Dit is het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld
Diep in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan ligt Tristan da Cunha, het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld. De plek is 2.816 kilometer verwijderd van Zuid-Afrika en 3.360 kilometer van Zuid-Amerika. Het dichtste stuk bewoonde land in de buurt van het vulkaaneiland is Sint-Helena. Maar dan nog, met een afstand van ruim 2.000 kilometer ligt dat niet bij de deur.
Tristan da Cunha is een unieke plek. Het eiland werd in 1506 ontdekt door de gelijknamige Portugese zeeman. Maar door de afgelegen ligging en steile rotskust duurde het nog tot 1810 vooraleer iemand er voet aan land zette. De eerste bewoners waren drie Amerikaanse walvisvaarders.
De intussen 275 inwoners behoren oorspronkelijk tot slechts zeven families. De enige familienamen die circuleren op het eiland zijn Glass, Swain, Green, Rogers, Hagan, Repetto en Lavarello. Patterson vervoegde het rijtje in 1986. Buitenlanders mogen zich niet langer permanent vestigen op het eiland.
Alle gezinnen op Tristan da Cunha bezitten evenveel land en hebben evenveel runderen en schapen. Het eiland telt één politieman die de orde handhaaft, al is dat geen fulltime bezigheid en vervult die ook nog andere taken.
Wie naar de plek wil vliegen, is eraan voor de moeite. De enige verbinding met de buitenwereld is een kleine vissershaven. Die is vooral van belang voor de uitvoer van kreeft en postzegels, de belangrijkste exportproducten.
Tristan da Cunha is 98 vierkante kilometer groot en maakt deel uit van het Briste eilandenterritorium waaronder ook Sint-Helena en Ascension vallen. Op het enige vlakke gedeelte van het eiland is de hoofdstad Edinburgh-of-the-Seven-Seas gevestigd, tevens de enige bewoonbare plek van de afgelegen archipel. (br.hln)
|