Waarom je toch moet opletten met voorverpakte sla
Akkoord, op de verpakking staat meestal 'wassen voor gebruik', maar hoeveel mensen scheuren niet gewoon het zakje open om de slamix in een kom te zwieren of een handjevol tussen een sandwich te stoppen? Volgens het Britse Voedselagentschap (FSA) kan je zo voor onaangename, maar vooral ongezonde verrassingen komen te staan.
Hoewel we ons doorgaans bewust zijn van de gezondheidgevaren van rauw, ongaar of slecht bewaard vlees en gevolgte, blijkt uit een studie van het FSA dat groenten en fruit zelden gezien worden als boosdoeners in het kader van een voedselvergiftiging. Vorig jaar nog zorgden de met EHEC besmette Spaanse komkommers en Duitse sojascheuten voor een wereldwijde heisa.
"Wanneer we sla kopen zijn de bacteriën onzichtbaar, zeker voorverpakte slamixen zien er bedrieglijk proper uit. Enkel als er een label 'gewassen en klaar om te eten' op staat kan je het in principe zo eten. Anders moeten groenten altijd grondig gewassen worden", stelt Bob Martin van het FSA.
Om na te gaan hoe groot de gezondheidsgevaren nu precies zijn, onderzocht een team microbiologen 120 slakroppen uit 6 grote supermarkten. Stuk voor stuk werden ze getest op bacteriën die voedselvergiftigingen kunnen veroorzaken, waaronder listeria en E.coli. Resultaat? Bij 1 op 40 kroppen (die net zo goed terecht kunnen komen in ongewassen, voorverpakte sla) werden te hoge waarden van E.coli gevonden. Van listeria was geen enkel spoor.
"Bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke weerstand kan dit snel leiden tot een verstoorde maag", verklaart Phil Weat van het FSA. Hoewel de meeste kwekers zich houden aan de strikte hygiënische regels, kan de grond, het water of een arbeider met slechte persoonlijke hygiëne (letterlijk) roet in het eten gooien.
De boodschap is duidelijk: het risico is klein, maar het is en blijft belangrijk alle groenten en fruit altijd grondig te wassen, ook wanneer het voorverpakt is en perfect proper lijkt.
|