'Gezonde' granenreep bevat meer suiker dan blikje cola
Hoewel er al een hele tijd twijfels zijn rond de granenreep als 'gezond' tussendoortje, is die mythe nu helemaal weerlegd. In een nieuw onderzoek werd namelijk vastgesteld dat de meeste granenrepen meer vet en suiker bevatten dan een blikje cola.
Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Britse Which?, waarbij 30 van de best verkochte granenrepen werden onderzocht. De studie kwam er nadat duidelijk werd dat de verkoop van 'gewone' ontbijtgranen kelderde, omdat steeds meer mensen kiezen voor een ontbijtsnack. Die kunnen ze eten op weg naar het werk of aan hun bureau.
Maar wat bleek? 29 van de 30 granenrepen waren erg suikerrijk. 16 bevatten zelfs meer dan 30 procent suiker. Eén van de repen met rozijnen bevatte bijvoorbeeld bijna 4 theelepels suiker (18 gram).
Dat is meer dan in een klein blikje cola van 150 milliliter (15,9 gram) en ongeveer 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat is evenwel minder dan de hoeveelheid suiker in bijvoorbeeld een muffin met bosbessen, die 22,7 gram suiker bevat.
Van de granenrepen waren er ook zeven speciaal gericht op kinderen. Zes daarvan waren rijk aan verzadigde vetten. Gezond zijn ze dus zeker niet.
"Mensen kiezen vaak voor granenrepen in de veronderstelling dat ze gezonder zijn dan chocolade of koekjes, maar ons onderzoek toont aan dat dit een mythe is", zei Richard Lloyd van Which?. "Producenten moeten veel duidelijker zijn over hoeveel suiker, vet en calorieën in hun repen zit, zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken." (br.hln)
|