Zo raak je over de 'eet je bord leeg'-ziekte
Je bord leeg eten, een restje niet in de pot te kunnen laten liggen: het zijn allemaal extra calorieën die tot ongewenste kilo's kunnen leiden. Hoe geraak je van die slechte gewoonte af?
1) Maak kleinere porties
Ook fan van 'nog een extra aardappeltje want je weet nooit' of 'ik maak extra veel en zal het invriezen' om te eindigen met een belachelijk overblijvertje 'dat je dan toch maar opeet want ik kan het moeilijk weggooien'?
Plan je porties beter. Leer hoeveel je gezinsleden eten, tel en weeg en hou je aan de hoeveelheden.
2) Eet trager
Honger is een signaal gestuurd door de hersenen. Het hongergevoel wordt pas gestild als je hersenen doorhebben dat er eten in je maag zit. Daarom eet je meer terwijl je ondertussen werkt, tv kijkt of leest - en minder als je bewust (en trager) eet. Je hersenen kunnen het eettempo beter bijhouden en zullen sneller aangeven genoeg te hebben.
3) Luister naar je lichaam
Genoeg is genoeg en zegt je lichaam dat het er niet meer bijkan, stop dan ook met eten. Moeilijk om te doen in gezelschap uit schrik de kok te beledigen? "Het is heel lekker, maar ik heb genoeg", dat begrijpt iedereen wel.
Wil je niet stoppen met eten omdat het zo smaakt? Geef dan toe en geniet extra lang van elke hap. Wedden dat je toch nog iets overlaat?
4) Restjes
Zet je restjes wel opzij en zie je die verdwijnen tijdens een nachtelijke ijskastronde? Overweeg dan om ze weg te gooien. Verspilling? Door kleinere porties te koken, is er al minder kans op verspilling. Bovendien: die restjes kunnen naar twee plaatsen gaan: de vuilnisbak of jouw maag (met extra kilo's en gezondheidsproblemen tot gevolg).
Zijn de resten echt te groot om weg te smijten of kan je het echt niet over je hart krijgen? Leer creatief koken met resten en doe het consequent de dag erna. (br hln)
|