Waarom muntjes niet helpen tegen een slechte adem (en wat dan wél helpt)
Iedereen bevindt zich wel eens in een situatie waarin plots de knagende twijfel opduikt of je geen extra sessie tandenpoetsen tussendoor kan gebruiken. Hoe kan je zelf subtiel checken of je een slechte adem hebt, wat kan je eraan doen en hoe kan je het voorkomen? Dat kom je hier te weten.
De klassieke truc om even te blazen in je handpalmen en dan je eigen mondgeur te proberen identificeren werkt onvoldoende, volgens experts. "Je zal eerder de geur van je hand ruiken, en je adem moet al heel slecht zijn om de geur zo op te merken, zegt dr. Uchenna Okoye. Een betere methode is aan een lepeltje likken, wachten tot het speeksel opdroogt en daarna er aan ruiken om te controleren of het nog snor zit met de geur van je adem. Geen lepeltje in de buurt? Dan kan likken aan je pols ook werken.
Waar komt de geur vandaan? De geur van een slechte adem is afkomstig van bacteriën in de mond die voedsel afbreken, waarbij zwaveldeeltjes vrijkomen. Dat is een volkomen normaal en natuurlijk proces, maar er zijn nog andere factoren die het probleem kunnen verergeren.
Volgens tandarts Luke Horley heeft veel ook te maken met eet- en zelfs sportgewoonten. "Het ontbijt overslaan kan een negatieve invloed op je adem uitoefenen. De eerste maaltijd van de dag is belangrijk om ons speeksel terug te activeren, dat een hele nacht heeft stilgelegen," legt Horley uit. "Ook diëten die koolhydraatarm zijn, zoals het Dr. Atkins dieet, kunnen je een slechte adem bezorgen."
"Daarnaast heeft elke activiteit die je lichaam dehydrateert of de PH-waarde in je mond verandert invloed op je mondgeur. Extreem sporten, koffie of alcohol drinken en in een vliegtuig zitten kunnen allemaal oorzaken zijn van een slechte adem."
Zo kom je ervan af Altijd muntjes in je handtas hebben 'voor het geval dat' blijkt een slechte reflex, weet Dr. Okoye. Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij je meer suiker eet, waardoor nog meer bacteriën ontstaan en je adem nog slechter wordt. Je eet daardoor nog meer muntjes, en zo herhaalt de cirkel zich. "Een muntje of kauwgom maskeert voor eventjes de geur in geval van nood, maar ze pakken het probleem niet bij de bron aan."
"In plaats van een pakje kauwgom stop je beter een tube tandpasta in je handtas, waarmee je snel even over je tanden wrijft met je vingers om de bacteriën aan te pakken. Ook kauwen op harde, rauwe groenten en fruit zoals radijsjes en appels kan helpen, omdat ze tandplak verwijderen en de productie van speeksel stimuleren. Ook zure voedingsmiddelen zorgen voor meer speekselproductie."
Kruiden zoals kaneel, kruidnagel, peterselie, venkel en dille kunnen ook helpen, omdat ze bestanddelen bevatten die de geurveroorzakende bacteriën doden.
Over het algemeen geldt dat een goede mondhygiëne heel belangrijk blijft om de geurtjes in eerste instantie te voorkomen. Dagelijks tanden poetsen en flossen, en voldoende water drinken zijn hierbij de belangrijkste richtlijnen. (br.hln)
|