Waarom we blij worden van aardbeien
Aardbeien, frambozen, chocolade of een lekkere tas thee, het zijn stuk voor stuk blijmakers. Maar, waarom eigenlijk? Volgens nieuw onderzoek zouden ze chemisch verwant zijn aan antidepressiva en zo een positieve invloed hebben op ons gemoed.
De ontdekking kwam toevallig tijdens studies van de Amerikaanse Chemical Society, de grootste wetenschappelijke vereniging ter wereld. Naar aanleiding van de 244ste National Meeting & Exposition werden meer dan 1.700 stoffen onder de loep genomen die voor de smaak zorgen van alledaagse voeding.
"Molecules in chocolade, verschillende soorten bessen en voedsel met veel omega 3 hebben een positieve impact op de gemoedstoestand. Heel wat samenstellingen, verantwoordelijk voor de smaak, vertonen een structuur gelijkaardig aan die van valproïnezuur, een basisingrediënt in pillen tegen moodswings voor mensen met manische depressies of gelijkaardige aandoeningen", verklaart Karina Martinez-Mayorga, leidinggevend onderzoekster.
"Het overtuigende bewijs dat stoffen in chocolade, aardbeien, blauwe bessen, thee, ... positief inwerken op de gemoedstoestand is bemoedigend voor verder onderzoek", getuigt ze. Samen met haar team hoopt ze de chemische processen in voeding verder te identificeren om zo te komen tot dieettips en voedingssupplementen tegen moodswings. Ze benadrukt wel dat het (nog) geen vervanging is voor voorgeschreven antidepressiva.
|