Wonderplant stevia: voordelen van deze zoetstof op een rijtje
Stevia, een plantaardige zoetstof, is vanaf vandaag officieel in
Europa toegelaten. Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in
Latijns-Amerika, wordt dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht
dat het kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen.
Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van
de steviaplant. Dit wordt al 60 jaar in Japan gebruikt als alternatief
voor een andere zoetstof aspartaam, tot nu zijn er nog geen klachten
gemeld, waarmee de mythe dat het kankerverwekkend is, wordt ontkracht.
Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde
blaaderen zijn bruikbaar.
Buiten
het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen
met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten. Dit maakt dat
patiënten met suikerziekte het mogen eten, maar deze mensen contacteren
toch best eerst hun arts. Omdat het een plantenextract is, houdt het
verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel,
bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat
verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker.
Je
kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is
het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt.
Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om
dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen
hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 à 15 keer zoeter. Het
is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar
smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere
voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is
hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.
Het
wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wil, neem
je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken
wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing
of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of
andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken.
Een
ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als
schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het
maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem,
acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij
wondjes en koortsblaasjes. (br.hln)
|