Fitte dikkerds even gezond als 'normale mensen'
Dik zijn betekent niet noodzakelijk dat je ongezond bent. Bijna de
helft van wie met obesitas kampt, ervaart geen medische complicaties die
aan overgewicht gelinkt worden.
De onderzoekers bestudeerden 43.265 mensen in Amerika tussen 1979 en
2003. Ze hielden daarbij rekening met twee definities van obesitas: het
traditionele BMI waarbij gekeken wordt naar de verhouding van het
gewicht en de lengte en het percentage van lichaamsvet. Mensen met een
BMI van 25 of meer kampen volgens experts met overgewicht, degenen met
30 of meer heeft obesitas. Wat het vetpercentage betreft wordt bij
mannen 25 procent of minder als normaal beschouwd, bij vrouwen is dat 30
procent.
In totaal werden
13,1 procent als obees geklasseerd op basis van hun BMI, op basis van
het lichaamsvet was dit 29,7 procent. Van de patiƫnten met overgewicht
was 30,8 procent van degenen met een te hoog BMI op metabolisch vlak
gezond, dat gold voor 46,3 procent bij degenen die een te hoog
percentage van lichaamsvet hadden.
De
vorsers concentreerden zich op het lichaamsvet, aangezien dit accurater
is. Mensen met obesitas hadden 38 procent minder kans te sterven in de
14 jaar na het onderzoek. Ze merkten dus geen verschil tussen gezonde
dikkerds en gezonde mensen met een normaal gewicht. Het besluit is dat
sommige mensen met obesitas lichamelijk zo fit zijn dat ze geen
gezondheidsproblemen ervaren die met overgewicht in verband worden
gebracht als diabetes, een hoge cholesterol en een verhoogde bloeddruk.
Hoofdonderzoeker Francisco Ortega aan de Spaanse universiteit van
Granada: "Het is geweten dat obesitas kan leiden tot een groot aantal
chronische ziekten als cardiovasculaire problemen en kanker. Maar er
zijn blijkbaar dikke mensen die beschermd zijn tegen metabolische
complicaties."
"Mensen met
obesitas die op metabolisch vlak gezond zijn, hebben een beter
gezondheidsniveau van de rest van de dikkerds. Door te sporten kun je
namelijk je organen gezond houden. Artsen moeten niet alle mensen met
overgewicht over dezelfde kam scheren, maar ook rekening houden met hun
conditie, vetpercentage en metabolische factoren om het risico op
kanker, hart- en vaatziekten te beoordelen", besluit Ortega. (br.hln)
|