Facebookoprichter Dustin Moskovitz huivert van luxe
Dustin Moskovitz, de kamergenoot waarmee Mark Zuckerberg in 2004 de sociaalnetwerksite Facebook oprichtte, is een van de jongste selfmade miljardairs ter wereld. Maar de 27-jarige Amerikaan ligt niet op een strandstoel in de Caraïben van cocktails te nippen. Neen, hij is momenteel bezig met een nieuw bedrijfje uit de grond te stampen in San Francisco.
Dustin Moskovitz richtte in 2004 samen met Zuckerberg, Eduardo Savarin en Chris Hughes Facebook op. Moskovitz stapte in 2008 uit het bedrijf, maar bezit nog zes à acht procent van de aandelen. Hij werd door Forbes Magazine uitgeroepen tot de jongste nog in leven zijnde miljardair.
Moskovitz leidt in San Francisco samen met Justin Rosenstein, een andere ex-Facebooker, een bedrijf dat ze Asana genoemd hebben. Het hoofddoel van Asana is de manier veranderen waarop mensen samenwerken. "Werknemers verliezen te veel tijd door te het werk zelf te organiseren", aldus Moskovitz. "Asana zal mensen bevrijden zodat ze meer tijd hebben voor belangrijkere dingen."
In een interview heeft het duo onlangs gezegd dat, ondanks het feit dat hun fortuin al gemaakt is, ze elke dag komen werken omdat ze iets willen doen met hun leven. "Wij zien ons werk als een dienst, als een soort uiting van liefde voor de mensheid", aldus de 28-jarige Rosenstein uit. "Als we gewoon op pensioen zouden gaan", verduidelijkte Moskovitz, "zouden we niemand van dienst zijn."
Net als Zuckerberg zijn de twee absoluut niet geïnteresseerd in de status die hun geld met zich meebrengt. In hun bedrijf zitten ze gewoon tussen hun 24 werknemers en strak in het pak zitten ze niet: ze dragen T-shirts met sneakers. Rosenbergs hobby is niet golf, tennis of zeilen, maar fietsen. Net zoals vele rijke Amerikanen heeft Moskovitz trouwens beloofd om het overgrote deel van zijn geld weg te schenken aan goede doelen.
Waar hun miljarden wel voor zorgen, is voor de absolute vrijheid om te doen waar ze zin in hebben. Zowel Moskovitz als Rosenstein zijn er allebei van overtuigd dat ze de wereld kunnen veranderen. En eerlijk is eerlijk, ze hebben dat al eens gedaan met Facebook. "We zouden kunnen werken aan een remedie tegen kanker. We zouden kunnen werken aan ruimteschepen. Of aan kunstprojecten. Maar met Asana werken we aan alles tegelijk. We werken aan een metaprobleem", besluiten de twee. (br.hln)
|