Hoe je handtas je zieker kan maken dan een toiletbril
De handtas van een vrouw bevat meer bacteriën dan het gemiddelde toilet, zo blijkt uit een nieuwe studie. Volgens tests bevatten de draagriempjes van één op de vijf handtassen zelfs voldoende bacteriên om een risico te zijn voor de menselijke gezondheid.
Het vuilste stuk in de gemiddelde handtas bleken flesjes handcrème te zijn. Die bevatten zelfs meer bacteriën dan de gemiddelde toiletbril. Lippenstift en mascara deden het niet veel beter.
De tests onthulden ook dat lederen handtassen het meest bacteriën bevatten, aangezien de sponsachtige structuur een ideale omgeving is voor bacteriën om te groeien en zich te verspreiden.
Onlogisch is dat natuurlijk niet. "Handtassen komen regelmatig in contact met onze handen en een heleboel andere oppervlakken, dus het risico op het overbrengen van bacteriën is erg groot, zeker aangezien handtassen maar zelden schoongemaakt worden", aldus Beter Barratt van Initial Hygiene, dat het onderzoek uitvoerde. "En van op de handtas worden ze al snel overgebracht naar andere omgevingen."
Nochtans is het volgens de onderzoekers niet moeilijk om die kruisbesmetting te voorkomen. "Vrouwen moeten hun handen en tassen regelmatig schoonmaken met antibacteriële doekjes of gel", klinkt het. "En uiteraard is ook het schoonmaken van de handtassen een must."
De studie is het vervolg van een eerder onderzoek naar de hygiëne in keukens, ook uitgevoerd door Initial Hygiene. Daaruit bleek dat de werkoppervlaktes gevaarlijk vuil zijn en zelfs kunnen leiden tot ziektes.
Ongeveer de helft van de werkbladen in keukens bleek besmet te zijn met gevaarlijke hoge gehaltes van coliforme bacteriën, de soort die aanwezig is in uitwerpselen en kan leiden tot maag- en darmaandoeningen. Ook meer dan een kwart van de afdruiprekjes bevatte vier keer het veilige gehalte van coliforme bacteriën.
Ook de handvaten van gedeelde koelkasten en diepvriezers waren een haard van bacteriën, met een derde die te veel coliformen bevatte. Daarnaast bleek ook 30 procent van de microgolfovens vol bacteriën te zitten op de handvaten en knoppen. Vaker schoonmaken is dus de boodschap. (br.hln)
|