Zes op de tien blinden en slechtzienden voelt zich niet veilig op openbare weg
Vierenzestig procent van de blinden en slechtzienden voelt zich niet veilig op de openbare weg en 84 procent wordt onderweg met tal van problemen geconfronteerd. Dat blijkt uit een enquĂȘte van de Brailleliga. De vereniging wijdt haar jaarlijkse campagne aan mobiliteit, enerzijds om beleidsmakers en het grote publiek te sensibiliseren, anderzijds om iedereen op te roepen zijn steentje bij te dragen.
De top-3 van hindernissen in Vlaanderen bestaat uit reclameborden en terrassen van horecazaken en tot slot slecht geparkeerde wagens en vuilnis. Maar onder meer ook de staat van het voetpad, het drukke verkeer of de houding van andere weggebruikers zijn ergernissen, net als het ontbreken van zebrapaden en auditieve stoplichten.
Om de mobiliteitsproblemen zelf aan den lijve te ondervinden, stapten Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V), de Gentse schepenen Resul Tapmaz (sp.a), Tom Balthazar (sp.a) en Filip Watteeuw (Groen) en de stedelijke toegankelijkheidsambtenaar gisterennamiddag vijfhonderd meter geblinddoekt van het station Gent-Sint-Pieters naar het regiohuis van de Brailleliga op de Kortrijksesteenweg in Gent.
De mobiliteitscampagne "Born to be Free" van de Brailleliga, met als slogan "Gaan en staan waar je wil, wanneer je wil en zonder beperkingen. Dat is vrijheid!", loopt nog tot 29 september. Parallel met tips voor het grote publiek, werd een memorandum voor beleidsmakers opgesteld. "Jullie vragen niet bijzonder veel nieuwe wetgeving, maar dat de bestaande wetgeving op een goede manier wordt toegepast", stelde minister Vandeurzen. De Gentse mobiliteitsschepen Watteeuw zei dat de wandeling hem "een extra dimensie in zijn kijk op mobiliteit verstrekte". (br.hln)
|