Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE HEKSEKETEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mos en morgendauw lichten op in de eerste roze zonnestralen. Bloemen openen de kelken, vaag, en versluierd in nevel.
    De heksen zijn verdwenen, en zo ook de kollen en kobolten, de gedrochten.
    Weggevlogen op de eerste stralen van de nieuwe dag.

    U kunt de heksen terug vinden op de oude baan Kortrijk  - Avelgem.  Meer bepaald in Zwevegem in Bistro - Tea-Room "De Hekseketel".

    De naam is ontstaan door te trouwen met een "Hekse van een Wuf en n'n Duvel van n'n vent".

    Het kraaknette en heldere interieur is bezaaid met allerlei heksen en andere vreemdsoortige wezens.

    Voske en ik hebben er eerst een verwenkoffie gedronken. En wat voor één?
    De beste ooit.  Alles op het mooie geëtaleerde bord was door het huis zelf klaargemaakt.
    Naast een advokaatje vond je warme appeltaart, frambozen op likeur, een frisse aardbeiencompote enz...  Echt een aanrader.

    Wat mij natuurlijk ook
    interesseerde was de bierkaart.
    Slechts 25 bieren uit de fles (geen enkel van 't vat).  De bieren waren met liefde verzorgd.  Peter de patron is niet voor niks Sommelier.
    Quintine, De Urthel bieren, Leutebok enz.. allemaal bieren die een beetje met Heksen kunnen Geassocieerd worden.  In feite geen al te grote maar een mooie bierkaart.

    Een tevreden klant komt altijd terug.  Ik denk dat ik nog meermalen zal terugaan.


    26-05-2006 om 01:06 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 2 - Bink Blond - Brouwerij Kerkom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een prachtig bier die te vinden is op de kaart van 't Rusteel is Bink Blond van brouwerij Kerkom (Limburg).
    Een 33 cl van slechts 5,5 % alc vol.
    Kleur = Goudblond
    Schuim = fijn wit - verdwijnt tamelijk snel.  Misschien door te koud opdienen?
    Fijne pareling.
    Hoppige aroma's - Challanger, East-Kent Goldings en Saazer
    De smaak geef je bittere toetsen.  Drop?
    Een lekkere bittere nasmaak.
    Een bier voor liefhebbers van Karakterbieren.
    Een dorstlesser tout court.

    Nadien nog het gistdepot erbij gedaan, maar de smaak veranderde niet veel.
    De bittreheid had zijn werk verricht.

    26-05-2006 om 00:21 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEUK BIERGEDICHT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit het menu van de Heksenketel.

    26-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'T RUSTEEL (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat doet een bierproever op de 25 Mei de 145ste dag van het jaar in de Gregoriaanse kalender?
    Vooral wanneer het weer een echte boosdoener is?  Een leuke taverne opzoeken om er gezellig te tafelen.  Nu had ik al geschreven dat ik over toffe en knusse cafeetjes zou hebben in mijn bierblog.
    Laten we dan beginnen met een eerste.  Een echte gezellige taverne in Gullegem.  Toeval of niet in mijn eigen Gemeente.  Normaal gaan Voske en ik er te voet naar toe via de vallei van de Bankbeek.  Maar het slechte weer genoodzaakte ons om de wagen te gebruiken.
    Om 't Rusteel te beschrijven citeer ik uit het boek van Bob Hendrickx :
    "Wie in normale omstandigeheden al moeite heeft om keuzes te maken, verlegt zijn grenzen werkelijk in 't Rusteel. waar Bougondiërs kunnen kiezen uit 300 soorten bieren, en een Vlaamse keuken met hedendaagse accenten".
    Dus the place to be voor een echte bierproever.

    http://www.rusteel.be

    25-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'T RUSTEEL (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een deeltje van het prachtig interieur van de Orangerie

    25-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanavond met Voske een Alvinne bruin gedegusteerd.

    Men kan zich natuurlijk afvragen waarom men op 24 mei een bruin biertje drinkt i.p.v. een frisse blonde?

    De drie redenen zijn :

    1e het is een van mijn lievelings bruine bieren

    2e Het heeft maar een alcohol percentage van 6,5 %

    3e Het is verdorie zeer fris voor de tijd van het jaar.

     

    Alvinne bruin heeft fruitige aroma’s.

    De alcohol geurtjes die men opsnuift doen me denken aan een jonge port.

    De smaak heeft gebrande mout toetsen.

    En ook een lekkere bitterheid die blijft hangen en dat voor een bruintje!

    Op het laatst doe ik nog altijd het gistdepot erbij zodat er nog meer bitterheid vrij komt

     

    Gewoon een zalig biertje.

     

    Picobrouwerij Alvinne bevind zich in dezelfde straat als grote broer Van Honsebrouck in Ingelmunster.  Meer bepaald in de Oostrozebekestraat 114.  Opletten dat je het niet voorbij rijd.  Ben je voorbij, dan onmiddellijk op je stappen terug keren want het loont de moeite om hun bieren te proeven en te kopen.

    http://www.alvinne.be/

    24-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De 6 bieren die we geproefd hebben (zie foto van links naar rechts)

    ETOILE DU NORD - 5,5° alc. Vol. – Thiriez - Esquelbeck
    LA DIVINE
    – St.Landelin - 8,5° alc. Vol. – Brasseurs de Gayant - Douai

    3 MONTS – 8,5° alc. Vol. – Saint Sylvestre – St. Sylvestre Cappel

    MALINE (Le Noire) 5,8° alc. Vol. – Thiriez - Esquelbeck

    HOMMELPAP 7° alc. Vol. – Ferme-Brasserie Beck - Bailleul 

    ABBATRALE DE SAINT-AMAND – Spéciale Noël - 6° alc. Vol.  - Brasserie de Saint-Amand - Saint-Amand -les-Eaux.

    Alle 6 de bieren werden in proefglaasjes uitgeschonken.  Er werd brood geserveert tussen ieder biertje die we proefden. 

    Etoile du Nord was de topper van de avond.  Een heerlijk bitter en hoppig biertje.
    Een klassieker was 3 Monts - Een evenwichtig en lekker biertje die sterk aanleunt bij de Belgische bieren.
    Hommelpap was dan weer een volmoutig bier.  Lekker van smaak maar een beetje papperig in de mond.
    Maline was een zeer donker bier (vandaar le noire).  Bittere toetsen en smaken van Expresso koffie.
    La Divine had een fijn en rijk aroma -  geuren van graan, peperkoek waren waarneembaar.
    De bitterheid ontwikkelt zich met hopsmaken.

    Abbatrale de Saint-Amand was een Kerstbier maar te veel gekruid met Kaneel en vanille.

    De Franse bieren kunnen nog niet tippen aan ons eigen Belgische bierenrijk, maar de Noord Franse brouwers doen toch de moeite om een degelijk bier te brouwen.  Vooral Brasserie Thiriez is goed bezig alsook Brasserie St. Sylvestre.

    Moeten we ook bij vertellen dat in tegenstelling tot de Belgische bieren de Franse niet hergist worden in de Fles.

    22-05-2006 om 01:21 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE PROEVERIJ VAN NOORDFRANSE BIEREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op dinsdag 16 mei was het zover.  Een 50 tal leden kwamen opdagen om de proeverij van de Noord Franse bieren bij te wonen.  Gastspreker was biergoeroe Jef Van Den Steen. (auteur van talrijke boeken zoals "Trappist, het bier en de Monikken", "Abdijbieren Geestrijk erfgoed" en Lambi(e)k en Geuze.  Hij schrijft ook artikels in Bierpassie Magazine en natuurlijk in De Zytholoog.  Hij bezit zelf een brouwerij (De Glazen Toren) in Erpe Mere.
    Op de foto zie je Jef en een deel van het aandachtig HOP publiek.

    22-05-2006 om 00:44 geschreven door William Roelens


    16-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPPIGAARD - Het nieuwe bier van HOP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zie je het etiket van ons nieuw bier "Hoppigaard". Hoppigaard is een bier met Karakter. Slechts 6,5% Alc Vol. Een pittige hoppige saison. De bitterheid die ze uitdrukken in EBU = 35 EBU. Dus een tamelijk bitter biertje. Wat wil zeggen dat het een heerlijk biertje is voor te drinken in de zomer. Een echte dorstlesser. De Hoppige aroma's laten je niet meer los. Het bier zal te proeven zijn op het Karakterbierweekend in vichte op 3 en 4 juni. http://www.karakterbierweekend.be

    16-05-2006 om 17:55 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPPIGAARD (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De brouwers van Hoppigaard. Van Links naar rechts : Mezelf (Amateur brouwerij De Hoppescheute) dan Veerle (Voorzitster van HOP) en haar echtgenoot Jan (Amateur brouwerij Lupiline)en Piet Salomez (Brouwfirma Het Alternatief) Carl Kins ontbreekt.  Foto genomen op de persconferentie van het Karakterbierweekend en voorstelling van het bier in Café "De Gilde" te Vichte.

    16-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPPIGAARD (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zie je het flesje in al zijn Glorie. Groen is hoofdzakelijk de kleur. Groen is de kleur van HOP. Groen is Hoppigaard. Groen is de weg naar bitter.

    16-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP ZOEK NAAR FRANSE BIEREN (2) ETOILE DU NORD
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Etoile Du Nord is één van de TOP bieren van Brasserie Thiriez. Mooie witte schuimkraag Goudblond van kleur - Ietsje troebel. Dit kan gisttroebel zijn. De aroma's zijn hoppig. Bij de eerste smaak komt onmiddellijk de bitterheid u tegemoet. Ook mout en hoparoma's zijn waar te nemen. Een lange bittere nasmaak heeft ons het gevoel dat we hier een heel exclusief biertje onder de neus hebben. XXTRA bier. Hier bewijs de brouwer dat een bier absoluut niet zwaar moet zijn om lekker te smaken. Het bier heeft amper een alc % van 5,5. Vroeger was de naam "Frères de la Côte". Het was het resultaat van een samenwerking met een Engelse Brouwerij uit Sittingbourn (Graafschap Kent).

    15-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP ZOEK NAAR FRANSE BIEREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ter gelegenheid van onze Noord Franse Proeverij met HOP  zijn mijn echtgenote Myriam (Voske) en ik samen met Pol (de secretaris van HOP) en zijn wederhelft Carine bier gaan aankopen in Frankrijk.
    We zijn meteen naar Brasserie Thiriez" in
     Esquelbecq gereden.  Van Gullegem is het maar een goed drie kwartier rijden.
    Brasserie Thiriez heeft een gezellige degustatieruimte.  Oude affiches, Allerhande bierattibuten maken van deze plaats een gezellig lokaaltje waar het lekker vertoeven is.

    11-05-2006 om 02:17 geschreven door William Roelens


    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'n MAUROOTJE - Lauwse saison - Het etiket
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-05-2006 om 16:40 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'N MAUROOTJE - Lauwse Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert een paar maanden heb ik ook mijn eigen bier gebrouwen.
    "'n Maurootje - Lauwse saison".  De naam is gekozen omdat mijn kleinkind Mauro noemt en in Lauwe woont.
    Het bier is ontstaan nadat ik een examenbrouwsel moest maken bij Brouwerij Alvinne.
    http://www.alvinne.be
    Ieder jaar gaat in deze Picobrouwerij in Ingelmunster daar een brouwcursus door.
    Glenn Castelijn en Davy Spiessens (de brouwers) waren zo enthousiast over mijn proefbrouwsel (30 l) dat ze meteen besloten om het op een groter hoeveelheid (400 liter) uit te brengen.
    De voorstelling had plaats op het Zythosbierfestival in St. Niklaas.
    http://www.zythos.be
    Ondertussen is er reeds een twee brouwsel van gemaakt.

    Het bier is blond van kleur.
    Het bevat Jeneverbessen en Koriander.
    Het smaakt naar vanille en toetsen van banaan.
    het heeft een alc. vol van 7%

    William Roelens



    05-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HIJ KOMT VAN KANEGEM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 1 mei - Uitgenodigd geweest op de voorstelling van het nieuwe bier "Hij komt van Kanegem".
    In de oude Pastorie in Kanegem werd dit nieuwe bier voorgesteld.
    Vroeger (beginjaar 1985, eind 1986) werd dit bier gebrouwen door Riva (Dentergem)
    Het was een etiketbier vann Vondel
    (etiketbier wil zeggen hetzelfde bier of een bestaand bier maar met andere naam)
    Nu is het een volledig nieuw biertje gebrouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi.
    Het is een rood-bruin biertje van 6%alc. Vol. met hergisting op de fles.

    Het heeft fruitige en moutige aroma's en smaakt ietsje bitter.
    Een heel lekker biertje voor bij een aangename babbel.

    William Roelens
     

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een proeverij gehad met HOP in de zeer gezellige Taverne Brasserie “Nostalgie” op de veemarkt in Kortrijk 
    Programma : Proeven van 6 Speciale Belge.  Speciale Belge of ook nog amber bieren genoemd.
    Op de foto bemerk je van links naar rechts de hoofdrolspelers van de avond.
    De Koninck, Op-Ale, De Ryck Speciale, Ginder-Ale, Vieux Temps en Hose Ale.
    De spreker van dienst was HOPlid Alexander Surmont uit Brugge.

    Kenmerken van een Speciale Belge :

    EBC (Kleur) = 15-20
    EBU (Bitterheid) = 19-30
    Stamwort = 12°P - 1048
    Alc. 5,0 % Vol.
    Uitsluitend gemaakt van gerstemout en Hop. (Vooral Stiermark).
    Sommige bieren zijn gekruid.
    Het zijn hoge gistingsbieren.
    Zijn meestal gefilterd.
    Hebben een vollere smaak dan hun Britse collega's (Ales)

    De winnaar was De Ryck Speciale van brouwerij De Ryck uit Herzele (O-Vl).

     


    23-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Boek en de tekst die Michaël Jackson in mijn gekocht exemplaar schreef.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het Zythosfestival in St. Niklaas kon men het nieuwe boek kopen van Michael Jackson.  "Michael Jackson's Grote Belgische Bieren". Op deze foto signeert Michael Jackson mijn boek die ik net gekocht had.  Het is net alsof we aan het discussiëren waren.
    Niets is minder waar.  Ik legde Michaël uit hoe de naam "Maurootje" geschreven moest worden.  Want ik vroeg hem of hij me wilde geluk wensen met mijn eigen biertje " 'n Maurootje".
    Jan Rumes de vice-voorzitter van Zythos keek belangstellend toe.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriek De Ranke - Waarom niet?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze heerlijk kriek heeft een alcoholgehalte van 7,0 % alc vol.
    Het bier wordt gemengd met Lambik van Girardin.
    Het is zuur maar niet zo zuur en is meer toegankelijker dan sommige andere oude kriekbieren. 
    Laten we zeggen een instapbier naar meer zuur.
    Roodbruin van kleur en zurige aroma's van kersen.
    Een zalig bier, zeer verfrissend en een echte complexe dorstlesser.
    Voske mijn echtgenote is er niet zo voor.  Ze drinkt liever hun Pére Noël.

    En dan hebben we de XX bitter nog niet besproken!!!

    Moet er geen zand zijn?

    04-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!