600.000 Belgen gebruiken bloeddrukverlagers foutief
Net als de voorbije jaren waren bloeddrukverlagers ook vorig jaar de meest gebruikte geneesmiddelen in België. Maar 600.000 Belgen, of een kwart van de patiënten, neemt de medicatie niet regelmatig in en loopt het risico op ernstige hart- en vaatproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM).
De CM maakt elk jaar een top tien van de meest gebruikte geneesmiddelen, op basis van de geneesmiddelen die aan CM-leden (42 procent van de Belgische bevolking) werden uitgereikt in publieke apotheken. De bloeddrukverlagers staan al jarenlang helemaal bovenaan de lijst. "Over de hele Belgische bevolking worden er per jaar 1,4 miljard dagdosissen bloeddrukverlagers ingenomen. Dat is 27 procent van alle gebruikte pilletjes in België", luidt het in een persbericht.
Bloeddrukverlagers, zoals bijvoorbeeld Rampiril of Bisoprolol, worden voorgeschreven wanneer de patiënt zijn bloeddruk niet kan beheersen met een gezonde levensstijl. Vooral oudere mensen nemen bloeddrukverlagers. Een behandeling met bloeddrukverlagers moet strikt opgevolgd worden: in de juiste dosis, op vaste tijdstippen, regelmatig en voor een lange tijd. Maar een op de vier patiënten doet dat niet voldoende, en heeft een sterk verhoogd risico op een beroerte, hartinfarct of hartfalen, stelt de CM.
"Verhoogde bloeddruk wordt niet voor niets de stille doder genoemd", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Je voelt zelf niet altijd het effect op je lichaam als je de bloeddrukverlager niet trouw inneemt, maar het kan desastreuze gevolgen hebben." Justaert pleit voor meer sensibilisering bij artsen en apothekers. Hij wijst er ook op dat patiënten hulpmiddelen kunnen inschakelen om de pilletjes niet te vergeten, zoals pillendoosjes of apps voor de smartphone.
In de top tien van meest gebruikte geneesmiddelen worden de bloeddrukverlagers gevolgd door cholesterolverlagers en bloedverdunners. (br.hln)
|