Bewezen: wortelen voorkomen borstkanker
Vrouwen met een hoog niveau van carotenoïden, dit zijn voedingstoffen in fruit en groenten, in hun bloed lopen minder op borstkanker. Het gaat voornamelijk om types van tumoren die moeilijk te behandelen en dodelijk kunnen zijn.
De onderzoekers aan de universiteit van Harvard Medical School maten het niveau van deze plantaardige stof in het bloed van vrouwen. De studie combineerde gegevens van acht proefprojecten, in totaal namen 3.000 borstkankerpatiënten en 4.000 gezonde vrouwen deel.
Degenen met het hoogste niveau van carotenoïden hadden een lager risico op borstkanker in vergelijking met dames met het laagste niveau had. Dit verband leek sterker voor rokers dan voor niet-rokers en voor slanke vrouwen in vergelijking met dikkerds. Het is niet duidelijk of deze carotenoïden rechtstreeks het risico op borstkanker verlaagden.
Carotenoïden zijn de bestanddelen in fruit en groenten en bezorgen deze een felgele, -oranje of rode kleur. Wortelen, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool, rode pepers en pompoen zijn hier rijk aan. Een hoog niveau hiervan kan vooral beschermen tegen borstkankersoorten die geen oestrogeen nodig hebben om te groeien. De resultaten suggereren dat een gezond dieet op basis van planten een van de makkelijkste manieren is om je risico om deze mogelijk dodelijke ziekte voorkomen.
Professor en onderzoekster A. Heather Eliassen: "We weten weinig over types van borstkanker die onafhankelijk van oestrogeen zijn." Experte Sue Friedman zegt dat vooral vrouwen die genetisch gezien meer risico lopen op kanker er baat bij zullen hebben om gezonder en vooral meer kleurrijke groenten te eten. (br.hln)
|