Hele wereld houdt van sushi, behalve de Japanse jeugd
Sushi bestellen in een Japans restaurant, sojasaus en wasabi erop, en dan toehappen. De Japanse traditionele keuken is over de hele wereld erg in trek. Het eten is zelfs zo populair dat Unesco het binnenkort toevoegt aan de lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Er is alleen één plaats waar het steeds minder vaak gegeten wordt: Japan zelf
'Washoku', wat letterlijk vertaald 'Japans eten' betekent, is naast de Franse en Mexicaanse keuken een van de weinige nationale culinaire tradities die op de Unesco-lijst komen te staan. Maar vooral de nieuwe generatie Japanners lijkt het gehad te hebben met rijst; de afgelopen vijftien jaar is de rijstconsumptie met 17 procent afgenomen. Kenji Udo, een chefkok uit Tokio die sinds zijn zeventiende zijn leven gewijd heeft aan de washoku-traditie, zegt dat het eten vooral prachtig is om naar te kijken. "Maar het kost veel tijd om het klaar te maken, en die tijd hebben mensen niet meer. Ze zijn te druk bezig met hun werk." Japanners zoeken na een lange dag werken tegenwoordig eerder hun toevlucht bij Amerikaanse fastfoodketens als Domino's Pizza en McDonald's. Isao Kukumura, directeur van de Shizuoka Universiteit voor kunst en cultuur, weet dan ook heel goed waardoor de Japanse keuken gevaar loopt: "Het komt doordat het land verwestert. Japanners moeten trotser zijn op hun eigen cultuur." Kukumura stelt dat washoku een eeuwenoude traditie is, die vooral draait om de verfijnde combinatie van zoete en bittere smaken. "Maar jongere mensen proeven dat niet eens meer door al het vette en pittige wat ze gewend zijn." Hij hoopt dan ook dat met de vermelding op de Unesco-lijst de boodschap om washoku te redden wereldwijd zal aanslaan. (br.hln)
|