Succes: daar moet je voor geboren zijn
Voor sommige mensen lijkt het leven vanzelf te gaan: goede punten, veel vrienden, uitdagende carrière. Anderen moeten ploeteren, blijven proberen met vallen en opstaan. Meestal wordt dat toegeschreven aan 'intelligentie', 'doorzettingsvermogen' en/of 'geluk'. Nieuw onderzoek duidt een andere (onderliggende) oorzaak aan: de genen.
800 paar eeneiige en twee-eiige tweelingen werden bevraagd over hun attitudes tegenover het leven. Op die manier kan de invloed tussen 'nature' (de eigen aard) en 'nurture' (opvoeding) worden gescheiden. Bij een vergelijking bleek dat de genen een grotere invloed hebben op succes dan levensstijl.
Wat kunnen de genen daar aan doen? Genen hebben in sommige gevallen een invloed op persoonlijkheidskenmerken, en in het bijzonder op 'zelfcontrole'.
Dit kenmerkt bepaalt hoe vasthoudend en vastbesloten je bent. Met andere woorden: of je doorzet en er voor gaat. "Dit was de belangrijkste factor. Er was een groot genetisch verschil in de mogelijkheid van mensen om zich te beheersten, door te zetten als het moeilijk werd en op een positieve manier op uitdagingen reageren", legt onderzoek Timothy Bateman uit in Journal of Personality.
Logisch: Iemand die weigert op te geven, kan meer bereiken dan iemand die zich laat tegenhouden door een hindernis.
Daar stopt het niet: de genen hebben ook een invloed op de doelgerichtheid van een persoon, hoe ze opschieten met andere mensen en dat ze blijven leren en evolueren. Al deze factoren samen kunnen het verschil maken tussen succes en geen succes, aldus de onderzoekers.
"Sinds de oude Grieken discussiëren mensen al over de aard van een goed of succesvol leven. Lang werd gedacht dat de familie en omgeving een dominante rol spelen. Maar dit bewijst dat ook de genen een krachtige invloed hebben", verklaart professor Bateman.
"Bij 'aangeboren kenmerken' denk je aan sociale status, rijkdom of onverklaarbaar talent. Maar het is meer dan dat: het gaat ook om wat je doét met wat je krijgt."
Wie niet is gezegend met de juiste genen hoeft niet te wanhopen: een vastomlijnd doel blijft de kern. "Wie streeft naar succes, moet zich daar op focussen en het verschil proberen te maken." Succes daarmee!
|