten. Dit ‘HopBel’-project werd verleden jaar opgestart en loopt tot juni 2022. Dit eigen veredelingsprogramma, waarin hoptelers samenwerken met verschillende instituten en de brouwerijwereld, heeft als doel eigen plaatselijke hoprassen te ontwikkelen om een sterkere positie op de hopmarkt te verwerven.
Verscheidene mensen werden gelauwerd
Drie jonge hoptelers mochten een pakket Oostvlaams bier in ontvangst nemen
Zowel brouwers als hoptelers hebben immers hun eigen wensen en verzuchtingen voor één of meerdere nieuwe variëteiten: rendabele opbrengst, goede brouweigenschappen, ziekteresistent, klimaatrobuust, enzovoort. Vandaar de aandacht voor communicatie en interactie met het doelpubliek, hoptelers en brouwers, tijdens de verschillende workshops. Zo werd er op donderdag 26 augustus, met een aantal hoptelers, een bezoek gebracht aan de proefvelden van Inagro om daar enkele nieuwe rassen te beoordelen.
Alle hopvariëteiten kunnen in België geteeld worden, doch enkel deze die niet onder licentie zijn mogen effectief aangeplant en geteeld worden. Op vandaag worden er in de regio Poperinge - Westhoek ongeveer 35 verschillende rassen geteeld.
Eind dit jaar loopt het microproject ‘Durahop – Duurzame hop over de grenzen heen’ ten einde. Dit project bestaat uit twee acties; enerzijds het organiseren van grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken om duurzame teelttechnieken van elkaar te leren en anderzijds het gebruik van toestellen om de hop sneller te analyseren.
Op vrijdag 20 augustus werden de grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken georganiseerd. We waren met een 45-tal deelnemers uit o.m. Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Tijdens dit bezoek leerden we niet alleen de bedrijven maar ook de telers beter kennen.
De winnaars en gelauwerden Hopprijskamp 2021 vnlr.Elien Rosseel, Christof Dejaegher, Hannes Lagache,Wilfried Baes, Luc Lagache, Rob Lagache, Annebelle Vandenbroucke, Kris Noterbaert, Johan Derycke, Gerda Lefevere, Johan Rosseel en Eric Lagache
Laureaten Hopprijskamp 2021
Diploma Cascade
1e plaats met 92 punten: Derycke Johan, Kapellestraat 54, 8978 Watou
2e plaats met 89 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
Diploma Challenger
1e plaats met 89,5 punten: Rosseel Johan, Provenseweg 92, 8970 Poperinge
2e plaats met 89 punten: Baes Wilfried, Visserijmolenstraat 5, 8970 Poperinge
Diploma Diversen Aromahop
1e plaats met 89,5: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
2e plaats met 88,5: Dewael Jean, Sint-Martinustraat 30, 1700 Sint-Martens-Bodegem
Diploma Diversen Bitterhop
1e plaats met 90 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge
Diploma Golding
1e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
2e plaats met 84 punten: Beddeleem Joost, Abeelseweg 157, 8970 Poperinge
Diploma Hallertauer Mittelfrüher
1e plaats met 88 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
2e plaats met 87 punten: Palm Breweries
Diploma Magnum
1e plaats met 90 punten: Boeraeve Bart, Provenstraat 8, 8970 Poperinge
2e plaats met 89,5 punten: Lagache Rob, Mesenstraat 191, 7784 Waasten
Diploma Target
1e plaats met 92 punten: Lagache Hannes, Sint-Pietersstraat 12, 8970 Poperinge
2e plaats met 89 punten: Rosseel Patrick, Westvleterseweg 14, 8970 Poperinge
Tijdens de Hopkeuring van dinsdag laatst werden er 70 hopstalen ter keuring aangeboden. De hopstalen staan tentoon in het HOPmuseum
Vrijdag 17 september vond het evenement ‘Toeren langs Hoppeboeren’ plaats. Een initiatief ingericht door de stad Poperinge voor de Belgische Brouwers.
Elien Rosseel (deskundige landbouw Poperinge)
Na de verwelkoming door Elien Rosseel (deskundige landbouw) brachten we met een 100-tal aanwezigen een bezoek aan het hedendaags familiehopbedrijf ‘BELHOP’.
Hopboer Bart Boeraeve en zijn echtgenote Annebel namen ons op sleeptouw door en rond hun bedrijf. Annebel tussen de hopranken en Bart in zijn hopbedrijf
Met twee bussen werden we voor de lunch naar de rooftop bar ‘Bar Bernard’ gebracht met het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.
In de rooftop van bar ‘Bar Bernard’ werden we verwend met een lekker maaltijd!
Het indrukwekkend panoramisch zicht op de omliggende hoppevelden.
Daarna bezochten we het vernieuwd hopbedrijf van Paul en Daan Soenen langs de Blekerijweg in Watou.
Daan Soenen gaf uitleg over zijn vernieuwd hopbedrijf
De laatste afspraak was een bezoek aan het eigentijdse Biohopbedrijf van Joris Cambie.
Bio hopboer Joris Cambie tussen de hoppevelden
De dag werd afgesloten met Project ‘HOPBEL’ waar Burgemeester Christof Dejaegher en Lies Willaert van Inagro een toelichting gaven over de stand van zaken bij het ontwikkelen van een streekeigen Belgisch Hopras en de stand van zaken van het lopende leaderproject ‘HopBel’.
WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT - EPICA EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM
WIPERS TIMES GAMMA VERNIEUWD EN BREIDT UIT EPICA – EEN NIEUW BIER VOOR EEN METALBAND MET WERELDFAAM
Brouwerij De Kazematten. De unieke gevel van de brouwerij prijkt nu op de nieuwe etiketten.
Brouwerij De Kazematten
Op woensdag 15 september vond in brouwerij ‘De Kazematten’ in Ieper twee voorstellingen plaats. De eerste betrof de uitbreiding van het Wipers Time gamma en het tweede was de voorstelling EPICA het nieuwe bier gebrouwen voor de Nederlandse Metalband Epica waar Ieperling Isaac Delahaye deel van uit maakt.
Met Wipers Time Dubbel en Wipers Time Tripel voegt brouwerij De Kazematten twee nieuwe bieren toe aan hun gamma. Wipers Time 14 wordt nu Wipers Time Blond. Met deze naamwijzigingen bekomen ze een mooi triumviraat die vertrouwd in de oren klinkt. Ook de etiketten hebben een vernieuwing ondergaan. Ze hebben een kleurenspectrum gebruikt die past bij de respectievelijke bierstijlen. De illustratie op het etiket weerspiegelt de unieke gevel van de brouwerij.
De nieuwe uitstraling van Wipers Times! Blond, Dubbel en Tripel
EPICA
Het nieuwe EPICA bier is een zijdezacht easy drinking bier (5,4%Alc.Vol) met een exotische fruitigheid, lichte kruidigheid en een hoog dorstlessend karakter. Ideaal om te degusteren op muziekfestivals waar de Nederlandse groep optreedt en natuurlijk op andere festivals waar het eveneens verkrijgbaar is! Epica is momenteel één van de populairste bands van de lage landen. Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van deze band. Onlangs was de band te zien in Kortrijk op het Alcatraz Metal Festival.
Bart Vermeulen, Zytholoog, bierverteller en brouwer schenk het bier van uit het blik in het glas
Julie Depypere – Zaakvoerder brouwerij Kazematten toost op het nieuwe bier
Ieperling Isaac Delahaye (9 januari 1982) maakt deel uit van de metalband Epica
Brouwer Koen Hugelier
Dat brouwerij De Kazematten (Ypres City Brewery) wind in de zeilen heeft bewijzen de prijzen die ze gewonnen hebben op de World Beer Awards 2021. Wipers Time Blond werd ‘Country Winner’ wat niet enkel een gouden medaille betekent maar eveneens het beste blond bier van België! Het bier Tremist behaalde zilver!
Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag Vlotte koolzuur doorstroming
Een heerlijk fruitig aroma verwent de neus Ook een tikje mout en kruidigheid
Zoete aanzet Onmiddellijk gevolgd door een lekkere kruidigheid Tintelige bitterheid komt naar boven Het bier smaakt zacht en fris Ook een lichte banaantoets breekt door Mooi in evenwicht Een zachte hoppig-en kruidigheid laat zich gelden Zachte hoppige afdronk Het bier degusteert vlot Ik vind het een topper!
Me dank aan Geroen voor het mij te bezorgen
Alpaide Blond - Cuvée van de Generaal (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijNieuwhuys– Hoegaarden
Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag
Fruitig aroma van banaan Zoetmoutig Vanille Koriander
De eerste slokken zijn zoet Fruitig Een mooie bitterheid komt naar boven Ook een lichte kruidigheid in de mond Mooi in balans Alcoholische warmte Zacht Lichtbittere afdronk Het bier degusteert vlot, daarom opletten voor zijn 8,5%! Lekkere Hoegaardse cuvee of mogen we het een tripel noemen?
Goudblond bier met een mooie romige witte schuimkraag
Een moutruikend aroma Granig Gistig Tikje banaan!
De eerste slokken zijn een genot voor de smaakpapillen Zoete toetsen Tikje broodachtig Moutig Prikje banaan Milde hoppigheid Mooi in balans Lichte hoppigheid Top Belgisch bier met maar weinig alcohol!!!
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine beige schuimkraag Het aroma is zoet Karamel Tikje zoethout Pruimpjes
De aanzet is licht zoet Karamel Koffietoets Droog Nu en dan een bittertje tussendoor Donker fruit Evenwichtig Geroosterde smaak Lichte bittere afdronk mokka in de nasmaak
Lekker bier
La Goudale (7,2%Alc.Vol.) BrasserieGoudale(Les Brasseurs de Gayant) – Arques (FR)
Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag
Het aroma is moutig Karameltoets Brood Granig
De smaak zet het aroma verder Suiker zoet Granig Broodachtig Karameltoets Tikje honing Kruidige prikken In balans Stillaan wordt het ietsje bitter zoete afdronk Geen wow maar toch een genietbaar bier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Onlangs (28 & 29 augustus 2021) ging in Poperinge het tweede Bio Bieren Festival door. Het leuke aan dit festival ingericht door Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche van Brouwerij De Plukker (In 2020 nog volwaardige ambassadeurs van het Goede Leven in Poperinge) is dat je diverse biobieren kon proeven tussen de geurende hoppevelden. De brouwerij had ook vijf bevriende brouwerijen uitgenodigd om hun eigen biobieren te presenteren. Joris gaf met plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine en er werd ook gedemonstreerd hoe er vroeger met de hand werd geplukt door diverse plukkers en pluksters. Een accordeonist bracht figuurlijk en letterlijk leven in de brouwerij! Voor de hongerigen waren twee biostandjes voorzien. Dit festival ging door i.s.w. met Toerisme Poperinge en de vrienden van het Hopmuseum.
Samen met brouwer Kris Langouche maakt Joris fantastisch Belgisch bier met zijn eigen geteelde biologische hop, Voorlopig is hij de enige die op dit ogenblik biologische hop kweekt. Samen gebruiken ze ook uitsluitend biologische grondstoffen voor het brouwen van hun bier.
Een gezellige drukte tussen de hoppevelden
Een lekkere zurige Lambic van Cantillon!
Enkele plukkers en pluksters demonstreren hoe er vroeger met de hand werd geplukt.
De Brasserie Coopérative Liégeoise bracht hun nieuw bier Badjawe Brune mee. Een Belgische Dubbel van 7,0%Alc.Vol. Een type stout met een licht geroosterde smaak en een tikje chocolade in de mond. De Brasserie Coopérative Liégeoise, gelegen in de Ferme à l'Arbre in Lantin, is de eerste biologische brouwerij in de regio van Luik en produceert "boerenbieren" die uitsluitend zijn samengesteld uit ingrediënten die ter plaatse (gerst en hop) in de biologische landbouw worden verbouwd.
Blij om terug eens een kopstoot (7%Alc.Vol.) te proeven van Brasserie Brunehaut. Prikken van jenever in de neus Karamel, Toetsen van pruimpjes, volmondig met veel body Kruidige afdronk
Hoe gezellig kan het zijn om een biertje te proeven tussen de geurige hopperanken
De All Inclusive 2020 van de Plukker mocht niet ontbreken
Elk jaar viert brouwerij De Plukker het einde van de hopoogst door een bier te brouwen met alle hopsoorten die er op de boerderij worden verbouwd. Voor de oogst van 2020 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger, Fuggle, Phoenix, Centennial en WGV. Het resultaat is hun "All Inclusive 2020". De naam verwijst naar alle hopsoorten die in dit bier zijn verwerkt.
Licht hoppig , moutig met wat fruitigheid van banaan Gistig, zoetmoutig zacht Lekker hoppig Poperings bier
De kleine hopplukmachine kon op veel belangstelling rekenen
Klaar voor de hoppepluk!
Brasserie,de,la Lesse is een professionele brouwerij, maar met een maatschappelijk doel
Bezorgd om een lokaal en ethisch bedrijf op te richten, besloten de collega's dat de brouwerij een coöperatie zou worden met een sociaal doel, met als doelstellingen: de verplaatsing van de economie, het creëren van bedrijvigheid op het platteland en participatieve activiteit . Met de steun van Crédal en 160 moedige coöperatieleden zorgt ervoor dat het kleine bedrijf voldoende financiële basis heeft om op de rails te komen en zijn eerste brouwsel in januari 2012 te produceren. Door de jaren heen zijn er nieuwe bieren verschenen, steeds in een typisch Belgische stijl: blond, amber, bruin, wit, tripel, kerst. De brouwerij won meermaals de titel van "Beste Bier van Wallonië". Het bier vloeit rijkelijk, maar de apparatuur veroudert en kan het tempo niet meer bijhouden. Eind 2017 nam de brouwerij haar intrek in een gerenoveerde hoeve iets verderop in de straat. Nu gehuisvest in een ecologisch gebouw dat is uitgerust met hoogwaardige brouwerijapparatuur, opent een nieuwe pagina in de geschiedenis van deze kleine brouwerij in Rochefort. De coöperatie telt momenteel 4 arbeiders, 7 bestuurders en 400 coöperatieleden!
Ze hadden hun l'Esprit Tripel (8,0%Alc.Vol.) bij Moutig bier. Beetje gistig en kruidig Maar weinig bitterheid. Te zoet. Niet slecht maar toch meer van verwacht!
Ook de KSA van Poperinge was present met wat lekkers!
Accordeonist Vilbert Vanrenterghem zorgde voor de vrolijke noot!
Brasserie de l'Orne CVBA FS
De Coöperatieve en Participatieve Brouwerij Orne werd in juli 2018 opgericht door de wil van 19 inwoners van Mont-Saint-Guibert en naburige gemeenten. Ze wilden dat hun coöperatie, met een sociaal doel, een lokaal bier zou produceren, participatief en met respect voor het milieu. Deze doelstellingen, opgenomen in hun charter, in lijn met de doelstellingen van de transitie, zullen prevaleren boven de zoektocht naar winst en zullen leidend zijn bij al hun beslissingen.
De brouwerij is gevestigd in de brouwzaal van de voormalige grote brouwerij Mont-Saint-Guibert. Ze brouwen sinds februari 2019 met ingrediënten van voornamelijk Waalse en Belgische biologische oorsprong die via kortsluiting worden aangekocht.
Investeren in hun coöperatie betekent het ondersteunen van de verplaatsing van de economie, op alle niveaus, en milieuvriendelijke productie. Het betekent ook deel uitmaken van een participatief project.
Ornoise (5,8%.Alc.Vol.) Licht fruitig, Tikje honing Moutig en granig Droog Mist toch een beetje kracht
Kortom het tweede Biobieren festival was weer genieten!
17 september tot 19 september 2021
Lekker Westhoeks
In een kleurrijke setting proef je van de beste ambachtelijke streekproducten uit de Westhoek, van gekende en te ontdekken bieren tot biologische tuinsappen, wijnen uit Heuvelland, lokale gins of cocktails op basis van hopscheuten. Diverse foodtrucks serveren speciale 'Lekker Westhoeks' gerechten.
Tripels 32 - Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like
Tripels 32
Beer van Brugge Tripel - Hertog Jan Tripel - Tripel I Like
Beer Van Brugge Tripel (8.9%.Alc.) Brugse Beer – Brugge Waarschijnlijk gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi
Amberkleurig bier met net geen witte schuimkraag
Moutig aroma Gist komt boven Karamel Kruidige toets (Kruidnagel)
Moutig Specerijsmaak Zoet Hoppig Grassig Smaak van steenfruit (Perzik) Evenwichtig Droge afdronk Een tripel iets anders van smaak Niet slecht De bieren zijn te vinden bij De supermarktketen Carrefour
De brouwerij “Brugse beer” werd indertijd verplicht om een naamsverandering door te voeren na een juridische strijd met Brouwerij De Halve Maan en café ‘t Brugs beertje. Zo is de “Beer van Brugge” dan geboren. Maar op de World Beer Awards in de categorie ‘Smoke’ gaat de eerste prijs naar de Beer van Brugge. Na de vele problemen over de naamsverandering was dit toch een opsteker voor brouwer Stéphane Kolijn. Waar de bieren gebrouwen worden hebben we voorlopig het raden naar?
Hertog Jan Tripel (8.5%.Alc.) ArcenseBierbrouwerij (AB-InBev)
Amberkleurig bier met een mooie bruisende schuimkraag
De neus ruikt zoet toetsen banaan Tikje citrus Moutig Karamel
Moutige aanzet Kruiden (Kruidnagel!) Moutsuiker Banaan Lichte alcohol warmte Mooi in evenwicht Licht hoppige afdronk kruidige nasmaak met een hoptoetsje Lekkere Nederlandse klassieker
Tripel I Liked (9,0% Alc.vol.) Gebrouwen bijBeerSelect- Gent
Amberkleurige wazig bier met een witte schuimkraag
De neus ruikt heerlijk naar fruit Moutig Lichte alcohol toets
Zoete aanzet Mooie bitterheid Fruitige toetsen van sinaas Mooi in evenwicht Alcohol warmte Zoete fruitige en licht bittere afdronk Fruitige nasmaak Heerlijke glutenvrije fruitige tripel
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de mijne. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens
25ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Brasserie du Grand Mir - Blonde - Noire - Bastion Royal Irish Coffee StoutRubis -
25ste Dinsdagnamiddag proeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
We proefden 3 Biobieren van La Brasseriedu Grand Miruit Lesdain en één bier van BrouwerijBastion– Diest
La Brasserie du Grand Mir
In het centrum van de kwekerijen, velden met rozen en aardbeien die het mooie dorp Lesdain (deelgemeente van Brunehaut) kenmerken, is de brouwerij van de “Grand Mir” gelegen. De bijgebouwen van de oude boerderij werden gerenoveerd en aangepast om er een gloednieuwe microbrouwerij te installeren. De stal, de schuur en de zuivelfabriek werden vervangen door vaten. Het ongerepte karakter van de boerderij gecombineerd met een vleugje moderniteit in de gebouwen maakt het een unieke plek waar Pascale en Philippe Vandamme ( brouwingenieur en chemisch ingenieur) met passie kwalitatieve, biologische en karaktervolle producten brouwen. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale producenten. Hun mout komt van mouterij Beloeil en de hop is 100%Biologisch en Belgisch!
Blonde (5,7%Alc.Vol.)
Donkerblond met een fijne witte schuimkraag
Het aroma is moutig Fruitig (Banaan?) Gist
Zachte aanzet Zoete prikken Moutig Lichte scherpe hop bitterheid komt na een tijdje naar boven Koriander Kruidige toetsjes Evenwichtig Over het algemeen zoet Mooie presentatie
Noire (7,0%Alc.Vol.)
Zwartbier met beige schuimkraag
Gerookt aroma Prik van noten Een tikje zoet komt naar boven
Zoete aanvang Kersensmaak Lichte bitterheid Kruidige prikken Fruitig Complex Er zou geen fruit aanwezig zijn maar rode biet! Die haal ik er toch niet uit
Brouwerij Bastion
Bram Schmitz uit Diest en Mendel Van Daele uit Kortenaken hebben brouwerij Bastion opgericht. Ze brouwen nog niet zelf alhoewel ze van plan waren om hun brouwerij in te richten in de citadel in Diest. Maar dit is een historisch gebouw waar je niet zo vlug er een brouwerij in onder brengt. Hun bier gebrouwen wordt voorlopig bij brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek gebrouwen. Hun logo van de brouwerij draagt het patroon van het citadelcomplex. Zie tekening op de capsule. Ze zijn verder actief in de brouwwereld. Mendel werkt bij Brouwland en Bram doet het onderhoud bij brouwerij Anders.
Bastion Royal Irish Coffee Stout (7,3%Alc.Vol.) Bevat Royal koffie Stroobants & Grant’s Triple Wood Whisky.
Donker tot zwart bier met een donkerbeige schuimkraag
Gebrand aroma Bitter Rokerig Koffie
De aanzet smaakt naar gerookte mout Gebrand Klein zoetje tussendoor Houtprik Whiskytoets Ook af en toe een licht zuurtje Mooi in evenwicht De afdronk is licht bitter met de smaak van koffie De whisky mocht ietsje meer doorkomen!
Om de smaakpapillen te neutraliseren had Geroen een lekker brood gebakken met haverbloem, spelt, boekweit, bruin bio bakmeel, vanille en verse gist.
Berliner Framboos (4,0%Alc.Vol) BrouwerijAlvinne– Moen
Lichtroze bier met een fijne witte schuimkraag
In de neus ruikt men fruitige toetsen Zurige Framboos
De eerste slokken zijn zuur Lichtjes zout? Dan komt de framboos naar boven ook een tikje citroen Lichte body Verfrissend Nogal magere afdronk Maar een zurige lekkere dorstlesser dat wel! Voor mij is het nog wel eventjes wennen!
Amberkleurig waas bier zonder schuimkraag Geen koolzuur
Het aroma is gistig fruitig Perzik Floraal
De eerste slokken zijn vrij bittter Fruitige prikken van perzik Karamel Tikje zoet tussendoor De bitterheid overheerst en verdringt de andere smaken Alcohol dringt zich vooraan Niet evenwichtig Bittere afdronk Het enige bier van BBP die me jammer genoeg niet kan bekoren en dit door zijn overdreven bitterheid! Met dank aan Geroen Vansteenbrugge!
De eerste slokken zijn zoet Koffietoets Lichtjes gebrande smaak Lichte bitterheid kom boven Rozijnen Tikje vanille Zachte carbonatie Evenwichtig Lekker maar niet zo speciaal!
Donkerbruin gerstenat met lichtbruine romige schuimkraag
Het heerlijke aroma verwent de neus Donker en rijp fruit Karamel Lichte alcoholprik
De eerste slokken zijn zoet Ook hier de smaak van rijp gedroogd fruit Karamel Wijnachtige prikken Koffietoetsen Tikje zoethout Mooi in evenwicht De afdronk is lichtbitter Een klassebier, zeg maar een Meesterbier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!