Dat is liefde: hoe deze vader zijn gehandicapte dochter gelukkig maakt
Moeders worden traditioneel aanzien als degene die alles overheeft voor haar kinderen. Maar dat doet vaders vaak onrecht aan, en de Amerikaan Rick Van Beek bewijst hoeveel ook papa's geven om hun kinderen. Papa Rick neemt deel aan zware sportwedstrijden, met zijn dertienjarige gehandicapte dochter Madison in zijn armen. Zijn motivatie: "Ze is zo graag buiten, het maakt haar gelukkig. En wat haar gelukkig maakt, maakt mij gelukkig".
Bij Madison ('Maddy') werd de zware motorische handicap door hersenverlamming, vastgesteld twee maanden na haar geboorte. "Het was de moeilijkste dag uit ons leven. Iedereen wenst dat zijn kinderen gezond zijn, en acht jaar lang heb ik niet anders gehoopt. Maar als zij niet zou zijn wie ze is, dan zouden wij niet de mensen zijn die we vandaag zijn."
Maddy, nu dertien, kan niet lopen, ze kan nauwelijks bewegen, ze kan niet praten maar ze is graag buiten. Papa Rick (39) uit Byron Center (Michigan) zag maar één oplossing: de armen en benen van zijn dochter worden.
"Ze functioneert als een driejarige. Een van de weinige dingen die we weten is dat ze graag buiten is, dat ze dol is op water en graag de wind door haar haren voelt wapperen."
Voor haar neemt hij onder de naam 'Team Maddy' deel aan allerlei sportwedstrijden, nu al meer dan 70 op vier jaar tijd. Daarbij gewone loopwedstrijden, halve marathons en zelfs triatlons. Afgelopen zondag nog vervolmaakte hij de Sandford and sun sprinttriatlon, met een halve kilometer zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen.
Tijdens het zwemgedeelte trekt Rick zijn dochter voort in een kajak, tijdens het fietsen trekt hij een karretje. Lopen doet hij meestal met dochterlief in de armen, al legt hij ook stukken af met haar in een buggy.
"Ik weet nog de eerste keer dat Maddy deelnam aan een marathon, de Grand Rapids Marathon, waarbij ze werd voortgeduwd. Haar gezicht straalde pure vreugde uit, ze was gelukkig met elke bobbel in de weg. Haar zo gelukkig zien was meer dan ik kon verdragen, mijn emoties overweldigden me compleet. Kort daarna stopte ik met roken, toen toch twee pakjes per dag, en ik viel af, voor Maddy.
Hij begon te trainen voor races en besefte algauw dat dit zowel zijn gezondheid als Maddy ten goede zou komen: hij werd fit, en hij kon geld inzamelen voor goede doelen zoals het ontwikkelen van apparaten die gehandicapte kinderen kunnen helpen. "Het is niet gemakkelijk geweest, we zijn veel hindernissen tegengekomen, maar het is goedgekomen."
"De emotie drijft me en inspireert me om de dingen te doen die ik doe. Noem het inspiratie, noem het motivatie, maar ik noem het liefde. Dit zal nooit vervagen, Maddy is mijn hart en ik ben haar benen. Op een dag zal ze er fysiek niet meer zijn, maar ze zit voor altijd in mijn hart en zal me van daaruit aanmoedigen."
De toeschouwers van de wedstrijden zijn geraakt door het gebaar van de liefhebbende vader, maar hij wijst resoluut alle bewierokingen af. "Het is Madison die het leven van mensen verandert, veel meer dan ik weet. Ze doet niets, ze is er gewoon. Het is niet ik, het is zij. We zijn een goed team."
Samen met zijn vrouw Mary en de twee andere kinderen, zet het gezin zich voor honderd procent in voor hun vzw.
Hersenverlamming is een koepelterm voor aandoeningen die de hersenen en het zenuwstelsel aantasten, zoals bewegen, leren, horen, praten, zien en denken. Hersenverlamming kan zich al voordoen in de baarmoeder, tijdens de geboorte tot twee jaar na de geboorte. Ouders merken vaak op dat hun kind niet leert zitten, rollen of kruipen. Symptomen zijn slappe spieren, geblokkeerde spieren en gewrichten, aan een of beide kanten van het lichaam. Een behandeling is er niet. (br.hln - foto Rick Van Beek)