Nieuwe therapie tegen oorsuizen bewijst effect
Onderzoekers uit Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge hebben de effectiviteit aangetoond van een nieuwe behandeling voor oorsuizen. Hierbij neemt men continu een geluid waar zonder geluidsbron in de omgeving. Vijftien procent van de bevolking heeft er in minder of meerdere mate last van en kampt hierdoor met concentratie- en slaapstoornissen, angst, somberheid en extreme vermoeidheid. Tot nog toe bestaat er geen behandeling.
De groep onder leiding van Johan Vlaeyen, hoogleraar KU Leuven en Universiteit Maastricht, ontwikkelde een behandeling die cognitieve gedragstherapie combineert met een audiologische aanpak. De therapie is enerzijds gericht op het verminderen van negatieve gedachten en gevoelens ten aanzien van de vermelde klachten en wordt aangevuld met behandeling van problemen op niveau van de geluidsperceptie. Audiologen, psychologen, spraak-, bewegings- en fysiotherapeuten en sociaal werkers zijn bij de behandeling betrokken.
In een studie, waarbij 492 volwassen patiënten gedurende een jaar gevolgd werden en waarvan de resultaten nu gepubliceerd werden in het vakblad The Lancet, konden de onderzoekers aantonen dat de behandeling effectiever is dan de gebruikelijke zorg in het beter doen functioneren van de patiënt. Ze stelden vast dat de algemene gezondheid van de patiënten verbeterde en de ernst van de ervaren klachten en belemmeringen in het dagelijkse leven verminderde. De nieuwe behandeling is bovendien effectiever in het verminderen van de algemene negatieve gemoedstoestand, disfunctionele gedachten over tinnitus en tinnitusgerelateerde vrees en blijkt effectief voor zowel mildere als ernstige klachten. (br.hln)
|