Ingenieurs binden strijd aan tegen epilepsie
Ingenieurs van de KU Leuven boeken veelbelovende resultaten in de strijd tegen epilepsie. Via computermodellen werken ze aan methodes om epileptische aanvallen vroegtijdig af te breken of te voorkomen. Dat bericht Metro vandaag.
Wereldwijd lijden 50 miljoen mensen aan epilepsie, een neurologische aandoening die gepaard gaat met terugkerende aanvallen. De meest gebruikte behandelingen zijn medicatie en chirurgie, maar bij 20 procent van de patiënten zijn die niet doeltreffend. Voor die patiënten biedt hersenstimulatie mogelijk een alternatief.
Ingenieur Roel Henckaerts zocht naar behandelingen voor twee soorten epilepsie: absences - aanvallen waarbij de patiënt het bewustzijn verliest - en mediale temporale kwabepilepsie - aanvallen die in de hippocampus optreden en een invloed hebben op het geheugen of de emotionele functies. Hij ontwikkelde wiskundige modellen van de hersenen die hij gebruikte om epileptische aanvallen te simuleren.
Het doel is om via zo'n model de start van een aanval op te sporen, zodat die via hersenstimulatie kan worden afgebroken of voorkomen. (br.hln)
|