Baby's uit periode van economische bloei worden later slimmer
Wie opgroeit in een periode van hoogconjunctuur, heeft als volwassene meer kans op een hogere geestelijke capaciteit. Zelfs de gebeurtenissen van de eerste levensmaanden hebben al een beslissende invloed op de fysieke en cognitieve vorming van een mens. Dat zegt Gabriele Doblhammer, die het Rostocks Centrum voor de Studie van Demografische Veranderingen leidt.
Doblhammer wijt dat resultaat onder meer aan het feit dat in crisistijden de voeding slechter is en dat infectieziekten vaker voorkomen. Bovendien worden mensen dan aan meer stress blootgesteld, wat zijn effecten kan hebben op de verhouding tussen kind en ouder.
In een studie hebben Doblhammer en onderzoekers van de universiteit van Mannheim en het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten mensen uit tien Europese landen onderzocht. Zij werden geboren in de eerste helft van de 20e eeuw.
Uit het onderzoek bleek dat volwassenen die ter wereld kwamen in hoogconjunctuur over betere verbale vaardigheden en een beter geheugen beschikken. Ook in het algemeen leverden ze betere cognitieve prestaties dan volwassenen die in crisisjaren opgroeiden.
De onderzoekster benadrukte dat een recessie nu niet meer de kracht heeft van bijvoorbeeld de wereldwijde economische crisis van de jaren 30. Of ook de huidige recessie de geestelijke capaciteit zo sterk zal beïnvloeden, laat zich wetenschappelijk nog niet verklaren. (br.hln)
|