Niets speciaal, maar wel een goed gebrouwen biertje
voor de toeristen die in de regio verblijven.
De eerste steen van de kerk werd gelegd door de bisschop op 3 september 1877, maar de bouwwerken van het klooster waren al in mei 1877 aangevat door ondernemer Victor Ernotte, naar de plannen van de Nederlandse architect Cuypers. Op 8 september 1899 werd de kerk, in Nederlands gotische stijl, ingewijd door Monseigneur Doutreloux. In 1928, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de stichting kreeg de kerk de eretitel basilica minor. In mei 1940 werd Chèvremont gebombardeerd. Het transept van de zuidkant, het grote altaar en de orgels werden verwoest.
Alvinne Folklorebier op Wereldfolklorefestival Izegem - Alvinne Zomerreportage 1
Alvinne Folklorebier op het Wereldfolklorefestival te Izegem.
Van 2 tot 7 juli 2009 vond in Izegem (W-Vl) het 21ste Wereldfolklorefestival plaats.
Het Wereldfolklorefestival is een begrip geworden in Vlaanderen.
De organisatoren haalden met Bolivia, Ierland, Rusland, Spaans Baskenland, Turkije, Zuid-Afrika en Swazilandterug de hele wereld in huis. Dit festival vind maar om de twee jaar plaats.
Picobrouwerij Alvinne nodigde de crew van het PreZBF uit om samen met hen als VIP het hele gebeuren van op de eerste plaats mee te maken. En ook om in première Het Folklorebier te proeven.
De grote festivaltent waar een 1250 toeschouwers kunnen plaats nemen. is het kloppend hart van het Wereldfolklorefestival.
Ook het folklorebier werd voor het eerst in Izegem geïntroduceerd.
Een nieuw biertje gebrouwen in de ketels van Picobrouwerij Alvinne.
Het is een blond (doordrink)biertje van 6 vol%, gebrouwen met Amerikaanse en Continentale hoppen. Aangenaam bitter.
Er werd voorlopig 1500 liter van gebrouwen.
Na het festival bleven er nog amper 3 vaatjes van 30 liter meer over!
Ook deze vriendelijke Bask van de groep "Andra Mari" Galdako (Spaans Baskenland) vond het biertje heel lekker.
Uiteraard palmde het Folklorebier tijdens de receptie en het koud buffet onze tafel in.
Enkele foto's van het kleurrijk spektakel in de tent. Op de foto's Turkije, Ierland, Zuid-Afrika en Swaziland
Ook buiten op het terein waren diverse optredens.
Jonge promotors van het folklorebiertje.
Xavier Van Honsebrouck zaakvoerder van De Castle Brewery in Ingelmunster vond het een super dorstlesser. De mooie bitterheid op het einde vond hij schitterend.
Publiciteit voor het Folklorebier Net toen ik wou afdrukken sprong Jeffrey Castelein naast deze Boliviaanse schone.
Er vond op het festivalterrein een folkloremarkt plaats. En kijk wie daar met een standje stond! Piet Salomez van brouwerij 'Het Alternatief''. Glenn, David en ik degusteerden er een Eerwaarde Pater.
De Eerwaarde Pater is nu in 75cl flessen verkrijgbaar en ze zijn voorzien van een fraaie wikkel.
Alvinne Folklorebier van de fles - 6% Brouwerij Alvinne - Heule
Blond bier met een dikke witte schuimkraag. Het schuim is mooi wandklevig.
Het aroma is aangenaam fruitig.en een tikkeltje kruidig afkomstig van de Chinook hop.
De eerste smaak is fris. Fruitige toetsen (peer) op een drager van mout. Op de achtergrond zorgt de fijne bitterheid voor voldoende evenwicht. De afdronk is mooi bitter. Kortom : Een heel lekkere Wereldse dorstlesser.
In het havenstadje Lekeito in Baskenland is daar elk jaar begin september het bekende ganzentrekken of ook wel Antzer Eguna, de Dag van de Gans genoemd.
Mijn dag van de gans zag er volledig anders uit.
Nadat ik het leuke streekbiercafé De Gans in Huise bezocht had ( lees hier ) leiden mijn wegen gedachteloos naar een ander locatie met eveneens een naam van een bepaald soort pluimvee
nl. brouwerij St. Canarus in Gottem nabij Deinze.
Toeval? ja en neen. Ik was toch in de regio en had vroeger eens aan Piet Meirhaege uitbater en brouwer van St. Canarus beloofd dat ik in zijn zaak zou binnenwippen als de kans zich eens aanbood.
Nu een beter gelegenheid kon zich niet voordoen. Na eerst een lekker slaatje van scampis gegeten te hebben op het terras van restaurant-tearoom Het Genoegen in Deinze
(ze hadden er geen Canard Orange)
Trok ik naar het dorp aan de Leie.
Dank zij Micheline de onbekende dame met zoetgevooisde stem uit mijn GPS vond ik probleemloos het kleine brouwerijtje gelegen juist naast de Sint-Martinus-en Eutropiuskerk.
Het was er behoorlijk druk door fietsende medemensen die in het lokaal een drankstop hadden.
Eerst een paar foto's genomen alvorens de Maagd van Gottem te proeven die Piet al had uitgeschonken. .
De Maagd van Gottem is een heel speciaal biertje die u in feite enkel en alleen maar in de brouwerij kunt drinken.
In elk flesje zit er een hopbel. Deze wordt er flesje per flesje handmatig ingebracht.
Een tijdrovende bezigheid zodat grote hoeveelheden bier quasi onmogelijk zijn om het te verwezenlijken.
Ook staan er geen etiketten op de flesjes.
Bij het ontkurken van de fles gebeurt er niets. Maar van zodra u op het flesje tikt spuit het hoppebelletje als een soort gushing met het schuimend bier zó het flesje uit.
Bij het schuim ligt de uitgespoten hopbel.
De Maagd van Gottem 6,5% Alc.Vol.
Amberkleurig biertje met witte schuimkraag.
Het aroma is vrij moutig
Hoppige harde toetsen
Ook kruidige prikkels
Het bier smaakt nogal kruidig ruw hoppig (wrang)
Appeltoetsen
Bittere afdronk
Complex biertje met dry hopping in de fles
Enkele foto's van de huisbrouwerij juist achter het proeflokaal
Op de bierlijst stond helemaal onderaan een biertje die ik niet kende. De Lustige Velomaker.
Toen ik aan Piet vroeg welke bier "Een Lustige Velomaker" wel was schonk hij onmiddellijk er eentje uit om te proeven. Zo is Piet nu eenmaal. Een brouwer op zijn plaats.
De Lustige Velomaker 8% Alc.Vol.
Donker amberkleurig bier met rode schijn.
Beige schuimkraag
Aroma is hoofdzakelijk karamel
Met een lichte aangename licht zurige geur.
De smaak is Karamel
Met lichtzurige toetsen
Er is ook een lichte hopbitterheid te proeven.
Het bier smaakt zoet zurig en is wel dorstlessend
Het heeft een droge afdronk.
De smaak van Potteloereke is te proeven.
Een (mislukt?) experimentje van Piet.
Met de vraag waarom het biertje De Lustige Velomaker noemt?
Komt omdat enkel de velomaker het graag drinkt!
Neen, het bier is best drinkbaar en nog lekker ook.
Heel wat mensen traden in het voetspoor van de velomaker. Tenzij dat ze allen familie waren?
Bij gebrek aan de originele glazen door de talrijke opkomst van fietsend Vlaanderen werd de Lustige Velomaker maar in andere glazen uit geschonken.
Net zoals in de Gans wemelt het hier van pluimvee. Geen ganzen ditmaal maar eenden met stamboom.
Tenslotte schonk Piet nog zijn vlaggenschip Sint Canarus Tripel voor mij uit.
Sint Canarus Tripel 7,5% Alc.Vol.
Goudblond biertje met witte schuimkraag
Geuren van sinaasappelschil
Kruidig
Zelfs een prikje brood
Een smakelijk bier
Moutig zoet
Met een lichte warme alcoholtoets
Kruidig
Hier ook de smaak van patisserie
Een lekker goed gebrouwen biertje
Volledig in balans.
Dit bier wordt op grotere schaal gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi
Voor wie het bier op zijn gemak thuis wil degusteren is er in het lokaal een kleine shop voorzien waar u het bier aan kunt kopen. Niet enkel bier maar ook streekproducten klaar gemaakt met bier liggen op u te wachten.
Naast bovenstaande bieren kunt u in het gezellige degustatielokaal ook een Potteloereke (gebrouwen voor de Meigemse Pottenbakkerij 't Hoveke) en een Willy Kriegelbier (Een stripfiguur in het boek 'De Zusje Kriegel' van Marc De Bel) proeven.
Huisbrouwerij Sint Canarus
De grootste brouwerij van Deinze tot Gent, is één van de kleinste brouwerijtjes ter wereld. Klein maar fijn.
De lichte bitterheid in de achtergrond maakt een mooi evenwicht
De zoete smaak stoort in tegenstelling tot sommige andere bieren totaal niet.
Lekker biertje maar nog ietsje te zoet voor mij
In 1982 bracht brouwerij Keersmaekers uit Oud-Turnhout (ondertussen verhuisd naar Turnhout) bieren van hoge gisting onder de naam Corsendonk op de markt. Dit gebeurde op vraag van en met de steun van de Oud-Turnhoutse VVV. Deze bieren worden evenwel niet in Oud-Turnhout gebrouwen, maar onder andere in de Brasserie Du Bocq in Purnode, deelgemeente van Yvoir.
In oktober 2004 werd het seizoensbier Corsendonk Christmas Ale door het Amerikaanse Celebrator Beer News uitgeroepen tot beste kerstbier.
Het bestaat slechts uit drie kleine kamertjes maar
Het bezit twee charmante uitbaters Hein en Ingrid.
Het heeft de naam "gespecialiseerd bierhuis" gekregen
vanwege hun bierkaart (nou ja bierkaart zeg maar verschillende kaartjes)
die meer dan 350 streekbieren bevatten.
In feite is het dus een groots cafeetje met drie kleine bruine kamertjes.
De Gans in Huise is niet alleen een biercafé. Maar ook een eet-en pannenkoekenhuisje.
Aan onderstaande foto's bemerkt je meteen waarom het café "De Gans" noemt.
Het is er verbazend stil ondanks de aanwezigheid van honderden ganzen. Groot en klein. Ze zijn overal aanwezig.
Opgelet, hier waak ik?
Bij het binnenkomen voelt u zich hier onmiddellijk thuis. Dit door de warme ontvangst van waardin Ingrid.
Het is nog vroeg maar enkele stamgasten zijn al aanwezig. In deze herberg is converseren een belangrijke activiteit. Bier is hier veelal het hoofdonderwerp.
Ook bierpubliciteit is overal aanwezig. Jong en oude bierreclameborden hangen door elkaar. Orval speelt een belangrijke plaats in De Gans. Ook zij zijn dit jaar weer Orvalambassadeur.
De open haard speelt tijdens de winter een belangrijke rol.
Een Trappist Chimay Rood wordt in zijn origineel glas geschonken,
Terzelfder tijd wordt de punt van een pook in de open haard opgewarmd.
Als hij gloeiend heet is wordt hij in het schuim van het Chimaybier gestoken.
De suikers aanwezig in het schuim beginnen dan te karameliseren en laten u een
zoete karamelgeur ruiken. Het schuim is warm en het bier blijft koud.
Al meer dan 20 jaar houden Hein en Ingrid met liefde voor het bier en de stamgasten dit leuke aangename cafeetje open. Praten met-en zitten bij hun clienteel doen ze met veel plezier.
Buiten is er een leuk terras en een afgesloten kinderspeeltuintje
Dit zijn nu de bierkaarten. Er is een kaartje voor Blonde bieren, bruine bieren Trappisten, Geuzen enz....
Ik koos voor een Stropken. Een bier genoemd naar de Gentse Stroppendragers (bijnaam voor de Gentenaars)
Stropken wordt speciaal gebrouwen voor café De Hopduivel te Gent.
Het was hun eersteling. Het bier heeft in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan, Het werd eerst gebrouwen in de eigen brouwerij Hopduivel.
Toen de brouwerij ophield te bestaan verhuisde het naar Het Hamerken in Brugge.
Gaandeweg werden er steeds minder kruiden in het Stropken gebruikt en werd het brouwen toevertrouwd aan Michel Slaghmuylder van de gelijknamige brouwerij. Einde jaren tachtig verhuisde de productie naar brouwerij Van Steenberghe.
Wanneer u café De Gans verlaat ziet u dit mooie landschap. Ideaal om er te fietsen en/of te wandelen Huise is een deelgemeente van Zingem (Oost-Vlaanderen) is vooral een landbouwdorp. Het dorp ligt op een heuvelrug.
Cafe 'De Gans'. Een leuke herberg die u zeker moet bezoeken wanneer u in de streek bent. Een absolute aanrader.
Geroen en Ik hebben het flesje Extra Time gevonden in de bierloods van onze goede vriend Vavas te Adegem tijdens een van onze vele omzwervingen door het Belgisch Bierlandschap.
Extra Time wordt gebrouwen voor het Cafe de la Place in Battice (Herve Provincie Luik)
Het zou om een etiketbiertje van het Hert Vijlener Bosbier gaan.
De microbrouwerij "Grain d'Orge" ligt in het dorpje Hombourg en is gespecialiseerd in de productie van exclusieve bieren. De huisbieren zijn de "Brice" en de "Joup", evenals een witbier "Canaille" genaamd. De artisanale brouwer verwelkomt u persoonlijk en laat u kennismaken met zijn passie: bezoek aan de productieruimte en proeverij van smakelijke bieren.
Zaterdag 4 juli stelde de Proefzolder een 4th of July plankje voor.Zeg maar een Amerikaans plankje.
Vooraleer we aan het zwaardere werk begonnen maakten we eerst kennis met het Folklorebier. Folklorebier is een nieuw biertje speciaal gebrouwen door Alvinne voor het Wereldfolklorefestival van Izegem
Folklorebier wordt later in een ander fotoreportage voorgesteld
Independence Day, onafhankelijkheidsdag (The 4th of July) is in de Verenigde Staten van Amerika een nationale feestdag ter viering van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. In deze verklaring werd de onafhankelijkheid van de VS tegenover het koninkrijk Groot-Brittannië bevestigd.
The Fourth of July wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke en privégelegenheden ter viering van de historie en tradities van de VS. Op de proefzolder ging het die dag niet zo groots aan toe maar de Alvinne brothers hadden toch een indrukwekkend plankje samengesteld met 5 bieren uit het land van Uncle Sam.
Southern Tier Gemini Port Brewing Old Viscosity Port Brewing Wipe-out IPA Alesmith Yulesmith Holiday Ale (winter) Lost Abbey Serpents Stout
Lost Abbey Serpents Stout 11% Alc.Vol. Lost Abbay - San Marcos California
Donkerbruin tot zwart bier met beige schuimrand
Het aroma ruikt naar geroosterde koffie Prikkeltjes van zoethout Toetsen van alcohol
De smaak is koffie Zwarte chocolade Toetsen van pruimen textuur is vetjes De alcohol is aanwezig zonder zich op te dringen Droge afdronk
Heel lekker bier
Port Brewing Wipe-out IPA 7% Alc.Vol. Port Brewing Co - San Marcos California
Oranje biertje met witte schuimrand
Het biertje heeft een florale neus Citrus speelt hier de hoofdrol
De eerste smaak is die van Karamelmout Hier ook de aanwezigheid van een exotisch fruitmandje De smaak is in evenwicht met de lekkere constante bitterheid (78 EBU). Droge afdronk
Heel lekkere IPA waar 5 diverse hoppen smaak en aroma bepalen.
Kris Langouche uit Poperinge proeft de Amerikaanse biertjes. Kris volgt momenteel de brouwerijschool in Gent. De bedoeling is om later met een eigen brouwerij te starten.
Port Brewing Old Viscosity 10% Alc.Vol Port Brewing Co. - San Marcos California
Donker bier (Zwart) met beige schuimrand
Het bier heeft een alcoholaroma
De smaak is overweldigend Cacao koffie Gebrande mout Vanille Een alcoholtoetsje Mooi mondgevoel
De neus bied ons aromas van sinaas, Mango Floriaal
Hetzelfde fruit vind men ook in de smaak terug De body is licht Hoppig Zoete karamel Het bier smaakt op sommige momenten als warme wort. Een mooie bitterheid op het einde.
Deze Holiday Ale is een seizoensbier Er bestaat ook en zomer ale De versie van de Winter ale is meer moutachtig, evenwichtiger, en donkerder in kleur dan de zomerversie. De zomerversie zou nog hoppiger zijn. Een dubbele IPA.
Nota van de samenstellers van het plankje : Al jaren is het Amerikaans bierlandschap aan een opmars bezig. Zij die denken dat ze dit vooral doen door het Belgisch bier te kopiëren vergissen zich schromelijk. Een aantal brouwerijen steken er met kop en schouders boven uit. Hoewel het een hele opgave is om deze bieren te bemachtigen en deze niet echt goedkoop zijn, vinden we dat elke échte bierliefhebber enkele van deze bieren moet geproefd hebben.
Zoals u kunt zien zijn het geen lichte biertjes (behalve de Port Brewing Wipe-out IPA). Het zijn allemaal stuk voor stuk heerlijke degustatiebieren waar diverse hoppen de hoofdrol opeisen. Hoppen die toch ietsje anders gaan smaken (kaasachtig) door de ouderdom van het bier vooraleer het zijn plaats in België bereikt (Hoe kan het ook anders!). Sommige bieren zijn nu al zo lekker.Vers en ter plaatse gedronken moeten het hemelse brouwsels zijn.
De bovenvermelde bieren kunnen aangekocht worden (zolang de voorraad strekt) in de biershop van Den Proefzolder.
Twee proevers
Michel Libert en Philippe De Ridder
Ook deze keer verwende chef Glenn ons met een heerlijk hapje, een gepocheerd stukje vis met een sausje van verse tuinkruiden.
Van 26 tot en met 28 juni 2009 jl. werd de Groenplaats in Antwerpen weer ingenomen door de bierstandjes van het Bierpassieweekend,
Ditmaal geen doorlopende tent.Nee ieder aanwezige brouwerij had er zijn eigen tent.
Gemakkelijker, vlotter en minder warm.
Het Bierpassieweekend vond reeds voor de tiende maal plaats. Een jubileumuitgave dus.
De Hr. Ben Vinken bezieler van het weekend en tevens auteur van het bekende driemaandelijks biertijdschrift Bierpassiemagazine begon in 1999 met zijn festival in de Oude Beurs. Na drie jaar verhuisde het hele gebeuren naar de Waagnatie vlakbij De Schelde. Nu staan de tenten voor de vierde maal opgesteld op de Groenplaats onder de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Hiltonhotel.
Wij spoorden al op vrijdagavond naar Antwerpen. Niet dat we bang waren dat er de volgende dagen geen bier meer zou zijn.
Maar het weekend had voor mij nog meer in petto. Bierproeven is een lastige job.
40 brouwerijen stelden meer dan 200 bieren voor. Het opzet van dit festival is u een overzicht te laten proeven van onze beste bieren, en bier de plaats te geven die het verdient: een complexe drank die aromatisch, sensueel, natuurlijk is en de tijdloze vrucht van een kunst die teruggaat tot de oudheid. Aldus de beschrijving op de website van Bierpassie
Na de aankoop van een proefglas en enkele bierjetons begaven we ons eerst naar de tent van 'De Biersommelier'. Bij de mooie sympathieke dochter van Ben Vinken vind u altijd iets nieuws. Nu ook weer.
Van de drie flessen in de gekoelde ijsemmer viel mijn oog op de Tempelier en de Saison van Brasserie St.Feuillien. Avec les Bon Voeux van Dupont is bij mij een jaarlijkse apeitief op Kerst-en Nieuwjaar.
Saison From St.Feuillien. - 6,5%Alc.Vol.
Goudblond biertje
Moutige neus
Zoete aanzet
Karamel met fruitige toetsen (citrus)
Nogal aromatisch In de achtergrond een lichte bitterheid.
Ik had hem toch liever ietsje bitterder gehad. Maar al bij al een lekker bier
Ook nieuw was Tempelier - 6%Alc.Vol
gebrouwen door brasserie Du Bock voor bierfirma Corsendonk
Tempelier werd gelanceerd naar aanleiding van het 150-jarige bestaan van Oud-Turnhout.
Helder koperkleurig bier
Met beige schuimkraag.
De neus is karamelmoutig
Fruitig
De smaak is zacht moutig
Karamel is sterk aanwezig
Toch komen er bittere toetsen evenwicht brengen
Een droge afdronk
Ik denk dat het bier succes zal kennen.
Bij Bavik eventjes stoppen bij de mooie goedlachse Gina Legein en ook om een lekkere Petrus Aged Pale te degusteren. Bavik zal aanwezig zijn op het Karakterbierfestival van HOP
Ze lijken op elkaar maar zijn geen broers. Maar ze delen wel dezelfde passie. (Bierpassie) Dominique Van Den Bogaert (De Koninck) en Hans Depypere (St.Bernardus)
Ter gelegenheid van de geboorte van Kai-Mook (het veelbesproken olifantje) heeft de Antwerpse brouwerij De Koninck ook een speciaal bier bedacht voor de babyborrel. K Rosé is een fruitig biertje, die geserveerd wordt met een aardbei op de rand van het glas.
K-rosé 5% Alc.Vol is een fruitbier met aromas van bosbessen en krieken. Het is een nieuw biertje
Het is niet zo zoet als ik had verwacht.
Het kan best als een aperitiefje doorgaan. De aardbei hoeft voor mij niet.
Ook aanwezig was de Franse brouwerij Fleurac uit Ydes.
Ik had al kennis kunnen maken met de bieren van deze brouwerij op het Festival de la biere Franco-Belge Komen. Ditmaal dronk ik een Rouge de Fleurac.
Een donkeramber biertje van 6%Alc.Vol.
Het biertje heeft een fruitige neus en is een beetje geparfumeerd.
De smaak van pompelmoes komt naar boven
Een lichte bitterheid in de achtergrond
Het bier is nog niet evenwichtig genoeg
Er moet toch nog aan gesleuteld worden.
In navolging van de Achouffemutsen komen de Brugse Zotte mutsen opdagen. Redden wie zich redden kan.
John Barrez (links) is nu de nieuwe vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq voor Vlaanderen.
Hij staat naast Olivier Degehet verkoopsdirecteur van de Brasserie. We dronken er Gauloise uit de traditionele glazen Brouwerij Du Bocq zal aanwezig zijn op het Karakterbierfestival van HOP
De charmante Sylvie Deschrevel bemande de stand van Du Bocq
Ze doet ook rondleidingen in de brouwerij. De kans is groot dat ze aanwezig zal zijn op het Karakterbierfestival van HOP op zaterdag 26 september te Bissegem. Ik kijker al naar uit!
Martin de Keulenaere achter de tapkraan bij brouwerij Huyghe. Hij neemt zijn taak ernstig.
Een rasechte sinjoor toost op Bierpassie in zijn stad.
Voor vermaak werd ook gezorgd: tegen de avond trad de Dixieland Street Band op.
Jessenhofke, nu in flessen van 150 cl
Ik ben eventjes in de huid van een Paparazzi gekropen.
en enkele Celebs uit de bierwereld digitaal vastgelegd.
Anne-Catherine Dilewyns (Vicaris) en Christel Putzeys (Jessenhofke) flaneren langs de biertenten.
Een ander zicht op het Bierpassieweekend. De bierentoren steekt er majestueus bovenuit.
Nee, we hadden niet te veel gedronken. Een levend standbeeld aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal deed ons toch eventjes twijfelen.
Zoals bij elke fotoreportage van een bierfestival is er altijd een mooie dame bereid om mijn verslag af te sluiten met een welgemeend Santé en tot volgend jaar. Ditmaal is de eer aan Melissa Rubens vriendin van bierlover Daan Put.
Gisteren op gepaste wijze met vrienden bierproevers de Vlaamse feestag op Den Proefzolder gevierd met (hoe kan het ook ander) een Vlaams bierplankje (verslag volgt).
Vandaag heb ik het iets rustiger aangepakt met een fotoverslagje over het meest strafste café van Kemmel. Kijk en geniet.
Het Labyrint
Wie kent er niet de Kemmelberg?Het jaarlijks decor voor duizenden wielerfans en
een kruistocht voor de wielrenners.
De Kemmelberg in al zijn schoonheid.
Kemmel is niet alleen gekend voor het wielergebeuren maar andere evenementen maken van dit dorp een toeristische plaats. Denk maar aan de Zoetemarkt, de jaarlijkse terugkerende rommelmarkt (de grootste van West-Vlaanderen) enz
Kemmel is Ideaal om er een dagje door te brengen. Met zijn groen marktplein en kiosk, zijn prachtige omgeving en een aantal gezellige cafeetjes kunstzinnig, ludiek en origineel beschikt het over heel wat toeristische troeven.
Smulcafé 'Het Labyrint' is er een van.
Het Labyrint bevind zich in de schaduw van de 16de eeuwse Sint-Laurentiuskerk...
... en juist aan het marktpleintje, genaamd de Dries. Het plein is omringd door oude kastanjebomen en op de Dries staat ook een oude kiosk.
Het Labyrint valt meteen op door zijn halfronde ramen.
Wanneer men het café betreed komt men in een heel andere wereld. U bent er toch al een heel tijdje vooraleer u alles hebt kunnen observeren. Allerhande Christusbeelden, fietsplaten en andere prullaria sieren het café. Op de tafels allerhande volkspelen. Domino, lotto, kotje leggen, paardjesspel, vier op één rij, deurtje open - deurtje toe, een tolspelletje, een toptafel, een bollebak en nog veel meer.
Op de binnenkoer van Het Labyrint is er ook een gezellig terras. U kan er terecht voor een spelletje dammen op een reuzendamspel. Ook een partijtje bollen in een overdekte bolletra behoort tot de mogelijkheden. Met afgeplatte bollen probeer je het dichtst het pluimpje te benaderen of knal je het werk van de tegenpartij uit de weg. Groepen kunnen in deze edele kunst van het trabolspel ingewijd worden.
In het pand naast Het Labyrint is een gezellige winkel ondergebracht. Naast toeristische informatie, streekdranken en streeksouvenirs is er een grote keuze, én voor ieders beurs, aan spellen en speelspullen. Naast de grotere stukken zoals blaasbiljart, hamertjesspel en sjoelbak zijn er : stelten, springtouwen, knikkers, domino, solitaire, tollen en tolspelletjes, blikken speelgoed, stokpaardjes, kogelspelletjes, rekkerspel, jojo's, vier op 'n rij, tafelkegelspel, trekvogels, neusringspelletjes, diabolo's, teerlingbakken, duwdiertjes, schommelpaardjes, ratels, puzzels, ganzenborden ... en nog veel meer.
Boven het café is er een interessante verzameling oude spelen te bezichtigen Ook zijn er soms tijdelijke tentoonstellingen van plaatselijk kunstenaars uit de omgeving. Deze ruimten zijn gratis te bezichtigen.
In het restaurantgedeelte valt er ook van alles te zien.
In Het Labyrint worden natuurlijk ook maag en lever in het oog gehouden. Streekgerechten en streekbieren hebben hier een ereplaats. Naast dagschotel, zondagschotel en een keuze aan de kaart is er mogelijkheid voor groepsmaaltijden en feestmenu's voor allerlei gelegenheden. Ook vegetariërs komen aan hun trekken.
Ik koos voor het Standevlees met kruidenkaas en ajuinaardappeltjes Als drank koos ik een Snoek Blond van brouwerij Bavik.
Standevlees is varkensgebraad gerookt en gemarineerd met een speciale kruidenkaas. Een typisch gerecht uit de streek. Ook Poperinge is gekend voor zijn Standevlees.
Een moutig pils parfum met fruitige prikkels Citrus
zoete smaak met fruitige toetsen en heel diep een lichte hopbitterheid. Een middelmatige body. Lekker biertje gebrouwen voor het Mout-en Brouwhuis De Snoek in Fortem Alveringem.
Het Labyrint werd in de wedstrijd van Vlaanderen Vakantieland
die op zoek gingen naar het strafste café van Vlaanderen.
Donker Augustijn het nieuwe kloosterbier van brouwerij Van Steenberge
Kerken, abdijen, kloosters hebben me altijd gefascineerd.
Niet dat ik zo overtuigend godsdienstig ben maar deze gebouwen getuigen van een rijk verleden.
De stilte en de rust die er heerst overvalt mij steeds. Een stilte die in schril contrast staat met de rest van onze lawaaierige bestaan.
Die stilte werd op dinsdag 30 juni evenwel doorbroken door de voorstelling van het nieuwe donker Augustijnenbier van brouwerij Van Steenberge.
Dat de voorstelling in het Augustijnen klooster van Gent plaatsvond is uiteraard geen toeval.
Het is niet alleen een prachtige locatie, maar sinds enkele jaren is de band met het klooster nog sterker aangehaald.
Voortaan gaat het Augustijnenbier onder de vlag van het Kloosterbier door het leven, een originele en vernieuwende profilering in de biersector. Bovendien is de authenticiteit een waarde die brouwerij Van Steenberge hoog in het vaandel draagt.
Respect voor het verleden maar met een blik naar de toekomst.
Voor eenmaal werden de kloostermuren maar al te graag voorzien van publiciteit die daar in normale omstandigheden niet thuishoort
We werden een uurtje eerder uitgenodigd in de bibliotheek van het klooster om in alle rust kennis te maken met de nieuwe telg in het Augustijnen gamma : de donkere Augustijn.
Het Gentse augustijnenklooster Sint-Stefanus is een van de best bewaarde kloosters van het land. U vindt er ook een indrukwekkende bibliotheek
We waren nog wat vroeg zodat we konden genieten van het prachtig interieur en de binnentuin van het klooster
De wieg van de augustijnen werd opgericht in 1296, toen de bisschop van Doornik deze predikers toestemming gaf een klooster te bouwen. De St.-Stefanuskerk is uitgegroeid tot een populair bedevaartsoord, waar mensen een luisterend oor vinden bij de Heilige Rita.
In mei 2001 werd met de restauratie van het klooster begonnen. Vijf fasen zijn voorzien om het hele kloostercomplex te herstellen.
Ondanks een brand die de kerk en het klooster verwoestte, bleef de internationaal gerenommeerde bibliotheek bewaard.
Links Paul Van Steenberge, midden commercieel directeur Jef Versele en Prior Pol De Wit stellen de nieuwe telg aan de genodigden voor.
Onder de genodigden Jef van Den Steen en Geroen Vansteenbrugge. Jef was na de voorstelling opgetogen. Als trappisten- en abdijkenner heb ik hier toch wat bijgeleerd over het Kloosterleven en zijn hiërarchie
Hoewel Van Steenberge zich profileert als de brouwer van hét Meetjeslandse bier, is het niet onlogisch dat de donkere augustijn in een Gents klooster werd voorgesteld. De paters Augustijnen brouwden sinds 1295 de blonde augustijn. In 1976 verwierf Van Steenberge het recept voor dat kwaliteitsbier van hoge gisting. Dat paradepaardje kreeg tien jaar geleden de augustijn grand cru als broertje en nu is het gamma nog uitgebreid met de donkere augustijn. 'Dat is een robijnrood bier van 7 graden met nagisting op de fles en met een licht zoete toets', liet commercieel directeur Jef Versele ons proeven.
De donkere Augustijn van 't vat met een vol flesje ernaast.
Na de voorstelling in de bibliotheek was er de voorstelling aan het grote publiek.
Nagenoeg 700 geïnviteerde woonden in het Gentse Augustijnenklooster de officiële voorstelling bij van dit nieuw bier uit Ertvelde.
'Met onze brouwerij zijn we te klein om groot te zijn en te groot om klein te zijn. Daarom hebben we in 2006 beslist om bewust ons uitgebreide gamma in te krimpen en het aanbod etiketbieren te beperken. We zijn ons meer gaan focussen op enkele vertrouwde merken: Augustijn, Piraat en Gulden Draak. Met Piraat en Gulden Draak gaan we vooral de exportmarkt op: we voeren dat uit naar maar liefst 38 landen, goed voor 70procent van onze productie. Weet je dat ze in Amerika onze bieren drinken?'
Onder de aanwezigen : Dries D Huyvetter, Luc Smekens en Geroen Vansteenbrugge
Voor mij geen pintje, geen wit wijntje maar een Augustijntje
Het duo Aardvark uit Sleidinge zorgde voor de muzikale noot en ambiance
Het akoestische duo Aardvark zingt in het Oost-Vlaamse dialect van Sleidinge, het Slejns, en schrijft songs die ergens tussen folk en Amerikaanse rootsmuziek zweven, al kun je het nooit helemaal vatten.
Vertegenwoordiger Gert Brouns zag dat het goed was.
Paul de Wit prior van de paters Augustijnen en oudere collega pater Mark 101 jaar oud genoten van de belangstelling.
In alle gangen was het kloosterbier aanwezig
De heer Carlos Gabriel, gids in het klooster genoot van de donkere Augustijn..
Op de foto commercieel directeur Jef Versele samen met de Heer Jan Sap directeur generaal van Unizo en Theresa Deroose echtgenote van De Hr Versele.
Brouwerij Van Steenberge wil van de Augustijn hét bier van het Meetjesland maken. Na dertig jaar werd het etiket en het glas compleet gerestyled op een zeer geslaagde manier en het is geen toeval dat de 'M' van 'Meetjesland, maak het mee' op de fles prijkt. Die verbondenheid met het Meetjesland legt de brouwerij geen windeieren: op amper een jaar tijd zijn er in de regio 35 nieuwe tappunten bij gekomen, waar Augustijn in de glazen stroomt.
De blonde Augustijn, volgens het aloude recept van de paters Augustijnen, bestaat sinds 1976. De Grand Cru kwam er tien jaar geleden en nu is het rijtje volledig met de donkere Augustijn, een robijnrood bier van 7 graden met nagist op de fles en met een lichte, zoetige toets. 'We hebben bewust voor een donker broertje gekozen in plaats van een nieuw merk te lanceren', zegt Versele. 'Vorig jaar op de Gentse Feesten organiseerden we enkele proefsessies met een ander donker bier en we merkten dat de vraag groot was. We wilden de liefhebber van het donkere bier terugwinnen van de concurrentie en we zagen dat het niet ging lukken met onze Gulden Draak of onze Bornem dubbel. Met de donkere Augustijn moet dat wél lukken.'
Prachtig etiket en glas. De donkere Augustijn in al zijn glorie. 7% Alc.Vol. Een prachtig balans tussen aroma, smaak en afdronk. De donkere Augustijn zorgt voor een meerwaarde aan de Augustijnbieren. Er staat dit biertje een mooie toekomst te wachten
De mooie sympathieke Theresa Deroose toost alvast op het succes van het bier.
Maar, weet je, eigenlijk verkopen ze bij Van Steenberge geen bier, ze verkopen traditie, passie, geschiedenis!'
Brouwerij Van Steenberge bedankt voor de uitnodiging en de fantastische voorstelling en ook BIERBLOG wenst het bier alle succes toe.
Na maanden van veel voorbereidingen en nog veel méér proeven zijn ze er : de twee bieren van de werkgroep Kern Ettelgem. Met het eeuwenlang door turfgravers en steenbakkers vormgegeven landschap van Pompje, Noordhoek en Paddegat in Oudenburg-Ettelgem als inspiratiebron, werden de twee bieren onlangs op de bevolking losgelaten. De bieren werden gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule. Samen met Alvinnebrouwer Davy Spiessens waren we bij de voorstelling in het landelijke Ettelgem dicht bij Oostende.
De voorstelling van beide bieren vond plaats op de hoeve Macarel. Een verkooppunt van hoeveproducten erkend door VLAM.
Hoeve Macarel is vooral bekend om zijn Hoeve-ijs. Het is de ideale stopplaats voor fietsers om te genieten van een welverdiend ijsje, maar dit is niet steeds zo geweest. Doordat vele gronden van het bedrijf in natuurgebied kwamen te liggen, werden Marc en Caroline in 2002 genoodzaakt een alternatief te zoeken.
Zo begonnen ze met hoevezuivel, het verwerken van melk tot ijs en was Macarel een feit
Het hele gezin werkt mee aan de bereiding en verkoop van hoeve-ijs verrijkt met CLA en Omega 3. Van Pasen tot oktober toveren Marc, Caroline en dochters Elke, Eline en Ellen de tuin om tot een sfeervol terras waar passanten kunnen genieten van hun zelfgemaakte producten.
Het aanbod is ruim: van hoeve-ijs in 15 verschillende smaken, tot verwenkoffie met zelf bereidde zoetigheden als advocaat, chocolademousse en speculoosmousse.
En als het iets meer mag zijn, kunnen de klanten ook proeven van vlees- en kaasplanken aangeboden met producten van lokale collega-hoeveproducenten.
Op bestelling maakt Macarel ook prachtige ijstaarten. Voor elk wat wils dus.
Nu zijn de twee Ettelgemse biertjes erbij gekomen.
Een reden te meer om eens een bezoekje te brengen aan de hoeve.
Werkgroep Kern Ettelgem in gesprek met brouwe Davy Spiessens Van links naar rechts : Marcel Marchand, Pieter Neyt, Christophe Heyman, Davy Spiessens en Peter Velle.
Ondertussen liep het erf aardig vol. Ook Johan De Jonghe (voorzitter) en Koen Debrabandere (bestuurslid) van de Oostendse Bierjutters en Roland Desnerck met echtgenote vervoegden de genodigden..
Gelegenheidspastoor August bracht eerst een novelle over Pieter Robs.
Een aandachtig publiek
Peter Velle had het over het verleden en de toekomst van Ettelgem. Met de actie Ettelgem Leeft wil de werkgroep vooral de deelname van de bewoners aan alles die georganiseerd wordt in het dorp stimuleren.
Daarna gaf brouwer Davy Spiessens uitleg over de beide bieren en toonde de juiste wijze om een bier in te schenken.
Dat het menens is met hun bier bewijst de werkgroep met deze prachtige kristalglazen. Honderden kilometer hebben ze gereden om deze schoonheden te gaan halen bij RC Ritzenhoff Cristal AG in het Duitse Marsberg
De Namen van de bieren werden zo op het glas gedrukt dat, wanneer u eender welk bier drinkt (Blond of donker) de naam van het betreffende bier altijd goed leesbaar is op het glas.
De mooie affiche die u moet uitnodigen om een biertje te degusteren.
Alle genodigden waren vol lof over de biertjes. Ook De Hr. Roland Desnerck, auteur van het Oostends woordenboek en vertaler van twee Kuifjesalbums in het Oostends was vol bewondering over de Briekebakker.
Vurig donkerblond als een "briek", gebakken uit polderklei door de steenbakkers van 't Paddegat en 't Pompje, in Ettelgem en Oudenburg. Deze tripel is ongefilterd, puur als het landschap, niet gepasteuriseerd en hergist op fles. Briekbakker heeft een kruidig en fruitig aroma met lichtmoutige toetsen. Het bier heeft een aangename milde bittere smaak en een lange afdronk, met een positieve smaakevolutie. Het moederbier = Alvinne Tripel.
Deze dames hadden het voor de Darinckdelver
De Darinckdelver (Turfgraver) 10,5% Alc.Vol. Brouwerij Alvinne - Heule
Zwart als "Darinck", de donkere turf van het Paddegat in Ettelgem. Darinckdelver is straf, ongefilterd, niet gepasteuriseerd en hergist op de fles. Het bier heeft een aroma van gebrande mouten en alcohol. Het heeft een lichtzoete aanhef en toetsen van koffie en chocolade. Er is een lange bitterdroge afdronk. Dit degustatiebiertje laat je gloeien als een turfvuurtje. Moederbier = Podge Belgian Stout.
Bij deze lieftallige dames zijn de smaken verdeeld.
Gezondheid en veel succes met beide bieren.
Info : Het bier is verkrijgbaar bij Hoeveijs Macarel in de Klemskerkestraat in Ettelgem.
Goudblond bier met een stevige witte fijne schuimkraag
Wandklevig.
Moutige neus met
Fruitige toetsen
De eerste slok laat ons meteen kennismaken
hoe bier eigenlijk moet smaken.
Een heel mooie hopbitterheid bestrijkt onze mond.
De Amerikaanse hop cascade doet hier voortreffelijk zijn werk
Lichte citrus prikkels.
De strakke bitterheid is altijd aanwezig.
Een droge afdronk en een mooie nabitterheid
Maken dit brouwsel een heerlijk gerstenat.
Misschien één kleine opmerking
Het smakenpallet mocht iets breder zijn.
Maar een topper is het in ieder geval.
(En het rijmt nog ook)
Met Kameraad Tripel brengen ze een bier op de markt die toch verschilt van een gewone tripel.
De bitterheid eist hier zijn rol op. Maar goed ook want er is een opmerkelijke remonte bezig wat
bittere bieren betreft. Laten we hopen dat het bierlandschap terug de weg heeft gevonden van vroeger. Als bierproeversvereniging hebben de Limburgse biervrienden met hun Kameraad Tripel in ieder geval het goede voorbeeld gegeven hoe een bier weer moet smaken.
.
. Het biertje werd in mei uitgeroepen tot 'Bier van de maand'. Daardoor stond het de hele maand mei op de kaart van een dertigtal Limburgse horecazaken.
Tim Webb en Het alternatieve Plankje op Den Proefzolder.
Tim Webb en Het Alternatieve Plankje op Den Proefzolder.
Tim Webb
Wie is Tim Webb eigenlijk?
Ik laat even het woord aan Carl Kins vriend van Tim Webb
Tim Webb proevend van een nieuw biertje. De naam...????
Tim Webb is een autoriteit op het vlak van Belgisch bier. Hij schrijft reeds sedert lang de bierbijbel "Good Beer Guide to Belgium", weliswaar in de Engelse taal waarin hij in detail zijn persoonlijke commentaar geeft op alle Belgische brouwerijen en bieren.
Daarbij spaart hij zijn lof maar ook zijn kritiek niet, waarbij tot uiting komt dat hij een erg scherpe en analytische smaak en geest heeft.
Een must voor alle rechtgeaarde bierliefhebbers.
Weet dat de meest recente editie net uit is, terwijl de vorige editie, die wel is vertaald in het Nederlands, onder meer te vinden is in de Slegte.
Glenn en Davy in gesprek met Tim Webb. Onderwerp : bier
Daarnaast is Tim ook uitgever van diverse andere bierboeken, zoals Bruges in 80 beers,
London in 80 beers (beiden van Chris Pollard, aka Podge), of Lambikland,
100 Belgian Beers to try before you die (beide laatste met o.m. Joris Pattyn), enz.
(Een foto van het boek komt weldra aan de zijkant van dit blog te staan).
Je ziet dat Tim van vele biermarkten thuis is en daardoor meer en meer gehoor
krijgt bij de brouwers zelf. (Carl Kins)
Ik heb Tim Webb voor het eerst ontmoet bij een handtekensessie van een van zijn boeken. Dit gebeurde op een bierfestival van de toen nog bestaande Consumentenvereniging OBP (Objectieve Bierproevers).
Sedert 2002 is OBP nu beter gekend onder de naam Zythos.
Ik was ook één van de velen die in Antwerpen aanschoof om het aangekochte boek te laten tekenen door deze Engelse Biergoeroe.
Ooit heeft hij eens een bezoekje gebracht aan het Karakterbierweekend van HOP.
Kortom een sympathieke praatgrage Brit die veel belangstelling toont voor Belgische websites en bierblogs. Hij is ook tevens abonnee van mijn wekelijkse nieuwsbrief "Het Hopnieuws".
Hij heeft mijn Bierblog ondertussen vermeld in zijn laatste boek Good Beer Guide to Belgium onder interessante Belgische bierlinks. Waarvoor dank natuurlijk. Ook enkele vrienden van mij werden niet vergeten. Filip Geers met zijn Engelstalige Belgian Beerboard http://belgianbeerboard.com/ en de Waalse website Bierebel : http://www.bierebel.com/
Het Alternatieve Plankje of Piets Plankje
Na al het buitenlands geweld waar we de voorbije Proefzaterdagen konden van genieten, zochten de Alvinne Brothers het deze keer wel heel dicht bij huis. Piet Salomez, die als gastbrouwer de installaties van Alvinne gebruikt om zijn eigen creaties te brouwen, vroeg aan Davy en Glenn of ze niet enkele van zijn nieuwe bieren en proefbrouwsels aan het kritisch Proefzolderpubliek wilden voorschotelen. Uiteraard waren ze daartoe bereid, kwaliteitscontrole draagt Alvinne immers hoog in het vaandel.
Piet stelde graag de volgende vier bieren aan ons voor:
Tatsevoet, nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem
Alternatief (nieuw recept, oa nieuwe gist)
Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc
Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd
Vooraleer we het Alternatief plankje konden proeven werden we door onze sympathieke Duitse biervriend Ulrich Kremer getrakteerd met een 3 Fonteinen Winter Geuze.
Amberkleurig biertje (door amber en Munichmout)
Met een witte schuimkraag
Zacht zuiver aroma
Zuurder in de smaak dan in de neus
licht renzig Droge afdronk
Een toegankelijke geuze
Piet's Plankje. Met van lnr : Alternatief - Tatsevoet - Eerste en tweede proefbrouwsel.
Alternatief - 5%Alc.Vol. (nieuw recept, oa nieuwe gist)
Geel blond wazig biertje met een lichte groene schijn Dikke witte schuimkraag
De neus is moutig Zacht aroma
De smaak is moutig
met een lichte bitterheid. Lichte fruitige prikkeltjes. Het heeft een droge afdronk Een klassiek goed gebrouwen brouwsel.
Tatsevoet - 6% Alc.Vol. nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.
De neus ruikt lekker moutig met een heel klein beetje alcoholwarmte
De eerste smaak is vrij moutig Rookachtige toetsjes licht zurige basis droge afdronk.
Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc
Donker koperachtig van kleur Gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt lichtjes naar alcohol. Fruitige toetsjes
De eerste slokjes maken het ons al aangenaam. Donker fruit Zoete bassis met alcohol toetsen Het bier laat meteen weten dat we met een zware tripel te doen hebben. Een lekkere Barley wine. Een smaakvol biertje
Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd
Donker biertje met een mooie beige schuimkraag.
De neus laat ons koffie ruiken. Ook een lichte geur van cacaopoeder is waarneembaar Alcoholtoetsen.
De smaak is raak. Koffie, chocolade gebrand en ietsje gerookt Zoete achtergrond Ook in de smaak proeven we cacao. Een mooie nabitterheid komt opzetten. Mijn lieveling van de vier.
Piet Salomez toost op zijn eigen plankje met collega's van zijn werk.
Carmen (uitbaatster van Het Duivels Paterke te Kortrijk) en vriend Wim
Ondertussen konden de aanwezigen proeven van nog een mengsel van Uli.
We laten de steker even aan het woord.
De Podgelambik werd gebotteld 8.9.2008 en is versneden met 3 Fonteinenlambik (80%), gebrouwen april 2007 en zeer jonge Lambik van Girardin (ca. 5%).
Het restsuikergehalte was tamelijk hoog, maar door weinig Podge toe te voegen was er niet zo veel meer suiker aanwezig om af te breken, dus geen gevaar voor gushing maar wel een fatsoenlijke schuimvorming.
Het stevig sprankelend bier geeft veel Co2 vrij en verdoezeld dus het bittere van de stout (mout- en hopbitterheid).
De zurigheid eindigt in evenwicht me de bittere afdronk net zoals bij het steken bedoelt was.
Een proeverij na 5 maanden bracht een ramp (wat de smaak betreft) teweeg omdat de Co2-vorming niet voldoende was en een onaangename bitterheid overbleef.
Men moet de spontane gegiste bieren de tijd geven die ze nodig hebben.
De Podge was gekocht in grote flessen in de brouwerij te Ingelmunster. Toen hadden ze nog problemen met de hergisting op fles - nu niet meer!
Dit is toch een schitterende manier om uit een bier met een foutje iets aparts te maken wat ook nog in de smaak valt.
Donker amber van kleur met een witte schuimkraag
Mooie zurige neus met toetsen van hout (door de aanwezigheid van 15% Podge)
De smaak is vrij zurig (iets te overheersend) Ook prikkels van hout. Hier en daar fruitig
Ook hier een droge afdronk.
Rechts onze sympathieke biersteker Uli in gesprek met
Ook aanwezig Benny en Corry uit Heule. Benny is een liefhebber van Dupont, maar een Alvinne Extra Restyled behoort ook tot zijn lievelingsbiertjes.
Op het menu stond er Een in bier (Balthazar) gemarineerde Scampi brochette met een Alvino marinade. Zwarte pasta en een sausje van bisque d'homard.
De Cursisten Arne en Pieter laten de scampibrochette smaken. Ze hebben samen met nog drie andere companen een eigen hobbybrouwerij genaamd Arpisth
Hun bieren zijn voorlopig beperkt tot proefbrouwsels alhoewel er eentje de naam Evi Duck mee kreeg. Ooit zal ik dit biertje nog proeven van deze gemotiveerde mensen.
Als proevertje werd ook het nieuwe biertje Tournée Générale van het bekende Canvas programma uitgeschonken. Dit biertje staat ook fris in mijn koelkast. Ik zal het later bespreken op deze bierblog.
Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie" uit Grobbendonk (links) en vriend Francois kwamen ook een plankje proeven. Zij waren voor de eerste maal op Den Proefzolder.
Bij een bezoek aan een biershop in Engeland had Sabine Mans voor Den Proefzolder een proevertje mee. Dead or Alive van de Engelse brouwerij Outlaw Brewing Co. De naam was vroeger Rooster's Brewery. Sedert 1996 is het nu Outlaw http://www.roosters.co.uk/
Sabine met de 75cl fles in een mooie wikkel.
Niet alleen mooi maar ook handig. Een stukje leesvoer en een kruiswoordraadsel om op het gemak in te vullen tijdens het degusteren van het bier
Het heeft een mooie hoppige neus. Aroma's van citroenschil.
De smaak laat zich opmerken door de hop. Bloemmig Ook in de smaak komt de citroenschil voor. Lekkere bitterheid. Mooie body ondanks maar 5,5% alc.. Bittere en droge afdronk.
Een lekker bier.
Ook aanwezig leden van HIC (Ingelmunster). Luc, Els en Wim.
Nog een Amerikaans afsluitertje. Niet zo maar een afsluiter maar een bier met enkele medailles achter de naam
Gold Medal 2008 World Beer Cup ® - American-style India Pale Ale
Gold Medal 2007 Great American Beer Festival- American-Style India Pale Ale
Silver Medal 2007 North American Beer Awards- American-style India Pale Ale
Hoppig. De body is minder dan het vorig Engels biertje ondanks meer Alc % Smaakt als hopwater. De smaak is eenzijdig. We hadden er ietsje meer van verwacht.
Een beetje laat maar toch geproefd Cuvée 175 van brouwerij De Koninck
Eigenaardig, maar van brouwerij De Koninck heb ik op deze bierblog nog niets geschreven.
Niet dat ik geen Bolleke lust of dat er in onze contreien geen Bolleke te vinden is, maar ik denk dat we de reden meer in Antwerpen moeten zoeken.
Een Bolleke proeven en beschrijven moet u in Antwerpen doen. Ergens in een typisch cafeetje of gewoonweg op een leuk terrasje.
Hoe eigenaardig het ook klinkt maar een Koninkske smaakt in de metropool aan de schelde altijd veel beter dan bij ons.
Cuvée 175, statig als de OLV Toren.
Verleden jaar (2008) bestond brouwerij De Koninck 175 jaar.
Ter gelegenheid van dit heugelijke feit werden tal van feestelijke activiteiten georganiseerd
Eén van die acties was het (tijdelijk) opnieuw op de markt brengen van De Koninck Cuvée 175, gebrouwen met het originele recept zoals dat 15 jaar geleden ook het geval was. Toen was Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa.
Dankzij mijn goeie vriend Geroen de Meester bierspeurder kwam ik in bezit van zon cuveetje.
In de kelders van de brouwerij lagen nog een partij speciale flessen: een recht model met een bol onder de top en de naam van de brouwerij op het glas gegoten
Volgens de vele beschrijvingen over dit bier zou een Cuvée 175 een zware Belgische ale zijn van 8 % geheel gebrouwen volgens de tradities van brouwerij De Konink. Dat wil zeggen: bovengistend, gehopt met Zaaser hop (hele hopbellen) en met de typische De Konincksmaak: aromatisch, moutig en hoppig. Voor de Cuvée 175 is biologische rietsuiker toegevoegd voor de extra vergisting en er is nog kleurmout gebruikt (120 EBC) voor de specifieke amberkleur.
Mijn cuveetje was nog goed tot einde van dit jaar. En ik denk dat de datum gerust met een jaartje mag overschreden worden.
Brouwerij De Koninck heeft ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van de brouwerij een oud recept uit de archieven gelicht. In 1993 werd het gebrouwen ter gelegenheid van het feit dat Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa was nu heet het Cuvée 175.
Om het feest compleet te maken vond men in de kelders van de brouwerij nog een partij speciale flessen: een recht model met een bol onder de top en de naam van de brouwerij op het glas gegoten een collectors item op zich: op is ook daadwerkelijk op voor altijd!
Met dit warme weer bent u aan een verfrissing toe!
Met dit warme weer is een licht alcoholisch biertje de ideale dorstlesser.
Een witbiertje bvb is fruitig, licht zurig en smakelijk.
Het verdrijft de dorst nog meer dan een pils die soms te plakkerig kan overkomen.
Bij warm weer is een witbier in.Na de zomer moeten de witjes het hebben van de typische witbierdrinkers. Echte witbierdrinkers. Die weten wat ze willen.Ze zijn net zoals pilsdrinkers. Ze zweren trouw aan hun merk.Hun witbier is het beste bier.
Ondanks dat witbier al populair was in de middeleeuwen stierf het een stille dood.
Deze biersoort moest wachten tot in 1966 om aan een nieuwe start te beginnen.
Dank zij Pierre Celis de Godvader werd deze bierstijl nieuw leven ingeblazen.
De witte van Hoegaarden werd geboren en bracht furore onder de studenten.
Het bier sloeg ook meteen aan bij de rest van de bevolking.
Door het succes begonnen andere brouwerijen ook hun eigen witbiertje te brouwen.
Inmiddels is deze stijl over haar hoogtepunt heen.
Brugs witbier - 4,8% Alc. Vol.
Alken-Maes Alken
Het witje is wazig en geel met een heel lichte groene schijn.
Aroma is die van zoete mout Sinaasappel schillen Tikkeltje lemon
De smaak is aangenaam fris Kruidig Sinaasappel citroen lemon
Licht zurig afwisselend met een zachte zoetheid Het heeft een licht droge afdronk.
Het mist toch een beetje pit.
Toch een prima dorstlesser.
Bij onze Noorderburen is het momenteel populairder dan bij ons. Alhoewel wij toch ongeveer over een 75 verschillende witbieren beschikken.
Dus waarom er geen eentje proberen op een terrasje?
Maar als ik een goede raad mag geven!
Werp a.u.b geen citroenschijfje in het bier.
Het verandert niet alleen de smaak maar het terroriseert ook het schuim.
Een Zwalmse Tripel in Klein Zwitserland te Sint-Maria-Latem (OVl)
Een Zwalmse Tripel in Klein Zwitserland te Sint-Maria-Latem (OVl)
Een kleine gezellige plaats die ik jullie niet wil onthouden is het cafeetje Klein Zwitserland
gelegen in Sint-Maria-Latem een deelgemeente van Zwalm.
Het is toch al een tijdje terug (half maart) dat Geroen Vansteenbrugge, secretaris van de Waregemse bierfanaten me meenam naar dit oord van rust. Ik had er vroeger nog geweest met Voske en mijn ouders, maar dat was nog in de tijd toen de dieren nog spraken.
Vroeger een sluiswachterswoning. Nu een kleine gezellige taverne.
Een van de vele haltes onder de weg die we aandeden was dus deze kleine pittoreske taverne gelegen aan een vijver tussen de weidse velden in de Zwalmstreek.
We zouden hier in alle stilte een middagmaal nuttigen. Ik had zelfs het geluid van de sluiter van mijn digitaal cameraatje afgelegd.
Wanneer u plaats neemt op het terras kunt u genieten van een mooi uitzicht.
Klein Zwitserland was voorheen een sluiswachterwoning. De sluis regelde het debiet voor de iets verderop gelegen IJzerkotmolen. (door gebrek aan tijd konden we de molen niet meer bezoeken)
We aten er een eenvoudige pastaschotel met kaas en hesp. Een klein detail : Alles wordt hier nog vers klaar gemaakt. En dat proefden we ook.
Ik dronk tijdens het eten een Zwalmse tripel.
Volgens brouwer Dirk Naudts is de Zwalmse Tripel enkel gebrouwen met de basisgrondstoffen mout, water en gist. Er komt geen suiker aan te pas. Maar toch is het een vrij vol bier met een lichte mout-zoetigheid. We hebben speciaal daarvoor gekozen omdat bierdrinkers in deze regio meer van malse, ronde bieren houden, dan van de bittere broertjes.''
Op het etiket pronken de graven van Vlaanderen, Zottegem en Namen die ooit invloed uitoefenden op Zwalm.
Zwalmse Tripel 8% Alc.Vol.
De Proefbrouwerij Lochristi
Wazig bier, donker amber van kleur Gebroken witte schuimkop
De neus is moutig en fruitig.
Mandarijn.
Een zoet moutsmaak is het eerste dat ik proef.
Banaan.
Toetsen van alcohol
Aromatisch
Heel ver is er een lichte bitterheid te smaken.
Een goed gebrouwen bier
Voor mij is het toch iets te zoet en te gewoontjes.
Voor veel wandelaars en fietsers die deze knusse plek komen opzoeken om eens uit te blazen
zal dit biertje gecombineerd met de stilte ongetwijfeld een mooi moment zijn.
Rugetiket.
Dat dit plekje in Zwalm Klein-Zwitserland heet, zouden ze te danken hebben aan de fantasie van een plaatselijke molenaar. Eind 1800 woonde hij in de sluiswachterswoning.
Hij zag geregeld bootjes op de Zwalmbeek voorbij varen.
Bootjes die de molen met lijnzaad en koolzaad moest bevoorraden.
Hij genoot telkens van het schouwspel. 'Kijk eens hoe mooi ik hier woon', zei hij. 'Mijn vijvertje is het meer van Genève, de heuvels zijn de Zwitserse bergen en als de sluizen openstaan, heb ik een waterval. Dit is gewoon Zwitserland in het klein.' Sindsdien noemt iedereen het Klein-Zwitersland. Er hangt zelfs een bordje met het aantal kilometers tot in het echte Zwitserland: precies 513.
Het Pausbier is weer al een tijdje in de handel. Ruim 55 jaar geleden werd de laatste pint getapt en ging de plaatselijke brouwerij De Lelie in Vosselaar dicht. Onder impuls van enkele verenigingen wordt het biertje opnieuw gebrouwen.
Oudere inwoners herinneren zich nog dat zich in het centrum van de gemeente brouwerij De Lelie bevond. Die bracht streekbieren zoals Pater, Paus en Extra Blond op de markt. In 1952 verdween de brouwerij en met haar stierven ook de speciale bieren een stille dood.
Op vraag van Fanfare De Ware Vrienden, Unizo en de Heemkundekring wordt nu echter het Pausbier opnieuw geproduceerd door de Scheldebrouwerij uit Meer.
De smaak van vroeger wordt zo goed mogelijk benaderd want de oorspronkelijke samenstelling is niet meer terug te vinden.
Het betekent dat de brouwer zich moest baseren op de smaakpapillen van oudere inwoners, die mee vergeleken. (bron Het nieuwsblad)
Het bier is moutig zoet Fruitig. Met daarna een hopbitterheid die evenwicht brengt
Fijne zurige trekjes komen even naar boven (tarwemout)
Ook nu en dan een pepertoetsje
Het bier vloeit lang uit met een mooie hopbittere nasmaak
Lekker degustatiebiertje waarmee u 100 dagen aflaat kan verdienen
Ondertussen heeft de vzw een tweede biertje laten brouwen nl. Pater.Niet verwarren met Eerwaarde Pater van bierfirma Het Alternatief.
Het is de bedoeling om de Vosselaarse bieren terug in de schijnwerper te plaatsen.
De Scheldebrouwerij een ambachtelijke brouwerij gesticht in 1994 was oorspronkelijk gevestigd op het industrieterrein in s Gravenpolder (Nederland). Deze kleine brouwerij had echter grootse plannen.
Omdat België een bierland is en veel meer mogelijkheden bied en ook omdat de brouwerij wilde uitbreiden werd in 2007 een nieuwe locatie gevonden in Meer (prov. Antwerpen).
'Tatsevoet' van brouwerij Het Alternatief voorgesteld op het Gemeentehuis van Izegem.
Voorstelling Tatsevoet op het gemeentehuis van Izegem.
Zaterdag heeft de Burgemeester en het schepencollege van Izegem kunnen kennis maken met hun eigen stadsbier. In de raadszaal van het gemeentehuis stelden brouwer Piet Salomez en zijn echtgenote Christine Opsomer van brouwerij Het Alternatief hun Tatsevoet voor. Tatsevoet verwijst naar het aambeeld van de schoenmaker.
Vermits de stad Izegem ook pekkerstad, borstelstad of schoenenstad genoemd wordt was het evident om de naam van het bier in die middens te zoeken. De naam werd verkozen door de plaatselijke bevolking na een oproep in de stadsperiodiek. De wedstrijd werd gewonnen door Bakker Verfaillie.
Het mooie gemeentehuis van Izegem in neo-renaissancestijl Het gemeentehuis is gevestigd aan de Korenmarkt in het voormalige huis 'Pax Intrantibus' Dit herenhuis werd in 1883-1884 gebouwd door wijn- en likeurhandelaar Camille Ameye-Dobbelaere,
De leuke geschilderde reuzenlaarzen opgesteld buiten en binnen het gemeentehuis verwijzen naar de Izegemse schoenenglorie van weleer.
Informatieambtenaar Christiaan De Forche stelde Piet Salomez voor aan de genodigden. Burgemeester Mevr. Gerda Mylle was verheugd met het nieuwe stadsbier. Ze stelde meteen voor om het regelmatig op recepties uit te schenken. Ook wil ze het bier promoten en het laten serveren in het toekomstige museum Eperon d'Or.
Op de foto van lnr : Eerste Schepen Dirk Van Walleghem, brouwer Piet Salomez, Burgemeester Mevr. Gerda Mylle, Informatieambtenaar Christiaan De Forche, en schepenen Nadia Staes en Maureen Raedt
Piet Salomez gaf een korte uitleg hoe brouwerij Het Alternatief is ontstaan. Daarna gaf hij een uiteenzetting over het bier zelf.
"Het was de bedoeling om een Special Belge te maken. Deze bierstijl was in de jaren 20-30 populair. Dit was tevens ook de bloeiperiode van de Izegemse schoen- en borstel industrie. Met een Speciale Belge verstaan we een amberkleurig bier tussen de 5 en 6% alc, met Pale-ale en/of karamelmout". "Toen waren de bieren ook bitterder dan nu het geval is" vervolgde Piet. "Tegenwoordig is het bier zo zoet dat je er dorst van krijgt in plaats van dorstlesser te zijn".
De Tatsevoet in al zijn glorie. De brouwmethode die Piet gebruikte om zijn bier te brouwen is die van 100 jaar geleden. Ook werd er Engelse gist gebruikt en ook Engelse hop, wel gekweekt in Poperinge, volmout, geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen, geen kunstmatige aroma's of zoetstoffen. Dus normaal een gezond bier zoals een bier moet zijn. Immers heeft brouwerij het Alternatief op dat vlak hun reputatie hoog te houden.
De Tatsevoet is amberkleurig en heeft een alcohol % van 6. De bitterheid is 25 EBU en een kleur van 30 EBC. Later zal ik dit bier nog uitvoerig bespreken op deze BIERBLOG
Na de voorstelling werd het bier door de genodigden gedegsuteerd.
Piet Salomez en Christine Opsomer toosten met Burgemeester Mevr. Gerda Mylle op het succes van het nieuwe Izegemse bier.
Bakker Jean-Pierre Verfaille bedachte de naam voor het bier. Hij is nogal vertrouwd met de geschiedenis zodat hij nogal vlug de naam Tatsevoet naar voren schoof. Hij is ook de ontwerper van het Izegems schoentje sinds 1984. Het is een zoete lekkernij die hij bakt en het verwijst naar de Izegemse schoennijverheid.
Urbain Salomez (84) oud bierhandelaar liet het bier smaken die zijn zoon gebrouwen had. Urbain was al een streekbierspecialist nog voor het woord 'streekbier' uitgevonden was.
Ook de dames Timby Vansuyt (projectmanager) en Aurelia Leyn (regiomedewerkster) van Toerisme Leiestreek konden het biertje waarderen.
Uiteraard konden de vrienden bierproevers van Piet niet ontbreken op de voorstelling.
Bovenaan van links naar rechts Etienne Desaegher (HIC) Geroen Vansteenbrugge (WBF), Leen Walcarius (WBF) Jozef Wijffels (HIC) Onderaan van links naar rechts William Roelens (HOP) Christine Opsomer (Het Alternatief) Piet Salomez (Het Alternatief) en Stefaan Demasure (HIC)
En ze proefden dat het goed was.
Het stijlvol etiket waar ik een beetje trots op ben Want het ontwerp is van Piet en mezelf. De foto verwijst naar de voormalige Izegemse schoenfabriek Eperon d'Or
.
De Eperon d'Or De vroegere schoenfabriek, met haar opmerkelijke art-deco gevel en toren, zal worden omgebouwd tot een hedendaags museumcomplex én streekbezoekerscentrum. Het nieuwe Borstelmuseum zal in de voormalige fabriekshal komen. Ook het schoenenmuseum zal hier ondergebracht worden. Hier zal u later ook een tatsevoet kunnen degusteren.
Den Proefzolder Heule - Het 'Deens Amager' plankje
Den Proefzolder Het Deens Amager plankje
Na het proeven van de bieren van twee Noorse brouwerijen pakte Den proefzolder deze keer uit met gerstenat uit Denemarken. De bieren kwamen van de Amager (spreek uit Amar) Bryghus. Amager zou een kleine brouwerij zijn in de buurt van Kopenhagen. De uitbaters zijn twee vrienden amateurbrouwers die hun stap wagen om professioneel bier te brouwen.Een vergelijking met de Alvinne brothers is hier niet ver af.
Bij het betreden van de brouwerij werd onze neus geprikkeld door de aangename zoete geur van een brouwproces die bezig was. Terwijl boven geproefd werd was de brouwerij beneden in volle expansie
Bob Willems en Jo Abbeloos van brouwerij Tripel-B. Ze worden ook zigeunerbrouwers genoemd omdat ze in verschillende brouwerijen hun kermis bier Blonde Bel gaan brouwen
Op het plankje stond er
Amager Imperial Stout Fru Frederiksen Hr Frederiksen Batch One
Amager Imperial Stout, Fru Frederiksen en echtgenoot Hr Frederiksen en Batch One. Biertjes van de Amager Bryghus.
Voor de eerste maal op Den Proefzolder. Anne David en Paul Vandenberghe. van de Waregemse bierfanaten. Secretaris WBF Geroen Vansteenbrugge is al bezig met volop te genieten van zijn plankje. Samen met uw nederige dienaar deed dit trio mee aan de eerste BLES bierkwis. We werden tweede na de Leuvense Biertherapeuten. Als prijs kregen we een mooie biermand en een bon voor een gratis plankje op Den Proefzolder.
De biertjes op het plankje worden altijd door elkaar geproefd en vergeleken.
Imperial Stout 10% Alc.Vol.
Donker biertje met beige schuimkraag
Aroma van gebrande mout en koffie zonder melk
Ook hier weer gebrande mout en koffie Zoethout heel diep. De bitterheid overheerst te veel andere smaken worden daardoor weggedrongen Het bier is niet zo goed in evenwicht Droge bittere afdronk.
Fru Frederiksen 7% Alc.Vol.
Heel donker bier (Donker olie) met een lichte beige schuimkraag
Het aroma is verrukkelijk Cacaopoeder, chocolat en toffee
De smaak is overwegend geroosterde mout Chocolade Lichte toetsen van rozijntjes Afdronk droog en bitter Blijft hangen
Mevrouw Frederiksen, niet zo bitter als haar echtgenoot Mr Frederiksen Maar zoals alle vrouwen zijn, heel smaakvol.
Hr. Frederiksen 10% Alc.Vol.
Donker bier met een lichte beige schuimkraag
De neus is ietsje muffig cacao en chocolade zoals hieboven
De smaak is die van gebrande mout Koffie Chocolade Bittere toetsen Droge afdronk vette textuur Een mooie nabitterheid Prachtig evenwichtig bier.
Door zijn 10% Alc heeft het bier ook meer body. Net iets beter dan zijn echtgenote. De beste van de vier
Batch One 9,2% Alc.Vol.
Donker amber (rood) met witte schuimkraag.
Fruitige neus Perzik
De smaak is fruitig Donker fruit Een wrange bitterheid neemt het smakenpallet over Het biertje is niet evenwichtig. Droge afdronk.
4 goeie biertjes maar de Noorse waren toch nog iets beter. Hier en daar moet er nog bij gesleuteld worden. Maar de brouwers Morten Valentin Lundsbak and Mr. Jacob Storm zijn zeker op goede weg.
Uit de USA en voor de eerste maal op Den Proefzolder. Susan Page en Echtgenoot. Susan werkt als Controller in Deschutes Brewery, Inc. Bend, Oregon - USA
Ondertussen liggen al vier Calvadosvaten gevuld met bier op Den Proefzolder. Bij aankoop van de vaten hebben de Alvinne Brothers ook wat Calvados gekocht die 8 jaar lang lag te rijpen in die vaten. De brasseriekeuken haalde deze keer zijn inspiratie bij de Calvados.
Een lekkere zalm klaar gemaakt met de drank uit het gelijknamige departement Calvados in Normandië
Daarna kregen we nog een glaasje van dat puur genot.
Voorzitter Steven Vermoere voorzitter van De Leuvense Biertherapeuten ook voor het eerst op Den Proefzolder, laat zich verwennen met een Deens Plankje. De voorzitter met West-Vlaamse roots bracht ook voor de eerste maal een bezoekje.
De Proevertjes
Oude Kriek 3 Fonteinen 5% Alc.Vol. 3 Fonteinen Beersel Met echte wilde Schaarbeekse Krieken Gebrouwen in 2005 gebotteld in 2007
Mooi rood van kleur Wit schuim
Het aroma is iets medicinaal Maar in positieve zin Laten we het houden op de geur van rode neusjs (Topjes) Gekonfijte krieken
De smaak is zuur Toetsen van hout Mals Met een droge afdronk. Verfrissend
Een prachtige oude kriek.
Trouwe bezoekers Liesbeth en Youri laten de Mikkeller lekker smaken.
Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel 10,9%Alc.Vol. Mikkeller Kopenhagen (DK) Gebrouwen door Mikkeller op Nøgne Ø, Noorwegen.
Donker biertje met beige schuimkraag
De neus is die van donker gebrande mout
De smaak van zwarte koffie
Vanille
Lichte alcoholtoetsen van Whisky
Een aangename bitterheid
Met een mooie lange afdronk
Prachtig bier.
Deze keizerlijke Oatmeal Stout is gebrouwen met een van 's werelds duurste koffie, gemaakt van de uitwerpselen van de wezel-achtige (vadaar de naam Weasel op het etiket) civetcats. Deze Zuidoost-Aziatische dieren worden gebruikt voor de productie van kopi luwak. Dit is een speciaal soort koffie, waarvan de bonen gegeten wordt en gefermenteerd worden door de civetkat. Werknemers verzamelen daarna de uitgewerpte bonen en er wordt koffie van gemaakt De uiterst zeldzame civet Koffie heeft een sterke smaak en een nog sterkere aroma. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg Kopi Loewak geproduceerd.
Den Proefzolder toch niet gewoon meer!
Renaat Debacker en Françoise Holvoet van de Ingelmunsterse bierproeversvereniging HIC waren speciaal met de fiets afgekomen. Ook zij waren er voor de eerste maal erbij.
De smaak is een mooie bitterheid Fruitige toetsjes Sinaas, Grapefruit Het biertje heeft weinig body maar voldoende voor een bier van bijna 6%Alc. De bieren van de Thornbridge Brewery zijn allemaal laag in alcohol.
Toch een lekkere IPA
Zo kan een tafel na een tijdje proeven er uitzien.
Breng een bezoekje aan Den Proefzolder, het is een beleving!
Alle buitenlandse bieren uit de proefplankjes zijn ook te koop op Den Bierzolder. Hiermee is de kleine biershop enig in België. Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, neem dan geregeld een kijkje op
Brasserie de Tubize bijna klaar? - Boneffe het nieuwe abdijbier
Brasserie de Tubize - Tubize
De inwoners van Tubize (Tubeke) zullen waarschijnlijk nu nog treuren omdat hun plaatselijk voetbalploeg AFC Tubize volgend jaar niet meer in de hoogste klasse van het Belgische voetbal speelt.
Gelukkig zullen ze hun verdriet kunnen wegspoelen met de plaatselijke
streekbieren die binnenkort uit de brouwketels van Brasserie de Tubize zullen vloeien.
maar ze worden voorlopig nog altijd gebrouwen bij De Proefebrouwerij in Lochristi.
Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize, Hij komt uit het uvre van Jules Leclerc. "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals. Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd van de lokale artiesten.
Op weg naar het 10 jarig bestaan van bierproeversclub 'De Lambikstoempers' in Lembeek gingen, Geroen, Pierre, Gilberte en ik zaterdag laatst even een kijkje gaan nemen in hoeverre Brasserie de Tubize al klaar was om te brouwen. Geroen had er verleden jaar al geweest en was benieuwd naar de vooruitgang.
Ondanks dat we ons bezoek niet hadden aangekondigd werden we vriendelijk ontvangen en rondgeleid door Jean Rodriguez (rechts). Op de foto Geroen Vansteenbrugge en Pierre Step.
Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant in t Spinnekopke
gelegen op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur) te Brussel. Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.
Dat ook brouwen zijn grote passie aan het worden is, bewijs zijn bijna dagelijkse aanwezigheid op de terreinen van zijn toekomstige brouwerij.
Rechts de brouwerij In de typische kleuren (stenen en cement) van de streek. Het voorste gedeelte is ingenomen door brouwerij. In het achterste gedeelte zal er een vergader-en banketzaal komen.
Links van de brouwzaal (komende van de hoofdingang van het terrein) staat het indrukwekkende proeflokaal. Alle nutsvoorzieningen moesten hier nog gebeuren. Ook de bodem was sterk vervuild en moest afgegraven worden. Hier was vroeger de Fabriques Belges de Textiles Articiels (Fabelta) gevestigd
Het degustatielokaal (versta café-restaurant) zal op de bovenverdiepingen een brouwmuseum gevestigd zijn en ook een ruimte waar oude glazen en flessen tentoongesteld zullen worden. Dit gebouw moet nog in dezelfde kleuren als de brouwerij opgesmukt worden. Vooraan komt er een groot terras en een speeltuin voor de kinderen.
Het degustatielokaal en Restaurant die volgens Jean Rodriguez samen met de brouwerij in augustus zou moeten klaar zijn.
Op de bovenverdieping liggen en staan al enkele oude brouwerijattributen uit vervlogen tijden. Hier komt het museum.
Ook oude flessen en glazen zullen een verdieping hoger tentoongesteld worden.
Alles is reeds aanwezig in de brouwerij. Ze zal als alles goed ziy moeten proef draaien in augustus. Voor alle zekereheid zullen de bieren voorlopig nog verder gebrouwen worden bij de proefbrouwerij tot ze na enkele proefbrouwsels in Brasserie de Tubize op punt staan.
Zo zag het pand er uit toen Jean het kocht. U houd het niet voor mogelijk welke bergen werk die man verzet heeft om tot het momentele resultaat te komen. Hier zal later een vergaderzaal komen en er naast de banketzaal.
Om ons bezoek af te sluiten had Jean voor ons nog een nieuw biertje in petto. Boneffe een nieuw donker abdijbier. Naar het logo op het etiket te zien zou het om een erkend abdijbier gaan.
Boneffe, het donkere abdijbier die binnenkort misschien uit de brouwketels van Tubize zal vloeien.
Boneffe 9% Alc.Vol.
De Proefbrouwerij voor Brasserie de Tubize Lochristi
Donkerbruin biertje met een rode schijn.
Een mooie weelderige beige schuimkop
Het schuim is wandklevig.
De eerste slok is die van zoethout
Niet overdreven maar toch eventjes aanwezig
Een lichte bitterheid komt opduiken
Toetsen van donkere chocolade
Geroosterde mout
Afwisselend met het zoete van karamel.
Ook het zoethout deelt prikjes uit.
Men smaakt dat Boneffe een stevige klepper is.
Als liefhebber van bruin bier vind ik dit een heel goed gebrouwen biertje
Met een stevige body en goed in balans.
Een smakelijk degustatiebier die past bij eender welk TV programma J
Het rugetiket met links het logo van Erkend Abdijbier. Nieuwe erkende abdijbieren kunnen er
alleen bijkomen als zij verwijzen naar een bestaande abdij, die ooit
gebrouwen heeft, en als zij royalty betalen.
In dit geval zou het moeten gaan over de Abdij van Boneffe in Eghezee in de provincie Namen. Of het bier als abdijbier erkend is heb ik het voorlopig het raden naar.
Hopelijk kan Jean Rodriguez dit bier en zijn andere bieren met de zelfde smaaksensatie
verder ontwikkelen in zijn eigen brouwerij
Ik wens hem in ieder geval veel succes.
En misschien tot in augustus op het terras van Brasserie de Tubize.