Look bestrijdt kanker (en zo pak je de slechte adem aan)
Door wekelijks rauwe look te eten, kun je je kans op longkanker bijna
halveren, dat heeft een Chinese studie aangetoond. Daarnaast verkort
deze plant de duur van een verkoudheid, verlaagt het een hoge bloeddruk,
cholesterol en vernietigt dit de E. colibacterie. Het enige nadeel van
look is de slechte adem achteraf, experts geven echter tips hoe dit te
voorkomen.
Om van de gezondheidsvoordelen look te genieten, kun je dit best rauw
eten. Wie dit namelijk twee keer per week doet, heeft 44 procent minder
kans op longkanker. Deze plant bevat namelijk allicine, een antibioticum
en schimmelbestrijdend bestanddeel. Dit komt vrij wanneer een teentje
look geplet wordt, maar het wordt vernietigd als je dit verhit.
Looktabletten
worden in Duitsland als medicijn verkocht om atherosclerose, de
verharding van aderen wat kan leiden tot hartaanvallen en beroerten. De
Wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen aan dagelijks 2 tot 5
gram verse look (wat overeenkomt met een teentje) te eten.
Gezondheidsexperte
Nikki Page: "Look is een schitterend ingredient, het is erg gezond en
bevat heel wat vitamine C. Geen enkel bestandmiddel uit look is
schadelijk. Door tijdens de wintermaanden hier meer van te eten, heb je
minder lang last van de symptomen van een verkoudheid, deze kun je
verkorten van 5,5 tot 4,5 dagen."
Tips Sommige
culinaire experts geloven dat wanneer je rauwe look mengt met een vorm
van vet, mayonaise of olijfolie, je het negatieve effect op je adem kunt
beperken. Dit kan verklaren waarom guacamole, wanneer look vermengd
wordt met de vetten van avocado, nooit zo sterk proeft als wanneer je
een teentje pure look zou eten. Na het eten ervan kun je best op een
muntblaadje, peterselie of een rauwe koffieboon knabbelen om van de
voordelen te genieten. (br.hln)
|