Geniaal! Belg bedenkt chocolade die niet smelt in je hand
Een betere zomeruitvinding hadden we ons niet kunnen wensen. Frederic Depypere, development manager bij chocoladeproducent Callebaut, heeft na lang onderzoek chocolade ontwikkeld die niet smelt in de hand, maar alleen in de mond. Dit alles zonder veranderingen aan de textuur of smaak van chocolade, volgens Depypere. Geef die man een Nobelprijs alstublieft.
De chocolade die Frederic Depypere en zijn onderzoeksteam van chocoladebedrijf Barry Callebaut bedacht, kan zijn harde vorm behouden tot temperaturen van 38°C. De meeste "normale" chocolades worden vloeibaar vanaf 34°C.
Depypere kwam op het idee door een bezoek aan Shangai enkele jaren geleden, waar hij tot het besef kwam dat de chocolade van het Belgisch paviljoen in de wereldexpo smolt door de hoge temperaturen. En dus besloot hij om er dan maar zelf een oplossing op te bedenken. Na jaren onderzoek is hij er nu eindelijk in geslaagd om een relatief "hittebestendige" chocolade op de markt te brengen.
Volgens de Zuid-Afrikaanse nieuwswebsite Times Live zal Depypere zich moeten haasten met het op de markt brengen van zijn product. Veel klanten van Callebaut - waaronder bijvoorbeeld Nestlé - werken aan gelijkaardige producten, om hun afzetmarkt uit te breiden naar warmere landen. Nestlé claimt te werken aan chocolade die overleeft bij 40 graden, een product dat binnen de drie jaar in de winkel kan liggen. Die concurrentiestrijd zal ons alvast worst wezen. Hoe meer opties, hoe liever.
In 2012 kwam de Britse snoepfabrikant Cadbury ook al met niet-smeltende chocolade op de markt. Maar wie de Belgische expertise met betrekking tot het chocolade maken in zijn achterhoofd houdt, weet dat het alleen maar beter kan worden. (br.hln)
|