Terug bij je ouders gaan wonen: zo overleef je het

Jongeren in België blijven steeds langer thuis wonen. Cijfers van 2009 toonden aan dat er in ons land toen ongeveer één miljoen jongeren tussen 18 en 34 jaar nog bij hun ouders woonden. De huisprijzen in België zijn het afgelopen jaar alweer gestegen, dus het wordt er ook niet makkelijker op om thuis te vertrekken. Ben jij een van die kuikens die het nest nog niet verlaten heeft? Dan zijn hier enkele tips om de tijd onder moeders en vaders vleugels zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.
Doe jouw deel van het huishouden Het is niet omdat je als volwassene opnieuw, of nog steeds, thuis woont dat je je ook als een kind moet gedragen. Huishoudelijk werk is even saai voor je ouders als voor jou. Doe jouw deel, of je verliest een beetje het recht jezelf volwassen te mogen noemen.
Sparen, sparen, sparen Het grootste voordeel van thuis wonen is de lage kostprijs, tenzij jouw ouders je een marktconforme huurprijs vragen (in dat geval moet je misschien toch eens overwegen om te vertrekken). Je kan daar dan ook maar beter gebruik van maken. Indien je aan het werk bent, kan je maar beter een centje opzij zetten, anders ga je die ouderlijke deur nooit achter je dicht kunnen trekken.
Vertrekplan Zorg ervoor dat je op zijn minst een vaag vertrekplan hebt. Al weet je nog niet juist wanneer dat grote moment zal plaatsvinden, het idee dat je er min of meer klaar voor bent zal je helpen om de minder aangename gedragingen van je ouders te verdragen. De kans dat je uit frustratie een lamp stuk slaat wordt zo meteen een stuk kleiner.
Leer je medebewoners kennen Dit is een unieke kans om je ouders eindelijk eens als volledige personen te leren zien en ze niet alleen als een gestadige toevoer van geld, warme maaltijden en gestreken was te beschouwen. Als je moeite doet om je ouders beter te leren kennen, zullen ze je ook sneller vergeven als je die lamp toch stuksloeg. (br.hln)
|