Je hond houdt écht van je

Wetenschappers menen dat honden niet enkel wegens de volle voederbak dol zijn op hun baasjes. Honden ervaren wel degelijk liefde en affectie, zo blijkt uit recent onderzoek. Het deel van de hersenen dat instaat voor affectie bij honden verschilt immers amper van datzelfde deel in de menselijke hersenpan.
Jarenlang hielden wetenschapper vast aan de theorie dat de band tussen hond en baasje niet verder gaat dan de behoefte aan voedsel en veiligheid die de huisdieren ervaren. Maar nieuw onderzoek suggereert wat hondenliefhebbers al lang weten: dat hun trouwste vriend wel degelijk liefde en affectie kent.
Honden in MRI-scanner Onderzoekers aan de universiteit van Atlanta, Georgia, ontdekten dat het hersendeel dat wordt geasssocieerd met positieve gevoelens hetzelfde is bij mensen en honden.
Honden werden opgeleid om het geluid van MRI-scanners te negeren, waardoor ze in de scanner stil konden zitten zodat er beelden konden gemaakt worden van hun hersenen zonder de dieren te verdoven.
Neurochirurg Gregory Berns: "We kunnen eindelijk beginnen begrijpen wat een hond denkt, we hoeven het niet meer af te leiden uit zijn gedrag".
"Ik dacht 'als het leger er in slaagt honden te leren uit helikopters springen, moeten we ze toch ook leren stilzitten in een MRI-scanner".
Koekje! Berns en zijn team gaven de honden met een handgebaar te kennen dat ze een koekje zouden krijgen en toonden aan dat de nucleus caudatus of staartkern, een basale hersenkern die wordt geassocieerd met positieve emoties, bij honden op dezelfde manier werkt als bij mensen. In een volgende fase onderzochten ze hersenscans van honden die koekjes kregen van vreemden en van een robot.
"Indien het voor de hond, zoals veel wetenschappers in het verleden beweerden, enkel om het voedsel te doen is, dan zou de reactie in hun hersenen dezelfde moeten zijn ongeacht van wie of wat ze het voedsel aangereikt krijgen", argumenteert Berns.
"We hopen aan te tonen dat de liefde van honden niet enkel door de maag gaat, maar dat ze liefhebben om dezelfde redenen waarom mensen dat doen: het welbehagen en de verbondenheid".
Berns publiceerde zijn bevindingen in het boek 'How Dogs Love Us: A Neuroscientist and His Adopted Dog Decode the Canine Brain'. Daarin argumenteert hij dat honden wel degelijk menselijke emoties kennen en vriendschap op dezelfde manier ervaren als mensen dat doen. (br.hln)
|