Om de naam leutigen nog extra in de verf te zetten wordt het bier geserveerd met een petje.
Donker bier (rood-bruine schijn) met beige fijne schuimkraag
Het schuim is wandklevig.
Fijne zichtbare koolzuurpareling.
Moutige neus
Iets zurig
Het ruikt naar Oud-Vlaams bruin.
Ook een klein beetje boteraroma
De aanhef is zoet
Het bier heeft licht zurige toetsen
Koriander.
Het is ondanks dat het een donker zwaar bier redelijk fris Een zuurzoete nasmaak.
Het heeft iets van een oud-Vlaamse bruin maar de houttoetsen ontbreken.
Het laat zich gemakkelijk drinken maar met de 12 %Alc is het wel gevaarlijk.
Gelukkig komt de schuimkop niet boven het glas. Het petje zou wel eens nat kunnen worden. Maar van zodra het bier op de tafel staat wordt het petje weggenomen.
De basis voor dit bier is Gaverhopke 'Bruin 12'
Hoe het bier aan de zurige trekjes komt heb ik voorlopig het raden naar?
We hebben het bewust gedaan vertelde mij Gudrun de brouwster.
Maar laat verder niets los. Brouwersgeheim.
Het kan zijn dat er melkzuur bij gedaan is.
Of dat ze het bier zelf hebben laten verzuren (bewust of onbewust)
en daarna gemengd met vers bier.
Tenzij moeder natuur gezorgd heeft voor dit lichtzurige smaakje? Ik tip op het laatste.
U zou in dezelfde toestand kunnen komen of het diertje op het etiket na het nuttigen van enkele Leutigen.
De Gouden Leeuw - Oostende, niet zomaar een frituur!
Na goeie recensies gelezen te hebben op het Zythosforum en enkele bierblogs (Belgian Beerboard van Filip Geerts) en (Goddelijke drank van Thierry en Bianca), besloten Voske en ik ook eens een bezoekje te brengen aan Frituur-Brasserie-Smulboetiek 'De Gouden Leeuw' in Oostende (zeg maar Bredene).
Deze frituur wordt uitgebaat door Jeffrey en echtgenote Vicky. Jeffrey is onlangs toegetreden bij de Bierproef vereniging De Oostendse Bierjutters
Reden van het bezoek.
De Bier kookkunsten van Jeffey gaan proeven.
'De Gouden Leeuw' zo maar een gewone frituur?
Het naambord verklaart al iets meer. Frituur-Brasserie-Smulboetiek
De Gouden Leeuw is niet zomaar een frituur.
Naast de gewone frietjes en de normale snacks.
tovert Jeffrey uit zijn kookpotten lekkere biergerechten klaar.
U kunt er niet naast kijken. Handgeschilde frietjes, talrijke biergerechten en streekbieren.
Jeffrey heeft sinds zijn 13de de biermicrobe te pakken.
De interesse voor bier kwam er door de Kwak van Bosteels met zijn eigenaardig glas.
Ook omwille van het volkse karakter van bier begon de interesse op te dwarrelen.
Met ouder worden nam ook de belangstelling van het smaakbeschrijven toe
en de geboeidheid van de brouwerijen met hun gebrouwen bieren.
Het sober maar net interieur van De Gouden Leeuw.
Hij is begonnen met de Gouden Leeuw in 2002 enkel als frituur.
In 2003 werd hij bekroond als beste frituur van België
In 2005 is het jonge koppel verhuisd naar de huidige locatie.
Dan is Jeffery naast het frituren begonnen met het koken van gerechten, zelfs voor het Fort Napoleon in Oostende heeft hij nog gerechten bereid.
Toch nog niet veel gezien in een gewone frituur! Naast de talrijke snacks staan enkele flessen streekbieren ten toon.
In 2006 is hij pas beginnen te experimenteren met bier,
Het laatste half jaar had hij een enorme boost qua respons.
Hij probeerde zijn culinaire kookkunsten hoe langer hoe meer op een hoger niveau te tillen, wat vandaag resulteert in de ultieme wens om definitief over te schakelen naar brasserie-restaurant
Het ideale voor hem zou een hoeve zijn ! (zeg maar een bierhoeve !)
Verder wenst Jeffrey er zeker op te drukken dat de grootouders van vrouwtje Vicky
een enorme stimulans zijn om professioneel verder te werken.
Die mensen en vrouwtje Vicky zijn de sterke mensen achter hem.
Hij noemt zich enkel een figurant in de keuken, die zijn werk zo goed mogelijk wil doen, nl de mensen een glimlach op hun mond laten toveren door een mooi en lekker bord te presenteren, en bovenal een lekker biertje.
En dat hebben Voske en ik ondervonden.
Het jonge koppel vol met toekomstplannen.
Het Aperitief
Als aperitief kozen Voske en ik voor een Pannepot van de Beste brouwers van de Wereld.. Met zijn 10% Alc. Vol is dit is nu niet meteen de geschikte eetlustopwekkende drank om te drinken, maar de kans om dit heerlijke bier te vinden en te proeven is niet zo groot. In Frituur De Gouden Leeuw kunt u dus het bier wel aantreffen! Is dit nog een frituur?
Een mooi donkerbruin biertje met een beige schuimkraag.
De neus is zoetmoutig , fruitig (pruimen?) met licht alcoholische toetsjes. Kandij - likeuraroma's en zelfs een tikkeltje chocolat.
De smaak is o zo complex, De eerste slok is kruidig vanilletoetsen ook alcoholprikkels Een lichte zurigheid dwarrelt door de zo vele andere smaken en zorgt voor een nieuwe sensatie. Overwegend zoet. Ook hier een smaakje van kandij. Een heerlijk gecompliceerd biertje. met een zoete afdronk.
Preisoepje met Maredsous blond en vers geraspte Orvalkaas
De Hoofdschotel
Hoofdgerecht: lotte op een bedje van preiroom met Keyte Blond en zijn garnituur van Ganda ham, zalfje van venkel met parmezaan en kroket met kervelolie. Vergezeld van kroketjes.
Bij de hoofdschotel dronken we een Keyte Ostêns Belegeringsbier van brouwerij Strubbe uit Ichtegem.
Dessert: Grootmoeders chocolademousse met créme anglaise.
Wie aan zee vertoeft moet beslist eens binnenspringen. Het is geen bruine café maar een gewone leuke frituur met wel erg bierige trekjes. 's middags is de beste periode is om te reserveren!
Van links naar rechts Jonge Orval en de twee jaar oude (zie kleurverschil) Daarnaast Westmalle Extra en Westvleteren blond. Ondanks dezelfde gist ook enig kleurverschil. Brood en Orvalkaas vergezelden de biertjes.
De smaak van beide Orval bieren was zeer verschillend en verrassend.
De jonge Orval was pittiger en kwam scherperder uit de hoek terwijl de oude zachter
van smaak was maar hij legde meer de nadruk op de smaakpapillen.
De jonge Orval presenteerde meer een fruitig karakter van ananas en groene appel.
De oude Orval was minder bitter en dat komt door de jaren.
De smaak was wel gepronoceerder.
De plankjes met het beste van de Belgische biercultuur.
De Westmalle Extra en de Westvleteren blond zijn ondanks
dezelfde giststam toch helemaal anders van aroma en smaak.
Tussen de westmalle Extra (links) en de Westvleteren blond is er ook een duidelijk kleurverschil.
Voor eigen gebruik laten de monniken ook nog twee keer per jaar de Westmalle Extra brouwen, een lekker en gezond biertje met amper 5% alcohol. De Extra zou je het tafelbier van de Trappisten van Westmalle kunnen noemen.
De Westmalle Extra smaakte ondanks het alcoholverschil zoals zijn grote broer Westmalle tripel.
fruitig (banaan) en hoppig.
De body is in vergelijking met de tripel uiteraard ietsje minder.
De bitterheid was aanwezig maar ik vond dat deze toch ietsje afgezwakt was bij vroeger.
Ook de droge afdronk miste ik een beetje. Maar door de smaakevolutie zijn er altijd veranderingen aan het bier.
Het kon ook zijn omdat de meer bittere westvleteren er naast stond!
Maar toch mag de Westmalle Extra als een van de beste Belgische bieren beschouwd worden.
De Westvleteren blond daarentegen loste volgens mij meer de verwachtingen in.
Een prachtig hoparoma.
Bloemig met een
mooie bitterheid en een droge afdronk.
Een heerlijke trappist.
Al bij al waren het weerom vier prachtige bieren.
Den proefzolder...een verslaving?
Op de foto van links naar rechts. Bierattributenverzamelaars en bierproevers. Jean-Pierre, Daniele, Voske, Gilberte, Bianca, Thierry en Pierre.
Ook aanwezig op Den Proefzolder Vooraan rechts Jeffrey van Frituur-Brasserie-Smulboetiek 'De Gouden Leeuw'uit Bredene, lid van de Oostendse Bierjutters samen met zijn schoonvader. Rechtstaand is Benjamin uit Oostende, student in Leuven en lid van de Leuvense Bier Therapeuten, samen met zijn vriendin. Aan de toog HOPlid Piet van Tichelen met brouwer Davy.
Voske en ik hadden al eens een groen biertje geproefd. een paar jaar geleden op de Horecabeurs in Gent. Daar was een stand waar u 'Mosky Green Beer' kon proeven. De standhouder en ontwerper van het bier deed toen nog al geheimzinnig als we vroegen waar het bier gebrouwen werd. Hij had twee versies bij. Het ene iets zwaarder in alcohol dan het andere. Enkel het zwaarder bier kon ons toen bekoren. Uiteindelijk zou brouwerij Bios het bier gebrouwen hebben. Ik denk niet dat het nu nog verkrijgbaar is.
Via een bevriend koppel, Thierry en Bianca kwamen Voske en ik onlangs in het bezit van een 75cl fles Dragon, Een groen bier van Brasserie Saint-Monon. Waarvoor dank.
Er is een kleine bitterheid te smaken maar o zo miniem.
Is zeer waterachtig
Het biertje heeft eigenlijk weinig body
Komt over als een lichte limonade met moutsmaak.
Ik dacht om er munt in aan te treffen (gezien de groene kleur) maar mijn smaakpapillen hebben niks geregistreerd.
Fris geserveerd zou het best als dorstlesser kunnen dienen.
Het bier is gebrouwen voor een heksenvereniging 'Au Vi Ramon' in Cornimont / Bievre
In Cornimont bestaan zoals in vele andere Ardeense dorpjes, vele legendes over Hekserij. Vandaag zijn de heksen nog steeds aanwezig in dit dorp, weliswaar onder de vorm van poppen, gemaakt door een inwoner van het dorp.
Cornimont wordt ook wel het heksendorp genoemd.
In het dorp is slechts één herberg aanwezig :
Het Heksenhuis De Vi Ramon‟ (het huis van de heks).
Ik ben niet te vinden voor een groen biertje, hoe lekker het ook mag zijn.
Het komt bij mij niet smakelijk en onnatuurlijk over.
Het is misschien iets anders, maar ik vind dat groen bier niet past in het bierwereldje.
Het is louter een fantasietje van de brouwer, het heeft totaal geen nut en brengt behalve het kleur niets bij qua aroma en smaak aan het bier.
De kleur zou verkregen zijn door een ingrediënt dat bladgroen noemt, het is te vinden in alle groene planten. Het is smaakloos en reukloos, en zorgt enkel voor de groene kleur.
Ook brouwerij Huyghe uit Melle brouwde een groen bier voor de leden van de gemengd Iers-Vlaamse voetbalploeg Molly Blooms
Nog groene bieren waren : Groenen en Shamrock
In Ierland wordt St. Patrick's Dayelke jaar uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.
Zonder schuim lijkt het op een verfrissend muntdrankje.
Arabier en Moerduivel in De Koornbloem te Langemark
Zondag laatst stond er op het programaa van Voske en ik een ritje naar Langemark.
We zouden er een bezoekje brengen aan De Koornbloem een gezellig- praat-en eetcafé.
Daarna naar Ieper voor een gezellige wandeling op de vesten van de Kattenstad.
Gelukkig kan men nu vredig door Langemark-Poelkapelle rijden.
Meer dan 90 jaar geleden was dit niet het geval.
Deze rustige dorpjes in de Westhoek waren het toneel voor de eerste gasaanvallen uit de geschiedenis. Een gruwelijke gebeurtenis waarbij duizenden soldaten de dood vonden. De gemeente kende 4 jaar oorlogsgeweld en kwam totaal verwoest en vernietigd uit de oorlog. Vandaag heeft de tijd de diepe wonden geheeld.
Op de markt van Langemark springt de met klimop begroeide voorgevel van ' De Koornbloem ' onmiddellijk in het oog.
Het café ligt in de schaduw van de kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.
Bij het binnenkomen word je onmiddellijk geconfronteerd met de honderden wekkers die aan het plafond hangen.
Het interieur van deze bruine kroeg straalt rust en gezelligheid uit en weet iedereen zeker te boeien.
De sterkte van dit praat - en eetcafe maakt dat jong en oud zich hier thuis voelen.
Een vast ritueel. Terwijl ik foto's neemt, bekijkt Voske de spijs-en bierkaart. Na overleg besloten we om als apperitief een Arabier te nemen van brouwerij De Dolle brouwers. En als maaltijd een Moerduivel.
De specialiteit van het huis zijn gekruide ribbetjes Maar onze voorkeur ging toch naar een voor ons vrij onbekende naam Moerduivel Dit bleek een slaatje te zijn van gefrituurde camembert. Opgediend met warm stokbrood. Heel lekker.
Een Arabier. Voor mij een van de beter Belgische bieren.
De 'Canadien', zoals hij in de volksmond genoemd wordt, staat aan het Kerselarekruispunt ('Vancouver Corner') van de Brugseweg en Zonnebekestraat te Sint-Juliaan.
Het beeld mag terecht één van de mooiste monumenten uit de frontstreek genoemd worden. In een park met rozen, coniferen en juniperussen staat het monument op een vierkant plateau met aan elke zijde een boogvormige uitsprong. Het is een witgranieten zuil van ruim 10 meter hoog, met bovenaan het borstbeeld van een gehelmde Canadese militair die lijkt na te denken over het lot van zijn gesneuvelde vrienden. Hij staat met gebogen hoofd gericht naar de plaats vanwaar op 22 april 1915 de chloorgaswolk kwam aandrijven. Zijn gevouwen handen rusten op een omgekeerd geweer : de kolf naar boven, de loop in de grond. Deze houding 'Arms reversed' is de traditionele militaire groet aan de gesneuvelden. Vooraan op de zuil staat in grote letters 'CANADA'.
De Steenakkermolen werd aangekocht door de Provincie West-Vlaanderen. Vijf jaar later werden de molenvoet en de trap hersteld, in 1992 werd de molen volledig gerestaureerd. Alle molenstukken die nog in goede staat waren, werden hergebruikt : de staak, de steenbalk, de middenlijsten en nog een aantal verticale balken. De maalvaardige staakmolen maalt nu regelmatig dierenvoeder en bakmeel. Door zijn uitstekende ligging op de westelijke uitloper van de heuvelkam van s Graventafel, is de molen van op ruime afstand zichtbaar. Wanneer het gevlucht (het wiekenkruis) zijn rondjes maalt, lijkt het wel of de molen ons persoonlijk tot een bezoek wil uitnodigen
De molen is iedere zondagnamiddag toegankelijk van 14u00 tot 18u00 of op afspraak.
brouwer Jean-Louis Ditseen beperkte hoeveelheid peper in deze saison mengt.
Ook Gert Jordens van bierfirmaBeer, Bed & Breakfast Jessenhofkeuit Kuringen bij Hasselt bracht indertijd een Hongaars peperbier uit.
In zijn bio-bier Jessenhofke zijn er ook toetsjes van peper terug te vinden.
De peper in bovenstaande bieren is er enkel om aan het bier een kruidiger toets te geven. ze worden gekruid met zwarte peper
Het Duitse Warsteiner bvb brengt een heus peperbier uit. Het werd zelfs genomineerd voor de vernieuwing van het jaar door Horecava. Het bevat extracten van chilipeper en limoen.
Ook het bier dat ik nu wil voorstellen is een biertje waar peper de hoofdrol speelt.
Het is speciaal verrijkt met exotische pepers.
LAmarante is een creatie van Daniel Lessire van brasserie Millevertus.
van Saint-Nicolas-De Port (Frankrijk) in de categorie gearomatiseerde bieren.
De naam van het bier Amarante is eigenaardig genoeg de naam van een winkel in Virton
die door 2 oenologen (Laurence Fischbach en Etienne Collin)wordt open gehouden.
Zij zijn gespecialiseerd in fijne specerijen en zijn ook wijnsommeliers.
Daniel ontmoette Laurence ongeveer een jaar en half geleden en haar hartstocht voor de fijne pepers die zij hem liet proeven en haar kennis van exotische kruiden heeft hem de smaak te pakken doen krijgen. Zo ver zelfs dat Daniel een samenwerking met haar heeft aangegaan om een bier met pepers te ontwikkelen.
Laurence kwam regelmatig bij hem in de brouwerij met een assortiment pepers.
Daniel maakte er allerlei proefbrouwsels van en sinds een jaar heeft hij alles onder de knie.
Hij weet perfect de soorten pepers te doseren.Zo ontstond het peperbier lAmarante.
Het moederbier is Saint-Denis een amberkleurig bier met een alcoholgehalte van 7,5 vol.%.
Het had succes in het jaar 2006, en is thans een beetje op de terugweg door de nieuwigheden van 2007. Ook omdat het minder gepromoot en geproduceerd werd.
Maar nu is het weer volop in de belangstelling als moederbier van lAmarante.
Dat Daniel graag experimenteert met aromatische bieren hebben we al vaak kunnen proeven op Bierfestivals. In 2007 was hij nog te gast op het Karakterbierweekend in Vichte.
Deze experimenten passen in een parallelle evolutie van zijn bieren die hij onder het concept "Bières Gourmande" of "Bières gastronomique " wil noemen. Hij wil immers samen met koks, oenologen e.a. culinaire bieren ontwikkelen om zowel mee te koken (ontdooien, marineren, kruiden) als om een maaltijd mee te vergezellen (maaltijden met een getypeerde smaak)
het is voor Daniel een hartstocht en een plezier om andere smaken te creëren.
Ondanks alles blijft hij traditioneel brouwen vooral met water, mout, hop maar hij heeft een zwak voor smaken, machtige aroma's. Geuren en smaken die men niet in de mout of de hop aantreft. Het is een aanvullende ontwikkeling op zijn brouwactiviteiten.
Open Brouwerijendag - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde
Na het bezoek aan brouwerij Strubbe n.a.v. De Open Brouwerijendag (zie vorig artikel) trokken Voske en ik richting Ruddervoorde om er de nieuwe brouwerij "De Leite" te bezoeken.
Brouwerij De Leite deed niet officieel mee aan de Open Brouwerijendag maar de kans om zich kenbaar te maken was wel mooi meegenomen. De Afdeling UNIZO van Ruddervoorde-Waardamme stelde op diezelfde dag het industriepark 'De Leite' voor aan het grote publiek. Daar de brouwerij ondergebracht is in 'Helbig Aluminium', een bekend Belgisch Toeleverancier voor interieur, horeca- en winkelinrichting,gevestigd op het industrieterrein, waren het voor bedrijfsleider en brouwer Luc Vermeersch twee vliegen in een klap.
Brouwerij 'De Leite' is ondergebracht in de gebouwen van 'Helbig Aluminium'
Bemerkt de vele zonnepanelen (Er zijn er ook nog op het dak) Volgens eigenaar Luc Vermeersch staan ze in voor 1/3de van het verbruik van Helbig. Ook de brouwerij heeft er baat bij.
Een aankondiging maakte meteen duidelijk waar we moesten zijn.
Naam van de Brouwerij
De Leite
De basis voor deze brouwerij ligt in de interesse van eigenaar, brouwer en HOPLid Luc Vermeersch.
Zijn sympathie gaat vooral uit naar traditionele ambachten.
Dit heeft zich destijds vertaald in de bouw van een tuinhuis waar hij een brouwerij en broodoven wilde installeren.
Deze eerste minibrouwerij van 30 liter had hij in 1998 in Finland gekocht.
Hij kreeg van de fabrikant juist geteld één weekend opleiding.
Door veel zelfstudie en het maken van kleine proefbrouwsels die hij deelde met zijn vrienden,
begon de zin in het brouwen hoe langer en meer toe te nemen.
Toen hij met Helbig(Helbig aluminium is sinds 1948 een bekende Belgische toeleverancier voor interieur, horeca- en winkelinrichting). in het nieuwe gebouw aan de Leiteweg te Ruddervoorde (Oostkamp) introk wou Luc er ook een ontmoetingsplaats voor gelijkgeïnteresseerde van maken
en laten uitstralen dat ze zaken wilden doen met een hart.
In dit grote gebouw leek zijn 30 liter brouwerijtje natuurlijk te klein.
Zeker als hij er met zijn gebrouwen bier af en toe een event wou organiseren.
En omdat hij heel de tijd zijn passie beoefende in een eigen soort cocoon,
ver van de mensen die veel meer van brouwen wiste dan hij,
liet hij zich inschrijven in de bierbrouwcursus van Alvinne Events.
Daar heeft hijeigenlijk zeer vroeg in het cursusjaar zijn plannen voor een grotere brouwerij
beginnen aftoetsen aan de kennis en ervaring van Glenn en Davy.
Hij heeft zijn vriend ( en opvolger bij Coca Cola) Etienne Vanpoucke kunnen overtuigen om mee de cursus te volgen.
De brouwersverhalen interesseerden Etienne en stilaan raakte hij mee geboeid
door het denkproces van de samenstelling van debrouwerij.
HOPlid Paul Vanneste, die ook de cursus volgde, is er dan ook interesse voor gaan tonen.
ze hebben dan met zijn drietjes het voorbereidende traject gecreëerd en nu brouwen ze samen.
Zaakvoerder en eigenaar van de brouwerij Luc Vermeersch geflankeerd door links op de foto Etienne Van Poecke en rechts Paul Vanneste.
Door zijn vroegere ervaringen met zijn brouwsels heeft Luc hen overtuigd om voor één van deze recepten te kiezen zo zijn ze aan het proef brouwen gegaan met het klein brouwerijtje.
Luc was eigenlijk van plan om zijn brouwerij in Helbig aluminium NV onder te brengen.
Maar men heeft hem ervan kunnen overtuigen om dit als een apart project te zien.
En toen begon de lijdensweg van de administratie : BVBA oprichten, kapitaal inbrengen, accijns aanvragen enz..
Op 5 maart 2008 kreeg het drietal uiteindelijk de toezegging dat ze mochten brouwen. Op 10 maart kregen ze de machtiging van de accijnzen.
Brouwerij De Leite kon beginnen.
Het drietal heeft lang getwijfeld over de naam van de brouwerij. Uiteindelijk is het Brouwerij 'De Leite' geworden.
Dit komt blijkbaar van de laagte of van een beek die langs de leitemolen in de onmiddellijke omgeving stroomde.
De mensen van de heemkundige kring van Ruddervoorde zullen hen in de toekomst daar nog verder wegwijs in maken.
Het industriegebied waar zij gevestigd zijn noemt trouwens ook zo.
De Brouwinstallatie
Ze beschikken nu over een brouwketel van 800 l waar ze 500l kunnen in brouwen,
filterkuip, warmwatertank en een gist en lagertank van 650l cap.
De Brouw- en kooketel. Hier wordt het moutschroot met water vermengd. Vergistbare suikers worden gevormd. Tijdens het koken worden aroma- en bittere hoppen teoegevoegd. Indien gebruik van kruiden worden ook deze meestal tijdens het koken toegevoegd.
De Wortfiltratie De wort (waterige oplossing met opgeloste bestanddelen) wordt afgescheiden van onopgeloste bestanddelen = draft)
Het wort klaren De resten van de hop worden verwijderd alvorens te koelen.
De Gist- en lagertank. De hoofdgisting gebeurt 2 weken aan 22°c. Hier worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur.
Het lageren en nagisten neemt ook 2 weken aan 15° cin beslag.
Ze hebben een dubbelbrouwsel gebrouwen voor het weekend (1000 l).
Hun eerste brouwsel werd afgevuld bij Brij strubbe op 75cl flessen.
Later volgt dan een brouwsel dat zal gebotteld worden op 33cl.
Femme Fatale
De naam 'Femme Fatale' voor het bier komt helemaal niet van de vroegere Biba Binoche of Betty uit Eurosong 2008.
De naam van het bier is eigenlijk geïnspireerd door Lucs neef kunstenaar Rik Vermeersch.
Rik is in zijn kunst geboeid door de vrouw in haar hele zijn.
Hij heeft dan ook het eerste etiket ontworpen.
Op het etiket prijkt zijn vast model Axel uit Lissewege. Axel is naast model ook uitbaatster van Pronkenburg een 18de eeuwse hoeve, gelegen midden een natuurreservaat te Lissewege die gastenkamers aanbied.
Brouwerij De Leite zou graag voor al haar bieren hun etiketten door een kunstenaar laten ontwerpen.
Ze hebben wel wat geluk gezien ze al wat kunstenaars kennen in hun familie alleen al.
De naam van het eerste bier is uiteindelijk Femme Fatale geworden met als ondertitel Onweerstaanbaar.
Het fijne aan deze dame is dat ze eigenlijk overtuigd is en ervaren heeft dat ze niet alleen de heren,
maar ook de dames kan en zal bekoren.
Rik Vermeersch met zijn vast model Axel, zij prijkt op het prachtig etiket.
KUNST IN DE BROUWERIJ
In de showroom van Helbig werd een gratis femme Fatale aangeboden. Met het amberkleurig biertje in de hand kon men genieten van de prachtige kunstwerken van Rik Vermeersch.
Men ook genieten van dichtkunst die in het gebouw hier en daar verspreid was.
Ook de prijslijsten waren kunst. Het etiket Femme fatale vooraan en een gedicht van dichtkunstenaar Joris Denoo achteraan Lees hier
Theater monoloog: De Brouwer van de Snoek Op een wel zeer extravagante wijze bezingt en bedicht een brouwer zijn enige liefde: de edele kunst van het brouwen.
Tekst: Wim Chielens, Regie: Mieke Ronsmans, Spel: Dave Demyttenaere.
Salade De Fruits uit Lendelede brachten swingende jazz, een brokje Franse chanson een beetje Django en een snuifje Bechet, zelfs Elvis kwam even om de hoek kijken.
Nog vroeg op de middag. In de achtergond is de streetband Al Capones zich bezig met inwerken. De zaal begin stillaan vol te lopen. Een 1000-tal mensen bezochten uiteindelijk de nieuwe brouwerij en proefden er de Femma fatale. Van een succes gesproken!
Een glas Femme fatale gezien door de fotograaf.
Medebrouwer Etienne Van Poecke zorgde gedurende de opendeur voor een woordje uitleg in de brouwzaal.
Medebrouwer Paul Vanneste bediende de mensen met een Femme Fatale. Hier is hij in gezelschap van Tom Allewaert uitbater van de Erasmus het bekende bierrestaurant in Brugge Lees ook : Erasmus tijdens de Kerst
Amberkleurig biertje met witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
De neus is moutig met fruitige toetsen van koriander.
De smaak begint met een lichtzurige toets die overgaat in een moutachtig mondgevoel Het bier is fruitig - Koriander- Curacaoschil? Nadien krijgt men een mooie lichte bitterheid. Het lichtzurige smaakje kom nu en dan de kop opsteken en maakt het bier wel aantrekkelijk.
Het eerste brouwsel van De Leite is geslaagd. Misschien ietsje te veel Koriander? en het mocht nog meer uitgegist zijn. Maar de tijd ontbrak waarschijnlijk?
Maar al bij al een prachtig biertje die mits een paar aanpassingen een mooie toekomst voor de boeg heeft. Voor hun eerste bier hebben de drie brouwers op veilig gespeeld en waarom niet.
Ze hebben veel positieve reacties gekregen. Het bier viel bij de vele bezoekers in de smaak. en ze mochten rekenen op veel persbelangstelling. In de toekomst zouden ze verder de link willen leggen met het deel kunst in hun benadering.
Proficiat aan de 25 mensen van Brouwerij De Leite die instonden voor de mooie organisatie.
West-Vlaanderen heeft er een nieuwe brouwerij bij en wat voor een!
Open Brouwerijendag - Brouwerij Strubbe - Ichtegem
Verleden week zondag (20 april 2008) vond de eerste editie van 'Open Brouwerijendag' plaats.
Verschillende Belgische brouwerijen hadden die dag hun deuren open gezet voor het grote publiek.
Een totaal van ongeveer 93.000 bezoekers bezochten de 30 deelnemende brouwerijen.
Het was een groot succes, verklaarde organisator Philippe Moortgat na afloop van het evenement.
'Met deze Open Brouwerijendag wilden we het publiek een blik gunnen op het brouwproces van ons nationaal product en de grote verscheidenheid en diversiteit van de Belgische brouwerijen en bieren tonen', sprak de organisator. De weergoden staken de brouwers een handje toe, want het prachtige lenteweer zorgde voor een grote opkomst. Toch is het niet de bedoeling dat de Open Brouwerijendag een jaarlijks fenomeen wordt.
'Elk jaar is misschien iets te veel van het goede. Het moet iets speciaals blijven. Bovendien kruipt er voor de brouwers veel werk in.
Voske en ik bezochten twee West-Vlaamse brouwerijen.
s Morgens brouwerij Strubbe in Ichtegem en in de namiddag De Leite een nieuwe brouwerij in Ruddervoorde.
Gelegen in de schaduw van de 17de eeuwse Sint-Michielskerk, is de artisanale brouwerij Strubbe De Maagd van Gent zoals ze eertijds genoemd werd - zo oud als ons land.
Waar vind je nog een brouwerij zo dicht bij de kerk? Wierook en de geur van warme kokende wort. In Ichtegem is het prettig om de Heilige mis bij te wonen.
Brouwerij Strubbe was in volle werking.
Marc brouwde op de Open Brouwerijendag het witbier 'Vlaskop'.
In de roerkuip wordt het zetmeel uit de diverse graangewassen omgezet in suiker.
Het was een mooie kans voor de bierliefhebbers en geïnteresseerden om uitgebreid de passie van Marc Strubbe te komen aanschouwen en proefondervindelijk goed te keuren.
Marc Strubbe bij zijn kooketel. Marc is de zesde generatie die in het bedrijf runt.
Prachtig zicht op de werkende brouwinstallatie.
De koperen lekbak vangt de suikeroplossing (wort) op en wordt dan verpompt naar de kookketel.
In deze ketel wordt het wort gedurende 90 minuten gekookt. Hop en eventueel kruiden worden dan bijgevoegd.
Het bedrijf werd opgericht in 1831 door Karolus Strubbe. ,,Aanvankelijk was het bedrijf een boerderij-brouwerij. De boerenstiel is later naar de achtergrond verdwenen", zegt Marc Strubbe, die als zesde generatie in het bedrijf werkt. De zoon van zijn neef is ondertussen ook in het bedrijf gestapt, waardoor brouwerij Strubbe al aan zijn zevende generatie zit.
Biercentrifuge. De vaste bestanddelen zoals gist en eiwit worden geëlimineerd en de vloeistof wordt helder.
Gisting- en lagertanks. In de 18 verschillende cylindroconische tanks zorgt de toegevoegde gist voor de omzetting van suiker in alcohol en koolzuurgas. Na 10 dagen is al de suiker vergist en koelen ze het bier tot op -1° Celsius. Het bier kan nu langzaam een 2 à 3 weken rijpen.
Moutsilo's onder een blauwe hemel.
Naast de twee familieleden werken momenteel vier arbeiders in het bedrijf. Het is de laatst overgebleven brouwerij in het kanton Oostende. ,,De familie heeft altijd geopteerd om een kleine standvastige groei na te streven. Sommige brouwers investeerden in vastgoed, maar vergaten zo hun brouwerij te optimaliseren. Toen meer en meer cafés de deuren moesten sluiten, kwamen deze brouwers in de problemen. Gelukkig heeft onze familie altijd de gulden middenweg gevolgd. Ook vandaag investeren wij steeds in de nieuwste productietechnieken, en dat is de reden dat wij er nog altijd zijn", vertelt Marc Strubbe.
De flessenvuller. Deze machine kan tot 15.000 flessen per uur behandelen. Dubbele voorevacuatie, vullen onder druk, druk afbouwen, stoppen.
Champagneflessen krijgen een kurk en een muselet.
Houten foeders om de Ichtegemse Grand Cru (Westvlaams zuur versnijbier) gedurende een tweetal jaar een nagisting te bezorgen. Daarna wordt het versneden om de typische zoetzure smaak te bekomen.
Vandaag de dag exporteert Brouwerij Strubbe zijn bieren tot in Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Nederland.
Aanschuiven voor een gratis biertje.
Voske en ik kozen voor een Keyte Dobbel Tripel
Een smakelijk biertje. Kijk niet te lang naar de foto! anders krijg je gegarandeerd dorst.
Keyte Dobbel Tripel 9,2 Alc.Vol.
Robijnrood met mooie beige schuimkraag.
De neus ruikt duidelijk karamel
appelaroma
De smaak is moutig
Kandij en chocolade laten hun beste kant smaken
geroosterde mout
Het is vrij moutig met hoppige toetsjes
Een lichte zurigheid dwarrelt door de diverse smaken.
Een klasse bier die in een trappistenklooster niet zou misstaan.
Keyte een pracht van een bier.
Een gezellige drukte op de binnenkoer van de brouwerij.
Blind Proeverij van 6 Pilsbiertjes - De Waregemse Bierfanaten.
PILSPROEVERIJ IN DE FOOLS GARDEN - WAREGEM
Pilsdrinkers hebben altijd gelijk.Gaat u naar de streek van Ieper - Poperinge dan is de pils van Leroy het beste van België, In Bellegem zweren ze op een Bockor en
in Bavikhove is enkel Bavik Pils de smakelijkste.
Ik neem aan dat in andere Belgische contreien dit ook zo is.
Een pilsdrinker is vertrouwd met zijn pils en dat neemt niemand van hem af.
U gaat hem geen plezier gunnen met één of ander lekker streekbiertje of zo.
Nee, ze zweren bij hoog en laag dat hun pils de beste is wat
een brouwer uit zijn brouwketels kan toveren.
Straffer nog, ze kunnen hun pils zo maar uit andere tientallen pilsbieren herkennen en hem zo uithalen.
Bij deze laatste bewering heb ik toch mijn twijfels.
En dat heeft de Pils proeverij van de Waregemse Bierfanaten weer eens uitgewezen.
Want vóór de proeverij beweerde Kurt de Smul de patroon van de Fool Garden waar de proeverij doorging en ervaren pilsdrinker dat hij zo zijn Jupiler zou uithalen tussen de vijf andere.
Het liep anders af dan hij gedacht had.
Kurt de Smul de sympathieke patroon van de Fool Garden en ervaren Jupilerdrinker kon zijn pils niet thuis wijzen.
Er waren maar liefst 26 proevers komen opdagen. Slechts 17 vulden alle strookjes in (bang om de mist in te gaan?).
De zes pilsbieren werden tegelijkertijd door Magda en Marc geserveerd.
De glazen werden tot 6 genummerd en met kleefband afgedekt, zodat enkel
de smaak primeerde.
Bestuursleden Marc en Echtgenote Magda serveerden de zes pilsjes
Er werden zes pilsbierenin proefglazen aangeboden. Deze glazen waren ook afgeschermd zodat men de kleur niet kon waarnemen en ook niet kon zien of het bier helder, troebel, .. etc was. De glazen waren genummerd en op hetzelfde moment aangeboden zodat het mogelijkwas om de zes bieren met elkaar te vergelijken. Elk bier werd geschonken uit een fles van 25cl.
Proeven, noteren en hopen dat het juist is.
De proeverij bestond uit drie fasen.
Eerst moest men in volgorde opschrijven welke de drie beste pilsbieren van de zes waren.
Tijdens fase één overheerst dus Bavik Cristal op de 2de plaats en Jupiler als derde.
Slechts 2 personen herkennen tijdens de blindproeving Jupiler
(vooraleer ze wisten welke bieren ze te proeven werd voorgeschoteld). Bavik werd 6 maal herkend. De andere pilsen helemaal niet.
Proeven en overleggen. Gemakkelijk is anders!
Fase twee Men moest op een lijstje de namen van zes pilsbieren schrijven
Waarvan men dacht dat ze in de proeverij aanwezig waren.
Tijdens fase twee zijn er 6 mensen die Bavik hebben herkend en 2 x Jupiler. Al de rest was verkeerd.
De glazen beplakt met geel-zwarte en blauwe kleefband maakten het proeven nog iets moeilijker.
Fase drie
Bij Fase drie kreeg men een lijstje met namen van de zes pilsbiertjes die uitgeschonken geweest zijn. Deze namen moest men nu bij het juiste glasnummer plaatsen.
Resultaat :
12 x Bavik op de juiste plaats. Sparta 4 x bij het juiste glasnr. Cristal 3 x bij het juiste glasnr Redor 5 x bij het juiste glasnr. Bockor 4 x bij het juiste glasnr en Jupiler ook 4 x bij het juiste glasnr.
ook dit was niet eenvoudig er waren er meerdere die helemaal niets juist hadden. Eén persoon (Alexander Surmont) haalde met 4 juiste pilsbieren zo de maximumscore van de avond.
Hoplid Alexander Surmont (hier samen met vriendin Patricia) had vier van de zes pilsbiertjes op de juiste plaats. Alexander is wel kenner op gebied van Pils-en tafelbieren.
Ook Hilde Deweer (auteur en compilator van het boek "Alle Belgische Bieren") was samen met haar echtgenoot komen proeven.
Voorzitster Leen Walcarius vond dat de Waregemse Bierfanaten zeker in hun opzet geslaagd waren, En dat ook in Waregem zoals in de lijn van gelijkaardige proeverijen bij andere bierproefclubs (o.a. HOP) niet Jupiler maar Bavik als beste naar boven kwam.
Bavik heeft dus de laatste 7 jaar een sterke kwaliteit (smaak) verbetering doorgevoerd. Ook de aanwezige echte bierkenners waren uiterst tevreden en vonden dat er te weinig proefavonden rond Pilsbieren worden ingericht.
De zes pilsbieren volgens volgorde hoe ze geschonken werden. De vierde van rij (zonder etiket) is Redor pils.
Glas 1= Bavik- 5,2 Vol% ( 28-02-2009) Glas 2= Sparta 5 Vol% (12-03-2009) Glas 3= Cristal 4,8 Vol% (22-11-08) Glas 4= Redor (geen etiket: afgevuld bij Br. Dupont op 20-03-2008 ) Glas 5= Bockor 5,2 Vol% (26-09-2008) Glas 6= Jupiler 5,2 Vol% (05-12-08)
In de eerste ronde was het dus de bedoeling dat we zonder te weten wat we dronken (zonder vooroordelen dus) onze voorkeur op paier moesten schrijven.
Het verdicht van de Waregemse Proevers:
Qua smaak kozen men voor:
Lekkerste Pils = Bavik Pils, als beste pils (30 ptn) 2. Cristal Alken (24 ptn) 3. Jupiler (22 ptn) 4. Bockor Pils (15 ptn) 5. Sparta Pils (7 ptn) 6. Redor Pils (5 ptn)
Deze Pilsproeverij zal zeker herhaald worden in 2010.
De Grote winnaar Bavik Pils.
Dit verslag werd mogelijk gemaakt door de medewerking van Geroen en Alexander Waarvoor dank.
Den Herberg Blond - Brouwerij Den Herberg - Buizingen
Via mijn goede vriend John Barrez kwam ik in het bezit van de drie bieren die de nieuwe brouwerij
Den Herberg uit Buizingen mementeel brouwt.
Den Herberg Blond 5,5% Alc.Vol.
Den Herberg Tarwe 5% Alc.Vol.
En een speciaal brouwsel gebrouwen voor 100 jaar Fanafare St. Vincentius 5% Alc.Vol.
Het café is sinds 2007 open maar de brouwerij is pas een paar maanden geleden operationeel. Een verslag van vriend Steven Vermeylen vind u op zijn blog "Hier stroomt het bier"
Enfin, altijd leuk om de eerste bieren van een nieuwe brouwerij te proeven.
Laten we beginnen met 'Den Herberg Blond'
Den Herberg Blond 5,5% Alc. Vol.
Brouwerij Den Herberg Buizingen
Ondanks de naam Blond is het bier amber van kleur.
Fijne witte(gebroken) schuimkraag
Het bier is wazig.
De neus is vrij moutig
Karamel en koekjesgeur.
De smaak is totaal verschillend of die van het aroma
De eerste slok is zoetmoutig
Met mooie fruitige toetsjes (limoen)
Het begin met zoet en vloeit langzaam over naar een smakelijke bitterheid.
De afdronk laat een lichte bitterheid in de mond achter.
Een goed gebrouwen Belgisch bier.
Wat bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alc.% moet zijn om lekker te smaken.
Geen echte topper, maar een bier die de klanten van Den Herberg zal bekoren.
Den Herberg Blond is wel amber van kleur zoals u kunt zien.
Grimbergen Optimo Bruno in Het Boerenhol - Reningelst.
Op zoek naar de culinaire rijkdom van een streekbiercafé of landelijke herberg kwamen Voske en ik enkele weken geleden met de hulp van Bob's Hendricx boek "208 Originele cafés in Oost-en West-Vlaanderen & Brussel" (zie rand) terecht in Herberg Boerenhol.
Het Boerenhol is een landelijke herberg die rustig en vredig midden de velden van de Poperingse westhoek ligt met de neus gedrukt tegen het heuvelland.
Het Boerenhol situeert zich in Reningelst een deelgemeente van Poperinge. Het ligt op de plaatselijke Volksspelenroute
De waardin zei toen we het pand betraden dat het die ochtend
nog lichtjes gerijmd had en het witte donzige tapijt voor een mooi schouwspel zorgde.
Het was alsof het veld bezaaid was met allemaal kleine diamantjes. We moesten haar wel geloven en konden het ook zo inbeelden toen we naar buiten keken.
Het Heuvelland in de verte.
Het interieur straalt zoals vele herbergen in de streek warmte en gezelligheid uit.
Hier geen chroom en plastic toestanden maar hout en steen zorgen voor een gemoedelijke sfeer.
De voorwerpen uit vervlogen tijden komen vooral goed tot hun recht
in een interieur waarbij er aandacht is voor sfeer en uitstraling met oog voor detail.
Het Boerenhol beschikt over een eigen aangelegd petanqueterrein en heeft diverse volksspelen voor u klaarstaan:
De smaak daarentegen staat lijnrecht tegenover het aroma.
Het is zoet moutig - Likeurzoet
Toetsen van Napoleon Mandarijn
Mooie prikkels van alcohol
Kruidig
Geen bitterheid.
Een lekker biertje dat wel,
Maar als punkgroep zou ik toch voor een bitterder biertje kiezen.
Zeg maar een bier met ballen.
Maar volgens Dirty Pik en Dirty Keez die ook op de avond aanwezig waren,
is het de bedoeling dat het bier verkoopt en de kas spijst
vandaar dit commercieel etiketbiertje van Antiek Blond.
The Dirty Scums poserend op hun etiket.
Dirty Pik (lid van HOP) en Dirty Keez twee leden van The Dirty Scums zijn heel tevreden over hun bier. Het is lekker, het drinkt vlot en het verkoopt goed. Meer moet dat niet zijn.
'Wittoen' draagt de naam van de Oostkampse Ridder Wittoen. Ridder Jan Wittoen (ook wel eens Ridder Jan Winteyn genoemd), was in 1417 heer van de heerlijkheid Orscamp en burgemeester van het Vrije.
Amberkleurig met een dikke schuimkraag in gebroken wit.
De neus is vrij kruidig gist en toetsen van peper (dit zal wel de katjes van de gagelstruik zijn die in het bier is verwerkt)
De smaak is mooi kruidig Er is een heel lichte zurigheid die over gaat in een zoete karamel moutsmaak
Een bier mooi in evenwicht. Een kruidig bier uit Ichtegem.
Het kruidige in het bier komt van de katjes van de gagelstruik die in het bier verwerkt zijn.
Wil men de smaak van het bier echt proeven, dan moet men de restsmaken neutraliseren. Een prima smaakopruimer is licht uitgedroogd bruin brood. In Tielt geen gebrek aan brood.
Bavik opent nieuwe brouwzaal - 03 april 2008 - Bavikhove
BAVIK
DE KROON OP HET BIER
DE KROON OP HET WERK
2007 betekende voor Brouwerij Bavik een turbulent investeringsjaar.
Er werd voor niet minder dan ruim 5 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd.
Een nieuwe volautomatische brouwzaal met een totale capaciteit van 500.000 hl. is het kroonstuk van de investeringen.
De bouw startte in april 2007 en werd afgerond eind februari 2008. De Brouwerij heeft nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel van 20.000 l wort te produceren. Dit opent voor de toekomst enorme doorgroeimogelijkheden.
Feeststemming in brouwerij Bavik - Bavikhove
Voor de opening werden de genodigden onthaald in de VIP tent aan de voet van de nieuwe brouwzaal. We konden proeven van een heerlijke frisse Bavikpils. Op de foto, de familie De Brabandere in gesprek met mevr Rita Beyaert, Burgemeester van Groot Harelbeke
DE NIEUWE BROUWZAAL
De ingang van de brouwzaal langs de kant van de straat.
Brouwmeester Chris Van Acker, Paula Vande Ghinste, Betty Van Steenberge en Ignace Debrabandere poserend in de nieuwe gecomputerde brouwzaal.
Deze nieuwe brouwketels kunnen samen met het ingenieus computersysteem de brouwcapaciteit optrekken tot maar liefst 200 miljoen flesjes bier per jaar.
Naast de inoxen brouwketels blijven de oude koperen ketels in werking. Zij het in een ander functie of vroeger.
Gedelegeerd bestuurder Ignace De Brabandere was maar al te fier met de nieuwe verwezenlijking. Vorig jaar sluitte brouwerij Bavik af met een omzet van zeventien miljoen euro en er werd 170.000 hectoliter bier geproduceerd.
In het oude systeem was een brouwsel om de 6 uur mogelijk. De Capaciteit is nu opgedreven van 20.000 in plaats van 15.000 liter. Dat schept nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel te maken. Dat betekent dat wij om de 2 uur zo'n 20.000 liter kunnen produceren voor onze bieren vertelde ons Chris Van Acker, brouwingenieur bij Bavik.
Burgemeester van Groot Harelbeke, mevr Rita Beyaert had de eer om samen met Gedelegeerd Bestuurder Ignace De Brabandere door een druk op de knop de volautomatische brouwzaal in werking te stellen. Het brouwsel liep na enkele minuutjes over van de oude brouwketel in de nieuwe filterkuip.
Na de opening werden we in twee groepen verdeeld. Onder leiding van brouwingenieur Chris Van Acker en Yves Benoit Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit bezochten we eerst de nieuwe gist- en lagertanks
DE NIEUWE GIST EN LAGERTANKS
De bieropslag werd uitgebreid met 8 lagertanks van elk 30.000 liter en met 10 cylindro-conische gistingstanks van elk 110.000 liter. Alles werd in een nieuw gebouw geplaatst. Voorheen werd de stapelruimte van de afgewerkte goederen uitgebreid met een module van 2000 m2 , waarmee de totale stapelruimte op 10.000 m2 komt.
Het nieuwe gebouw waar de lagertanks en de cylindro-conische gistingstanks zich bevinden.
Daarna volgde een bezoekje aan de rijpingskamer
DE RIJPINGSKAMER
De rijpingskamer met de eiken houten vaten werd uitgebreid met 6 x 220 hl waarmee de totale capaciteit op 3300 hl komt. Hier rust het bier gedurende 24 maanden op de eiken vaten om zo een speciaal karakter te bekomen.
Links de 6 nieuwe foeders die samen met de oude vaten (rechts) het bier moet moet laten rijpen in een bacteriële flora.
Het bier afkomstig van de oude foeders (calavadosvaten) zal door middel van enten in de nieuwe vaten gebracht worden om zo voor dezelfde typische smaak te kunnen zorgen.
DE AFVULLIJN
Daarnaast werd de rest van de productieketen ook aangepast om de grotere capaciteit van de brouwzaal te kunnen volgen. Bijkomende koelingcapaciteit met compressoren, een nieuw leidingnet in RVS, nieuwe pompen , enz. zijn er enkele van. Er werden ook 2 bijkomende afvullijnen geïnstalleerd voor de vaten met robot en automatische stapeling. Hierdoor kunnen wij 400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen.
400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen dit doet deze robot genaamd Marsupilami. Indrukwekkend om te zien. Hij is onverslijtbaar en werkt 24u op 24u Hi-Tech in Bavikhove
Met al deze investeringen heeft de brouwerij de mogelijkheid om in de komende jaren volgens de strengste normen van kwaliteit, hygiëne, milieu en werkveiligheid aan de stijgende vraag naar onze producten te voldoen.
Daarna volgde in het gezellige degustatielokaal nog een aangename receptie. Tussen de heerlijke hapjes en de mooie Bavikbieren door kon men op een plasmascherm de werkzaamheden van het voorbije jaar volgen.
Mag ik erp wijzen dat Brouwerij Bavik nog steeds een familiebedrijf is, en dit reeds 4 generaties lang. Ondanks de vele overnames en fusies in de biersector willen zij de onafhankelijkheid bewaren en zo de kwaliteit en regionale eigenheid veilig stellen. Zo willen ze, als één van de grootste onafhankelijke brouwerijen van België in de toekomst blijven werken om onze biercultuur in stand te houden. Met de vernieuwing zijn ze naar mijn gevoel aardig in geslaagd. PROFICIAT BAVIK. http://www.bavik.be
Amberkleurig biertje met een mooie dikke witte schuimkraag.
Het biertje heeft een lekkere hoppige neus Het ruikt fris en fruitig
Het heeft een moutige aanzet Lichtjes gerookte smaak Fruitige toetsjes Een mooie bitterheid komt dan de smaakpapillen strelen. deze houd aan tot het bittere einde.
Een heel lekker Limburgs biertje. Maar dat hadden we niet anders verwacht van topbrouwer Marc.
Vorstenbier een Limburgs pareltje.
Hoe uit een simpele vraag een lekker bier kan voortvloeien.
Paasbieren proeven op Den Proefzolder bij Alvinne te Heule
Schatten op Den Proefzolder
Op den proefzolder bij Picobrouwerij Alvinne zijn er om de veertien dagen schatten te vinden. Geen kunstwerkjes of een oude viool, waarin de naam Stradivarius staat gegrift. Geen dozen waar allerlei oud verzamelmateriaal met emotionele waarde insteekt. Nee, op Den Proefzolder zijn er schatten van bieren te ontdekken. Bieren die u niet onmiddellijk aantreft in normale winkelketens of in uw doorsnee drankenhandel. U kunt er naast artisanale brouwsels van kleine brouwerijen ook proeven van speciale bieren afkomstig uit grote brouwerijen die eens iets anders willen produceren dan hun dagelijks gamma. Bieren gebrouwen als experiment of soms in opdracht.
Kortom Bierschatten op Den proefzolder.
Zaterdag laatst viel er een plankje met vier Paasbiertjes te proeven.
Paasbier van brouwerij Slaghmuylder uit Ninove Gouden Carolus Easterbier van brouwerij Het Anker uit Mechelen Boskeun van De Dolle Brouwers uit Esen en Best Easter Whishes eveneens van Het Anker.
Het Paasbier is eigenlijk een cadeau voor de klanten, want het wordt aan dezelfde prijs aangeboden als hun gewone pilsbier. Het Paasbier vloeit voort uit het eerste brouwsel van het jaar dat in januari op een traditionele manier wordt gebrouwen uit edele en erg aromatische hop die brouwerij Slaghmuylder aanvoert vanuit Erembodegem.''
,,Na twee maanden van lage gisting brengen ze het rond de tijd van Pasen op de markt als een dorstlessend en vlot drinkend helder bier met een fijne bittere afdronk. De lage gisting en het ongefilterd bier vormen een vrij unieke combinatie. Er bestaat ook een gefilterde versie. Ook nog melden dat Slaghmuylders Paasbier een streekproduct is erkend door VLAM.
Het heeft een hoppige neus Ook dringen verse brood aromas de neusvleugels binnen
De smaak is zoetmoutig Karamelprikkels laten zich opmerken Ook kruidige toetsjes een kleine hopbitterheid op het laatst. Met zijn 5,2% Alc.Vol toch een smakelijk biertje. Verleden jaar nog de ongefilterde versie geproefd en die is toch nog ietsje voller van smaak.
Gouden Carolus Easter Beer is enkel te verkrijgen in flessen van 75cl.
Naar het schijnt was het vroeger een donker bier
Het Easterbier (Paasbier) is nu donker Amber van kleur en is in België verkrijgbaar enkel in bepaalde verdeelpunten. Het bier wordt elk jaar tegen de Paasperiode gebrouwen. Het bevat meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd. Het wordt uitsluitend met Belgische hop gebrouwen.
Een prachtig donker amber kleurtje met een romige witte schuimkraag en fijne koolzuurpareling
aroma's van fruit, kruidig en mout ook een prettige alcoholgeurtje
de eerste smaak is moutzoet met een milde bitterheid fruitig en licht aromatisch.
Peper? Ook alcohol toetsjes strelen je mondholte Complex biertje
Door het hoge alcoholgehalte die dit biertje (10%) bevat is het
enkel te drinken als degustatiebier!
Een chocolaten paaseitje past perfect bij het bier.
Een Biertje met een echt West-Vlaamse naam (Boskeun = Boskonijn) Het is met Pasen echt een delicatesse. Het is een bleek biertje met een specifieke neus en smaak. Het zou gebrouwen worden met Poperingse Golding hop in bellen, bleek mout, rietsuiker uit Mauritius, zuiver oerwater, hoge gisting en voor de nagisting inlandse honing. Het bier kan op voorhand besteld worden in de brouwerij.
Nadien is het soms nog moeilijk verkrijgbaar.
Donker Amber biertje met een witte schuimkraag
De neus is kruidig peper en lichte aromas van kruidnagel
De smaak is eerst zoet kruidig een prachtig mondgevoel van Perzik of rijpe banaan Die overgaat in een bitterheid die langzaam de bovenhand neemt. Een complex en heerlijk Paasbier
De Hr. Paul Verbruggen van brouwerij Het Anker wist me te vertellen dat het bier Best Easter Wishes (8%) is gebrouwen op vraag van de Deense klant gebrouwen met bestemming retail ginds. Het bier moest duidelijk onderscheiden zijn van de Gouden Carolus Easter Beer (10 %). Mede daarom heeft de brouwmeester gekozen voor een honingsmaak, die met Pasen al zou moeten doen dromen van warmere voorjaar (jammer, maar we hadden een witte Pasen ...)
Een Blond biertje met een witte schuimkraag.
Honing en nog eens honing in de neus.
ook de smaak is een parfum van honing. Zeer zacht. De eerste slokken vragen voor iemand die echt geen honing lust veel van de smaakpapillen . Maar als deze langzamerhand beginnen te wennen aan dit uitzonderlijk bijenproduct laat het biertje zich vlotjes drinken het bier is zoet. Behalve misschien een toetsje van citrus is er niets anders te smaken dan honing. Een aangename kennismaking met dit biertje
Naast deze Paasbiertjes en de Alvinne huisbieren kon men ook het nieuwe Lexske proeven. Dit bier zal in de toekomst Alvinne blond vervangen.
David Le Roy de ondervoorzitter van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede) had zijn 'Dolle Dave (Tripel Hop)' 8,5 vol%mee om te proeven. Gebrouwen met bitterhop Target en Saaz Aromahop Dryhopping East Kent Golding. Een biertje in volle evolutie. Zoet en fruitig maar daarna een mooie bitterheid van 65ebu in de mond. Nog wat restsuikers. Een lekker biertje in wording met een leuke naam die ik in de toekomst wel graag in huis zou hebben.
Kevin toverde een 1,5 liter fles Gruuthuse Bier 9,0 vol% van onder zijn toog te voorschijn. Het bier was 15 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint. De smaak was ondanks de oxydatie nog van een redelijke kwaliteit. Het moederbier zou Brugse Tripel geweest zijn. Het bier werd vroeger gebrouwen door brouwerij De Gouden Boom uit Brugge.
Het bier was 12 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.
Schatten op Den Bierzolder. Ik kijk er telkens naar uit.
Een paar weken terug bezochten Voske en ik TAVOLA 2008, een vakbeurs van de fijne en verse voeding. Zeg maar de meest succesvolle vakbeurs voor de voedingsbranche in de Benelux.
TAVOLA één en al Walking Dinner
Destrenge selectiecriteria voor de toelating van de exposanten, de doorgedrevenfocus op fijne en verse voeding, deaandacht voor nieuwe trends en nieuwe producten door onder meer de uitreiking van degerenommeerde Gouden Tavola, en destijlvolle inrichting en decoratie van de beurs maken van TAVOLA telkens opnieuw het meest exclusieve businessforum en de toonaangevende vakmanifestatie.
Nieuwe trends en nieuwe producten. Hier de voorstelling van de nieuwe schalen voor de toekomst waarin de Paté van Beauvoorde gepresenteerd zal worden.
Stijlvolle inrichting en decoratie. De hespenzuilen van Jan Fabre?
Prachtige decoraties.
TAVOLA is een tweejaarlijkse organisatie van Kortrijk Xpo. TAVOLA die de volledige Kortrijkse hallen inpalmt is een groot Walking Dinner. U kunt er proeven van heerlijke streekproducten tot exclusieve hapjes.
Overal mensen op ontdekking naar een smaaksensatie.
Peter Deprez van het Kortrijks Koffiehuis aan het werk. Hij won onlangs de prestigieuze wedstrijd Belgian Barista Championship of beste espressomaker van het land.
In tegenstelling tot de Horacabeurs in Gent staan er vrijwel geen bierstanden. Maar toch was er een stand die onze smaakpapillen met een biertje kon beroeren, en dit was stand Nr. 197 van ID Fresh.
Tussen de vele kazen door kon men bij het nuttigen van een Vlaskaas een Vlasbiertje degusteren op meesterlijke wijze getapt door onze vriend Sandrino, vertegenwoordiger van Brouwerij Van Eecke.
Blond Helder biertje met een romige fijneschuimkraag
De neus is mout- en fruitig koriander
De eerste slok is zoet Moutzoet met fruitige toetsen (citrus Koriander) Het bier is zacht en heeft niet al te veel body. Toch nog een lichte bitterheid op het einde.
Een fris biertje Geen echte hoogvlieger maar toch bijzonder populair. Dit bier wordt gebrouwen voor commercialisatie in de Leiestreek, historisch gezien is dit de vlasregio. Maar toch een biertje die duidelijk past bij de Vlaskaas. Want die is ook romig en zoet
De combinatie vaan kaas en bier is bijzonder populair in België. Ons landje biedt een grote keuze aan diverse soorten en smaken. Streekbier en streekkaas samen degusteren is bij ons goed ingeburgerd zowel thuis aan tafel, op recepties en feesten als in cafés en eetgelegenheden. Bijzonder populair zijn de abdijkazen gecombineerd met abdijbieren.
Een zoetmout biertje evenals de Vlaskaas. De kaas wordt trouwens gemaakt in Noord Holland
Op het mooie etiket staat het schilderij de Vlasoogst van de Vlaamse schilder Emile Claus (1849-1924) afgebeeld. Een landelijk tafereeltje. Een boerenarbeider knuffelt zijn jongste kind en moeder kijkt vertederd toe.
Voske en ik willen langs deze weg de 100.000 mensen bedanken die onze bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zullen we deze op dezelfde manier via dit blog verder blijven aanmoedigen.
Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zullen we verder op deze blog blijven verslaan.
Laten we zeggen
Op naar de 200.000
Bedankt lieve mensen - (foto Bianca) William en Myriam