Loopt Australië leeg? Migranten gaan elders op zoek naar een beter leven

Australië het beloofde land? Voor vele geluksbeproevers was het dat minstens ooit een tijdje in hun leven. Maar uit officiële cijfers blijkt dat een recordaantal immigranten het gedroomde gastland weer de rug toekeert. Op zoek naar een beter leven, elders.
Het laatste decennium zijn de cijfers verdubbeld tot 48.000. Vorig jaar maakten ze zelfs meer dan de helft uit van alle Aussies die het gigantische eiland verlieten. En het is niet uit heimwee dat de voormalige migranten Australië achter zich laten. Het gaat meestal om hogeropgeleide krachten die hun geluk elders gaan beproeven, en dus niet terugkeren naar hun thuisland. Ze kijken gewoon naar de 'beste deal' voor zichzelf. Australië was voor hen de eerste stap naar een beter leven. Landen als Schotland en Maleisië gaan op 'headhunt'-jacht om hun expertise binnen te halen.
Volgens de laatste gegevens van het Department of Immigration and Border Protection keerde 40 procent van deze landverhuizers niet terug naar hun thuisland. De eerste keuze was meestal Nieuw-Zeeland, gevolgd door Singapore, Hong Kong, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Migranten uit Afghanistan en Zuid-Afrika verlaten gastland Australië het vaakst: meer dan 80 procent van hen blijft niet in land van de kangoeroes maar gaat na verloop van tijd weer verder. Meer dan een derde van hen krijgt een betere job zoals manager in hun nieuwe gastland. In Australië werkten ze vaak beneden hun capaciteiten, wat tot frustratie en zelfs depressie kan leiden. En als je dan elders een interessantere job met een beter loon kan scoren...
De bank Westpac maakte vandaag op Australia Day bekend dat de Australische migranten jaarlijks 200 miljard AUD (127 miljard euro) bijdragen tot de economie. Een kwart van hen verdient 70.000 AUD (45.000 euro) per jaar of meer. (br.hln)
|