Gefrituurd eten gezonder maken, dat doe je zo
Van alle kooktechnieken lijkt frituren de ongezondste, maar velen kunnen er niet aan weerstaan omdat het zo lekker is. Maar niet elk gefrituurd gerecht is per se ongezond. Dankzij onderstaande tips kun je blijven genieten van deze 'vettige' lekkernijen.
1. Doe het zelf Zo lang je junkfood zelf maakt, is het niet zo slecht. Want dan kun je beter controleren wat je in je mond stopt. Zo kies je zelf de kwaliteit van de ingrediënten en je kunt ook zelf de porties in de hand houden. 2. Gebruik de juiste temperatuur Dit is ontzettend belangrijk bij het frituren. Als de olie te koud is, dan zal de voeding de overtollige olie opzuigen en erg vettig zijn. Bij te hoge temperaturen kan de olie afbreken, waardoor er slechte stoffen in je voeding terechtkomen. Investeer daarom in een goede digitale thermometer voor de keuken.
3. De juiste olie Verschillende olieën hebben een andere stabiliteit aan hogere temperaturen. Dit wordt ook wel het rookpunt genoemd. Hoe hoger dit is, hoe stabieler je olie en hoe geschikter deze is om te frituren. Zo komen er namelijk minder slechte stoffen in je voeding terecht. Rijst-, amandel- of druivenpitolie zijn goede voorbeelden.
4. Verversen Hoe vaker de olie blootgesteld werd aan hoge temperaturen, hoe groter dat de kans dat deze afbreekt in vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. Je vervangt deze best na drie keer.
5. Frituren gezonde voeding Laat je inspireren door het oosterse gerecht tempura om eens wat groenten in de friteuse te smijten. Je kan niet alleen ajuinen, maar ook bloemkool en zelfs spruitjes frituren. (br.hln)
|