Wetenschappers ontwikkelen vaccin tegen ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet, en kan ernstige gevolgen hebben als ze niet tijdig behandeld wordt. Amerikaanse wetenschappers werken nu aan een injectie die je een seizoen lang beschermt tegen de ziekte van Lyme. De eerste testen op muizen waren alvast positief.
Eén prikje, en je bent een seizoen lang beschermd tegen de ziekte die door tekenbeten wordt veroorzaakt. De ziekte van Lyme wordt overgedragen door besmette teken, die via een beet een bacterie op de mens overdragen. Symptomen kunnen variëren van bijna onmerkbaar of een lichtjes verkleurde plek rondom de beet, tot zelfs gedeeltelijke verlamming van bepaalde lichaamsdelen.
Wie er op tijd bij is kan de ziekte eenvoudig behandelen met medicatie, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Wetenschappers van MassBiologics, het non-profit vaccinontwikkelingsinstituut van de University of Massachusetts, zijn op dit moment volop bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen de ziekte.
Niet zomaar een vaccin "Het is niet zomaar een vaccin, het heeft veel meer voordelen dan een vaccin", vertelde één van de onderzoekers aan het Amerikaanse programma NBC News. "Een vaccin spuit normaal gezien kleine deeltjes van een bacterie of virus in je lijf, zodat je lichaam daar antistoffen voor aanmaakt. Het middel dat wij ontwikkelen, is al een antistof. Er worden dus geen bacterieën of virussen ingespoten. Zodra je de prik krijgt, ben je helemaal beschermd." Het efficiënte middel zou onmiddellijk werken en 100% veilig zijn. Net zoals bij de griepprik, krijgen risicogroepen het vaccin elk jaar opnieuw ingespoten.
Testen op mensen De eerste testen op muizen draaiden positief uit, en de diertjes bleken volledig beschermd tegen de ziekte van Lyme. Begin volgend jaar wil het onderzoeksteam starten met testen op mensen. Het is niet de eerste keer dat er een vaccin tegen de ziekte van Lyme ontwikkeld wordt. Een vorige versie werd echter teruggeroepen, nadat het klachten regende over negatieve bijwerkingen. Met deze nieuwe ontdekking gaat het hopelijk de goede weg op richting een preventieve bescherming tegen de ziekte die deze kleine venijnige beestjes veroorzaken. (br.hln)
|