Weg met de hik: hoe al die trucjes eigenlijk werken
Iedereen heeft wel eens last van de hik en de kans is groot dat we allemaal één uitverkoren remedie hebben die (bijna) altijd werkt. Brian Udermann, professor sportwetenschappen en auteur van '25 Ways to Cure the Hiccups', legt uit welke trucjes werken en waarom precies.
Het herkenbare geluidje (en gevoel), dat we kennen als de hik, ontstaat door een onwillekeurige samentrekking van het middenrif tijdens het inademen, gevolgd door het plots sluiten van het strotklepje, wat leidt tot stembandspasmes.
De oorzaken? Overeten, alcohol, koolzuurhoudende dranken, plotse temperatuurschommelingen en stress. Experten stellen dat er ook een overlevingsdrift schuilgaat achter de hik, namelijk je luchtpijp afsluiten om je longen te beschermen van bijvoorbeeld voedseldeeltjes. Gelukkig is de hik in de meeste gevallen enkel vervelend, tijdelijk en zonder gezondheidsrisico's.
Toch zijn er ook gevallen waarbij een chronische hik wijst op een ernstige aandoening aan longen, hart, buik of hersenen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die jaren onophoudelijk hikken en waarbij uiteindelijk een tumor wordt gevonden die de zenuwen verantwoordelijk voor de ademhaling verstoort.
Hoewel iedereen ongetwijfeld een favoriete methode heeft om de hik te bestrijden, stelt Udermann dat er zelden meer is dan anekdotisch bewijs om de trucjes te ondersteunen. Eens kijken wat hij zoals te zeggen heeft over al die bekende remedies.
1. Ademhaling Er bestaan heel wat trucjes die gericht zijn op een alternatieve ademhaling: van je adem inhouden tot heel diep inademen. "Alles wat je uitprobeert met je ademhaling heeft in principe slaagkans omdat het een stoorzender is voor het zenuwsignaal van de hersenen naar het middenrif", verklaart Udermann.
2. Drinken De trukendoos bevat ontelbaar veel methodes waar water bij te pas komt. Door een rietje, servet of handdoek drinken of een groot glas water ad fundum wegwerken, zijn maar enkele van deze trucjes. "Slikken, wat eigenlijk ook een tijdelijke verandering in de ademhaling is, kan de spasmes tegengaan. Het maakt nie uit of je ondersteboven drinkt of van een lepel, het is de daad die effectief is", klinkt het.
3. Eten "Iets waar veel mensen bij zweren is het eten van een lepel suiker. Je eet het en hup de hik is verdwenen bij 99 procent van de gevallen", getuigt Udermann. Anderen kiezen voor een lepel ijs of pindaboter of voor een schijfje citroen ondergedompeld in suiker.
"Er is vermoedelijk geen specifieke eigenschap in eender welke voeding die de hik aanpakt. Net als bij drinken verstoort ook eten de ademhaling", verklaart Udermann. Bovendien waarschuwt hij dat de lepel suiker beter als laatste reddingsmiddel kan worden ingezet, puur omdat vrouwen dagelijks slechts vijf theelepels mogen eten, mannen negen en kinderen drie.
4. Tong uitsteken Je tong uitsteken of aan je tong trekken kan een deel van de keel stimuleren dat in verbinding staat met de openingen tussen je stembanden. "Dit kan voor verlichting zorgen", klinkt het.
5. Schrikken De bekende 'verschiettruc' kan werken om twee redenen. Ten eerste verandert je ademhalingscyclus bij het schrikken. Daarnaast werkt het ook als mentale afleiding. Probeer maar eens op commando te hikken, je zal de klank zeker herkennen. Van mentale afleiding gesproken: mijn favoriete truc wanneer iemand hikt, is vragen wat hij of zij gisteren gegeten heeft en de dag daarvoor en de dag daarvoor. Meestal is de hik door al dat denkwerk zo verdwenen
6. Fysieke afleiding In je handpalm knijpen om je zenuwstelsel af te leiden van het hikken, zou tot slot ook werken. "Het is vergelijkbaar met de manier waarop knijpen voor afleiding zorgt bij een jeukende muggenbeet", klinkt het. (br.hln)
|