Piloten opgeschrikt boven Ierland: “Zeer helder licht en razendsnel vliegend object”
Piloten opgeschrikt boven Ierland: “Zeer helder licht en razendsnel vliegend object”
De Ierse luchtvaartautoriteiten gaan onderzoek doen naar meldingen van piloten over ufo’s. Een piloot meldde afgelopen week een ongeïdentificeerd vliegend object toen hij boven Ierland vloog. Ook andere piloten deden melding van snel bewegende vliegende objecten.
Het incident gebeurde afgelopen vrijdag, tijdens een vlucht van het Canadese Montreal naar Londen, aldus nieuwszender BBC.
De piloot vroeg omstreeks zeven uur ’s ochtends de verkeersleiding van het vliegveld Shannon of er een militaire oefening gaande was, nadat hij een voorwerp nabij had gespot dat zich “razendsnel verplaatste”. Dat bleek niet het geval. Vervolgens meldde de piloot een “zeer helder licht” te zien en een voorwerp dat aan de linkerkant van zijn vliegtuig vloog en snel naar het noorden verdween.
“Astronomische snelheid”
Een andere piloot zegt “twee felle lichten” te hebben gezien, die met hoge snelheid omhoog vlogen. Hij spreekt van iets met een “astronomische snelheid, bijna twee keer dat van het geluid”.
De piloot van een Virgin-toestel suggereert dat het mogelijk een meteoriet was die de atmosfeer binnenkwam. Volgens de man volgden meerdere objecten dezelfde baan.
De Ierse luchtvaartautoriteiten nemen de meldingen serieus, maar heeft nog geen verklaring. “De IAA heeft een rapport ingediend, nadat een aantal vliegtuigen melding heeft gemaakt van ongewone luchtactiviteit”. ' br.hln)
Waarom je maar beter niet naar buiten gaat met nat haar als het koud is
Waarom je maar beter niet naar buiten gaat met nat haar als het koud is
En neen, het is niét omdat je er ziek van zou kunnen worden!
Wanneer de temperaturen de dieperik ingaan en de ochtenden killer en kouder worden, is het goed om even wat meer aandacht te besteden aan je haarverzorgingsroutine. Zeker wanneer je zo iemand bent die rechtstreeks uit de douche met nat haar naar buiten gaat. De koude kan immers zorgen voor serieus wat haarschade.
“Wanneer het buiten koud is ga je beter niet naar buiten met nat haar”, vertelt Anwar Zahar van Aveda. “Je lokken zijn immers veel kwetsbaarder wanneer ze nat zijn. Watermolecules in het haar kunnen uitzetten - of zelfs stollen wanneer het buiten vriest - waardoor de haarschacht kan opzwellen en bijgevolg makkelijker kan breken.”
Het is dus aan te raden om tijdens de wintermaanden wat extra zorg te besteden aan je lokken, en niet naar buiten te gaan alvorens je haar volledig droog is. “Hierbij is het gebruik van een haardroger de snelste en makkelijkste optie”, gaat Zahar verder, “maar let er wel op dat ook de hitte van een droger je haardos kan beschadigen. Gebruik daarom een goede haardroger en een spray die je haar beschermt tegen beschadiging door de hitte.” (br.hln)
The Police is een popgroep die bestaat uit drie leden: Sting, Stewart Copeland en Andy Summers. Zij boekten hun grootste successen in de jaren tachtig en zijn officieel nooit uit elkaar gegaan.
Een heerlijke geurkaars kan ons altijd bekoren. Het is immers de ideale manier om elke ruimte meteen -letterlijk en figuurlijk- op te frissen. De nieuwste lancering van Louis Vuitton is dan ook meteen een schot in de roos.
Vanaf 5 november in de winkel, maar nu al bovenaan onze wishlist: de nieuwe geurkaarsen van Louis Vuitton. Het modehuis brengt komende maand 4 geparfumeerde kaarsen op de markt, prachtig vormgegeven in een minimalistisch wit keramieken potje met gouden deksel en afgewerkt met leren handvat. De lont van elk van de vier verschillende kaarsen heeft daarnaast ook een verschillende kleur.
Het parfum van elk van de geurkaarsen werd bedacht door parfumeur Jacques Cavallier Belletrud. De geuren werden geïnspireerd op het idee van geuren die door een open raam naar binnen komen waaien. “De eerste rozenknopjes uit de tuin (L’Air du Jardin), een warm zonovergoten eiland (Île Blanche), kreupelhout dat kleding doordringt tijdens een wandeling in het bos (Feuilles d’Or) en de magie van vallende sneeuwvlokken (Dehors Il Neige)”, aldus Cavallier Belletrud. Wij zijn alvast benieuwd!
De kaarsen zijn vanaf 5 november verkrijgbaar voor € 175 in geselecteerde winkels en op de Louis Vuitton website. (br.hln)
Peppino di Capri (Napels, 27 juli 1939) is een Italiaanse zanger, zijn echte naam is Giuseppe Faiella.
In 1970 won hij het Festival van Napels met Me chiamme ammore.
Hij won het San Remo Festival 2 maal, in 1973 met Un grande amore e niente più en in 1976 met Non lo faccio più.
Hij had zijn grootste successen in de jaren 70 met liedjes als Voce 'e notte, I'te vurria vasà (Eduardo Di Capua), Let's Twist Again, St. Tropez Twist, Nun è peccato, Malatia, Nessuno al mondo, Luna caprese, Nessuno al mondo, Roberta en Champagne. Bij ons is Roberta één van zijn bekendste liedjes.
In 1991 verdedigde hij de Italiaanse kleuren op het Eurovisiesongfestival in Rome met Comme E'Ddoce 'O Mare, een lied in zijn moedertaal, het Napolitaans. Hij eindigde op de zevende plaats.
Vroege vogel of eerder een nachtbraker? Wat je slaappatroon onthult over je persoonlijkheid
Vroege vogel of eerder een nachtbraker? Wat je slaappatroon onthult over je persoonlijkheid
Slaap is een van die dingen, ook al doen we het allemaal, iedereen een beetje anders aanpakt. Sommigen zijn nog voor dag en dauw op pad, anderen zijn dan weer rasechte nachtraven. Maar wat zegt dat nu over je persoonlijkheid? Enkele experts geven uitleg.
Als je wakker wordt nog voordat je wekker afgaat
Als je op een natuurlijke manier wakker kunt worden zonder het helse gering van je alarm, allereerst: gefeliciteerd. Ten tweede wijst het erop dat je het type persoon bent dat er stiekem alles aan doet om op schema te zijn. Iedereen heeft een uniek circadiaans ritme, meer bekend als je interne slaap-waakritme. En iemand die zonder wekker kan opstaan, leeft in harmonie met zijn circadiaans ritme. Maar dat betekent daarom niet dat je een ochtendmens bent. “Het betekent alleen dat je lichaam een bepaald ritme gewoon is geworden en dat dat ritme je ligt. Vaak zijn het dan ook mensen die erg houden van routine in hun leven en niet van onverwachte gebeurtenissen of verrassingen”, vertellen de experts van de slaapblog Mattress Online.
Als je een ochtendmens bent
Vroege vogels zijn speciallekes. Het zijn de mensen die ervoor kiezen om bij het krieken van de dag al uit de veren te zijn, en het ook leuk vinden om zo vroeg op te staan. Ben jij zo’n ochtendmens? Dan stel jij je wekker waarschijnlijk een uur voordat je daadwerkelijk moet vertrekken naar je werk in. Je zorgt ervoor dat je tijd hebt om te ontbijten, misschien doe je nog een korte ochtendwandeling en je rekt meer dan genoeg tijd uit om naar je werk te gaan. Wat het weekend betreft, uitslapen betekent minder uren wakker zijn, dus daar bedank je liever voor. “Mensen die vroeg opstaan zijn daarnaast vaak erg gemotiveerd en gaan graag uitdagingen aan. Het zijn meestal mensen die erg georganiseerd zijn en al een heel plan hebben uitgedokterd over hun carrière en leven. Mensen die nog liever doodvallen dan voor zonsopgang op te staan, kennen het woord glimlach voor 10 uur ’s morgens waarschijnlijk niet. Vroege vogels daarentegen zijn veel goedlachser en hebben doorgaans een positievere kijk op het leven”, vertelt dokter Robert Glatter.
Als je altijd te laat wakker blijft
Volgens slaapcoach Chris Brantner zijn er twee soorten avondmensen. “Je hebt slaapuitstellers en nachtraven. De eerste groep slaagt er meestal niet in om op tijd onder de wol te kruipen, ook al zijn er geen belangrijke zaken die hen tegenhouden om in bed te kruipen”, aldus de slaapcoach. Met ander woorden, in plaats van op tijd te gaan slapen, scroll je nog even door je sociale media, bekijk je nog dat YouTubefilmpje van die o zo schattige kat of bingewatch je het nieuwste seizoen van je favoriete Netflixserie. Vaak zijn het mensen die veel dingen uitstellen om niet geconfronteerd te moeten worden met de dingen die de volgende dag te gebeuren staan. Nachtbrakers zijn daarentegen ’s nachts productiever dan overdag. “Nachtbrakers zijn niet overdag maar ’s nachts het meest creatief. Op dat moment leveren ze het beste werk. Vaak zijn het dan ook erg artistieke mensen zoals schrijvers, kunstenaars of muzikanten”, vertelt Brantner.
Als je altijd tientallen keren op de snoozeknop duwt
Ben jij iemand die niet een, twee, maar vijf keer snoozet? Dat maakt nog niet per se een nachtbraker van je, volgens slaapdeskundige Michael Breus, maar het betekent ook niet dat je een ochtendmens bent. “Mensen die snoozen, zijn vaak degenen die te laat gaan slapen, maar ’s morgens wel o zo graag wat langer comfortabel in bed blijven liggen”, vertelt Breus. “In tegenstelling tot ochtendmensen, zijn snoozers vaak heel ongeorganiseerd. Maar, aan de andere kant zijn het wel creatievere geesten. Tot slot zijn ze meestal erg bedacht- en opmerkzaam. ’s Morgens doen ze er immers net dat tikkeltje langer over om aan hun dag te beginnen waardoor hun gedachten op een gestage manier binnenkomen en ze er wat rustiger over kunnen nadenken.” (br.hln)
Slaappillen slik je beter niet als Tic Tacs. Toch nemen heel wat Belgen er meer dan goed is voor hen, of gebruiken de medicatie verkeerd. Met alle gezondheidsrisico’s vandien, want slaappillen zijn allesbehalve onschuldig! Wij schudden je wakker met enkele feiten.
In België grijpt 1 op de 8 regelmatig naar hulpmiddelen om zijn nachtrust te bevorderen. Als we kijken naar de 75-plussers, blijkt zelfs 1 op de 3 een oplossing voor slaapmoeilijkheden te zoeken in pilvorm. Het Belgische gebruik van slaapmedicatie ligt daarmee een stuk boven het gemiddelde, terwijl volwassenen in ons land niet meer slaapproblemen hebben dan elders in de wereld. Ongeveer 1 op 3 geeft aan moeilijk te slapen.
Slaapkater
Wie daarvoor zijn heil zoekt in de medicijnkast, loopt het risico ook nog eens problemen te krijgen om op te staan. De farmaceutische industrie ontwikkelt slaappillen immers zo dat de gemiddelde mens er 7 tot 8 uur ‘out’ door is. Omdat niet iedereen de gemiddelde mens is, zal de werking bij de een al wat langer duren, met als gevolg dat sommigen ’s ochtends maar moeilijk uit bed raken. Het gevaar bestaat dat de pillen ook daarna nog doorwerken. Je voelt je dan niet alleen moe, maar hebt ook last van concentratiestoornissen en kampt met een vertraagd reactievermogen. Daardoor is de kans op ongevallen, zowel op de werkvloer als in het verkeer, of valpartijen groter.
Afkickverschijnselen
Net zoals de meeste drugs, zijn slaappillen bovendien verslavend. Al na enkele weken hebben ze nauwelijks nog het gewenste effect. Om hetzelfde resultaat te bereiken als in het begin, zul je de dosis steeds moeten verhogen. Slaappillen worden zo een dagelijkse gewoonte. Je raakt psychisch afhankelijk en als je ophoudt met ze in te nemen, zal je lichaam afkickverschijnselen vertonen. Die gaan van nervositeit en prikkelbaarheid tot… nog slechter slapen.
Angst en agressie
Na gemiddeld een viertal weken tasten slaappillen je slaapkwaliteit aan. Blijf je slaappillen gebruiken, kan je diepe slaap zelfs volledig verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet meer voldoende recupereert en je geheugen achteruit gaat. Staan nog zoal op het lijstje van bijwerkingen: agressie, verwardheid en angst. Ouderen, kinderen en jongeren zijn doorgaans extra gevoelig voor deze bijwerkingen.
Tip: Wil je meer weten over de effecten van slaappillen op lichaam en geest? In je Goed Gevoel van deze maand vertellen professor in de klinische farmacologie Thierry Christiaens en psychiater en professor aan de slaapkliniek An Mariman er alles over. Ze geven meteen handige tips hoe je een gezond slaappatroon kan inbouwen. (br.hln)
Eerlijk? Wij zijn gek op het herfstseizoen. Want hey, er zijn maar weinig stuks in onze kledingkast die zowel warm, makkelijk als stijlvol zijn. Dan is het ook zo zonde als je favoriete wollen trui krimpt tot een kindermaat doordat iemand (oké, oké, we waren het zelf) hem per ongeluk in de droogkast stopte. Maar geen paniek! Als je dit korte stappenplan volgt kan je je weer in geen tijd in je favoriete trui hullen.
Stap 1
Vul je gootsteen met lauw water en voeg ongeveer een eetlepel van je conditioner of babyshampoo toe (voeg wat meer toe als je trui of ander kledingstuk erg gekrompen is).
Stap 2
Dompel je te klein geworden trui onder en laat hem 30 minuten weken.
Stap 3
Laat het water weglopen uit je gootsteen. Knijp nu voorzichtig het overtollige water uit je trui. Wring of spoel hem zeker niet uit. Tip: druk je trui lichtjes tegen de gootsteen om het teveel aan water eruit te krijgen.
Stap 4
Leg een dikke handdoek op een vlakke ondergrond zoals je vloer of tafel en leg je trui erover. Rol nu de handdoek, met je trui erin, op. Laat even liggen tot de handdoek het water heeft geabsorbeerd.
Stap 5
Rol je trui er opnieuw uit en trek hem nu hij nog vochtig is opnieuw zachtjes in zijn oorspronkelijke vorm. Laat hem daarna aan de lucht drogen en ta-da: je favoriete trui ziet er weer als nieuw uit. Als je trui erg gekrompen is, laat hem dan op een vlakke ondergrond liggen en stretch hem elke 30 minuten uit terwijl hij droogt.
Waarom werkt dit?
Conditioner en babyshampoo verzachten en versoepelen de kledingvezels waardoor ze flexibel genoeg worden om je kledingstuk opnieuw in zijn origineel vorm te trekken. Makkelijker kan haast niet! (Maar was je wollen truien de volgende keer met koud water en stop hem niet meer in de droogkast, oké?) (br.hln)
Nieuwe mama’s hebben drie maanden nodig om zeker te zijn van hun opvoedingsstijl
Nieuwe mama’s hebben drie maanden nodig om zeker te zijn van hun opvoedingsstijl
Kinderen, als er iets is waar we eigenlijk een handleiding voor zouden moeten hebben, zijn zij het wel. Leren hoe je ouder moet zijn, is niet gemakkelijk en er gaat wat tijd over voor we het echt onder de knie hebben.
Er wordt wel eens gezegd dat sommige mensen een waar natuurtalent zijn wanneer het op opvoeding aankomt. Is dat bij jou niet meteen het geval? Geef de hoop dan nog niet meteen op. Volgens een onderzoek kan het bij nieuwe moeders gemakkelijk drie maanden duren voor ze het moederschap onder de knie hebben.
2.000 Amerikaanse moeders met kinderen van drie jaar of jonger werden ondervraagd voor het onderzoek. De studie werd uitgevoerd door OnePoll op vraag van Store Brand Formula, een bedrijf dat zich specialiseert in babyvoeding. Meer dan de helft van de ondervraagde mama’s gaf aan dat ze de eerste maanden bezorgd waren over hun manier van opvoeden en vaak dachten dat ze iets fout deden.
Ze maakten zich vooral zorgen over het algemene welzijn van hun kind, maar verschillende moeders gaven ook aan dat ze vaak dachten dat hun baby ziek zou worden. De tweede meest voorkomende zorg was dat ze niet wisten hoeveel eten ze hun kind exact moesten geven. Op nummer drie van het zorgenlijstje stond het prijskaartje voor de opvoeding van hun zoon of dochter. (br.hln)
“Vergeet 8 uur slaap per nacht”: bekende slaapcoach helpt je aan een betere nachtrust
“Vergeet 8 uur slaap per nacht”: bekende slaapcoach helpt je aan een betere nachtrust
Lig jij elke nacht wakker in bed, te wachten op Klaas Vaak die slaapzand in je ogen komt strooien? Dan bieden de ultieme tips van slaapcoach Floris Wouterson misschien wel soelaas.
Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat zowat 15% van de Belgen kampt met slaapproblemen. Het duurt meer dan een half uur vooraleer ze naar dromenland vertrekken, ze liggen minder dan zes uur in hun bed of ze worden ’s nachts vaak wakker. En dat is problematisch, zegt Floris Wouterson. “Vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid”, zo somt hij de nare gevolgen van een slechte nachtrust op. “Het werkt tegen je in je werk en in je relaties. Ook de kans op blessures of ongelukken neemt met 40% toe.”
De Nederlander heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘Superslapen’. Naar aanleiding daarvan deelt hij op Business Insider zijn ultieme tips om een superslaper te worden.
1. Vergeet de ‘acht uur slaap’-regel
Idealiter moet je 8 uur per nacht slapen, dat advies hebben we al vaak gehoord. Maar volgens Wouterson moet jij je daar - raar maar waar - niets van aantrekken. “Als je meent dat je elke nacht acht uur moet slapen, kan dat tegen je werken.”
Stel: na 7 uur onder de lakens ben je plots klaarwakker. Dan heeft het toch geen nut om nog te blijven liggen? Of wat als je wekker aanduidt dat je maar 6 uur kunt slapen? Dan is de kans groot dat je begint te piekeren omdat je niet voldoende slaapt, et voila, de rest van de nacht lig je te woelen. De enige oplossing: probeer zo veel mogelijk om op hetzelfde moment onder de wol te kruipen en zoek je eigen slaapritme.
2. Kortslapers zijn de uitzondering op de regel
Wat hebben Donald Trump, Tom Ford, Richard Branson en de CEO van Yahoo Marissa Ann Mayer gemeen? Ze overleven op minder dan 6 uur slaap per nacht. Zo’n routine kan werken voor enkele uitzonderingen, geeft Wouterson toe, maar de overgrote meerderheid heeft nood aan meer slaap.
Wie toch een kort nachtje achter de rug heeft, kan energie bijtanken dankzij een korte siësta. “Je kan met een powernap van 12 minuten voor twee uur energie opdoen”, beweert hij. Het is alleen oppassen geblazen dat je op tijd weer wakker wordt. Wouterson raadt aan om een wekker te zetten of je sleutelbos - letterlijk - bij de hand te nemen. “Zodra je te diep wegzakt, ontspant je hand, de sleutels vallen op de grond en je bent weer wakker.”
3. Wees tevreden met kleine stapjes
Jammer genoeg bestaat er geen geheime formule om beter te slapen. Maar met vele, kleine stapjes kom je al een heel eind. Wouterson verwijst naar een goede slaaproutine, gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging én je houding ten opzichte van slapen. “Slapen zit tussen de oren”, zegt hij.
Als je voortdurend piekert omdat je te weinig dut of tegen Jan en alleman zegt dat je een slechte slaper bent, is het geen verrassing dat je nachtrust te wensen overlaat.
4. Ook met de cliché-adviezen hou je best rekening
We hebben het al vaak gehoord: ongezond eten, alcohol, stress én blauw licht zijn stuk voor stuk zaken die je slaap verstoren. Ook Wouterson hamert erop. Wees zuinig met koolhydraten, suiker en drank en probeer niet te piekeren over problemen die je niet in de hand hebt. En kruip - uiteraard - niet in bed met je smartphone.
5. Werkgevers moeten oog hebben voor de slaap van medewerkers
Een betere nachtrust staat gelijk aan een beter concentratievermogen en betere prestaties, ook op de werkvloer. “Als werkgever wil je niet in de slaapkamer van je medewerkers komen. Maar slaaptrainingen of slaapfaciliteiten aanbieden kan een prima investering zijn”, volgens Wouterson. Bedrijven kunnen zich laten inspireren door Japan, waar zulke investeringen gebruikelijk zijn. (br.hln)
Wendy Van Wanten reageert op relatiebreuk: “We gaan door een moeilijke tijd”
Wendy Van Wanten reageert op relatiebreuk: “We gaan door een moeilijke tijd”
Wendy Van Wanten (58) heeft op Instagram haar relatiebreuk met Frans Vancoppenolle (56) bevestigd. “We hebben besloten om minstens tijdelijk uit elkaar te gaan.”
Frans meldde enkele uren geleden op Instagram dat Wendy hem op straat heeft gezet, en dat de twee al drie weken uit elkaar zijn. Wendy bevestigt die breuk nu op haar eigen Instagrampagina. “Volledig verstoppen wat niet verstopt kan blijven, is geen optie.”
“Er niets over te hoeven zeggen en eerst de tijd een beetje zijn verzachtende werk te laten doen, zou eigenlijk ideaal zijn”, schrijft Wendy. “Er zijn zoveel emoties en gevoeligheden die erover praten lastig maken en hoewel we beseffen dat zulks over een aantal maanden misschien minder moeilijk wordt, zijn we daar vandaag nog niet aan toe.”
Frans schrijft op Instagram dat hij door Wendy aan de deur werd gezet, maar dat is in de post van Wendy niet te lezen. Ze zegt enkel dat de twee tijdelijk geen stel meer vormen. “We gaan voor het ogenblik door een moeilijke tijd. We hebben besloten om minstens tijdelijk uit mekaar te gaan en mekaar wederzijds de tijd te geven om na te denken, te helen en tot rust te komen.”
Wendy vraagt ook om de privacy van haar gezin te respecteren. “Veel dankbaarheid bij voorbaat daarvoor, niet alleen van onszelf maar ook van de kinderen.” (br.hln)
Waarom spuitwater best deel uitmaakt van je beautyroutine
Waarom spuitwater best deel uitmaakt van je beautyroutine
Je gezicht schoonmaken met bruisend water. Het lijkt op het eerste gezicht nogal ‘speciaal’, maar toch is het een truc waarbij menig Japanse en Koreaanse vrouw zweert.
Dit is waarom je gezicht reinigen met spuitwater een goed idee is
1. Spuitwater heeft dezelfde pH als je huid
Kraantjeswater heeft een pH die rond de 7 ligt, terwijl spuitwater een pH heeft van 5.5, dezelfde pH als je huid. Dat wil zeggen dat bruiswater je huid veel minder zal irriteren dan gewoon kraantjeswater, dat de neiging heeft om je huid uit te drogen. Op een uitgedroogde huid ontstaan trouwens makkelijker kleine barstjes, die op hun beurt dan weer een broeihaard kunnen worden voor bacteriën.
2. Het reinigt verstopte poriën
Bruiswater zal olie, vuil en onzuiverheden op de huid veel sneller afbreken dan gewoon water. Het resultaat daarvan: een beter gereinigde huid en minder kans op puistjes
3. Het verbetert de bloedcirculatie
Het koolzuurgas in bruiswater zorgt ervoor dat bloed en zuurstof makkelijker het huidoppervlak bereiken, waardoor je huid er meteen ook gezonder uit zal zien, mét een subtiele blos. Dit komt omdat bruiswater ervoor zorgt dat bloedvaatjes vlak onder de huid zich openzetten. Hierdoor worden voedingsstoffen en zuurstof ook makkelijker vlak onder het huidoppervlak afgeleverd.
Zo geef je jezelf een gezichtsbehandeling met bruisend water
1. Maak je huid nat met bruiswater, of vul een kom met bruiswater en dompel je gezicht daar gedurende tien seconden in onder. 2. Was je gezicht met je favoriete reiniger. 3. Verwijder de zeep weer van je gezicht met spuitwater. 4. Droog je gelaat voorzichtig af, en breng een vochtinbrengende crème aan.
Toch is het aan te raden om zeker in het begin je gezicht niet dagelijks met bruisend water te reinigen. Vooral gevoelige huidjes kunnen immers reageren op de plotse blootstelling aan koolzuurhoudend water. Beperk je dus zeker in het begin tot het wassen met bruiswater eens om de twee à drie dagen, of vermeng gelijke delen spuitwater met gewoon water. (br.hln)
Unilever wil wereldwijd verbod op dierproeven bij cosmeticaproducten
Unilever wil wereldwijd verbod op dierproeven bij cosmeticaproducten
Unilever maakt zich sterk voor een wereldwijd verbod op dierproeven bij cosmeticaproducten. Om dit doel te bereiken, werkt het bedrijf sinds kort samen met Humane Society International (HSI), een internationale dierenbeschermingsorganisatie.
“Vooral buiten Europa is er nog een wereld te winnen. In de EU zijn dierproeven bij cosmetica al jaren verboden, maar in landen als China, Verenigde Staten en Canada is dit nog niet het geval. Door samen te werken met HSI proberen we de druk op deze landen op te voeren en hopen we dat de wetgeving wordt aangepast”, aldus Joanny Lijbers, marketingdirecteur van Unilever Benelux.
#BeCrueltyFree
Humane Society International heeft de campagne #BeCrueltyFree gelanceerd. Doel van de actiegroep is om binnen vijf jaar dierproeven in de cosmetica uit te bannen. Wereldwijd worden nu nog jaarlijks honderdduizenden dieren zoals konijnen, muizen en cavia’s gebruikt om cosmetica en verzorgingsproducten te testen, bijvoorbeeld om irritaties van ogen en huid te onderzoeken. Vaak gaat dit gepaard met veel pijn en ongemak voor de proefdieren, die doorgaans aan het einde van de testen worden afgemaakt.
Oproep
In de Europese Unie zijn dierproeven voor cosmetica al sinds 2004 verboden en geldt al vijf jaar een verbod op de verkoop van niet-proefdiervrije cosmetica. Unilever, zelf leverancier van cosmetica- en verzorgingsproducten, roept andere bedrijven op het initiatief te steunen. “Wij zullen er ook niet voor schromen onze producten terug te trekken als we door een bepaald land onder druk worden gezet om toch dierproeven uit te voeren. Dat accepteren we niet”, aldus Lijbers.
Dove, een van de grootste Unilever-merken, mag vanaf nu het dierenleed-vrij-keurmerk van dierenrechtenorganisatie PETA voeren. “Het keurmerk is een echte erkenning voor ons. Dat krijg je niet zomaar. Vanaf januari dragen alle verzorgingsproducten van Dove het PETA-keurmerk.” (br.hln)
Bewezen: ‘Een nachtje erover slapen’ kan je helpen om betere beslissingen te nemen
Bewezen: ‘Een nachtje erover slapen’ kan je helpen om betere beslissingen te nemen
Ook al eens voor een belangrijke beslissing in je leven ervoor gekozen om er eerst een nachtje over te slapen? Uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Bristol blijkt dat dat je wel degelijk kan helpen bij het maken van je keuze.
Voor een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Journal of Sleep Research analyseerden enkele onderzoekers van de universiteit van Bristol de hersenactiviteit bij twee groepen mensen. De eerste groep mocht eerst een dutje doen van 90 minuten, de tweede niet. Daarbij wilden ze vooral nagaan of een dutje ons kan helpen om informatie onbewust beter te verwerken en of het ons gedrag en onze reactie kan beïnvloeden.
Wat bleek? Slapen, zelfs al is het maar een korte powernap, helpt om informatie die we overdag opnemen, beter te verwerken. De onderzoekers stellen ook dat een hazenslaap helpt om positieve en negatieve punten af te wegen of meer inzicht te krijgen in een bepaalde kwestie voordat je een moeilijke keuze maakt. Daarnaast blijkt dat je reactiesnelheid én je vermogen om dingen te herinneren verbetert als je eerst een powernap doet.
Kortom, voortaan heb je een wetenschappelijk excuus voor dat heerlijke namiddagdutje. (br.hln)
Blauw licht is slecht voor je huid: feit of fabel?
Blauw licht is slecht voor je huid: feit of fabel?
Kan je sneller pigmentvlekjes, fijne lijntjes en rimpels krijgen van het licht van laptops, tablets, telefoons en televisie? Beautymerken beweren van wel. Maar klopt dat ook?
Je hebt ze misschien al zien liggen bij een parfumerie: de speciale crèmes, potjes en sprays die je moeten beschermen tegen het kijken van Netflix of overdadig Instagrammen, en meer specifiek tegen het blauwe licht dat je laptop en smartphone verspreidt. Dat licht is niet alleen slecht voor je ogen en nachtrust, het zou ook je huid verouderen.
Wat zegt de wetenschap?
Als de cosmeticawereld zulke uitspraken maakt, verwijzen ze steevast naar wetenschappelijke studies. Alleen zit er één addertje onder het gras: het onderzoek naar de invloed van blauw licht op de huid staat nog in z’n kinderschoenen en wordt meer dan eens betaald door farmaceutische of cosmetische bedrijven. “Door de inmenging van deze bedrijven weet je dat er een belang meespeelt: geld verdienen. En daar mag je enige achterdocht bij voelen”, verkondigde Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie aan het Erasmus MC, eerder al kritisch in het AD.
Ook Dr. Olivier Doucet, verantwoordelijk voor de nieuwste ontwikkelingen bij beautymerk Lancaster, maakte dezelfde bedenking. ”Volgens mij heeft dit blauwe licht van je computer nog maar een heel kleine impact, zeker in vergelijking met de schade die UV-licht je huid kan berokkenen. Maar we zitten nog volop in de eerste fase van het onderzoek. Het hele lichtspectrum heeft onmiskenbaar een invloed op ons, alleen weten we nog niet welke. Cinemaprojectoren geven bijvoorbeeld wél een serieuze lichtexposure vrij”, vertelde hij aan NINA.
Slaaptekort
Kortom, het kan geen kwaad om een crème te smeren tegen blauw licht, maar verwacht er nog geen wonderen van. Ook als je die ene avond nog een uur door die Instagram-feed hebt gescrold of nog enkele extra afleveringen van je favoriete serie hebt bekeken, moet je geen bang hebben dat je de volgende dag opstaat met extra kraaienpootjes. Al moet je wel oppassen dat je er geen gewoonte van maakt.
We weten ondertussen allemaal dat blauw licht je slaap kan verstoren. En mensen die langdurig slecht of weinig slapen, hebben nu eenmaal meer kans op een versnelde huidveroudering. Iets waar je wel rekening mee moet houden dus. Daarnaast zijn er nog veel andere factoren die meer huidveroudering in de hand werken. Zo is het turen naar een te klein schermpje goed voor meer kraaienpootjes, kan een vieze iPhone tegen je wang acne in de hand werken en krijg je natuurlijk geen gezonde blos als je een hele dag achter een scherm zit. (br.hln)
Internationale koffiedag: 3 redenen waarom een tas koffie wel een goed idee is
Internationale koffiedag: 3 redenen waarom een tas koffie wel een goed idee is
Aan weinig dingen zijn we zo verknocht als aan ons dagelijks bakje troost. We zouden met z’n alleen zo’n 19,5 miljoen kopjes per dag drinken. En daar is niets mis mee, aldus een recente studie. Meer nog: koffie zou naast oppeppend ook gewoon gezond zijn.
Is koffie nu gezond of niet? De kans is groot dat je op den duur niet meer weet wat te geloven, aangezien diverse onderzoeken elkaar regelmatig tegenspreken. Tot enkele decennia geleden stond koffie vooral in een slecht daglicht: in alle studies waarin de risico’s op hartproblemen, vroegtijdig overlijden en andere gezondheidsperikelen bij drinkers en niet-drinkers vergeleken werden, was die eerste groep altijd het slechtst af. Al bleek er een grote maar: andere factoren als roken, een slechte gezondheid en een gebrek aan fysieke activiteit werden tijdens deze studies immers niet in rekening genomen. Dat noopte onderzoekers om het zwarte goud nog eens onder de loep te nemen. En zij kwamen tot deze verrassende - en uiterst positieve - bevindingen:
1. Koffiedrinkers doen het beter
De laatste publicatie over koffie in The British Medical Journal spreekt eerdere negatieve bevindingen resoluut tegen. De auteurs bundelden de gegevens van 220 studies over koffie, en kwamen tot de conclusie dat koffiedrinkers juist minder risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen dan niet-drinkers. Zo kwamen ze tot de conclusie dat de liefhebbers juist 17 procent minder risico liepen om vroegtijdig te sterven en 19 procent minder kans hadden om te overlijden aan een hartkwaal.
2. Dankzij koffie loop je minder risico op diabetes type 2
Bovendien zou ons dagelijks kopje troost het risico op diabetes type 2 - het type suikerziekte dat gelinkt wordt aan ouderdom en overgewicht - verlagen. Welke ingrediënten precies credits verdienen weten wetenschappers nog niet goed, maar vast staat dat bepaalde bestanddelen in koffie een invloed uitoefenen op de hormonen die ons metabolisme reguleren.
3. Koffie zou je risico op kanker verkleinen
Bepaalde studies maakten zelfs gewag van een lager risico op kanker, en dan specifiek leverkanker. Het hoge aantal oxidanten dat koffie bevat, zou daarvoor de verklaring vormen.
Kleine kanttekening: de onderzoekers benadrukken dat deze bevindingen suggereren dat koffiedrinken wel degelijk een gezonde gewoonte is, maar waarschuwen tegelijk dat overdaad nog steeds schaadt. Meer dan vier kopjes per dag drinken valt sowieso af te raden, aldus de wetenschappers. Bovendien is koffie geen magisch middeltje dat andere minder gezonde gewoontes als overvloedig alcoholgebruik of een nicotineverslaving compenseert. Een derde ‘maar’ geldt voor zwangere vrouwen: zij die verslingerd waren aan koffie - en dus meer dronken dan het gemiddelde dan een kopje of twee per dag - liepen meer risico op miskramen en baby’s met een lager geboortegewicht. (br.hln)
Hoe zelfverzekerd we ons voelen, en hoe goed we in ons vel zitten verandert doorheen ons leven. Het wordt wel eens gezegd dat hoe ouder we zijn, hoe hoger ons gevoel van eigenwaarde is. Om dat te bewijzen gingen researchers op zoek naar de leeftijd waarop ons zelfvertrouwen piekt.
Uit onderzoek van The Psychological Bulletin blijkt dat we ons het meest zelfzeker voelen wanneer we 60 zijn. Om dit aan te tonen werden meer dan 300 studies rond zelfvertrouwen onder de loep genomen. Er werd daarbij gekeken naar geboortejaar, geslacht en nationaliteit.
Het zelfvertrouwen van de onderzochte personen bleef stijgen tot de leeftijd van 60 jaar bereikt werd. Vervolgens bleef het een decennium op hetzelfde niveau, om daarna lichtjes te dalen tijdens onze zeventiger en tachtiger jaren. Wanneer de leeftijd van 90 bereikt werd, nam het zelfvertrouwen dan weer drastischer af.
Dat we ons op ons zestigste het meest zelfzeker voelen heeft volgens onderzoekers alles te maken met het feit dat we ons op die leeftijd niet langer zorgen maken over wat anderen van ons vinden. Daarnaast zitten we dan ook gewoon beter in ons vel en hebben we al heel wat levenservaring opgescharreld. (br.hln)
Sta jij niet graag op de foto? Dit is hoe dat komt
Sta jij niet graag op de foto? Dit is hoe dat komt
Duik jij spontaan weg wanneer je een fototoestel ziet verschijnen? Ben jij degene die altijd zegt dat je de foto wel zal nemen, in plaats van er vrolijk mee op te staan? Dan ben je lang niet alleen. En daar is gelukkig ook een psychologische verklaring voor.
Waarschijnlijk ben je veel te streng voor jezelf wanneer je je eigen uiterlijk op een foto beoordeelt. Een beginnende dubbele kin, wallen onder je ogen of vetrolletje op je heupen springt jou misschien meteen in het oog, maar zal een andere, minder kritische kijker hoogstwaarschijnlijk helemaal niet opvallen.
Toch is het heel erg normaal dat je jezelf altijd lelijk vindt op een foto. En daar zijn verschillende psychologische verklaringen voor. Eerst en vooral zijn we het gewend om steeds ons spiegelbeeld te zien. Een beeld dat niet gespiegeld is -een foto, dus- ziet er daarom steeds een beetje vreemd en verkeerd uit in onze eigen ogen. Hetzelfde geldt trouwens voor het horen van onze eigen stem, waneer die op tape wordt opgenomen. Omdat we het zo gewend zijn om ons stemgeluid deels te horen door de vibraties in onze schedel, klinkt het heel erg vreemd wanneer we een geluidsopname van onze eigen stem beluisteren.
Daarnaast ben je hoogstwaarschijnlijk ook overdreven kritisch wanneer je je eigen foto’s bekijkt. Omdat je weet hoe je huid, haar en kleren er op hun best kunnen uitzien, zet je onbewust vaak een onhaalbare standaard voor jezelf. Het voordeel daarvan: anderen bekijken je lang niet zo kritisch. Meteen ook de reden waarom je beste vriendin geheel oprecht zegt dat je mooi op een foto staat, terwijl jij het zelf een afgrijselijk beeld vindt. (br.hln)
5 eenvoudige manieren om minder geld uit te geven aan kleren
5 eenvoudige manieren om minder geld uit te geven aan kleren
Als je met elke kledingtrend mee wil zijn, kost dat je een rib uit het lijf. Dankzij deze vijf tips kan je je garderobe echter up-to-date houden zonder bakken geld uit te geven. Graag gedaan!
1. Niet alle trends zijn must haves
En wat een must have voor je beste vriendin is, is er niet per se eentje voor jou. Shop niet in het wilde weg, maar ga eerst op verkenning en pas verschillende stuks om te kijken wat je staat en wat absoluut niet. Bekijk vervolgens wat er al in je kleerkast hangt en kies op basis daarvan een aantal nieuwe, on-trend items om in te investeren.
2. Bewaar je klassiekers
Ga bij het opruimen van je kleerkast niet té driest te werk. Sommige klassiekers - denk maar aan een blazer met een goede snit of een eenvoudige zwarte blouse - komen sowieso terug in de mode. Houd je klassiekers dus bij, tenzij ze niet meer passen of toch iéts te versleten zijn.
3. Kies enkele kernitems
Welke kledingstukken draag je het liefst en dus ook het vaakst? Dat zijn de kernitems uit je kleerkast. Ga je winkelen? Koop dan enkel stuks die bij je kernitems passen, zodat je er zeker van bent dat je ze regelmatig zal dragen.
4. Investeer in de juiste basics
Zoals een wit hemd, een geweldige jeans, een veelzijdige hemdjurk, een casual blazer en een A-lijnrok. Deze basics mogen gerust wat meer kosten, want ze zijn tijdloos én je kan ze met zowat alles combineren.
5. Zoek een goede kleermaker of kleermaakster
Wedden dat hij of zij je leven zal veranderen? Bekijk vooraleer je een nieuwe outfit koopt de stuks die al in je kleerkast hangen en vraag je af of je ze een tweede leven kan geven mits een paar kleine aanpassingen. Je zal ervan schrikken welk effect een paar kleine rétouches kunnen hebben! (br.hln)
Dit eet je het best als ontbijt als je gewicht wil verliezen
Dit eet je het best als ontbijt als je gewicht wil verliezen
Wakker worden met het juiste ontbijt is een absolute must als je op een gezonde manier gewicht wil verliezen. Maar welke voeding eet je dan het best? Wij zochten het voor je uit.
Eieren
Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte geven je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt. Eieren zijn dan ook de perfecte keuze voor het ontbijt. Ze zijn een goede bron van eiwitten en essentiële aminozuren. Wissel af tussen een zachtgekookt eitje, een omelet en een spiegelei om de sleur te doorbreken.
Kip
Mager vlees, in combinatie met eieren, houdt je eiwit- en ijzergehalte op peil. Kies wel voor de juiste soorten vlees zoals kip en kalkoen en vermijd vette soorten zoals worst, spek en gehakt.
Noten
Amandelen, pecannoten en walnoten zijn goede bronnen van gezonde, meervoudige vetten. Onthou wel dat noten veel calorieën bevatten en je je beter beperkt tot een handjevol.
Fruit
Fruit bevat weinig vet en calorieën, maar zit wel boordevol vezels en andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C. Vermijd fruit in blik, dat is meestal minder voedzaam en bevat vaak meer suiker.
Vetvrije Griekse yoghurt
Vetvrije Griekse yoghurt is een geweldige bron van vitamine B, calcium, eiwitten, kalium en zink. Ideaal dus om je dag mee te starten.
Een combinatie van deze voedingsmiddelen bezorgt je zowel een gezond, als een voedzaam ontbijt als je gewicht wil verliezen. Enkele voorbeelden: een volkoren toast met pindakaas, een kleine appel en een vegetarische omelet, volkoren granen met een hardgekookt ei, Griekse yoghurt met bessen, en perziken en noten of havermoutpap met bosbessen. (br.hln)