Giftige paddenstoel bereid in commerciële keuken kost het leven aan twee Australiërs
De groene knolamaniet is levensgevaarlijk.
Het verorberen van een maaltijd met giftige paddestoelen heeft het
leven gekost aan twee Australiërs. Volgens de autoriteiten werd de
maaltijd in een commerciële keuken bereid. Een derde man verkeert nog in
kritieke toestand en wacht op een levensreddende levertransplantatie.
De slachtoffers aten een maaltijd waarin de groene knolamaniet verwerkt
zat. Dat is een uiterst giftige paddestoel die vaak verward wordt met
eetbare exemplaren.
Twee vrouwen van 52 en 38 stierven in een ziekenhuis in Sydney, het
derde slachtoffer, een man van 51 verkeert nog steeds in kritiek
toestand en wacht op een levertransplantatie. Het trio raakte vergiftigd
na het nuttigen van een maaltijd in Canberra.
De boosdoener was
dus de groene knolamaniet, een uiterst giftig exemplaar waarvan de
kleur varieert avn olijfgroen over wit tot lichtbruin. De jonge
exemplaren worden vaak verward met eetbare champignonsoorten, weet Heino
Lepp van de Nationale Botanische Tuinen.
Dokter Brett Summerell
weet dat de 'amanita phalloide's, een van de giftigste paddestoelen
zijn die er in Australië groeien en zegt dat ze vaak genomen worden voor
eetbare exemplaren die veelvuldig gebruikt worden in de Aziatische
keuken.
Mensen die een giftige exemplaar genuttigd hebben,
krijgen doorgaans last van duizeligheid, hevige buikpijn, diarree en
braken. "Het gebeurt zelfs dat patiënten aanvankelijk herstellen en na
een paar dagen opnieuw ernstig ziek worden waarna ze uiteindelijk
sterven. Dit lijkt hier het geval. Alleen een levertransplantatie kan
patiënten redden omdat het gif de lever ernstig aantast", aldus dokter
Summerell. Mensen die de paddestoel gegeten hebben, hebben tot vijftig
procent kans om te overlijden.
|