Kenner geeft tips: zo kies je goede wijn zonder er goedkoop uit te zien
Hoe gezellig een restaurantbezoekje ook kan zijn, zodra de wijnkaart wordt bovengehaald, durft het angstzweet wel eens los te barsten. In paniek banen we ons een weg door de totaal onbekende namen om uiteindelijk voor de tweede goekoopste optie te gaan. Om dergelijke taferelen in de toekomst te vermijden, geeft de Australische sommelier Rob Geddes tips over hoe we een goede wijn kunnen kiezen zonder er goedkoop uit te zien.
Wie niet wil eindigen met de slechtst mogelijke fles van het menu, moet volgens Geddes eerst en vooral interesse tonen door vragen te stellen aan de sommelier. "Indien hij goed is in zijn vak, zal hij de subtiele hints snel doorhebben zodat je zowel qua prijs als smaak de beste keuze hebt."
Om ons nog een extra duwtje in de rug te geven, stelde Geddes alvast acht gouden regels op:
1. Bespreek je wijnvoorkeur vooraf met je gezelschap
2. Vraag informatie aan de ober of sommelier en luister naar wat ze zeggen. Vriendelijkheid zal je hierbij een heel eind verder helpen.
3. Wees niet bang om te vragen of je de wijn vooraf even mag proeven. Vraag natuurlijk niet naar de duurste fles om uiteindelijk de goedkoopste te kiezen.
4. Blijf realistisch over hoeveel je wil uitgeven. Bestel zeker niet de duurste wijn louter om indruk te maken.
5. Probeer het verschil te begrijpen tussen wijnen uit verschillende regio's.
6. Kies uiteindelijk voor een wijn waarbij je je goed voelt en waarover je iets kan vertellen.
7. Lokale en regionale wijnen zijn meestal aan te raden.
8. Vermijd intense wijnen met een hoog alcoholgehalte. Deze zijn te dik om te consumeren bij je eten. (br.hln)
|