Wetenschappers ontdekken verrassende behandeling tegen borstkanker
Australische wetenschappers hebben een verrassende behandeling tegen borstkanker ontdekt. Een medicijn dat wordt gebruikt om mensen met osteoporose te behandelen, zou ook mensen met borstkanker kunnen helpen.
Onderzoekers van het Sydney's Garvan Institute of Medical Research hebben ontdekt dat calciumbindende medicijnen ook tumoren buiten het skelet kan behandelen. Het project zit nog in de testfase.
Vrouwen die behandeld worden aan borstkanker in een vroeg stadium krijgen naast hun normale behandeling nu ook bisfosfonaten. De resultaten geven aan dat het medicijn in sommige gevallen verhinderen dat de kanker zich verder verspreidt, maar een oorzaak voor dit fenomeen werd nog niet gevonden.
Professor Mike Rogers, Doctor Tri Phan en Doctor Simon Junankar stelden met geavanceerde techonologieën vast hoe bisfosfonaten zich vasthechten aan kleine verkalkingen in tumoren bij muizen. Het medicijn wordt vervolgens opgenomen door immuuncellen die door een kanker in een beginstadium normaal worden uitgeschakeld. Het medicijn verandert blijkbaar het gedrag van de immuuncellen waardoor ze niet worden uitgeschakeld door de tumor.
"Dit medicijn kan de patiënt mogelijk een voorsprong geven op de kanker in een vroeg stadium", aldus professor Rogers.
In het onderstaande filmpje zien we hoe de bisfosfonaten (in het rood) in een tumor worden verdeeld. (br.hln)
|