Kan je slaap eigenlijk wel 'inhalen'?
Plannen om vandaag extra vroeg onder de wol te duiken om wat bij te slapen na een vermoeiend begin van de week? Misschien laat je dat plan beter varen en kijk je toch naar De Slimste Mens vanavond, want hoeveel zin heeft het eigenlijk om slaap 'in te halen'?
We doen het allemaal, en dan vooral in het weekend: wat langer blijven liggen om bij te slapen. Maar echt een goed idee is dat niet. "Door langer te blijven liggen of veel vroeger te gaan slapen dan normaal, breng je je biologische klok in de war," legt slaapexperte Janet Kennedy uit. "Daardoor zal je je niet alleen slomer voelen, het bezorgt je lichaam ook meer stress."
Idealiter zouden we acht uur per nacht moeten slapen, maar dat is meestal buiten happy hour en lange werkdagen gerekend. Dus moeten we onze toevlucht zoeken tot andere trucjes. Helaas is later slaap inhalen daar geen van.
Wanneer je de ene dag laat en de andere dag vroeg gaat slapen, is je slaappatroon erg onregelmatig. Daardoor heb je tijdens de dag vaak nood aan dutjes en extra cafeïne, wat je lichaam in de war brengt. En dus raak je 's avonds niet meer in slaap.
Er is gelukkig ook goed nieuws. We hoeven helemaal geen extra tijd uit te rekken om bij te slapen. Dankzij onze biologische klok kan je lichaam zich herstellen zonder de verloren slaap helemaal te moeten inhalen. In plaats van op zondag tot een stuk in de namiddag in je bed te liggen, hou je beter je weekschema aan. En ja, dat betekent opstaan rond 9u.
"Doe in het weekend hetzelfde als in de week, dat is het beste voor je lichaam," verklaart Kennedy. "Anders maakt je lichaam steeds opnieuw een inhaalbeweging, en dat vergt net veel meer van je."(br.hln)
|