Gemiddelde prijs van gas- en elektriciteitscomponent mogelijk op niveau buurlanden
Dankzij de recente ontwikkelingen in de energiesector zou de gemiddelde prijs van de elektriciteits- en gascomponent kunnen herleid worden tot de gemiddelde prijs in de buurlanden, waardoor de federale regering haar doelstelling zou bereiken. Dat zegt de CREG, de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas.
De CREG, die spreekt van een "ware revolutie", stelt vast dat de energieleveranciers afzien van ingewikkelde, ondoorzichtige prijsindexen en voortaan doorzichtige indexen gebruiken op basis van de Europese groothandelsmarktprijzen. Bovendien leveren de duurste leveranciers "aanzienlijke inspanningen" om de prijs van hun duurste contracten te verminderen. Daarnaast zien de leveranciers vanaf 1 januari 2013 af van de indexering van de gasprijs op basis van de olieprijs, met uitzondering van twee leveranciers die daar nog twee jaar deels mee doorgaan.
"Op basis van de recente verklaringen van leveranciers en van informele gesprekken (...) is de CREG van mening dat de invoering van deze maatregelen ertoe zou kunnen leiden dat de gemiddelde prijs van de elektriciteit- en gascomponent herleid wordt tot het gemiddelde van de prijzen van toepassing in de buurlanden, waardoor de doelstelling van de federale regering zou worden bereikt", zegt de regulator in een persbericht. In januari, als de CREG alle gegevens van de energieleveranciers heeft, zal ze alle prijzen op de Belgische markt publiceren.
De CREG raadt verbruikers wel aan om de prijzen verder te blijven vergelijken. Ook adviseert ze verbruikers die bij hun leverancier willen blijven om de verschillende, vaak sterk uiteenlopende prijsvoorstellen van die leverancier te vergelijken. (br.hln)
|