De kip en het ei: goed voor je geheugen
Onderzoekers aan de universiteit van Boston hebben ontdekt dat mensen
met veel choline in hun voeding (een semi-essentiële voedingsstof,
rijkelijk vindbaar in eieren en kippenvlees) beter scoren op
geheugentesten en minder kans maken op veranderingen in het brein,
geassocieerd met dementie.
Dit is vermoedelijk een van de eerste keren dat je iets hoort over de
werking van choline, maar een dieet rijk aan deze voedingsstof zou je
hersenen kunnen beschermen tegen de effecten van het ouder worden. Je
kan choline - zoals de intro al stelt - in grote mate terugvinden in
eieren en kippenvlees. Daarnaast zit het ook in zoutwatervissen,
sojabonen, tarwe, pinda's en zelfs in moedermelk.
Choline
hebben we nodig voor het aanmaken van lecithine en acetylcholine. Deze
eerst stof is een emulgator met een vetregulerende werking die helpt
voorkomen dat cholesterol zich gaat vastzetten in onze aderen.
Acetylcholine dan, werkt als neurotransmitter.
Het speelt een
belangrijke rol in de impulsoverdracht binnen ons zenuwstelsel,
aangezien het als 1 van de weinige organische stoffen binnen het
menselijk lichaam in staat is de bloed-hersenbarrière te doorbreken. Een
tekort aan choline kan volgende gevolgen hebben: zwakke tot zelfs
verlamde spieren en uiteraard een slecht geheugen.
Deze
studie draagt weer een steentje bij aan de gedachte dat je eetpatroon
doorheen je hele leven echt een verschil kan maken in hoe je brein en
uiteraard ook je lichaam oud worden. Zo hebben voorgaande onderzoeken
aangetoond dat mediterraanse diëten gebaseerd op olijfolie, groenten en
vis eveneens een beschermend effect kunnen hebben.
Senior
onderzoeker, Dr. Rhoda Au, ziet het zo: "Ik denk dat het vooral
belangrijk is gezond en evenwichtig te eten, zeker in je midlifeperiode.
Het zou gek zijn te denken dat 1 enkele voedingsstof een magisch
antwoord zou kunnen zijn op ouderdomsaandoeningen als dementie, maar het
kan zeker en vast helpen".
Voor
deze studie werden voedingsenquètes van 1.400 volwassenen tussen de 36
en 83 geanalyseerd. De ondervraagden ondergingen ongeveer 6 jaar later
geheugentesten en een MRI hersenscan. De mensen die bij de 25 %
behoorden met de hoogste cholineopname scoorden opvallend beter dan zij
die binnen het kwart vielen met de kleinste opname, rekening houdend met
hun scholing uiteraard.
Daarnaast toonden de hersenscans aan dat
de hersenen van mensen met een hogere dosis choline in het lichaam
minder signalen vertonen die wijzen op bloedvaatziekten in het brein en
dus minder kans maken op herseninfarcten en uiteindelijk ook op
dementie. Toch zouden mensen die amper choline opnemen niet noodzakelijk
een opmerkelijk verschil ondervinden. Ze maken gewoon meer kans om te
belanden op het pad van mentale achteruitgang.
Dokter Au stelt
dat meer onderzoek noodzakelijk is, maar dat nu toch al veelbelovende
resultaten op tafel liggen. De aangeraden dagelijkse dosis choline
bedraagt 425 mg voor vrouwen en 550 mg voor mannen. De kip en het ei
zijn dus goed voor je geheugen!
|