"Let op wat u eet tijdens evenementen"
Het is met de voedselveiligheid tijdens evenementen zoals kermissen, kerstmarkten of muziekfestivals niet zo erg gesteld als vaak wordt aangenomen. Toch doen consumenten er goed aan hun ogen de kost te geven bij eettenten waar ze een snelle hap willen kopen. De hygiëne daar is immers vaak al een goed richtsnoer voor de kwaliteit en hygiëne van het voedsel zelf. Dat concludeert Test-Aankoop uit een analyse van 64 snacks op 20 Belgische evenementen.
Uit eerdere onderzoeken van Test-Aankoop bleek dat de voedselveiligheid en -hygiëne op evenementen dikwijls te wensen overliet. Het ging dan zowel om de gebrekkige kwaliteit van de basisingrediënten als de netheid van het verkooppunt, het materiaal en de uitbaters. Het nieuwe onderzoek werd tussen juni en december 2012 uitgevoerd op evenementen als de Antwerpse Sinksenfoor, de Gentse Feesten en Couleur Café in Brussel. Uit de resultaten blijkt dat drie vierde van de gecontroleerde eettentjes wel degelijk weet hoe het moet qua hygiëne.
Naast een visuele beoordeling liet Test-Aankoop ook de snacks zelf analyseren. De microbiologische kwaliteit van 15 procent van de stalen bleek ronduit slecht te zijn. Er waren bijvoorbeeld problemen met room- en softijs, waar vaak te veel coliformen (een soort bacteriën) in aanwezig waren. In één van de stalen -een couscous kefta- werd zelfs een ziekmakende bacterie aangetroffen.
Test-Aankoop benadrukt dat het utopisch en onnodig is om qua voeding volledige steriliteit na te streven. Aanhoudende controles van het Federaal Voedselagentschap en de gemeenten blijven wel nodig. (br.hln)
|