Waarom sommigen meer lijden onder griep
Wetenschappers zijn een stapje dichter bij een universeel griepvaccin dat beschermt tegen nieuwe griepstammen als de vogel- of varkensgriep. Dit is dankzij de ontdekking van wat mensen die weinig last hebben van symptomen bij het griepvirus gemeen hebben.
Wetenschappers zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van een griepvaccin dat tegen alle stammen van deze ziekte beschermen. De huidige vaccins beschermen tegen de meest voorkomende stammen doordat het immuunsysteem antilichamen produceert om infecties te voorkomen. Maar ze waren altijd een stap achter het virus, dat zich steeds blijft ontwikkelen. Dankzij een studie tijdens de uitbraak van de varkensgriep in 2009 kon het griepseizoen ingeperkt worden en toekomstige uitbraken voorkomen worden.
Wetenschappers aan het Imperial College in London gebruikten doe uitbraak als een uniek, natuurlijk experiment om te onderzoeken waarom sommige mensen ziek worden en anderen niet. Ze namen bloedstalen van honderden vrijwilligers en hielden hen gedurende twee weken in de gaten. Daaruit blijkt dat wie zich zieker voelde minder van deze virusbestrijdende immuuncellen, genaamd CD8 T-cellen, in zijn bloed had. Degenen die wel de griep hadden opgelopen, maar geen of milde symptomen vertonen, hadden meer van deze cellen. Volgens professor Ajit Lalvani kan dit de basis dit de basis van een universeel griepvaccin. "Een nieuw vaccin kan werken door het lichaam te stimuleren deze cellen te produceren om de ziekte te bevechten. En we weten al hoe we dat kunnen doen met een vaccing."
"Er duiken constant nieuwe griepstammen op, sommige daarvan zijn dodelijk. Daarom is het zo belangrijk om een universeel vaccin te creëren dat efficiënt is tegen alle griepstammen. Jaarlijks sterven tussen de 250.000 en 500.000 mensen per jaar aan de griep", besluit Lalvani. (br.hln)
|