Duur of goedkoop: wat geef je je kat nu best te eten?

Van 22 euro tot 0,85 euro per kilogram, de kostprijs van kattenvoeding varieert enorm. Presentator Thomas Vanderveken onderzocht gisteren in het VRT-programma Voor hetzelfde geld wat je je favoriete viervoeter het best voorschotelt. De resultaten zijn erg verrassend: je hoeft geen fortuinen uit te geven aan gezonde brokken of blikjes natte voeding.
De kattenvoedingsindustrie is big business, aangezien heel wat baasjes hier jaarlijks bijna 250 euro aan uitgeven. Naast brokken voor haarbalcontrole, heb je gastronomisch ogende natte voeding en dan zijn er nog de verwennerijen als kattensnoepjes. Maar wat moet zo'n beestje dagelijks echt binnenkrijgen en wat is er overbodig?
Een volwassen kat moet elke dag 85 gram droge voeding (goed voor 200 à 300 kilocalorieën) opnemen. Dat hangt natuurlijk ook af van hoe actief je viervoeter is. Een grote fout die veel baasjes maken is melk geven. Want een volwassen kat is namelijk intolerant voor lactose, ze krijgen er diarree van.
Brokken Professor in de dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent Myriam Hesta gaf gisteren antwoord op deze vraag. Met droge voeding zit je altijd goed. Omdat haast alle producten op de Belgische markt de nodige vitaminen, eiwitten en mineralen bevatten.
Toch ben je niet goed af met de goedkoopste brokken, want de kwaliteit van de inhoud is niet altijd koosjer. Het probleem hiermee is dat je dit niet kunt lezen op het etiket, daarom is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid van je kat. Als je toch twijfelt, kun je best de fabrikant van de voeding contacteren. Wat is ongezond of overbodig? Alle essentiële stoffen vind je ook in natte voeding, maar dat is wel duurder omdat het meer water bevat. Uitspattingen als zalm à la jardinière zijn al helemaal overbodig omdat katten carnivoren zijn. Ook kattensnoepjes zijn niet alleen erg duur, maar ook nog eens erg ongezond omdat ze je kat dikker kunnen maken. Als je je pluizige viervoeter dan toch wil trakteren op een lekker extraatje, beperk het dan tot maximum 10 procent van de totale consumptie.
Recent onderzoek van 34 verschillende soorten kattenvoeding door Test-Aankoop heeft de beste merken aan het licht gebracht. De goedkopere brokken van discountketens Aldi (Juliet High Premium) en Lidl (Opticat Premium) scoorden heel goed in de tests. Voor 2,60 euro per kilo ben je als baasje dus gerust.
Wel belangrijk is de juiste brokken voor jouw specifieke huisdier te kopen. Een gesteriliseerde of gecastreerde kat heeft bijvoorbeeld ongeveer 30 procent minder calorieën nodig dan een vruchtbare kat. Aan een jongere kat geef je dan weer best extra energie en voedingsstoffen.
Alle resultaten van het onderzoek naar kattenvoeding kun je op www.test-aankoop.be bekijken. (br.hln)
|