Daarom kunnen we niet stoppen met shoppen bij Primark (wetenschappelijk bewezen)

Impulsief koopgedrag van goedkope items is een verslavende en dwangmatige activiteit, althans dat toont een overkoepelende studie van de Stanford, MIT en Carnegie Mellon universiteiten aan. Shoppen bij Primark en co blijkt dus te vergelijken met een drugsverslaving. Oh help.
Hoewel we goed genoeg weten dat de kledij in de winkelrekken van Primark en co slecht van kwaliteit zijn en in erbarmelijke omstandigheden worden gemaakt, komen we er toch steeds buiten met zakken vol. De ellenlange rijen voor de opening van de Brusselse vestiging, zeggen genoeg. Maar hoe komt het toch dat sparen voor één duur stuk zo moeilijk gaat, terwijl grote hoeveelheden rommel kopen ons totaal geen moeite kost?
Geluk en plezier nemen toe Vanaf 2007 bestudeerden wetenschappers van de Stanford, MIT en Carnegie Mellon universiteiten de hersenen van verschillende deelnemers wanneer ze goedkope en dure items shopten. De hoeveelheid geluk en plezier nam toe wanneer ze nog maar in de buurt kwamen van goedkope items en piekte wanneer ze een goedkoop item ook effectief kochten. Dat was in veel mindere mate het geval wanneer de deelnemers een duur stuk kochten.
Een goede deal scoren Hoogleraar marketing aan de New York University, Tom Meyvis, geeft een woordje uitleg: "Een deel van de vreugde die ontstaat bij het shoppen is niet alleen gebaseerd op het feit dat je een mooi item koopt, maar vooral dat je een goede deal gescoord hebt." (br.hln)
|