Eieren, gezond of niet?
Feiten en fabels
Gebakken, gekookt en gepocheerd. Wie houdt
er niet van een eitje bij het ontbijt? Sommigen hebben schrik voor
eieren, omwille van de vogelgriep, of omdat ze niet goed zouden zijn
voor de cholesterol. Nochtans is dat nergens voor nodig.
Voor
alle duidelijkheid: eieren zijn gezond. Ze bevatten eiwitten, vitamines
en mineralen, stoffen die ons lichaam broodnodig heeft. Bovendien
bevatten ze ook nuttige stoffen als ijzer, foliumzuur en antioxidanten.
Bovendien word je van eieren niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat
maar 90 calorieën.
Het idee leeft dat eieren slecht zijn voor
je cholesterol, maar dat klopt niet helemaal. Eén eidooier bevat 200 mg
cholesterol, in het eiwit zit geen cholesterol. Zolang je niet meer dan
300 mg cholesterol per dag opneemt en weinig andere producten met
verzadigde vetten eet, zit je goed. Je kan dus zonder problemen twee tot
drie eieren per week eten.
Wil je elke dag een eitje eten,
dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet
waar veel cholesterol in zit. Let dus op met vette vleeswaren en kazen,
boter en margarines, zoete snacks en tussendoortjes.
Om
erachter te komen of een ei nog vers genoeg is, hoef je het alleen maar
in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe
ouder het ei is. De luchtkamer van het ei wordt immers groter naarmate
het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot dat het ei in
zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het weg te
gooien. Overigens kan je ook testen of een ei nog vers is door er mee te
schudden. Als je een vers ei schudt, hoor je niets. Is het ei oud, dan
hoor je het klotsen.
Bewaar je eieren zeker in de koelkast,
en houd ze niet langer dan twee tot drie weken. Als je ze uit de
koelkast haalt, kan je ze beste even op kamertemperatuur laten komen
voor je ermee aan de slag gaat. (br.gezondheidsnet)
|