Welke groenten en fruit moet je eten om knapper te worden?
Het is gezonder, dat weten we wel. Het is nodig, voor de vitaminen, mineralen en vezels, dat weten we ook. Maar de zin in een lekker koekje is soms veel groter dan de zin in die appel. Wat kan je dan tegenhouden? De calorieën? Nauwelijks. Misschien helpt deze reden wel: van fruit & groenten word je mooier. Er is één addertje onder het gras: je moet er méér van eten dan tot nu toe aanbevolen.
Een kleine test bij 35 blanke en Aziatische proefpersonen tussen 18 en 25 jaar toonde aan dat 3 porties per dag een gezonder voorkomen genereren. Nog eens ruim 3 porties per dag extra, maakt dat ze ook als knapper werden beschouwd, en dat na amper 6 weken. Samen maakt dat zes porties per dag, in plaats van de aanbevolen vijf nu.
De onderzoekers kwamen tot die conclusie na het analyseren van een voedingsdagboek en het nemen van foto's van de vrijwilligers. Via een speciale camera werd aangetoond dat de huid van wie veel groenten en fruit eet, meer rode en gele pigmenten bevatte. Deze pigmenten die afkomstig zijn van de stof carotenoïde en worden onbewust waargenomen door de kijker, maar maken de huid wel aantrekkelijker.
De oranjerode kleurstof beschermt tegen celschade door vervuiling en UV-stralen en die leeftijdsgerelateerde ziekten zoals hartaandoeningen en kanker kan voorkomen. Eerder was al gekend dat extreme hoeveelheden van de stof kunnen de huid een oranje kleur geven, maar nu bleek ook dat kleine hoeveelheden zo hun effect hebben op de huid.
Er zijn honderden verschillende soorten carotenoïden, maar degene die het meest effect hebben zijn lycopeen (watermeloen, tomaten, rode paprika's, rozenbottel en roze pompelmoes) en beta-carroteen (wortelen, broccoli, pompoen, zoete aardappel en spinazie).
Polyfenolen, zoals in appels, kersen en blauwe bessen, hebben ook een effect: zij veroorzaken een betere bloeddoorstroming in de huid, waardoor deze frisser, stralender en dus mooier lijkt. Een volledige lijst kan je nalezen op Wikipedia.
Het goede nieuws is dat het effect niet het grootst is bij wie weinig fruit en groenten at. Ook wie al dicht bij de limiet zit kan zijn voordeel doen door nog een extra schep groenten op het bord te leggen.
De onderzoekers gaan het effect verder onderzoeken: ze willen weten of het stand houdt voor elk ras en voor alle leeftijden.
|