Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    10-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Barbiot Ambrée - Wilde hop uit Ville-Sur-Haine

    Wilde hop uit Ville-sur-Haine



    La Barbiot Ambrée – 9,5% Alc. Vol.

    Brasserie La Barbiot - Ville-Sur-Haine

     

    Eigenaardig maar het bier is donkerblond ipv Amber.

    Zeer helder met een mooie witte dikke schuimkraag.

    Een mooie constante vlotte koolzuurpareling.

     

     

    De neus is bitter

    Hoppig.

     

    De smaak is zurig en speciaal

    De smaak van het begin van een lichte oxydatie?

    of van de wilde hop die de brouwer gebruikt.

    Roger Barbiot zoekt zijn hop in de buurt rond zijn huis.

    Toch even wennen.

    Achteraf een wrange bitterheid

    Die blijft aanhouden

    Het bier voelt niet zwaar aan ondanks zijn 9,5% Alc.

    Dit maakt van La Barbiot Ambrée een gevaarlijk biertje.

     

    Als men het bier met kleuren zou moeten vergelijken

    Dan zijn dit zwart en wit.

    U bent pro of contra tegen deze smaak van het bier.

    Grijstonen bestaan niet.

    Mij kan het niet helemaal overtuigen.  Voske wel.
     



    La Barbiot Ambrée - blond ipv amber.




    Zeer helder bier met een rijke koolzuurpareling.



    Op het buiketiket : De scheepslift van Strépy-Thieu (nabij La Louvière)




    Op het rugetiket staat de vermelding Houblon Sauvage
    Wat betekent dat er wilde hop gebruikt werd.

    10-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5de Streekbieren Proefavond - KWB Tielt-Centrum.

    Zaterdagavond (5/04/2008) laatst was er in het
    Ontmoetingscentrum 'De Gilde' te Tielt

    de Jaarlijkse Streekbieren Proefavond van KWB Tielt-Centrum.

    Het was reeds de 5de editie.

    De opbrengst gaat volledig naar het
    Tielts  Vorming- en Documentatiecentrum tegen kanker.


     


    De 12 te proeven biertjes.



    Uit een lijstje van 12 kozen Voske en ik

    vijf streekbiertjes die we nog niet geproefd-of besproken hadden.

     

    Lichtervelds Blond van de Dolle Brouwers uit Esen

    Nen Dirty Scum van Brouwerij Deca uit Woesten

    Wittoen van brouwerij Strubbe uit Ichtegem

    De Graal Speciale van brouwerij De Graal uit Brakel

    en

    Ultra Ambre van Brasserie d’Ecaussinnes uit Ecaussinnes.


     

     

    Ultra Amber - 7% Alc. Vol.

    Brasserie d’Ecaussinnes - Ecaussinnes

     



    Koperkleurig biertje

    Met een beige schuimkraag

    Een mooie fijne koolzuurpareling

     

    De neus is moutig

    Fruitig – Rode appelsienen.

     

    De smaak begint zoet

    Een Karamelsmaakje laat zijn beste kant proeven.

    In de verte fruitige toetsen van rode appelsien die ik ook kon ruiken.

    Een lekker fruitmandje van Koriander en citrus?

    De afdronk is zoet.

    Nog een klein deeltje bewuste restsuikers?

     

    Geen slecht biertje.

    Een zoet biertje die veel mensen graag zullen drinken.

    Ik hou het liever iets bitterder
    Goed gebrouwen.



     

     

    Een goed gebrouwen biertje uit de Ultra reeks.



    Nen Dirty Scum - 8% Alc. Vol.

    Brouwerij Decaservice – Woesten

     

    Gebrouwen voor het 25-jarig bestaan van de Punkgroep

    The Dirty Scums uit Schuiferskappele




     
    Donkerblond bier met een dikke witte schuimkraag.

    Fijne koolzuurpareling.

     

    De neus is vrij hoppig

    De geur van een pilsje

     

    Toetsen van ijzer waarneembaar.

     

    De smaak daarentegen staat lijnrecht tegenover het aroma.

    Het is zoet moutig - Likeurzoet

    Toetsen van Napoleon Mandarijn

    Mooie prikkels van alcohol

    Kruidig

    Geen bitterheid.

     

    Een lekker biertje dat wel,

    Maar als punkgroep zou ik toch voor een bitterder biertje kiezen.

    Zeg maar een bier met ballen.


    Maar volgens Dirty Pik en Dirty Keez die ook op de avond aanwezig waren,

    is het de bedoeling dat het bier verkoopt en de kas spijst

    vandaar dit commercieel etiketbiertje van Antiek Blond.



    The Dirty Scums poserend op hun etiket.





    Dirty Pik (lid van HOP) en Dirty Keez twee leden van The Dirty Scums
    zijn heel tevreden over hun bier.
    Het is lekker, het drinkt vlot en het verkoopt goed.
    Meer moet dat niet zijn.




     

    Lichtervelds Blond - 8% Alc. Vol.

    Brouwerij De Dolle Brouwers – Esen
     

    Dit bier heeft zijn naam te danken aan brouwerij De Hoop

    Die gesloten is in 1938 in Lichtervelde.

    Het bier wordt om de 2 jaar gebrouwen in opdracht
    van de heemkundige kring uit Lichtervelde




     


    Goudblond biertje met een licht beige schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling.

     

    De neus laat ons zoet ruiken

    Met lichte prikken van alcohol.

     

    De smaak is zoet en moutig

    Karamel.

     Een puntje Citrus

    Ook een duidelijke alcoholsmaak

    Ietsje te veel.

    Door de alcohol denkt u dat u een zwaarder bier aan het degusteren bent.

    Zeer aromatisch en volmondig.



    Een aromatisch biertje met een ietsje te veel alcoholsmaak..




    Rustig proeven in een rookvrije zaal.



    De Graal Speciale - 8% Alc.Vol.
    Brouwerij De Graal - Brakel

    Dit bier werd eind 2007 voor de laatste maal gebrouwen en
    is beschikbaar tot einde voorraad.
    Dit bier wordt vervangen door De Graal SloCK.





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag.

    De neus laat ons geroosterde mout ruiken

    Ook koffie met suiker toetsen.

    De smaak is moutig en fruitig

    Een licht geroosterde smaak

    Koffie met melk en suiker

    Het bier heeft een lichte nabitterheid.

     

    Een smakelijk bruintje die jammer genoeg zal verdwijnen. 



    Jammer maar dit was het laatste brouwsel.
    Gelukkig hebben we het nog kunnen proeven




    Witoen Tripel - 8,2% Alc.Vol.
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem.

    'Wittoen' draagt de naam van de Oostkampse Ridder Wittoen. Ridder
    Jan Wittoen (ook wel eens Ridder Jan Winteyn genoemd),
    was in 1417 heer van de heerlijkheid Orscamp en burgemeester van het Vrije.






    Amberkleurig met een dikke schuimkraag in gebroken wit.

    De neus is vrij kruidig
    gist en toetsen van peper
    (dit zal wel de katjes van de gagelstruik zijn die in het bier is verwerkt)

    De smaak is mooi kruidig
    Er is een heel lichte zurigheid
    die over gaat in een zoete karamel moutsmaak

    Een bier mooi in evenwicht.
    Een kruidig bier uit Ichtegem.




    Het kruidige in het bier komt van de katjes van de gagelstruik
    die in het bier verwerkt zijn.




    Wil men de smaak van het bier echt proeven, dan moet men de restsmaken neutraliseren.
    Een prima smaakopruimer is licht uitgedroogd bruin brood.
    In Tielt geen gebrek aan brood.

    07-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavik opent nieuwe brouwzaal - 03 april 2008 - Bavikhove

    BAVIK

    DE KROON OP HET BIER




    DE KROON OP HET WERK





    2007 betekende voor Brouwerij Bavik een turbulent investeringsjaar.

     

    Er werd voor niet minder dan ruim 5 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd.

     

    Een nieuwe volautomatische brouwzaal met een totale capaciteit van 500.000 hl. is het kroonstuk van de investeringen.

     

    De bouw startte in april 2007 en werd afgerond eind februari 2008. De Brouwerij heeft nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel van 20.000 l wort te produceren. Dit opent voor de toekomst enorme doorgroeimogelijkheden.



    Feeststemming in brouwerij Bavik - Bavikhove




    Voor de opening werden de genodigden onthaald in de VIP tent
    aan de voet van de nieuwe brouwzaal.
    We konden proeven van een heerlijke frisse Bavikpils.
    Op de foto, de familie De Brabandere in gesprek
    met mevr Rita Beyaert, Burgemeester van Groot Harelbeke




    DE NIEUWE BROUWZAAL


    De ingang van de brouwzaal langs de kant van de straat.




    Brouwmeester Chris Van Acker, Paula Vande Ghinste,
    Betty Van Steenberge en Ignace Debrabandere poserend
    in de nieuwe gecomputerde brouwzaal.




    Deze nieuwe brouwketels kunnen samen met het ingenieus
    computersysteem de brouwcapaciteit optrekken tot maar liefst
    200 miljoen flesjes bier per jaar.
     





    Naast de inoxen brouwketels blijven de oude koperen ketels
    in werking.  Zij het in een ander functie of vroeger.




    Gedelegeerd bestuurder Ignace De Brabandere was maar al te fier
    met de nieuwe verwezenlijking.
    Vorig jaar sluitte brouwerij Bavik af met een omzet van
    zeventien miljoen euro en er werd 170.000 hectoliter bier geproduceerd.






    In het oude systeem was een brouwsel om de 6 uur mogelijk.
    De Capaciteit is nu opgedreven van 20.000 in plaats van 15.000 liter.
    Dat schept nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel te maken.
    Dat betekent dat wij om de 2 uur zo'n 20.000 liter kunnen produceren voor
    onze bieren vertelde ons  Chris Van Acker, brouwingenieur bij Bavik.



    Burgemeester van Groot Harelbeke, mevr Rita Beyaert had
    de eer om samen met Gedelegeerd Bestuurder
    Ignace De Brabandere door een druk op de knop de volautomatische
    brouwzaal in werking te stellen.
    Het brouwsel liep na enkele minuutjes
    over van de oude brouwketel in de nieuwe filterkuip.



    Na de opening werden we in twee groepen verdeeld.
    Onder leiding van brouwingenieur Chris Van Acker en Yves Benoit
    Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit bezochten we eerst
    de nieuwe gist- en lagertanks



    DE NIEUWE GIST EN LAGERTANKS



     

    De bieropslag werd uitgebreid met 8 lagertanks van elk 30.000 liter
    en met 10 cylindro-conische gistingstanks van elk 110.000 liter.
    Alles werd in een nieuw gebouw geplaatst.
    Voorheen werd de stapelruimte van de afgewerkte goederen
    uitgebreid met een module van 2000 m2 ,
    waarmee de totale stapelruimte op 10.000 m2 komt.


    Het nieuwe gebouw waar de lagertanks
    en de cylindro-conische gistingstanks zich bevinden.


    Daarna volgde een bezoekje aan de rijpingskamer


    DE RIJPINGSKAMER




    De rijpingskamer met de eiken houten vaten werd uitgebreid met 6 x 220 hl
    waarmee de totale capaciteit op 3300 hl komt.
    Hier rust het bier gedurende 24 maanden op de eiken vaten
    om zo een speciaal karakter te bekomen.


    Links de 6 nieuwe foeders die samen met de oude vaten (rechts)
    het bier moet moet laten rijpen in een bacteriële flora
    .



    Het bier afkomstig van de oude foeders (calavadosvaten)
    zal door middel van enten in de nieuwe vaten gebracht worden
    om zo voor dezelfde typische smaak te kunnen zorgen.



    DE AFVULLIJN



    Daarnaast werd de rest van de productieketen ook aangepast om
    de grotere capaciteit van de brouwzaal te kunnen volgen.
    Bijkomende koelingcapaciteit met compressoren,
    een nieuw leidingnet in RVS, nieuwe pompen , enz. zijn er enkele van.
    Er werden ook 2 bijkomende afvullijnen geïnstalleerd voor de vaten
    met robot en automatische stapeling.
    Hierdoor kunnen wij 400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen.




     

     

    400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen dit
    doet deze robot genaamd Marsupilami.
    Indrukwekkend om te zien.
    Hij is onverslijtbaar en werkt 24u op 24u
    Hi-Tech in Bavikhove



     

    Met al deze investeringen heeft de brouwerij de mogelijkheid om in de komende jaren volgens de strengste normen van kwaliteit, hygiëne, milieu en werkveiligheid aan de stijgende vraag naar onze producten te voldoen.


    Daarna volgde in het gezellige degustatielokaal nog een aangename receptie.
    Tussen de heerlijke hapjes en de mooie Bavikbieren door kon men op
     een plasmascherm de werkzaamheden van het voorbije jaar volgen.

     




    Mag ik erp wijzen dat Brouwerij Bavik nog steeds een familiebedrijf is,
    en dit reeds 4 generaties lang.
    Ondanks de vele overnames en fusies in de biersector
    willen zij de onafhankelijkheid bewaren
     en zo de kwaliteit en regionale eigenheid veilig stellen.
    Zo willen ze, als één van de grootste onafhankelijke
    brouwerijen van België in de toekomst blijven werken
    om onze biercultuur in stand te houden.
    Met de vernieuwing zijn ze naar mijn gevoel aardig in geslaagd.


    PROFICIAT BAVIK.
    http://www.bavik.be

     

    05-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorstenbier - Brouwerij Kerkom - Kerkom (Limburg)

    De Naam Vorstenbier stamt niet van uit de Oudheid. 

    Bij de Egyptenaren zou er volgens bronnen Vorstenbier en burgerbier bestaan hebben.

    Het Vorstenbier zou in die tijd in tegenstelling tot het Burgerbier. 

    verzoet geweest zijn met honing

    Het alcoholpercentage liep dan op tot 76 procent terwijl

    de gewone burgers het moesten stellen met amper 1 procent.

     

    Nee, de naam is afkomstig van het restaurant “De Vorst” in Klein-Vorst – Laakdal

    waarvoor het bier door Marc Limet van brouwerij Kerkom gebrouwen wordt.

    Het bevat ook geen honing en is in tegenstelling

    tot het Egyptische bier vrij behoorlijk bitter.

    En het mag gedronken worden door alle klassen van de bevolking J


    Eén nadeel, het bier is in onze contreien moeilijk te vinden.
    Daarom dank aan Glenn Castelein van Picobrouwerij Alvinne

    die me twee flesjes heeft kunnen bezorgen.

     

     



    Vorstenbier 6 % Alc.Vol.
    Brouwerij Kerkom – Kerkom

     

    Amberkleurig biertje met
    een mooie dikke witte schuimkraag.

    Het biertje heeft een lekkere hoppige neus
    Het ruikt fris en fruitig

    Het heeft een moutige aanzet
    Lichtjes gerookte smaak
    Fruitige toetsjes
    Een mooie bitterheid komt dan de smaakpapillen strelen.
    deze houd aan tot het bittere einde.



    Een heel lekker Limburgs biertje.
    Maar dat hadden we niet anders verwacht van topbrouwer Marc.




    Vorstenbier een Limburgs pareltje.



    Hoe uit een simpele vraag een lekker bier kan voortvloeien.




    Gebrouwen voor restaurant  "De Vorst" uit Laakdal

    04-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasbieren proeven op Den Proefzolder bij Alvinne te Heule


    Schatten op Den Proefzolder




    Op den proefzolder bij Picobrouwerij Alvinne zijn er om de veertien dagen schatten te vinden.
    Geen kunstwerkjes of een oude viool, waarin de naam Stradivarius staat gegrift.
    Geen dozen waar allerlei oud verzamelmateriaal met emotionele waarde insteekt.
    Nee, op Den Proefzolder zijn er schatten van bieren te ontdekken.
    Bieren die u niet onmiddellijk aantreft in normale winkelketens
    of in uw doorsnee drankenhandel.
    U kunt er naast artisanale brouwsels van kleine brouwerijen ook proeven
    van speciale bieren afkomstig uit grote brouwerijen
    die eens iets anders willen produceren dan hun dagelijks gamma.
    Bieren gebrouwen als experiment of soms in opdracht.

    Kortom Bierschatten op Den proefzolder.

    Zaterdag laatst viel er een plankje met vier Paasbiertjes te proeven.







    Paasbier van brouwerij Slaghmuylder uit Ninove
    Gouden Carolus Easterbier van brouwerij Het Anker uit Mechelen
    Boskeun van De Dolle Brouwers uit Esen en
    Best Easter Whishes eveneens van Het Anker.



     

    Slaghmuylder’s Paasbier - 5,2% Alc.Vol.
    Brouwerij Slaghmuylder - Ninove




    Het Paasbier is eigenlijk een cadeau voor de klanten,
    want het wordt aan dezelfde prijs aangeboden als hun gewone pilsbier.
    Het Paasbier vloeit voort uit het eerste brouwsel van het jaar
    dat in januari op een traditionele manier wordt gebrouwen
    uit edele en erg aromatische hop die
    brouwerij Slaghmuylder aanvoert vanuit Erembodegem.''

    ,,Na twee maanden van lage gisting brengen ze het rond de
    tijd van Pasen op de markt als een dorstlessend
    en vlot drinkend helder bier met een fijne bittere afdronk.
    De lage gisting en het ongefilterd bier vormen een vrij unieke combinatie.
    Er bestaat ook een gefilterde versie.
    Ook nog melden dat Slaghmuylders Paasbier een streekproduct is erkend door VLAM.


     

    Helder blond biertje (gefilterde versie)
    Witte schuimkraag.

    Het heeft een hoppige neus
    Ook dringen verse brood aroma’s de neusvleugels binnen

    De smaak is zoetmoutig
    Karamelprikkels laten zich opmerken
    Ook kruidige toetsjes
    een kleine hopbitterheid op het laatst.
    Met zijn 5,2% Alc.Vol toch een smakelijk biertje.
    Verleden jaar nog de ongefilterde versie geproefd
    en die is toch nog ietsje voller van smaak.


     

     

    Gouden Carolus Easterbeer – 10% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen



    Gouden Carolus Easter Beer” is enkel te verkrijgen in flessen van 75cl.

    Naar het schijnt was het vroeger een donker bier

     Het Easterbier (Paasbier) is nu donker Amber van kleur en is in België verkrijgbaar enkel in bepaalde verdeelpunten. Het bier wordt elk jaar tegen de Paasperiode gebrouwen. Het bevat meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd.
    Het wordt uitsluitend met Belgische hop gebrouwen.




     

    Een prachtig donker amber kleurtje
    met een romige witte schuimkraag
    en fijne koolzuurpareling

    aroma's van fruit, kruidig en mout
    ook een prettige alcoholgeurtje

    de eerste smaak is moutzoet
    met een milde bitterheid
    fruitig en licht aromatisch.

    Peper?
    Ook alcohol toetsjes strelen je mondholte
    Complex biertje

    Door het hoge alcoholgehalte die dit biertje (10%) bevat is het

    enkel te drinken als degustatiebier!

    Een chocolaten paaseitje past perfect bij het bier.

     

     

     

    Boskeun – 8,9% Alc.Vol.
    Brouwerij De Dolle Brouwers - Esen

     

    Een Biertje met een echt West-Vlaamse naam (Boskeun = Boskonijn)
    Het is met Pasen echt een delicatesse.
    Het is een bleek biertje met een specifieke neus en smaak.
    Het zou gebrouwen worden met
    Poperingse Golding hop in bellen, bleek mout, rietsuiker uit Mauritius, zuiver oerwater, hoge gisting en voor de nagisting inlandse honing.
    Het bier kan op voorhand besteld worden in de brouwerij. 

    Nadien is het soms nog moeilijk verkrijgbaar.




     

    Donker Amber biertje
    met een witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    peper en lichte aroma’s van kruidnagel

    De smaak is eerst zoet kruidig
    een prachtig mondgevoel van Perzik of rijpe banaan
    Die overgaat in een bitterheid die langzaam de bovenhand neemt.
    Een complex en heerlijk Paasbier


     


    Best Easter Wishes – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen

     


    De Hr. Paul Verbruggen van brouwerij Het Anker wist me te vertellen dat het bier ‘Best Easter Wishes’ (8%) is gebrouwen op vraag van de Deense klant gebrouwen met bestemming retail ginds.
    Het bier moest duidelijk onderscheiden zijn van de Gouden Carolus Easter Beer (10 %). 
    Mede daarom heeft de brouwmeester gekozen voor een honingsmaak, die met Pasen al zou moeten doen dromen van warmere voorjaar (jammer, maar we hadden een witte Pasen ...)

     

     

    Een Blond biertje met een witte schuimkraag.

    Honing en nog eens honing in de neus.

    ook de smaak is een parfum van honing.
    Zeer zacht.
    De eerste slokken vragen voor iemand die echt geen honing lust veel van de smaakpapillen .
    Maar als deze langzamerhand beginnen te wennen aan dit uitzonderlijk bijenproduct
    laat het biertje zich vlotjes drinken
    het bier is zoet.
    Behalve misschien een toetsje van citrus is er niets anders te smaken dan honing.
    Een aangename kennismaking met dit biertje


     


    Naast deze Paasbiertjes en de Alvinne huisbieren kon men ook het nieuwe Lex’ske proeven.
    Dit bier zal in de toekomst Alvinne blond vervangen.

    David Le Roy de ondervoorzitter van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede)
    had zijn 'Dolle Dave (Tripel Hop)' 8,5 vol%  mee om te proeven.
    Gebrouwen met bitterhop Target en Saaz Aromahop
    Dryhopping East Kent Golding.
    Een biertje in volle evolutie.
    Zoet en fruitig maar daarna een mooie bitterheid van 65ebu in de mond.
    Nog wat restsuikers.
    Een lekker biertje in wording met een leuke naam
     die ik in de toekomst wel graag in huis zou hebben.






    Kevin toverde een 1,5 liter fles ‘Gruuthuse Bier’ 9,0 vol%
    van onder zijn toog te voorschijn.
    Het bier was 15 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.
    De smaak was ondanks de oxydatie nog van een redelijke kwaliteit.
    Het moederbier zou Brugse Tripel geweest zijn.
    Het bier werd vroeger gebrouwen door brouwerij
    “De Gouden Boom” uit Brugge.




    Het bier was 12 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.




    Schatten op Den Bierzolder.
    Ik kijk er telkens naar uit.

    02-04-2008 om 09:26 geschreven door William Roelens


    30-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlasbier en Vlaskaas op TAVOLA 2008 te Kortrijk.

    Een paar weken terug bezochten Voske en ik TAVOLA 2008,
    een vakbeurs van de fijne en verse voeding.
    Zeg maar de meest succesvolle vakbeurs voor de voedingsbranche in de Benelux
    .






    TAVOLA één en al Walking Dinner


    De strenge selectiecriteria voor de toelating van de exposanten,
    de doorgedreven focus op fijne en verse voeding,
    de aandacht voor nieuwe trends en nieuwe producten door
    onder meer de uitreiking van de gerenommeerde Gouden Tavola
    ,
    en de stijlvolle inrichting en decoratie van de beurs
    maken van TAVOLA telkens opnieuw het
    meest exclusieve businessforum
    en de toonaangevende vakmanifestatie.

     
    Nieuwe trends en nieuwe producten.
    Hier de voorstelling van de nieuwe schalen voor de toekomst waarin de Paté van Beauvoorde
    gepresenteerd zal worden.



    Stijlvolle inrichting en decoratie.
    De hespenzuilen van Jan Fabre?



    Prachtige decoraties.

    TAVOLA is een tweejaarlijkse organisatie van Kortrijk Xpo.
    TAVOLA die de volledige Kortrijkse hallen inpalmt is een groot Walking Dinner.
    U kunt er proeven van heerlijke streekproducten tot exclusieve hapjes.




    Overal mensen op ontdekking naar een smaaksensatie.



    Peter Deprez van het Kortrijks Koffiehuis aan het werk.
    Hij won onlangs de prestigieuze wedstrijd
    ‘Belgian Barista Championship’
    of beste espressomaker van het land.







    In tegenstelling tot de Horacabeurs in Gent staan er vrijwel geen bierstanden.
    Maar toch was er een stand die onze smaakpapillen met een biertje kon beroeren,
    en dit was stand Nr. 197 van ID Fresh.


     


    Tussen de vele kazen door kon men bij het nuttigen van een
    Vlaskaas een Vlasbiertje degusteren op meesterlijke wijze getapt
    door onze vriend Sandrino, vertegenwoordiger van Brouwerij Van Eecke.





    Vlasbier van ’t vat 6,5%Alc.Vol.
    Brouwerij Van Eecke - Watou

    Blond Helder biertje met een romige fijneschuimkraag

    De neus is mout- en fruitig
    koriander

    De eerste slok is zoet
    Moutzoet met fruitige toetsen (citrus – Koriander)
    Het bier is zacht en heeft niet al te veel body.
    Toch nog een lichte bitterheid op het einde.

    Een fris biertje
    Geen echte hoogvlieger maar toch bijzonder populair.
    Dit bier wordt gebrouwen voor commercialisatie
    in de Leiestreek, historisch gezien is dit de vlasregio.


    Maar toch een biertje die duidelijk past bij de Vlaskaas.
    Want die is ook romig en zoet


    De combinatie vaan kaas en bier is bijzonder populair in België.
    Ons landje biedt een grote keuze aan diverse soorten en smaken.
    Streekbier en streekkaas samen degusteren is bij ons goed ingeburgerd
    zowel thuis aan tafel, op recepties en feesten als in cafés en eetgelegenheden.

    Bijzonder populair zijn de abdijkazen gecombineerd met abdijbieren.


    Een zoetmout biertje evenals de Vlaskaas.
    De kaas wordt trouwens gemaakt in Noord Holland


    Op het mooie etiket staat het schilderij ‘de Vlasoogst’
    van de Vlaamse schilder Emile Claus (1849-1924) afgebeeld.
    Een landelijk tafereeltje.
    Een boerenarbeider knuffelt zijn jongste kind en
    moeder kijkt vertederd toe.

    30-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt 100.000 bezoekers

    Voske en ik willen langs deze weg
    de 100.000 mensen bedanken
    die onze bierblog met een bezoekje vereerden.

    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zullen we deze op dezelfde manier via dit blog verder blijven aanmoedigen.

    Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven
    is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zullen we verder op deze blog blijven verslaan.

    Laten we zeggen…

    Op naar de 200.000


    Bedankt lieve mensen - (foto Bianca)
    William en Myriam

    27-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwets - De Graal

    Geen gezwets...neem een Kwets
    Nu te drinken... straks te lezen
    Uitgelezen...geestverruimend

    Op dinsdag 27 november 2007 rolt de cover van het allereerste Kwets-nummer van de drukpers.
    Kwets is de naam van een nieuw biertje maar voortaan ook de naam van een nieuw maandblad.
    Het was vanaf 1 december 2007 verkrijgbaar bij de dagbladhandelaars in Wetteren.
    Abonneren kan via
    www.kwets.be.

    Het Kwetsbiertje is ontstaan uit een vereniging met dezelfde naam die verleden jaar

    in Wetteren werd opgericht.

    Kwets is een onafhankelijke vzw die een aantal acties wil opzetten om het maatschappelijk debat in Wetteren aan te wakkeren.
    Het bier werd voor een eerste keer aan het publiek voorgesteld tijdens de concerten voor verdraagzaamheid op zaterdagavond 29 september 2007 op de Zeshoek in Wetteren.
    De café's kregen daarna de kans om het bier aan hun klanten aan te bieden.




    Mooi helder biertje met een fijne dikke schuimkraag.


    De nieuwe vereniging wou best wel eens met iets speciaals uitpakken om zijn bestaan te vieren. Tijdens één van de oprichtingsvergaderingen werd besloten een eigen bier te brouwen.
    Een onafhankelijk bier voor de vrije Wetteraar.
    De professionele kennis van de Wetterse brouwer André Paeleman (van de vroegere Brouwerij Paeleman) werd ingeroepen en André was meteen bereid om zijn medewerking te verlenen.
    De beslissing viel op brouwerij De Graal uit Brakel om het biertje te brouwen.


     




    Kwets – 6,8% Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel.

     


    Een blond en helder bier

    Met een mooie witte dikke schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling.

     

    Het aroma is ietsje moutzurig (Tarwemout)

    Met lichte hoppige toetsen.

     

    De aanzet is zoet

    Grassig – zurig (tarwe)

    De smaak gaat over naar een zeker kruidigheid.

    Peper – kruidnagel.

    Om tenslotte een mooie bitterheid af te geven.

     

    Het is een heel goed gebrouwen bier met een volle kruidige smaak

    en een mooie nabitterheid.

    Een biertje met een net iets andere smaakt

    En zo moet het.



    Een fijne koolzuurpareling




    Onafhankelijk bier voor de vrije Wetteraar

    Het Kwets-bier was oorspronkelijk bedoeld om het maandblad al vooraf naambekendheid te geven maar wegens het succes is het intussen een product op zich geworden, dat nu ook aangevuld wordt door ,,echte Wetterse Kwetskoeken''.

    26-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Waregemse Bierhappening - weerom een enorm succes.

    2de WAREGEMSE BIERHAPPENING




    Ondanks de slechte weersomstandigheden en de TV uitzending van de voorjaarsklassieker
     Milaan San Remo kwamen toch een 1688 enthousiaste bierliefhebbers opdagen naar de
    2de Waregemse Bierhappening.



    Deze die van ver komen zijn altijd het eerst.
    De treinreizigers op het asfalt van de indrukwekkende Hipodroom



    Red Path, de zaal gelegen op de Hippodroom van Waregem was de
    nieuwe locatie van de Waregemse Bierfanaten.
    Ditmaal geen parvenu publiek met ingewikkelde en belachelijk hoeden
    die kwamen nippen aan veel te dure Champagne.
    Nee nu was de Red path ingepalmd door bierliefhebbers die de rijke
    Belgische biercultuur weten te smaken.



    Geen VIP tentje maar de rookkamer met zicht op de Hippodroom.
    Zeg nu nog dat rokers niet verwend worden!
    Zij tevreden en wij tevreden met de rookvrije zaal.


    Primeurs

    DECIBEL
    De Hoevebrouwers - Zottegem


    Decibel een amberkleurig biertje van 7,3% Alc.Vol.
    voor de Kon. Fanfare St. Cecilia van Bevel


    LEX’KE en
    KORSAKOFF
    Alvinne en Het Hofbrouwerijke


    Twee studentenbieren gebrouwen voor hun eigen fakbar.

    De fakbar is een faculteitsbar die voor en door studenten wordt uitgebaat.
    De grootste kringen in Leuven hebben hun eigen fakbar.
    Huis der Rechten (van de rechtenstudenten) bestaat dit jaar 45 jaar
    (en is daarmee de oudste fakbar in Leuven)
    en voor die gelegenheid hebben ze een eigen biertje bij Alvinne laten brouwen. 
    Voor het Huis der Rechten is dit waarschijnlijk maar een éénmalig brouwsel
    omdat ze een echt pilscafé zijn, trouwens het zou de beste Stella café van België zijn.
    de fakbar is gelegen in de Tiensestraat in Leuven.
     
    Langs elke kant van  het HdR bevinden zich ook fakbars namelijk Politica (studenten pol en soc wetenschappen) en Pavlov (studenten psychologie). 
    Die laatste heeft dus ongeveer tegelijkertijd ook een bier laten brouwen, nl Korsakoff. 
    Bij hun is het de bedoeling dat het permanent in het aanbod blijft.
    Met dank aan Kevin Kevin Tirmarche voor de verduidelijking



    Lex'ke een blondje van 6,0% Alc.Vol. van Picobrouwerij Alvinne
    voor de Leuvense Fakbar 'Huis der Rechten'.



    Korsakoff een blond biertje van 6,2% Alc.Vol gebrouwen door Het Hofbrouwerijke
    voor de Fakbar Pavlov in Leuven.



    OVER THE EDGES
    Van Steenberge - Ertvelde 


    Over The Edges een stevige Belgische IPA speciaal gebrouwen door
    brouwerij Van Steenberge voor de USA.


    TSJEESES RESERVA
    De Struise Brouwers - Lo-Reninge



    Een Kerstbiertje van 10% Alc.Vol met Pasen.  Waarom niet?
    gebrouwen door de Beste brouwers van de wereld "De Struise" uit Lo-Reninge



    SCHOMMELPEIRD
    De Struise Brouwers - Lo-Reninge



    "Schommelpeird" Een donkere ambere furie van maar liefst 10% Alc.Vol.
    Speciaal gebrouwen voor Drankencentrale Yves Vanden Bussche.


    DE BEZOEKERS

     
    Een bomvolle zaal echte bierliefhebbers met een paar
    prachtige mensen zoals....




    Gust Simons (vertegenwoordiger van Dupont) met zijn tachtigjarige moeder.
    Een prachtige kwieke dame met nog heel veel temparament.
    Zouden de bieren uit Tourpes daarvoor iets tussen zitten?



    Een opmerkelijke figuur op de Bierhappening was Jan Bucquoy,
    filmregisseur van de Belgische film Camping Cosmos met de boezemrijke Lolo Ferrari.
    Bucquoy is een extravagant anarchist.
    Hij houd momenteel het mythische café "De Dolle Mol open in Brussel"



    Peter Bouckaert brewmaster bij de New Belgium Co. - USA
    en oud brouwer bij Brouwerij Rodenbach neemt hier een paar kiekjes
    van de bieren van De Hoevebrouwers.
    Peter had trouwens een boontje voor het bier Decibel.



    De Waregemse Bierfanaten geflankeerd door Kris Herteleer
    van de Dolle Brouwers (Esen) en Hans Depypere
    van de St. Bernardus Brouwerij uit Watou.



    Kurt Vanryckeghem (Burgemeester van Waregem)
    kwam ook proeven van de Belgische biercultuur



    ANNA'S PLACE



    Anna's Place had naast belegde broodjes, Paella, quiche Lorraine,
    verse tomatensoep met balletjes
    ook Goulasch met verse groentjes en aardappeltjes mee.



    DE VEILING




    Geroen is een geboren entertainer.
    Hij doet me denken aan Franstalige commentatoren,
    die lopen ook voortdurend met hun micro in de hand en lossen die niet.
    Geroen zweefde tussen tafels en stoelen door om iedereen die met bier te maken
    heeft voor zijn micro te spannen.
    Ook de veiling van de 9 liter flessen voor het goede doel nam hij voor zijn rekening.



    De Salmanazars (9 liter flessen) die per Amerikaans opbod verkocht werden in de zaal.


    Hik Bruin = 76,50 euro
    Quintine Blonde = 106,00 euro
    Malheur 10 = 95,00 euro
    Gueuze Oud Beersel = 170,50 euro


    Verder nog

    Nen Nuts = 76,50 euro
    Hofnar = 100.00 euro
    Pannepeut = 162,50 euro
    Zatte Bie = 185,00 euro
    Een unieke fles gemengd van Arabier met Oerbier = 163,50 euro
    Piraatfles Testfles vorige week geveild op eBay = 275,00 euro
    Een tweede fles = 207,00 euro
    Een derde fles in de zaal geveild = 200,00 euro
    Podge Stout Oak Aged = 330,00 euro
    Pannepot Grand Reserva = 405,00 euro

    Volgende week kun je op eBay nog bieden op
    Primula en Gaverhopke Blond

    Het geld gaat integraal naar Somival.
    Dit is een sportclub Sport & Ontspanning voor MInderVALiden

    http://wp.somival.be/

    Een prachtig gebaar van de Waregemse Bierfanaten
    Biercentrale Yves Vanden Bussche en De Struise Brouwers.
    Ook voor alle brouwers die mee geholpen hebben om dit project
    te doen slagen een dikke proficiat.


    Om nog meer foto's te bewonderen van dit uniek gebeuren
    klikt dan op deze sympathieke jonge dame
    en u bevind zich zo op de Waregemse Bierhappening

    25-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pius X - Bruin (Moederbier Druïde Bruin)

    Op 18 november 2007 vond de viering “50 jaar Sint-Pius X School”

    plaats in de gelijknamige parochie ‘Pius X’ te Kortrijk.

    Naast een Heilige Eucharistieviering en een Academische zitting was er ook een receptie en tentoonstelling voorzien.
    Op de receptie werden er twee biertjes geschonken.
    Pius X Bruin en Blond.
    Nadien konden er ook zakjes van 6 biertjes aangekocht worden.
    Zo belande via de dochter een pakketje bij ons thuis.

    Het gaat hier wel om twee etiketbiertjes
    Het moederbier is Druïde Bruin en Blond van
    Bierfirma Druïde uit Deerlijk.
    Beide bieren worden momenteel gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Lochristi.

    (Vanuit het standpunt van de consument is een etiketbier een bier met dezelfde waarneembare eigenschappen (o.a. kleur, smaak en geur) als een zogezegd eerder geproduceerd of gebotteld bier (moederbier) van dezelfde brouwerij of bottelarij).
    Voor een volledig dossier surf naar het Zythos dossier :

    Etiketbieren en het ideale etiket





    Pius X (Druïde Bruin) – 6,5 % Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi
    Recept :
    Bierfirma Druïde - Deerlijk.




    Het mooie proefglaasje van Bierfirma Druïde


    Robijnrood van kleur
    Dikke beige schuimkraag – Wandklevig.

     

    De eerste geurindruk is er die van karamelmout.

    In de achtergrond een mooie lichte hopbitterheid.

    Doorweven met toetsen van sinaasappel en chocolade.

    Het bier heeft een droge afdronk

    Met een lekkere nabitterheid.

     

    Eén en al Belgisch biertje gebrouwen met Poperingse Hop.

    Samengesteld door 4 jonge mensen met kennis van zaken.

    Geen ‘WOW’ maar toch een bier die gerust naast de producten van

    grote brouwerijen mag staan.

     

    De laatste tijd was het iets stil rond Bierfirma Druïde.

    (bestaande uit Hendrik Vandendriessche, Pascal Ostyn en Pieter Mulleman)
    Maar dat kwam omdat Hendrik voor een jaartje in Zuid-Amerika vertoefde.

    Ze hebben me onlangs op de uitreiking van het Gouden Glas in Zwevegem,

    beloofd dat ze er terug gingen invliegen eventueel met een nieuw biertje.



    Pius X Bruin.  Een etiketbiertje van Druïde Bruin.





    Het bijzondere aan deze Druïde is dat hij niet alleen verstand heeft van
     elementen uit de natuur, zoals de eik, bepaalde kruiden en zelfs planten,
    met in het bijzonder de maretak en de hulst.
    Maar ook van de graangewassen en de hop.

    21-03-2008 om 17:37 geschreven door William Roelens


    18-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van de Gouden Glazen 2007 - Flanders Events vzw - Zwevegem

    Op zaterdag 15 maart 2008 laatsleden organiseerde Flanders Events vzw het


    Uitreikinggala van de Gouden Glazen 2007
    .


    De Gouden Glazen, die zowat de laatste trofee van 2007 moeten zijn, worden uitgereikt aan de beste bieren die aanwezig waren op het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem

    van 14 en 15 augustus vorig jaar.





    De avond vond plaats in de feestzaal 'Sint-Paulus' in de
    gelijknamige wijk te Zwevegem.
    Dat de feestzaal in vroegere tijden een kerk was gaf een extra cachet aan het geheel.
    Een tempel waar destijds alleen maar wijn geschonken werd was
    nu de place to be voor een bierminnend publiek.







    Mooi volk in de zaal.
    Anne-Cathérine en vader Vincent Dilewyns,
    Dany De Smet en Marleen van bierfirma Slaapmutske
    Guido Devos Brouwerij de Ranke en echtgenote Griet.




    Het bijzondere aan die trofeeën is dat zij niet worden toegekend
    door een vakjury met specialisten uit het bierwereldje,
    maar door de bezoekers van het festival, de consumenten dus.
    Een Gouden Glas is dan ook een bijzondere bekroning voor de winnende brouwer.




    Het Gouden glas 2007.
    Met als opschrift Beregoedbier.
    Voor wie het misschien nog niet wist maar beregoed of bèregoe
    is het West-Vlaams voor "heel lekker".
    Maar de beren zijn niet zomaar knuffels.
    Ze hebben nog een ander betekenis.
    In de jaren 1950 was Zwevegem bekend om zijn berenstoet.
    Zwevegem was toen een bekende berengemeente.




    De 4 gouden glazen 2007 voor 4 categorieën.


    De doordrinkers
    : Dit zijn zachte (niet sterke) bieren, waar onder andere ook de dorstlessers onder ressorteren)
    De (lichte) zoethouders : De lichtere, zoete (fruit)bieren

    De voorzichtige degustatiebieren
    : De sterkere zachte bieren

    De complexe of geprononceerde degustatiebieren : Alle bieren met een uitgesproken geur en/of smaak


    De presentatie van de avond is in handen van professor
    Arnoldus Goedbier
    van het Nationaal Instituut voor de Mythologie van het Bier




    Jan De Bruyne alias Professor Arnoldus Goedbier
    mooi poserend zoals het een Professor betaamt.
    http://home.scarlet.be/caramba/cvprof.htm


    Het Uitreikingfeest van de Gouden Glazen is traditioneel

    een mix van heerlijk eten en drinken, een -kort- plechtig gedeelte en humor.

    Op het programma stond er naast de uitreiking van de Gouden Glazen ook nog

    Een walking dinner met aperitiefhapjes, gerechten klaar gemaakt met de winnend bieren
    en een dessertbuffet,




     

    Het walking dinner werd verzorgd door Bistro ’t Verdiep,
    huistraiteur Traiteur@Home
    en het Centrum voor Volwassenonderwijs De Drie Hofsteden.






    Naast de tent waar de talrijke aperitiefhapjes opgesteld stonden, 
    serveerde Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck
    persoonlijk nog de genodigden.
    Op de bovenstaande foto bediend ze
    De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem.




    Het talrijk opgekomen publiek.




    Professor Goedbier had ook hapjes meegebracht.
    Zij het dan van een vreemde soort.





    Zonder woorden en vingers.


    Na het aperitief was het zover.
    Voorzitter Yvan Devlaeminck
    verwelkomde de genodigden en vertelde
    kort hoe de avond zou verlopen.
    Deze avond was het sluitstuk van
    Het Internationaal Streekbierfestival 2007 maar de start van editie 2008.
    Hij gaf het woord aan Professor Goedbier die de proclamatie deed.





    Categorie : De doordrinkers :

    Winnaar =  
    Slaapmutske met Slaapmutske Blond.
    2de = Brouwerij Palm/site Rodenbach met Rodenbach
    3de =  De Ranke met Kriek De Ranke


    Categorie : De Zoethouders :

    Winnaar =
    Liefmans Breweries met Fruitesse Kriek
    2de = Brouwerij Mongozo met Mongozo
    3de = Brasserie d’écaussinnes met Ultramour

    Categorie : De Voorzichtige degustatiebieren :

    Winnaar =
    Dilewijns met Vicaris Tripel
    2de = slaapmutske met met slaapmutske  tripel
    3de = Bosteels met Tripel Karmeliet

     

    Categorie : Geprononceerde degustatiebieren :

    Winnaar =
    Haacht Keizer Karel Goud Blond
    2de = Verhaeghe met Duchesse de Bourgogne
    3de = Abbaye de Notre Dame de Scourmont met Chimay Blauw





    De vier winnaars :
    Van links naar rechts : Jurgen Declercq vertegenwoordiger van Haacht
    Marleen Vercaigne echtgenote van Dany De Smet "Slaapmutske"
    Anne-Cathérine Dilewyns van bierfirma Dilewyns en
    Anne Cocquyt vertegenwoordigd Liefmans Breweries.




    Het bestuur van Flanders Events en de winnaars.



    Tussendoor gaf Professor Goedbier nog een
    concerto voor stradibirius Slaapmutske Blond in Si hergist op de fles
    op een wel opvallende viool. 


    Vooraleer het walking Dinner van start ging
    werden we nog verwend met een optreden van

    stand-up comedian Henk Rijckaert.

    Na het dessertbuffet trad hij nogmaals op.



    Henk Rijckaert behaalde in 2002 en 2005 de finale van het
    bekende Humorologieconcours in Marke
    In 2005 ging hij zelfs met de pers- en persoonlijkheidsprijs aan de haal.


    Op het Walking dinner stond naast Couscous met scampi
    nog

    Navarin Vicaris met varkenswangetjes.
    Kip met Fruitesse van Liefmans.
    Vispannetje met Slaapmutske sstt...
    Salade met kaas en spek gemengd met dressing van Keizer Karel.



     




    Tijdens het Walking Dinnerbuffet
    werden de dranken aangeleverd door wijnhuis Dé Gustibus,
    Drinkmarket Ghekiere én de winnende brouwerijen.



    Het Gouden glas van Dany De Smet stond meteen te pronken.






    Kurt Decuyper lid vanFlanders Events vzw bediende twee standjes.
    Liefmans en Haacht.  Hij had er duidelijk zin in.




    De Beer en het glas.  Bierfirma Dilewyns kennende
    zullen we deze trofeeën regelmatig tegenkomen op festivals.







    Wijnhuis Dé Gustibus zorgde voor de gepaste wijnen.


    De Bavik bieren kwam van Drinkmarket Ghekiere


    Bestuurslid Kristian Tavenier met echtgenote


    Een gezellige sfeer.


    Bloemen Zen verzorgde de aankleding van de zaal
    en Chocolatier Rossini zorgde voor een presentje achteraf.






    Op de tafels en in de zaal lieten de talrijke flyers en affiches
    duidelijk merken dat de editie 2008
    op komst is.

    Dit jaar is er een VIP-arrangement voorzien.

    Voor alle inlichtingen surf naar :

    http://www.flanderseventsvzw.be/



    18-03-2008 om 23:01 geschreven door William Roelens


    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Living Tripel - De Proefbrouwerij - Lochristi

    Ditmaal hebben we een biertje uit het Hageland geproefd.
    (Een schenking van Geroen van de Waregemse Bierfanaten - waarvoor dank)
    Living Tripel wordt gebrouwen bij
    de Proefbrouwerij (Lochristi)
    voor het Café
    “
    De Living” in Aarschot.

    Op 15 juli 2008 bestaat deze
    tripel 5 jaar!!!!!
    Dit zal in Aarschot op een gepaste actie gevierd worden tijdens
    een
    14-daagse vd Living tripel
    van 15/07 tot 31/07.






    Living Tripel – 9% Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi

     

    Donkerblond biertje met een fijne witte schuimkraag
    Ietsje wazig.
    Fijne koolzuurpareling.


    Het aroma is dit van karamel afwisselend
    met fruitige hoptoetsen.

    Een aangename moutige karamelsmaak zonder echt zoet te zijn.
    Een lichte bitterheid komt nadien naar boven.
    Een bier met een heel mooie body waarin de alcohol toch een rol speelt.

    Een stevige goed gebrouwde tripel.
    perfect in balans.

    Dat beloofd voor het 5-jarig bestaan.




    Een stevige Belgische tripel



    Op het etiket een lichte afdruk van het café "De Living"

    16-03-2008 om 18:11 geschreven door William Roelens


    14-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan van Gent en Nunnebier in 't Jagershof te Krombeke (WVl)

    't Jagerhof in Krombeke



    t
    Jagershof in Krombeke
    is een typische Vlaamse herberg zoals er veel zijn.

    De zondag heeft het zijn trouwe stamgasten die
    gezellig keuvelen aan de toog.



    Ook zakken er lekkerbekken af naar de taverne in Krombeke
    om van de goede keuken te komen proeven.
    Tijdens de zomer is het trouwens leuk vertoeven op het buiten terras.





    En toch heeft 't Jagershof iets aparts.


    Misschien door zijn ligging? Het ligt op een boogscheut van de

    Trappistenabdij West-Vleteren.




    Door zijn omgeving? Het ligt midden de Poperingse velden in de nabijheid van het Canadabos.

    Niet ver van de herberg in de Canadaweg vinden we de best bewaarde
    en volledigste
    V1-basis in West-Vlaanderen.
    Men wou daar tijdens de Tweede Wereldoorlog een V1-lanceerhelling plaatsen.



     
     


    Of is het, het interieur?
    Terwijl u van een streekbiertje nipt of een hapje eet,
    (Voske en ik kozen
    voor Gebakken Zonnevisfilet met kappertjes en puree)





    kunt u de ogen te kost geven aan

    de geschiedenis van de Poperingse Kruidekoeke.
    Een grote hoeveelheid authentieke koekjesdozen en peperkoekcuriosa
    staan hier en daar uitgestald in de gelagzaal en aangrenzende kamers.











    Uitbaters Guy en Leen zoeken nog altijd dozen
    en ander publiciteitsmateriaal om hun verzameling aan te vullen.








    Het is zo als we een taverne bezoeken, proberen we altijd een
    biertje te proeven die nog nooit op deze blog is besproken.


    Als aperitiefje kozen Voske en ik een artisinaal Liefmans Brouwsel.
    Een Jan van Gent.






    Jan van Gent – 5,6% Alc.Vol. – 37,5 cl fles.
    Liefmans Breweries - Dentergem

    Amberkleurig
    Witte fijne schuimkraag die vlug verdwijnt.

    Neus laat ons karamel ruiken
    Ook aanwezigheid van lichte oxydatie.
    goed tot in 2007.

    De eerste slok is zoet en zeer moutig (Karamelmout)
    het bier blijft zoet tot het einde.
    Kruidig en mals van smaak
    Het bier heeft voldoende body ondanks zijn 5,6Alc.%.
    Door de geringe oxydatie  zijn toch enkele typische Liefmans smaken verdwenen.

     




    Bij ons heerlijk visgercht kozen we voor het Poperings Nunnebier.





    Poperings Nunnebier – 7% Alc.Vol.
    Verhaeghe – Vichte

    Een blond biertje met een witte schuimkraag.
    Ook deze verdwijnde nogal vlug

    De neus is moutig
    met lichte prikkels van fruit.
    Ondanks zijn 7% Alc; komt het nogal flauwtjes over.

    De aanzet is zoet met hier en daar zurige toetsen. (tarwe)
    smaakjes van vers brood
    Een zoete afdronk met toch een heel kleine lichte bitterheid.

    Niet slecht maar ook geen echt bier met Karakter.
    De naam en het etiket is natuurlijk aanlokkend voor de vele toeristen die de streek aandoen.

    Het biertje wordt trouwens gebrouwen voor Drankencentrale Nevejan
    Nevejan is ook gevestigd in Krombeke.





    Als u toevallig in de buurt van de Sint-Sixtus abdij bent
    spring eens binnen in 't Jagershof te Krombeke.
    Tijdens de zomer zijn er trouwens veel evenementen gepland.
    Surf eens naar hun website.


    http://www.hetjagershof.be/taverne.html

    Bankelindeweg 58
    8972 Krombeke - Poperinge
    tel & fax: 057/33.55.25

    En uitbaatster Leen is een heel goedlachse vriendelijke dame.


    14-03-2008 om 16:05 geschreven door William Roelens


    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Brouwerijendag - zondag 20 april 2008

    Beste bezoekers.
    Al een geruime tijd laat ik jullie via dit bierblog kennis maken met onze Belgische biercultuur.
    Bierbesprekingen, reportages over leuke cafeetjes, bezoek aan bierevenementen,
    brouwerijen en nog zo veel meer.
    Aan het bezoekersaantal te zien (waarvoor dank) is de interesse voor ons
    Belgisch gerstenat nog altijd heel groot.
    Waarom niet?  België is wel niet het grootste bierland ter wereld
    maar op gebied van originaliteit mag het wel als het beste beschouwd worden.





    Om u nader kennis te laten maken met deze wondere bierwereld
    richten de Belgische Brouwers op zondag 20 april 2007 een Open Brouwerijendag in.

    Op deze dag zullen een dertigtal Belgische brouwerijen voor het eerst
    collectief hun deuren openzetten voor het grote publiek.
    Het zijn erg verschillende brouwerijen die een grote
    diversiteit aan Belgische bieren garanderen.
    Bovendien zijn enkele deelnemende brouwerijen doorgaans
    niet open voor brouwerijbezoeken.
    Dit maakt van de Open Brouwerijendag een unieke gelegenheid
    om te delen in de passie van de Belgische brouwers voor ons bier.




    Deelnemers :


    3 Fonteinen - Vlaams-Brabant - Beersel

    Achouffe - Luxemburg - Achouffe

    Affligem - Vlaams-Brabant - Opwijk

    Bockor - West-Vlaanderen - Bellegem

    Contreras - Oost-Vlaanderen - Gavere

    De Brunehaut - Henegouwen - Brunehaut

    d'Ecaussinnes - Henegouwen - Ecaussinnes

    De Koninck - Antwerpen - Antwerpen

    De Landtsheer/ Malheur - Oost-Vlaanderen - Buggenhout

    De Ryck (De Gouden Arend) - Oost-Vlaanderen - Herzele

    de Silly - Henegouwen - Silly

    Des Legendes - Henegouwen - Irchonwelz

    De Troch Wambeek - Vlaams-Brabant - Wambeek

    du Bocq SA - Namen - Purnode/Yvoir

    Dubuisson & Frères - Henegouwen - Pipaix

    Duvel Moortgat - Antwerpen - Puurs

    Het Anker - Antwerpen - Mechelen

    InBev Hoegaarden - Vlaams-Brabant - Hoegaarden

    La Binchoise - Henegouwen - Binche

    Mort Subite - Vlaams-Brabant - Kobbegem

    Palm Breweries - Vlaams-Brabant - Steenhuffel

    Palm Breweries - Rodenbach - West-Vlaanderen - Roeselare

    Roman - Oost-Vlaanderen - Oudenaarde

    St-Feuillien SA - Henegouwen - Le Roulx

    Strubbe - West-Vlaanderen - Ichtegem

    Timmermans - Vlaams-Brabant - Itterbeek

    Abbaye du Val Dieu - Luik - Aubel

    Van Den Bossche - Oost-Vlaanderen - Herzele


    Alle inlichtingen kun je vinden op onderstaand adres

    http://www.openbrouwerijendag.be/nl/obd.htm



    Andere bieractiviteiten zijn te vinden op

    De Belgische Biercultuur nader bekeken.
    Evenementen

     

    11-03-2008 om 17:51 geschreven door William Roelens


    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgoo Magus - Belgoo Beer - La Binchoise

    Belgoo Magus





    Het was Liefde bij de eerste smaak toen ik Belgoo Magus
    als het allereerste bier degusteerde op het onlangs gehouden
    Zythos Bierfestival.
    Belgoo Magus is het product van Bierfirma Belgoo Beer. 
    Het bier wordt gebrouwen bij brasserie La Binchoise in Binche.

    Het kon ook toeval zijn,  want bij grote dorst en na een lange treinreis
    kan een eerste biertje altijd smaken.

    Maar zaterdag laatst was Belgoo Magus ook te verkrijgen op de
    Internationale Bierattributenbeurs van de Gambrinusclub van België in Deinze.
     
    En...het smaakte weer.
    Besluit: Belgoo Magus is een biertje waar ik van hou. 
    Andere bierliefhebbers kunnen over dit blondje een ander mening hebben,
    maar dit bier vind ik persoonlijk heel lekker

     

    Belgoo Magus, poserend op een bank zonder te bewegen.


    Belgoo Magus – 6,5% Alc. Vol.
    Product van Bierfirma
    Belgoo Beer
    Gebrouwen bij La Binchoise – Binche

     

    Blond bier met een mooie fijne witte schuimkraag.
    ietsje wazig.

    Een mooie kruidige neus
    met vooral tarwe prikkels.
    Ook gistaroma’s steken de kop op.

    Licht zurige aanzet (tarwe)
    die over gaat naar een medium body van lichte bitterheid.
    De smaak komt over als een bio biertje maar met een eigen specifiek smaakpatroon.
    Het heeft ook een aangename kruidigheid.
    en een droge afdronk.

    Voor mij een heerlijk aperitiefje.
    Fris, pittig en niet te veel in alcohol.


    Belgoo Magus, een pittig blondje.



    Een lekker viergranen aperitiefje.

    10-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persconferentie n.a.v. de 2de Bierhappening van de Waregemse Bierfanaten.

    Naar aanleiding van de 2de bierhappening van de Waregemse Bierfanaten
    vond donderdagavond 6 maart 2008 een persconferentie plaats in ‘de Kapelle’
    een prachtige zaal die behoort tot het domein Ter Doest.
    Deze vroegere brouwerij werd hedendaags omgetoverd naar een stijlvol complex met 4 zalen, waar iedereen zijn gading vindt. Dit, van restaurant tot grill en van kleine babbel tot groot feest. Wie weet wordt er aan gewerkt om een kleine brouwerij (De Bie?) tot leven te brengen.
    Ter Doest Félix Verhaeghestraat 8a-8b, 8790 Waregem.
    http://www.brijdebie.be



     



    Ter Doest.  Een prachtiger locatie om je bierevenement
    te promoten kun je niet vinden.
    Wordt dit later de nieuwe thuishaven van brouwerij De Bie?








    Secretaris Geroen Vansteenbrugge verwelkomde de genodigden
    en gaf op zijn eigen gekende manier uitleg over de 2de Waregemse Bierhappening.






    Het beloofd een prachtige editie te worden die de eerste ruimschoots zal overtreffen.
    En deze was verleden jaar al een schot in de roos.  Dus dat beloofd.
    Met de steun van Unizo en drankencentrale Vanden Bussche zal in zaal “Red Path” Hippodroom (Holstraat 99 te Waregem) 14 brouwers méér dan 90 minder bekende Belgische bieren voorstellen.

    Waarom afzakken naar Waregem?

    Het nieuwe speciaal voor dit event gecreëerde bier ‘Schommelpeird’
    kan er gedronken worden.
    Dit bier werd gebrouwen door de Struise Brouwers uit Lo Reninge,
    momenteel de beste brouwers van de wereld.


     ‘Schommelpeird’ een klepper van 12% Alc. Vol.
    Naast ne Gèsloetie wordt dit het tweede biertje van de
    Waregemse Bierfanaten.





    Het prachtige etiket.



    Naast Schommelpeird
    (Verwijzend naar Waregem - stad van het Paard)
    zullen er nog enkele primeurs te proeven zijn.


    waaronder Lex’ke een biertje gebrouwen door Alvinne
    voor de studenten Rechten.
    Dit zou een studentikoos antwoord zijn op het Korsakoff bier van
    ’t Hofbrouwerijke een biertje gebrouwen voor de studenten psychiatrie.
    Natuurlijk zijn de andere bieren van Alvinne w.o. De Podge Stout ook van de partij.


    Brouwerij Van Steenberge brengt naast haar traditionele bieren (allemaal van’t vat) een wereldprimeur mee nl. ‘Over The Edges’
    Dit is een IPA (Indian Pale Ale) van 10°Alc% gebrouwen speciaal voor de USA

    Naast het Schommelpeird hebben de Struise Brouwers ook hun Black Albert mee.
    Een prachtig diepzwart biertje van maar liefst 12° Alc.vol.
    Zonder de Struise Pannepot Grand Reserve O.A. niet te vergeten en de andere Struise bieren.

    De Hoevebrouwers pakken naast hun drie huisbieren uit met een primeur.
    De donkerblonde Decibel van 7,8%

    De Kersverse Kuurnse bierfirma Lupiline komen hun Primula voorstellen.
    Een ander bierfirma is Buitenlust die ook verleden jaar van de partij was.
    Dubbel Buitenlust en Totentrekker is hun bijdrage.

    Uit de Waalse biergemeenten komen Brasserie Des Légendes
     (Irchonwelz en Ellezelle) en Brasserie Dupont (Tourpes) met hun Karakterbieren.

    ook  Tapasbar Pado uit Tielt (winnaar Publieksprijs 2007) zal terug aanwezig zijn
    met zijn erkend streekproduct van het Molenland nl. Halleschelle.

    Uiteraard naast Korsakof brengt Jef van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel zijn
    mooie hofbieren mee naar Waregem.
    Enkele namen als Hofblues, Hoftrol, Bossprotter enz.. moeten de mensen
    tot proeven aanzetten.

    Verder hebben we nog uit Bierfirma “Het Alternatief” uit Izegem
    met zijn HIK bieren en Piet-Agoras.
    Bavik met hun Petrusgamma.
    Brouwerij De Bie met maar liefst 10 bieren.
    En ’t Gaverhopke uit Stasegem die dank zij de nieuwe eigenaars weer naar buiten komt
    met haar bieren.

    De Waregemse Bierfanaten stellen Dindon en het heerlijke Vin de Céréale van Rodenbach aan het publiek voor.
    Drankencentrale Vanden Bussche besteld naast het Schommelpeird
    lekkernijen uit brouwerij Oud Beersel.

    En Unizo tenslotte
    serveert vier bieren van de Dolle Brouwers uit Esen.

    En dit is nog niet alles.
    De Waregemse Bierfanaten zullen het klaars spelen om die dag 10 tot 14 megaflessen van 9 liter topklasse Belgische bier per opbod te verkopen als unieke sponsoring voor Somival!

    Waregemse Bier Happening veilt megaflessen tvv Somival

    De Waregemse bierhappening op paaszaterdag 22 maart 2008 belooft een uniek spektakel te worden. De Waregemse Bierfanaten spelen het klaar om die dag 10 tot 14 megaflessen van 9 liter topklasse Belgische bier per opbod te verkopen als unieke sponsoring voor Somival.
    Het initiatief komt van Steven en Yves v/d Drankencentrale Vanden Bussche
    (hoofdpartner v/d Bierhappening) én
    Struise brouwer Urbain.

    Somival is een sportclub Sport & Ontspanning voor MInderVALiden
    http://wp.somival.be/


    Terwijl ik foto's neem is Voske flink aan het noteren.





    Enkele flessen Schommelpeird en
    twee 9 liter flessen (Salmanzars) van de Struise brouwers
    zijn al in het bezit van de Waregemse Bierfanaten.






    Het bestuur.
    Zittend : Voorzitter Leen Walcarius en Steven van Drankencentrale
    Vanden Bussche.
    Rechtstaand vlnr : secretaris Geroen Vansteenbrugge, Magda Archie,
    Paul Vandenberghe en Marc Decock (Penningmeester)




    Brouwer Jos T'Joen van Brouwerij De Bie met links van hem
    schepen Kristof Chanterie en Kurt Vanryckeghem (Burgemeester van Waregem)





    De genodigden hadden het naar hun zin.
    Men kon het volledig gamma 'De Bie' bieren proeven.




    Uitbaatster Myriam serveerde lekkere hapjes.





    Secretaris van Unizo Waregem Rik Ghistelinck geflankeed
    door David Leroy (BLES) en secretaris Waregemse bierfanaten Geroen Vansteenbrugge





    Links : Rik Ghistelinck (Unizo), in het midden Schepen Kristof Chanterie
    en rechts Lucien De Bels voorzitter Someval.





    Er is ook een website met een speciale veiling voor deze flessen
    gekoppeld aan de Bierhappening.
     ga eens kijken op

    http://www.belgiumfinestbeers.com/beers/NL/P9.html
    en waag een bod.  Wie weet is een van die flessen van jou?

    Meer informatie over dit komende fantastisch evenement
    kan u terugvinden op de website van de
    Waregemse Bierfanaten op
    http://www.wbf.be/

    Tot in Waregem!!!




    08-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Zythos Bierfestival 2008 - Sint-Niklaas

    Het Zythos Bierfestival 2008 - Sint-Niklaas





    De stad Sint-Niklaas stond het  weekend van  1 en 2 maart weer volop in de belangstelling.
    Zowat 10.000 bierliefhebbers uit onder meer Amerika, Engeland, Duitsland, Canada, Frankrijk Italië, Nederland, Zweden en natuurlijk uit eigen land waren afgezakt om te komen proeven en te genieten van de Belgische Biercultuur op het 5de  Zythos Bierfestival editie 2008.

    In de Stadsfeestzalen stonden over twee eilanden verdeeld, maar liefst 56 bierstandjes bemand door een 60-tal brouwerijen broederlijk naast mekaar.  
    De bezoekers hadden een keus over een tweehonderdtal bieren.
    Alle Belgische biersoorten waren vertegenwoordigd. Trappisten, Oude geuze, Abdijbieren,
    Oud bruin, Speciale Belge enz…
    Keuze genoeg om iedereen tevreden te stellen.

    Het Zythos Bierfestival mag toch een van de beste
    drie bierfestivals ter wereld beschouwd worden.




    Ingang van de stadsfeestzalen




    Stuwende kracht achter dit groots Zythos bierevenement is de
    sympathieke Linda Van Loo.
    Samen met haar festivalteam en de 150 losse medewerkers maakte ze er weer
    één grote bierhappening van.

    Linda & Co.  Een dikke proficiat!





    Een 10.000 bierliefhebbers konden twee dagen
    genieten van een tweehonderdtal verschillende kwaliteitsvolle
    Belgische bieren.






    Ook dit jaar weer opvallend veel jonge mensen.
    De jeugd heeft de weg terug gevonden naar verstandig consumeren.
    Geen breezers of alcopops, maar gezond en natuurlijk gerstenat.






    Vooraleer iets te proeven kun je best de 60 pagina's dikke
    Festivalbrochure ter hand nemen waar al de bieren in vermeld staan.



    56 standjes. Een kleurrijk spektakel.
    Met allemaal hetzelfde doel.  Hun eigen bieren aanprijzen.



    De stand van de Dolle Brouwers uit Esen.
    Chris Herteleer met enkele oerbierfans.





    De mooie stand van de nieuwe bierfirma 'Lupiline' uit Kuurne.







    Nee, dit is niet de Nacht van Exclusief!
    maar het lustrum Zythos Bierfestival met allemaal leuke mensen.






    Of toch de nacht...?
    Nee dit jonge koppel bewijst dat u bier kunt proeven met stijl.






    Sommige brouwers hadden een nieuw biertje bij.
    Zoals Brouwerij Boelens uit Belsele met zijn Balzello





    Daniel Lessire van Brasserie Millevertus
    schenkt uit een mooie beugelfles een nog jonge tripel.





    Bij andere brouwers moest u een wachtwoord zeggen
    om te kunnen proeven van hun nieuwe creatie.
    "Burning John" was het wachtwoord van brouwerij De Regenboog.





    Het Zythos Bierfestival is ook een ontmoetingplaats en een
    leuk weerzien van biervrienden over gans de wereld.
    Hier een Nederlands onderonsje.
    Dick en Wilma uit Eindhoven in gesprek met vrienden
    van brouwerij de 7de Hemel (NL).




    Drie Brusselaars
    Johan-Wanne-Madalijns voorzitter van de Lambiekstoempers
    met Bernard Leboucq en Yvan De Baets van de Zennebrouwerij.





    Drie jonge dolle brouwertjes met moeder Els.




    Voor nog 84 foto's klikt op deze mooie jonge
    Australische dame.



    Cheers !!!

    07-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF@alvinne


    Aandacht...Aandacht...Aandacht


    Op donderdag 28 en vrijdag 29 februari 2008 is de brouwerij
    (proeflokaal "Den Proefzolder" & onze kleine biershop "Den Bierzolder")
    open van 16 u tot ...

    Je zal er uiteraard een aantal van onze eigen bieren kunnen proeven oa
    Alvinne Oud Bruin en Podge BI Stout van 't vat,
    de nieuwe Alvinne Extra Restyled (ook aanwezig op ZBF), Gaspar en Tripel.

    Maar er is meer. Je zal een degustatieplank kunnen bestellen met de volgende bieren
     (geen van de bieren zal op het ZBF te proeven zijn):
    - Rodenbach Vin de Céreal
    - Westvleteren 12
    - Pannepot Grand Réserva
    - Podge BI Stout Oak Aged & blended

    We krijgen sowieso een aantal buitenlandse bezoekers over de vloer,
    ook Bas en Hildegard van De Leyerth zullen aanwezig zijn.
    Zou je er ook graag bij zijn, geef me dan maar een seintje
    (kwestie van een beetje in te schatten hoeveel volk we mogen verwachten).

    Met schuimende biergroeten,

    Glenn c



    Wees eens eerlijk
    Zo’n uitnodiging sla je niet af


    Dus… trokken Voske en ik richting de Mellestraat in Heule
    om in goed gezelschap van al dat heerlijks te gaan genieten.

    Ik moet zeggen dat brouwerij Alvinne reeds een vertrouwd terrein is voor mij
    maar ik was vooral ontzettend benieuwd naar hun nieuw opgerichte biershop.
    De bedoeling van deze biershop is, om via uitwisseling met
    andere drankenhandels, brouwers enz..
    exclusieve bieren te kunnen aanbieden die u niet meteen
    kunt vinden in de normale drankenhandels.
    Ook niet Belgische bieren zullen later de rekken vullen.
    Dit prachtig initiatief kunnen we als bierliefhebbers alleen maar toejuichen.

    Door dat in het weekend het Zythos Bier Festival plaats vond
    waren veel buitenlanders al een weekje vroeger naar België
    afgezakt om van de Belgische Biercultuur te kunnen genieten.

    Zo kwamen Amerikanen, Engelsen, Italianen en natuurlijk Belgen
    maar al te graag op de uitnodiging van Alvinne af.



    Den Bierzolder




    Het assortiment Alvinnebieren netjes gerangschikt op Den Bierzolder.




    Trappistenbier Chimay, Easterbier en Cuvée van de Keizer jaargangen
    2000 - 2001 - 2003 waren ook te verkrijgen.
    Belgische bieren die u in de gewone drankenhandels niet tegenkomt.





    Op sommige momenten was het aardig druk op
    Den Bierzolder.
    De buitenlandse bierliefhebbers speciaal afgekomen om
    twee dagen later het Zythos Bierfestival in Sint Niklaas te bezoeken
    kochten bijna de hele voorraad op.
    Vooral het Trappistenbier van Westvleteren werd in een minimuum
    van tijd volledig uitverkocht.




    Ook de heerlijke Urthelbieren van Brouwerij De Leyerth
    vulden de rekken.
    De eerste prachtige editie van de Urthel Gazette lag voor het grijpen.






    De biershop zal elke vrijdag en zaterdag open zijn van 09.00u tot 14.00u
    Vanaf 16 maart zal er om de 14 dagen kunnen gedegusteerd worden.
    Ook zullen er in de toekomst proeverijen gehouden worden.
    De info zal te lezen vallen op de website van Alvinne.




    Den Proefzolder




    Op Den Proefzolder kon men verschillende degustatieplankjes proeven.
    Hier eentje met de Alvinnebiertjes : Oud Bruin, Podge Imperial Stout, Gaspar
    en de nieuwe Extra Restyled.




    De biertjes werden voor de gelegenheid zorgvuldig ingeschonken
    door Barman Kevin.



    Bas (Brouwerij de Leyerth) neemt een foto van
    Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia.
    Brouwster Hildegard kijkt lachend toe.



    Alvinnebrouwer Davy Spiesens in gesprek met
    toekomstige brouwer Luc Vermeersch.



    Mooi volk op Den Zolder.
    Van links naar rechts : Bas en Hildegarde (Brouwerij de Leyerth - Ruislede)
    Tom Peters van Monk Café uit Philadelphia,
    Jan en Veerle (brouwerij Lupiline) en carl Kins (SloCK bier)



    Voor de volledige fotoreportage
    klikt op onderstaande foto en u bent zo op
    Den Bier- en Den Proefzolder.
    Paché

    04-03-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queue de Charrue Blonde - 't Hof van Commerce in Stavele (WVl)

    STAVELE OF 'T WATERGAT (liedje)

    Kent gij de streek van God verkoren
    Effene vlakte, diep verschiet
    Wemelend veld waar 't gulden koren
    liefelijk zingt zijn ruischend lied

    Kent gij de streek van 't blonde Noorden
    't waait er en 't buist er 's Winters fel
    zoet zingt de wind zijn wild akkoorden
    't kind van de streek verstaat ze wel

    Kent gij de streek waar blijde stromen
    Mandel en Leie en IJzervliet
    kronkelend van de heuvelen komen
    vloeiende tusschen lis en riet

    Kent gij de streek waar 'k ben geboren
    waar dat ik kind en kersten werd
    Kent gij de klok en d'hoge toren
    mij alle twee zo dier aan 't hert




    't Hof van Commerce in Stavele.
    De tijd is hier blijven stil staan.
    Niets van 't varkentje gaat hier verloren



    Het café is gelegen naast de IJzer.

    ’t Hof Van Commerce

    In vroegere tijden was het gebruikelijk dat een caféhouder
    naast zijn horeca zaak ook fietsen herstelde.


    De Café-uitbater die tussen het tappen van twee pintjes ook het
     haar van zijn klanten knipte was in die tijd niet verwonderlijk.


    Veel herbergen combineerden wel vaker het aangename met het nuttige. 
    Herberg-bakkerij.  Herberg- beenhouwerij enz…
     
    De mannen gingen vroeger veel liever boodschappen doen dan nu.
     
    Wanneer ze bleven plakken aan de toog konden ze gemakkelijk 
    een smoes verzinnen dat er veel volk in de winkel stond.

    Nu moet je tevergeefs zoeken naar de herbergier
    die nog een dubbelambacht onder de pannen heeft.


    En toch ….!!!

    ’t Hof van Commerce in Stavele (W.Vl) is zo’n uitzondering.

    In de herberg is er een heuse beenhouwerij ingericht.



    Een beenhouwerij in een herberg. Waar vind u dat nog?


    Alle ouderwetse boerendelicatessen kunt u proeven
    aan het doorlopend buffet à volonté.

    U mag zo lang en zo veel degusteren tot u in feite niet meer kunt.

    In het authentieke kader met een streekbiertje
    uit het ruime assortiment sla je allicht meer achter de kiezen
    dan eigenlijk de bedoeling was.

    Maar wees gerust, niemand kijkt je daarop aan

     
     




    Alles van het varken, maar ook alles kunt u hier à volonté proeven.
    Wat u maar wil en zo veel u maar wil.



    Paul Vanholme komt uit een slagersgeslacht en zet de stiel voort.
    Hij heeft heel wat oude familierecepten bijgehouden.
    Iedere week maakt hij een vers Breugeliaans buffet met varkensvlees klaar
    zonder daarbij gebruik te maken van bewaarstoffen of smaakversterkers.
    Al dat heerlijks, van snuit tot staart, staat uitgestald
    in een beenhouwerijtje dat deel uitmaakt van het 150 jaar oude dorpscafé.




    De Herberg bevat verschillende ruimtes.
    De ene al meer verbazend dan de andere.


     
     
    Veel, veel details.
    U heeft ogen te kort om alles te observeren.




    De oude toog




    Voske en ik dronken bij het buffet een
    Queue de Charrue Blonde van 9% Alc. Vol.

    Queue de Charrue is eigenlijk het huisbier van drankenhandel
    Vanuxeem uit Ploegsteert.
    Er bestaan " soorten
    Queue de Charrue
    De Blonde die gebrouwen wordt bij Bios uit Ertvelde
    De Bruine gebrouwen bij Verhaeghe uit Vichte
    en de Amber gebrouwen bij Du Bocq uit Purnode




    Queue de Charrue Blonde – 9% Alc. Vol.

    Brouwerij Bios – Ertvelde

     

    Goudblond bier – licht wazig
    Weinig schuim (te koud geserveerd)
     


    De neus laat ons lichte alcoholprikkels opsnuiven.
    De aroma’s zijn die van een zoete likeur. (eau de vie op basis van fruit)
    rode sinaasappelsienen

     

    De eerste smaak is zoet
    warme alcoholtoetsjes fleuren onze smaakpapillen op
    daarna zoet fruitig
    de alcohol overheerst
    U proeft onmiddellijk dat u een  zwaar biertje degusteerd.

    Het is eerder een aangenaam
    dessertbiertje dan een bier om bij het eten te drinken.




    Queue de Charrue Blonde uit Ploegsteert geschonken in Stavele
    en gebrouwen in Ertvelde.




    Lekker degustatie biertje om na te genieten na een stevige maaltijd.




    En iedereen at maar door........tot ???

    29-02-2008 om 22:35 geschreven door William Roelens


    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betchard Blonde - Bière de Tubize.

    Het biertje “Betchard Blonde” is toch al een paar jaar op de markt.
    Eerst werd het gebrouwen door de
    Zennebrouwerij uit Sint-Pieters-Leeuw.
    Momenteel door De Proefbrouwerij uit Lochristi.

    Maar heel lang zal dit niet meer duren.
    Binnenkort zal het bier uit de brouwketels vloeien van
    ‘Brasserie de Tubize’.

    Deze toekomstige brouwerij is eigendom van Jean Rodriguez.
    Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant ‘In
    ’t Spinnekopke’ gelegen
    op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur)
    te Brussel.
    Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.




    Een smaakvol moutig biertje.


    Betchard Blonde – Bière de Tubize – 5,5% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij  – Lochristi.

    Blond van kleur met een fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling.

    De neus is zeer moutig

    De smaak is eerst ietsje neutraal.
    Na een tijdje neemt een zoete karamelsmaak de bovenhand.
    Het heeft zelfs iets aromatisch. Licht volmondig
    Wel heel smaakvol, voor een biertje van 5,5% Alc.

    Goed gebrouwen bier maar heeft toch ietsje te weinig bitterheid
    om als een aperitiefbiertje door te gaan.
    Maar dit is waarschijnlijk ook niet de bedoeling.
    Het bier is eerder gebrouwen voor jan en alleman.

    Ik denk dat dit bier aardig te combineren valt
    met enkele streekgerechten van ‘t Spinnekopke





    Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize,
    Hij komt uit het œuvre van Jules Leclerc.
    "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals.
    Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd
    van de lokale artiesten.


    Ook het wapenschild en een silhouet van de kerk van Tubize zijn te zien op het etiket.
    Deze werd ontworpen door Louis-Michel Carpentier.


    Naar 't Spinnekopke

    25-02-2008 om 23:44 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!