Hoogleraar presenteert straks gekweekte hamburger
gewone hamburger
De Maastrichtse hoogleraar Mark Post presenteert vanmiddag in Londen een hamburger van rundvlees die hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium.
Er hoeft wat Post betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn 'kweekburger'. "Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt", zei hij.
De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees.
Post maakte eerder al bekend dat hij erin geslaagd was op deze manier een hamburger te maken, maar een presentatie liet op zich wachten. Tijdens de bijeenkomst van vandaag wordt de kweekburger ter plaatse klaargemaakt en zullen twee vrijwilligers het stukje rundvlees proeven.
Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen. (br.hln)
|