De Belg en zijn 'dagschotel' anno 2015: streekbier vervangt de pint
Opmerkelijk nieuws over de Belg en zijn bier: de gewone pils verliest terrein, terwijl speciale bieren en streekbieren aan populariteit winnen. Dat blijkt uit de Bierbarometer.
Alternatief voor wijn op restaurant restaurant (dankzij onze chef-koks)
"In 2005 verkoos slechts 20% van de ondervraagden bier op restaurant", zegt Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische brouwers. "Tegenwoordig is dat al 38%. Met dank aan de chef-koks die steeds meer belang hechten aan food pairing, het koppelen van het juiste bier aan het juiste gerecht. Onze bier-ambassadeurs Jeroen Meus en Sergio Herman hebben de voorbije jaren daarbij het goede voorbeeld gegeven, heel wat andere chefs zijn al snel gevolgd."
Hoe specialer, hoe beter
"68,2% zegt dat ze meer speciale bieren drinken dan vroeger", zegt Van de Perre. "Vooral de streekbieren doen het goed. Tien jaar geleden dronk minder dan 5% bieren van lokale brouwerijen, nu is dat al opgelopen tot maar liefst 14,4%. Het succes van de streekbieren zorgt ook voor een stijging van het aantal brouwerijen. Zeven jaar geleden waren er slechts 130 brouwerijen in België. Een historisch dieptepunt, nu zijn er al 168."
Liever met maten op café dan alleen thuis
"Op de vraag 'Waar drinkt u het liefst bier?' antwoordde 66,1%: 'Op café.' Vorig jaar was dat 59,6%", Van de Perre. "De reden: steeds meer mensen zien 'op café gaan' als een uitstap, als een moment waarop je je zinnen kan verzetten. Bij dat 'ontspannen' hoort bier."
Een trappist om te ontspannen
Brouwer en adviseur, Filip Delvaux: "Een harde werkdag afsluiten in de zetel met een trappist wordt steeds populairder. Steeds meer mensen hebben enkel nog maar één bak gewone pils in huis staan - enkel voor als er onverwacht gebarbecued wordt met vrienden - maar wel diverse bakken met speciale bieren." (br.hln)
|